Care sunt diferentele dintre un sirop antitusiv si un sirop mucolitic

Care sunt diferentele dintre un sirop antitusiv si un sirop mucolitic Care sunt diferentele dintre un sirop antitusiv si un sirop mucolitic

Ultima actualizare: 2 februarie 2023

diferente-sirop-antitusiv-si-mucolitic

Cohi, cohi, cohi! Suntem cu totii de acord ca tusea este deranjanta. Atunci cand persista, poate duce la dureri toracice, transpiratie, epuizare fizica si, in cazul femeilor, la incontinenta urinara. Totodata, poate perturba activitatea la serviciu sau inoportuna o sedinta sau o piesa de teatru. De asemenea, tusea, mai ales cand e nocturna, tulbura somnul pacientului, dar si al familiei. Poate fi atat de suparatoare incat duce la instalarea oboselii cronice in timpul zilei.

Daca in primele zile de la aparitia sa poate fi trecuta cu vederea, pe masura ce timpul trece, tusea afecteaza nu doar activitatea cotidiana, ci si calitatea vietii. In astfel de situatii, stiti ca exista posibilitatea administrarii unui sirop antitusiv sau a unui sirop mucolitic. Ceea ce e posibil sa creeze confuzie este specificitatea fiecarui produs in parte. Unul este potrivit pentru a ajuta la tratarea tusei productive, pe cand celalalt contribuie la estomparea tusei seci. Este important sa fie identificat corect tipul de tuse cu care va confruntati caci, in caz contrar, nu va putea fi administrat siropul corespunzator care sa va protejeze tractul respirator si sa elimine orice disconfort.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, un supliment alimentar fara zahar, indulcit cu miere, cu efect antitusiv. Acesta sustine sanatatea sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si usureaza respiratia. De asemenea, siropul Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere ajuta la desfundarea nasului, elimina secretiile bronsice in exces si contribuie la buna functionare a sistemului imunitar. Produsul contine extract de muguri de pin, scai-vanat, frunze de patlagina, flori de tei, flori de soc, fructe de maces si cimbrisor. Produsul poate fi administrat incepand cu varsta de 3 ani. Copiii vor lua cate o lingurita (5 ml) de sirop de tuse de 2-3 ori pe zi, iar adultii cate 2 lingurite pe zi.

Sirop mucolitic sau sirop antitusiv?

Siropurile mucolitice si siropurile antitusive sunt, de obicei, medicamente care au la baza plante. De cele mai multe ori, ele functioneaza prin subtierea si slabirea secretiilor bronsice (mucusului) din caile respiratorii, ajutand la curatarea congestiei toracice, usurand astfel respiratia.

Pentru calmarea tusei productive sau seci, farmacistii Catena recomanda Koflet sirop. Acesta are la baza ingrediente cu proprietati expectorante, datorita carora reduce secretiile bronsice. Astfel, este favorizata expectoratia. De asemenea, siropul Koflet reduce iritatia mucoasei, are proprietati antialergice si actiune antimicrobiana. Produsul are deopotriva efect mucolitic si expectorant, fiind eficient atat in tratarea tuse productive, cati si a tusei neproductive.

Siropul antitusiv

Siropul antitusiv este un medicament care fluidifica secretiile tractului respirator inferior. Mai exact, un astfel de produs subtiaza vascozitatea peretilor bronsici. Siropul antitusiv este utilizat pentru ameliorarea tusei uscate sau neproductive. Acesta calmeaza tusea seaca, care nu produce mucus, si a carei uscaciune irita gatul.

Siropul mucolitic

Siropul mucolitic este un expectorant ajuta la curatarea cailor respiratorii in cazul pacientilor care elimina secretii groase atunci cand tusesc. Prin actiunea sa, face ca mucusul sa nu se depoziteze in tractul respirator si sa nu complice starea de sanatate a bolnavului. Siropul mucolitic este recomandat in cazul tusei productive.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis BronhoSuport, un supliment alimentar cu efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator. Acesta contine substante bioactive din extract de patlagina, din tincturi de cimbru-de-cultura, ciubotica- cucului, grindelia si tal de lichen-de-piatra si miere poliflora. Produsul ajuta la fluidificarea si eliminarea secretiilor bronsice in exces, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului si usureaza respiratia. Naturalis Bronhosuport contine alcool etilic si este destinat exclusiv adultilor. Acestia vor lua cate 1-2 linguritie (5 ml) de 2-3 ori pe zi, insa nu mai mult de sase lingurite pe zi.

Siropul mucocinetic

Mai putin cunoscut este siropul cu actiune mucocinetica. Acesta face parte tot din clasa expectorantilor. Un astfel de produs poate creste eficacitatea tusei, fie prin cresterea fluxului de aer al tusei, fie prin dezlipirea secretiilor foarte adezive de pe peretii tractului respirator.

Siropul mucoreglator

Un alt expectorant mai putin cunoscut este siropul cu actiune mucoreglatoare ce suprima mecanismele hipersecretiei de mucus.

Cea mai in masura persoana care sa va recomande ce tip de sirop vi se potriveste, mucolitic sau antitusiv, este un specialist. In prima faza, puteti achizitiona un produs la recomandarea farmacistului. Daca dupa o saptamana tusea inca mai persista, este necesara o vizita la medicul de familie pentru o consultatie. In urma vizitei, acesta va poate poate prescrie un tratament sau va poate sugera sa continuati investigatia medicala la un pneumolog.

diferente-sirop-mucolitic-si-antitusiv

Dozaj si depozitare

Dozajul, stabilit de catre specialist, trebuie respectat cu mare atentie. Daca uitati sa luati o doza sau uitati sa i-o administrati copilului dumneavoastra, aceasta poate fi luata imediat. Daca momentul in care va amintiti se afla in apropierea urmatoarei doze, sariti peste doza omisa si continuati conform recomandarilor medicului sau farmacistului. Nu se vor administra niciodata doua doze pentru a compensa o doza omisa.

Atat siropul antitusiv, cat si cel mucolitic, se vor pastra la loc uscat, racoros, ferit de razele soarelui si de atentia copiilor. Siropul mucolitic va fi aruncat dupa sase luni de la deschidere.

Referinte:
https://www.healthhub.sg/a-z/medications/390/Mucolytics-and-Expectorants
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-54041/antitussive-cough-syrup-oral/details
https://nurseslabs.com/expectorants-and-mucolytics/
https://www.singhealth.com.sg/patient-care/medicine/mucolytics-and-expectorants
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22078-expectorant
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17594730/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17716385/