Uleiurile esentiale sunt cele care confera parfumul caracteristic al plantelor. Izolate din matricea vegetala, ele constituie cele mai concentrate extracte din plante medicinale (de exemplu din 100 kg cimbru se obtin 500 grame de ulei esential) de aceea sunt si cele mai eficiente remedii naturale pentru mentinerea sanatatii. Un ulei esential este compus din zeci de substante chimice de sine-statatoare, care se absorb foarte repede in organism si a caror combinatie genereaza proprietatile acestuia. Astazi se stie ca acesti constituenti actioneaza prin sinergism, mai eficient decat un singur compus izolat din ulei. Acest fapt face ca bacteriile sa nu poata dezvolta rezistenta la uleiurile esentiale, asa cum se petrece la preparatele de sinteza care sunt formate dintr-o singura substanta activa.
INGREDIENTE/CAPSULA:
-
ulei de floarea soarelui -ulei esential de tea-tree (Melaleuca alternifolia aetheroleum)
-
ulei esential de cuisoare (Caryophylli floris aetheroleum).
Invelisul capsulei este pe baza de gelatina din peste.
Uleiul esential de Tea-tree a fost folosit pentru sanatate de catre aborigenii australieni Bundjabung vreme de milenii, pentru efectele lui benefice in cazul muscaturilor de insecte si pentru combaterea microorganismelor potential patogene. Colonistii europeni au recunoscut curand proprietatile utile ale uleiului distilat din frunze, iar in 1920 s-a descoperit a fi un mijloc de inlaturare topica a microorganismelor, superior fenolului. Datorita efectelor sale de combatere a unui spectru larg de microorganisme precum bacteriile si fungii, dupa 1925 a devenit un agent standard in special in chirurgie, astazi fiind folosit, pe langa alte aplicatii, in probleme ale pielii cauzate de prezenta unor organisme daunatoare.
Cuisoarele, originare din Indonezia, isi trag denumirea de la forma mugurilor florali care se aseamana cu niste cuie mici. Cuisoarele au constituit un articol de comert in India de timpuriu. Subiecte ale scriitorilor chinezi ai dinastiei Han (266 I.Hr. – 220 D.Hr.), acestea au devenit cunoscute in Europa prin secolul IV, dupa care au fost comercializate din ce in ce mai intens, fiind pentru mult timp foarte scumpe. Cuisoarele sunt utilizate atat in medicina indiana Ayurveda, medicina chineza cat si in fitoterapia occidentala, in special pentru efectele uleiului esential pe care il contin.
BENEFICII ALE UTILIZARII:
-
tea-tree contribuie la apararea organismului impotriva agentilor externi;
-
cuisoarele ajuta la mentinerea sanatatii si confortului gurii si gatului; ajuta la mentinerea sanatatii tractului respirator.
ATENTIONARI:
Nu se recomanda in caz de ulcer gastro-duodenal activ, gastrita acuta, femeilor insarcinate, mamelor care alapteaza si copiilor sub 7 ani. Evitati supradozarea sau abuzul.
MOD DE UTILIZARE:
Copii 7-14 ani: 1 capsula de 2 ori pe zi, la o ora dupa masa.
Copii peste 14 ani si adulti: 1 capsula de 3 ori pe zi, la o ora dupa masa.
La nevoie se pot administra 4 capsule pe zi, la recomandarea medicului sau a farmacistului.
Durata unei cure este de 10-30 zile.
Administrarea se poate relua dupa o pauza de 2 saptamani.
ASOCIERI RECOMANDATE:
Pentru eliminarea disconfortului respirator capsulele Biomicin-A14 se pot asocia cu capsulele Biosept-A5, sau cu tinctura Biosept-A4, sau cu produsele din gama Hapciu, sirop Plantusin-R8,R9, sau sirop Plantusin Forte-R25, R18, ceai Plantusin-R1, sau ceai Bronhofit-R17 sau ceai P-pulmonar-R14.
Pentru eliminarea microorganismelor potential patogene de la nivelui pielii si a gingiilor recomandam administrarea capsulelor Biomicin-A14, 3 capsule pe zi, timp de 5 zile, iar extern se aplica local solutia Biomicin-A2, de 5-6 ori pe zi.
SFATURI PRACTICE DE DIETA SI STIL DE VIATA:
Pentru eliminarea disconfortului respirator si favorizarea expectoratiei evitati consumul de produse lactate, dulciuri cu zahar alb, faina alba, grasimi si prajeli. Consumati alimente hranitoare si usor de digerat: fructe, legume, zarzavaturi, fie sub forma cruda, de suc, sau coapte, fierte si deasemenea supe calde. Beti multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse din fructe sau compoturi indulcite cu miere); astfel evitati deshidratarea si ajutati expectoratia prin fluidificarea secretiilor mucoase.