Calciul nu este bun doar pentru oase! Calciul continut in interiorul celulelor ajuta la gestionarea depozitarii grasimilor, in organism, mai exact in celulele de grasime numite adipocite.
Ca o aplicatie practica a acestei teorii, studiile efectuate in Statele Unite arata ca riscul de a deveni obez este mai mic la persoanele care consuma cantitatea zilnica recomandata de calciu. Aceleasi studii arata, de asemenea, ca dietele de slabire functioneaza mult mai bine in cazul in care consumul de calciu este ridicat si, in acest caz, se pierde mai putina masa musculara in timpul unei diete hipocalorice traditionale.
De fapt, este stiut faptul ca pierderea de masa musculara este aproape indisociabila de pierderea de grasime si de aceea sportul este foarte recomandat. Merita sa amintim, de altfel, ca sportul in sine nu te face sa slabesti, dar iti permite sa reconstruiesti muschii care consuma calorii.
Greutatea si consumul de calciu la femei
Considerentele de mai sus sunt interesante mai ales pentru femei. Greutatea lor pare sa fie direct legata de aportul de calciu: cu cat consuma mai mult calciu, cu atat greutatea lor ramane in limitele optime. In timp ce copiii si barbatii, atat adolescenti, cat si adulti, au un aport satisfacator de calciu, nu este cazul femeilor, in special in perioada adolescentei sau a menopauzei.
Amintiti-va ca la menopauza, eroziunea osoasa este progresiva si 1 pana la 2% din capitalul de calciu al oaselor dispare in fiecare an. Consumul a trei produse lactate pe zi (lapte, iaurt si branza) pentru a incetini aceasta demineralizare ar putea reduce cu o treime numarul femeilor care se ingrasa la menopauza.
Calciul - este un component de baza al oaselor si dintilor, care influenteaza echilibrul electrolitic din organism, fiind un element de neinlocuit pentru numeroase functii vitale ale acestuia. Este indispensabil si pentru desfasurarea normala a procesului de coagulare a sangelui ca si a contractiei musculare si a transmiterii impulsului nervos.
.
Dar asta nu este tot: dupa menopauza, un aport potrivit de calciu ar putea reduce, de asemenea, cu 80% procentul femeilor care se ingrasa mai mult de un kilogram pe an.
Produsele lactate sunt o sursa excelenta de calciu. Asadar, consumati-le fara moderatie, dar alegeti de preferinta produse cu continut scazut de grasimi.
Adevarat sau fals?
Reputat ca fiind bun pentru sanatatea oaselor si vitalitate, calciul are acum reputatia de a ajuta la mentinerea kilogramelor. Raspunsul in trei puncte.
Calciu: cel putin 1200 mg pe zi
Sunt studii care sustin ca persoanele care consuma mult calciu au mai putine probleme de supraponderabilitate si obezitate. Acest mineral joaca asadar un rol esential in controlul greutatii si chiar stimuleaza pierderea in greutate, cu conditia sa fie ingerate 1200 mg pe zi in timpul dietei.
Rezultatul? O pierdere de 11 kg in sase luni cu o dieta hipocalorica bogata in calciu, fata de 6,5 kg in cazul persoanelor care urmeaza o dieta hipocalorica traditionala.
Alte studii se grabesc sa indice rolul calciului in reglarea insulinei - si, prin urmare, a poftei de mancare - pentru a explica aceste rezultate incurajatoare. De asemenea, s-a demonstrat ca, in cazul unei carente de calciu, acesta se concentreaza mai mult in celulele adipoase, impiedicand astfel arderea acestor rezerve de energie. Rezultatul este stocarea grasimilor si excesul de greutate.
Adevaratele beneficii de slabire ale calciului
In mod logic, aportul de calciu intr-o dieta hipocalorica este cel mai bine reprezentat de produsele lactate simple semidegresate, care sunt surse de proteine satioase, de legumele verzi, care sunt bogate in fibre si, prin urmare, eficiente pentru a va face sa va simtiti satui, de fructele de mare, cum ar fi midiile si crevetii, care sunt proteine usoare prin excelenta si satioase, si de anumite fructe, care au un aport caloric limitat.
Si nu uitati de anumite ape minerale, mai bogate in calciu decat altele, si de legumele uscate. Cand sunteti mai satul, mancati mai putin si, mai ales, nu rontaiti intre mese. De aici si pierderea in greutate.
De asemenea, calciul este responsabil de captarea grasimilor in intestinul gros si de impiedicarea asimilarii lor. Cu cat consumati mai mult calciu, cu atat mai multe calorii pierdeti prin fecale. Dar nu visati la minuni, pierderea de calorii nu va fi nemasurata.
Calciu: atentie la contraindicatii
Aportul ridicat de calciu face mai mult decat sa intareasca oasele si sa previna stocarea grasimilor: poate creste, de asemenea, riscul de cancer de prostata si, in unele cazuri, poate duce la aparitia pietrelor la rinichi. Inainte de a va gandi sa luati orice fel de suplimente de calciu, cel mai bine este sa cereti sfatul medicului dumneavoastra sau al farmacistului. Nu in ultimul rand pentru ca aportul de calciu trebuie adesea combinat cu suplimentarea cu vitamina D, care - vestea buna - ajuta la combaterea obezitatii, a diabetului si a hipercolesterolemiei, ca sa nu mai vorbim de excesul de grasime abdominala. In acest context, calciul combinat cu vitamina D este, intr-adevar, o arma anti-pierdere in greutate!
Calciul lactic este forma de calciu cu cel mai rapid grad de absorbtie. Produsul este special creat pentru a raspunde eficient cerintelor crescute de calciu din perioadele de crestere si adolescenta, ale femeilor in perioada de sarcina si alaptare, ale adultilor cu probleme datorate demineralizarilor osoase..
.
Dietele de slabire si calciul reflectate in studii clinice
Persoanele care urmeaza o dieta de slabire si care nu primesc suficient calciu pierd mai mult in greutate daca iau un supliment de calciu, potrivit unui studiu publicat in British Journal of Nutrition.
Angelo Tremblay si echipa sa de la Universitatea Laval au efectuat studiul pe 63 de femei obeze care urmau un program de slabire de 15 saptamani. In medie, participantele luau mai putin de 600 mg de calciu pe zi, in timp ce doza zilnica recomandata este de 1000 mg.
Femeile au urmat o dieta hipocalorica si au luat doua tablete de calciu pe zi (pentru un total de 1200 mg) sau un placebo. Cele care au luat calciu au pierdut aproape 6 kilograme in timpul programului, fata de 1 kilogram pentru cele care au luat placebo.
"Ipoteza noastra este ca creierul poate detecta o lipsa de calciu si incearca sa compenseze prin cresterea consumului de alimente, ceea ce, evident, contravine obiectivelor oricarui program de slabire", spune dl Tremblay. Prin urmare, consumul suficient de calciu este important pentru succesul oricarui program de slabire.
Rezultatele initiale ale echipei cu privire la legatura dintre calciu si obezitate, publicate in 2003, au aratat ca femeile cu un aport scazut de calciu aveau mai multa grasime corporala, circumferinte ale taliei mai mari si niveluri mai ridicate de colesterol rau decat cele cu un aport moderat sau ridicat.
Un al doilea studiu a aratat ca, pe o perioada de sase ani, cu cat oamenii isi reduceau mai mult consumul de produse lactate, cu atat mai mult luau in greutate. In 2007, un studiu realizat de aceeasi echipa a aratat o legatura directa intre calciu si un risc cardiovascular mai mic la persoanele care urmeaza o dieta de slabire.
Concluzii
Calciul poate influenta procesele legate de pierderea in greutate in mai multe moduri, desi trebuie mentionat ca acest aspect este inca subiectul cercetarilor. Unele studii sugereaza ca un aport adecvat de calciu poate contribui la pierderea in greutate si la mentinerea acesteia.
Reglarea metabolismului: Calciul este implicat in reglarea metabolismului celular, inclusiv in celulele grase. Se crede ca un aport adecvat de calciu poate stimula oxidarea grasimilor, adica transformarea grasimilor in energie, in loc sa le depoziteze in celulele grase.
Controlul apetitului: Studiile sugereaza ca calciul ar putea juca un rol in controlul apetitului. Consumul de alimente bogate in calciu poate contribui la reducerea senzatiei de foame si la gestionarea consumului alimentar, ceea ce poate fi benefic in procesul de pierdere in greutate.
Reglarea absorbtiei grasimilor: Calciul poate lega grasimile in tractul digestiv, formand compusi care nu sunt absorbiti in mod eficient de catre organism. Aceasta ar putea duce la eliminarea unei cantitati mai mari de grasimi prin fecale, contribuind la reducerea aportului caloric total.
Mentinerea masei musculare: Calciul este esential pentru contractia musculara, iar mentinerea masei musculare este importanta in timpul procesului de pierdere in greutate. Cu cat se pastreaza mai multa masa musculara, cu atat este mai usor sa se mentina un nivel de activitate fizica care sa ajute la arderea caloriilor.
Reglarea nivelului de insulina: Un nivel echilibrat de calciu in celule poate influenta sensibilitatea la insulina. O sensibilitate redusa la insulina poate contribui la acumularea de grasime, iar calciul poate ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos.
Calciul din lapte are un efect foarte binevenit asupra grasimii abdominale. Acesta incetineste productia de cortizol, un hormon care favorizeaza acumularea de grasime abdominala, si astfel impiedica celulele adipoase abdominale sa se umple de grasime. O modalitate buna de a va reduce talia.