Boala gura-mana-picior: transmitere si optiuni de tratament

Boala gura-mana-picior: transmitere si optiuni de tratament Boala gura-mana-picior: transmitere si optiuni de tratament

Ultima actualizare: 18 iulie 2022

boala-gura-mana-picior

Boala gura-mana-picior este o infectie foarte contagioasa, fiind cauzata de virusuri din genul Enterovirus, cel mai frecvent fiind virusul Coxsackie. Aceste virusuri se pot raspandi de la o persoana la alta prin contactul direct cu mainile neigienizate sau cu suprafetele contaminate cu fecale. De asemenea, se poate transmite si in urma contactului cu saliva, materiile fecale sau secretiile respiratorii ale unei persoane infectate.

Boala gura-mana-picior provoaca eruptii cutanate pe picioare si maini si vezicule dureroase in jurul nasului si gurii.

Afectiunea dispare de obicei fara a fi nevoie de interventia medicului. Cu toate acestea, cazurile grave pot necesita asistenta specializata.

De multe ori, boala gura-mana-picior este confundata cu febra aftoasa, care afecteaza animalele, insa nu si oamenii. Cei mai predispusi la boala gura-mana-picior sunt copiii sub 10 ani, cu toate ca si copiii mai mari si adultii pot suferi de aceasta boala infectioasa.

Focarele izbucnesc de obicei in Asia. In prezent, nu exista un vaccin pentru boala gura-mana-picior.


Ce este boala gura-mana-picior?

Boala gura-mana-picior este o infectie virala usoara si contagioasa, frecventa in randul copiilor mici. Aceasta afectiune se manifesta prin rani la nivelul gurii si eruptii care apar pe maini si picioare. Pentru a trata simptomele bolii puteti folosi Calmiderm crema, o crema cu o formula speciala, pe baza de musetel, galbenele, urzica, levantica si menta, care calmeaza mancarimile, amelioreaza iritatiile si contribuie la refacerea echilibrului pielii. Crema patrunde rapid in piele si nu lasa urme. Poate fi folosita de intreaga familie. Este un produs care poate fi folosit si de copiii cu varsta mai mare 3 ani si de femeile insarcinate sau care alapteaza.

De cele mai multe ori, boala gura-mana-picior este cauzata de un virus coxsackie.

Nu exista un tratament specific pentru boala gura-mana-picior. Pentru a evita infectarea cu acest virus este necesar sa va spalati frecvent pe maini si sa evitati contactul strans cu persoanele infectate.

Boala gura-mana-picior: cauze si factori de risc

Boala gura-mana-picior este cauzata de virusurile din categoria enterovirusurilor. Virusurile coxsackie, in special virusul coxsackie A16, reprezinta cel mai frecvent tip de enterovirus care provoaca aceasta afectiune. Enterovirusul 71 este, de asemenea, o cauza frecventa.

Aceste virusuri se raspandesc de obicei prin gura si anus si se gasesc frecvent in saliva, fecale si lichidul din veziculele unei persoane care sufera de boala gura-mana-picior.

Virusul se transmite prin:

  • contactul strans si direct cu o persoana infectata
  • atingerea obiectelor contaminate
  • tuse si stranut
  • contactul direct sau indirect cu fecalele infectate

Factori de risc

Cei mai expusi riscului de a dezvolta infectia sunt copiii sub 10 ani, in special cei sub 5 ani. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sistemul imunitar al copilului nu este inca suficient dezvoltat astfel incat anticorpii sa lupte impotriva bolii.

boala-gura-mana-picior-factori-de-risc

Cei mai predispusi la infectare sunt copiii care petrec in mod regulat mai mult timp in preajma altor copii, cum ar fi cei care merg la scoala.

Boala gura-mana-picior: semne si manifestari

De obicei, simptomele incep sa se dezvolte dupa 3-6 zile de la prima infectare, aceasta perioada fiind cunoscuta drept perioada de incubatie. In majoritatea cazurilor, simptomele apar sub forma de:

  • febra
  • stare de iritabilitate
  • pofta de mancare redusa
  • durere in gat
  • vezicule rosii dureroase care apar in interiorul gurii
  • eruptie rosie pe maini si pe talpile picioarelor
  • durere de cap
  • stare de rau
  • salivare excesiva

Primele simptome ale bolii gura-mana-picior care isi fac aparitia sunt febra si durerea in gat. Durerea in gat poate fi remediata cu ajutorul Laridep spray, un produs care, gratie proprietatilor vindecatoare ale plantelor medicinale din compozitie, poate fi folosit de la primele semne ale inflamatiei mucoasei orofaringiene.

De obicei, veziculele si eruptiile cutanate caracteristice apar mai tarziu, dupa 1-2 zile de la debutul febrei.

Eruptia cutanata se manifesta, in cele mai multe cazuri, prin pete rosii plate. Petele pot fi mai greu de observat pe o piele mai inchisa la culoare, asa ca este mai usor sa verificati palmele mainilor si partea de jos a picioarelor, unde semnele afectiunii sunt mult mai vizibile.

boala-gura-mana-picior-simptome

Leziunile pot aparea pe toata suprafata mainilor si picioarelor. Cei mai multi copii care dezvolta boala gura-mana-picior se confrunta, de asemenea, si cu leziuni dureroase in gura. De aceea, este recomandat ca parintii sa le verifice limba - inclusiv partile laterale - si gatul.

Diagnosticul de gura-mana-picior

Pentru a diagnostica boala gura-mana-picior, este suficient ca medicul sa efectueze o examinare fizica. De obicei, verifica gura si corpul pentru a descoperi daca exista vezicule si eruptii cutanate. De asemenea, medicul va intreba daca exista si alte simptome.

In plus, pentru a descoperi prezenta virusului care provoaca boala gura-mana-picior, specialistul va efectua un exsudat sau o proba de scaun. Acest lucru le va permite sa confirme diagnosticul.

Care sunt optiunile de tratament?

De cele mai multe ori, infectia dispare de la sine fara tratament, in termen de 7-10 zile. Cu toate acestea, medicul va poate recomanda anumite tratamente pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor pana la vindecare. Printre metodele de tratament care pot fi recomandate se numara:

  • unguente topice eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala pentru a reduce veziculele si eruptiile cutanate
  • analgezice, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, pentru a calma durerile de cap
  • siropuri sau pastile medicamentoase pentru a ameliora durerea in gat

boala-gura-mana-picior-tratament

Nu ar trebui sa dati aspirina copiilor pentru a trata infectiile virale. Aspirina poate provoca sindrom Reye la copii.

Complicatii in boala gura-mana-picior

Daca nu este tratata, boala gura-mana-picior poate duce la complicatii in cazul anumitor persoane. Acestea sunt, totusi, rare. Daca afectiunea este cauzata de enterovirusul 71, acesta poate afecta sistemul nervos. Aceasta problema poate duce la:

  • Meningita, o inflamatie a maduvei spinarii.
  • Encefalita, o inflamatie a creierului.
  • Paralizie acuta flasca, o maladie care slabeste muschii respiratori si reduce capacitatea de a inghiti.

Deformarile congenitale pot aparea daca o femeie intra in contact cu virusul coxsackie in timpul sarcinii. Aceasta problema poate provoca dezvoltarea problemelor cardiace fetale. Cu toate acestea, riscul de a se intampla acest lucru este foarte redus, deoarece virusul trece in rare cazuri prin placenta.

Scarpinarea veziculelor sau eruptiilor cutanate poate duce la o infectie secundara.

Daca apar vezicule in gat, poate exista riscul de deshidratare.

In cazuri severe, poate aparea insuficienta cardiorespiratorie.

Sfaturi pentru preventie

Puteti lua anumite masuri de precautie pentru a reduce riscul de a dezvolta boala gura-mana-picior:

Spalati-va pe maini cu atentie

Spalati-va pe maini frecvent si bine, mai ales dupa ce ati mers la toaleta sau dupa ce ati schimbat scutecele bebelusilor si inainte de a pregati mancarea si a manca. Daca nu aveti la indemana sapun si apa, puteti folosi servetele de maini sau geluri cu alcool care distrug germenii.

boala-gura-mana-picior-preventie

Dezinfectati zonele comune

Curatati mai intai zonele si suprafetele folosite des de mai multe persoane cu apa si sapun, apoi cu o solutie diluata cu clor si apa. De asemenea, curatati des suzetele si jucariile bebelusilor.

Practicati o igiena buna

Invatati-i pe cei mici cum sa pastreze o igiena buna si cum sa se mentina curati. Explicati-le de ce este bine sa nu-si bage degetele, mainile sau orice alte obiecte in gura.

Izolati persoanele contagioase

Boala gura-mana-picior este extrem de contagioasa. Din aceasta cauza, persoanele care au aceasta afectiune ar trebui sa evite contactul cu alte persoane cat timp prezinta semne si simptome active.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hand-foot-and-mouth-disease/symptoms-causes/syc-20353035

https://www.healthline.com/health/hand-foot-mouth-disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/311920

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Calmiderm crema x 40g

    Calmiderm crema X 40g

    Calmiderm® este o crema cu o formula speciala, pe baza de Musetel, Galbenele, Urzica, Levantica si Menta, care calmeaza mancarimile, amelioreaza iritatiile si contribuie la refacerea echilibrului…