Senzatie de piele care “strange”? Este cel mai comun semn de arsuri solare. De regula, ele se manifesta dureros, din pricina deteriorarii pielii in urma unei expuneri mai indelungate la soare, fara protectie solara. Si cand vorbim de ani in care supraexpunerea la soare aproape ca a fost un obicei pentru multi, ne vom referi si la riduri premature, pete pigmentare și chiar la riscul crescut de cancer de piele. Si trebuie sa invatam sa ne protejam de soare in fiecare zi, nu doar in zilele de vacanta.
Ce sunt arsurile solare? Simptomele unei arsuri solare
Spre deosebire de o arsura termica, cand ne alegem cu arsuri solare, ele nu se vor simti imediat ca pielea are de suferit. De obicei, simptomele incep sa se resimta cu adevarat la aproximativ 4 ore dupa expunerea la soare, se agraveaza in urmatoarele 24-36 de ore, ca mai apoi sa dispara peste 3-5 zile.
Iar printre simptome sunt si:
• Senzatie de usturime, piele care strange
• Vezicule – basici, asa cum sunt mai bine cunoscute
• Dureri de cap
• Stari febrile
• Greata
• Oboseala
Durerea cauzata de arsuri solare este mai accentuata la 6-48 de ore dupa expunerea la soare. Peelingul pielii poate incepe la 3-8 zile.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL SUN SYSTEM Spray transparent cu SPF 50+, rezistent la apa, care, cu ajutorul complexului Pro-ADN, previne aparitia arsurilor solare, petelor si iritatiilor.
Cum se produc arsurile solare?
Dar cum se produc aceste arsuri solare? Radiatia ultravioleta (UV) reprezinta o forma de radiatie electromagnetica ce provine de la soare si de la surse artificiale, cum ar fi aparatele de bronzat.
Radiatiile UV sunt de 3 tipuri:
-
Razele UVA: pot provoca imbatranirea celulelor pielii si pot provoca unele daune indirecte ADN-ului celulelor. Acest tip de raze sunt legate de deteriorarea pe termen lung a pielii, cum ar fi ridurile, dar ar putea juca un rol si in unele tipuri de cancer de piele.
-
Razele UVB: pot deteriora ADN-ul din celulele pielii in mod direct si sunt principalele raze care provoaca arsuri solare. De asemenea, se crede ca provoaca majoritatea cancerelor de piele.
-
Razele UVC: din fericire, din aceasta cauza, reactioneaza cu ozonul ridicat din atmosfera noastra si nu ajung la sol, asa ca in mod normal nu sunt un factor de risc pentru cancerul de piele. Pot proveni si din unele surse create de om.
Cand trebuie evitata expunerea la soare?
De cele mai multe ori, o iesire la plaja, picnic sau o zi cu multe drumuri se lasa cu arsuri solare, daca nu folosim creme cu factor de protectie solara, care, in timp, cresc riscul de cancer de piele. Insa, pentru a evita acest pericol ce vine de cele mai multe ori pe nesimtite, trebuie respectate cateva reguli:
-
Expunerea la soare trebuie sa fie graduala (in prima zi 2 ore, in a doua zi 2:30 minute si asa mai departe)
-
Pielea trebuie aparata de raze cu un factor de protectie solara adecvat fototipului fiecaruia. Cu alte cuvinte, la o piele pigmentata in mod natural se poate folosi un SPF 20, insa la una mai alba – cu putin pigment – trebuie folosit automat SPF 50+.
-
Expunerea la soare trebuie evitata pe cat posibil intre orelor 11:00-17:00.
Tipul de piele, un factor de risc al arsurilor solare
Tipul de piele depinde de cantitatea de pigment de melanina din piele. Iar Scala Fitzpatrick este o clasificare ce are la baza diferitele tonuri ale pielii. A fost dezvoltata in 1975 de dermatologul american Thomas B. Fitzpatrick, ca modalitate de a estima raspunsul la lumina ultravioleta (UV) diferitelor tipuri de piele:
Tip I: piele extrem de alba, ochi albastri/verzi, par blond/roscat – se arde, nu se bronzeaza
Tip II: piele alba, ochi albastri – se arde usor, se bronzeaza greu
Tip III: piele usor inchisa la culoare, par blond inchis, saten – se bronzeaza dupa arderea initiala
Tip IV: piele mai inchisa la culoare, par saten/brunet – se arde mai putin, se bronzeaza usor
Tip V: piele inchisa la culoare, par saten/brunet – se arde rar, se bronzeaza usor
Tip VI: piele maro inchis sau neagra – nu se arde, se bronzeaza intotdeauna
In caz de arsuri solare sau provocate de anumiti factor termici, farmacistii Catena recomanda Raniseptol arsuri, spuma cu actiune antiinflamatorie ce accelereaza ritmul de regenerare celulara. Cu o concentratie ridicata de pantenol (10%), reuseste sa calmeze pielea iritata.
Arsurile solare - tratament si remedii
Urmand cateva sfaturi de baza, putem evita singuri neplacutele arsuri solare astfel:
-
Expunerile la soare trebuie sa fie cat mai scurte
-
Multa apa pentru a evita deshidratarea
-
Aplicarea repetata de creme sau spray-uri care sa protejeze de arsuri solare
-
Dusuri reci cat mai dese
-
Pielea afectata de arsuri solare trebuie ferita de lumina directa a soarelui pana cand se va vindeca complet
Un farmacist poate ajuta in tratarea unor arsuri solare. Intrebati specialistul despre cele mai bune tratamente pentru a ameliora simptomele.
Complicatiile unei arsuri solare
Fara sa fie luate in serios, aceste arsuri solare pot duce la complicatii care pot pune viata in pericol. Odata cu expunerile mult prea prelungite la soare, se va instala deshidratarea intregului organism, nu doar a pielii. Pentru a evita un episod sever de insolatie, de exemplu, trebuie asigurat un consum optim de apa, chiar peste recomandarea de 1.5 - 2 litri pe zi.
Infectia este, de asemenea, printre complicatiile ce pot veni odata cu neplacutele arsuri solare. Acest lucru se poate dezvolta daca pielea prezinta zgarieturi sau vezicule ce se pot sparge.
O alta complicatie dată de arsuri solare se poate manifesta la ceva timp dupa ce disconfortul a trecut. Exista un risc mai mare de a dezvolta riduri premature si pete pigmentare, dar si de a dezvolta cancer de piele.
Iar expunerea prelungita la soare poate ataca si vederea, nu doar pielea. La doar cateva ore de la expunere, pot aparea senzatii de disconfort si la nivelul ochilor: roseata, mancarime, spasme la nivelul ploapelor, sensibilitate la lumina, vedere incetosata sau chiar dureri de cap. De asemenea, expunerea la radiațiile solare poate provoca și afectiuni precum pterigion, cataracta sau degenerescenta maculara, ce pot duce pana la orbire.
Ce nu trebuie sa faceti daca suferiti de arsuri solare?
Cand va confruntati cu arsuri solare:
-
NU aplicati vaselina pe pielea arsa de soare.
-
NU puneti gheata pe pielea deja afectata de arsuri solare.
-
NU spargeti veziculele si NU incercati sa indepartati pielea care se cojeste.
-
NU va zgariati in zona afectata de arsuri solare.
-
NU purtati haine mulate.
Cand este obligatoriu consultul de specialitate?
Se recomanda sfatul unui specialist daca experimentati arsuri solare insotite de frisoane sau febra, ameteli sau alte stari, de confuzie, de exemplu. De asemenea, daca se vor observa pe piele dungi rosii sau vezicule cu puroi, este necesar un consult de specialitate.
Sfaturi pentru preventie sau cum sa va protejati de arsurile solare
Iata cateva sfaturi esentiale care ne pot ajuta sa scapam de grija arsurilor solare.
Maneci lungi si boruri late!
Imbracamintea poate oferi o bariera excelenta impotriva razelor UV, implicit a arsurilor solare. Cu cat acoperiti mai mult pielea - pantaloni, maneci lungi, palarie cu boruri late, ochelari, cu atat devine mai mic riscul de a intampina alte probleme de sanatate.
La umbra!
Fentati soarele pe cat posibil, mai ales intre orele 10:00 si 17:00, orele de varf ale intensitatii razelor UV. Alegeti sa mergeti pe partea umbrita a strazii sau echipati-va cu o umbrela de soare.
Protectie solara mereu la voi!
Fie ca este spray sau crema, cea mai buna protectie solara este cea pe care o veti avea la indemana in fiecare zi. Asa puteti scapa de orice grija cand vine vorba de arsuri solare.
Surse:
https://www.cdc.gov/niosh/topics/sunexposure/sunburn.html
https://www.nhs.uk/conditions/sunburn/
https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/
https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html