7 recomandari pentru o digestie usoara si corecta

7 recomandari pentru o digestie usoara si corecta 7 recomandari pentru o digestie usoara si corecta

Ultima actualizare: 6 ianuarie 2022

7-recomandari-pentru-o-digestie-usoara-si-corecta

Cu totii ne confruntam, la un moment dat, cu simptome digestive ocazionale, cum ar fi, gaze, arsuri, greata, constipatie sau diaree. Cu toate acestea, atunci cand astfel de manifestari apar frecvent, ele pot provoca perturbari majore in viata unui individ. Din fericire, prin reglarea alimentatiei si a stilului de viata, aproape oricine se poate bucura de o digestie usoara, o imunitate puternica si o stare generala de bine. Daca nu stiti de unde sa incepeti, veti descoperi in cadrul acestui articol o serie de strategii de efect care va vor ajuta sa aveti grija de sanatatea digestiva. Relaxarea, hidratarea, fibrele, ciorba, alimentele fermentate si stabilirea unui program al meselor sunt doar cateva dintre aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a va putea bucura de o digestie usoara. De asemenea, tot din acest articol, veti afla cum are loc digestia si care sunt alimentele care nu va fac bine.

Procesul digestiv, etapele digestiei

Procesul de digestie cuprinde sase etape:

  • ingestia;
  • propulsia alimentara;
  • digestia mecanica sau fizica;
  • digestia chimica;
  • absorbtia;
  • defecatia.

Digestia incepe prin ingestie, adica prin introducerea in cavitatea bucala a alimentelor. Aici, mancarea este maruntita si amestecata cu saliva care contine enzime capabile sa inmoaie hrana pentru a o face mai usor de inghitit. Tot aici se descompun carbohidratii si unele lipide prin lipiaza linguala.

Alimentele parasesc gura atunci cand limba si muschii faringieni o propulseaza in esofag. Acest act de inghitire, ultimul act voluntar pana la defecatie, este un exemplu de propulsie, care se refera la miscarea alimentelor prin tubul digestiv. Include atat procesul voluntar de inghitire, cat si procesul involuntar de peristaltism. Cea din urma actiune consta in valuri secventiale si alternante de contractie si relaxare a musculaturii stomacului care actioneaza pentru a propulsa alimentele. De asemenea, aceste miscari joaca un rol in amestecarea alimentelor cu sucurile digestive. Peristaltismul este un proces atat de puternic incat alimentele si lichidele pe care le inghite un individ ajung in stomac chiar daca acesta sta in cap.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar pe baza de pancreatina, o substanta naturala de origine animala, similara celei produse de pancreasul uman, care furnizeaza enzimele necesare pentru descompunerea proteinelor, grasimilor si amidonului. Atfel, produsul sustine o digestie usoara si amelioraza tulburarile digestive cauzate de excesul culinar.

Digestia include atat procese mecanice, cat si chimice. Digestia mecanica este un proces pur fizic care nu modifica natura chimica a alimentelor. In schimb, face mancarea mai mica pentru a-i creste suprafata si mobilitatea. Include masticatia precum si miscari ale limbii care ajuta la spargerea alimentelor in bucati si la amestecarea acestora cu saliva. Desi poate exista tendinta de a crede ca digestia mecanica se limiteaza la primii pasi ai procesului digestiv, ea apare si dupa ce alimentele parasesc cavitatea bucala. Agitarea mecanica a alimentelor in stomac serveste la expunerea la sucuri digestive, creand astfel chimul. Segmentarea, care are loc, in principal, in intestinul subtire, consta in contractii articulare ale muschilor circulari din tubul digestiv. Aceste contractii izoleaza sectiuni mici ale intestinului, miscand astfel continutul inainte si inapoi, in timp ce continutul este descompus si amestecat. Prin deplasarea alimentelor in lumenul intestinal, are loc amestecarea alimentelor cu sucurile digestive si este facilitata absorbtia.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Naturalis Gastrocalmin pentru mentinerea confortului digestiv si ameliorarea hiperaciditatii gastrice. Produsul este un remediu pentru hiperaciditatea gastrica si are la baza carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel.

In digestia chimica, incepand inca din gura, secretiile digestive descompun moleculele alimentare complexe in blocurile lor chimice (spre exemplu, proteinele in aminoacizi). Aceste secretii variaza in compoziție, insa, de obicei, contin apa, enzime, acizi si saruri. Procesul este finalizat in intestinul subtire.

Alimentele care au fost descompuse nu au nicio valoare pentru organism, cu exceptia cazului in care intra in fluxul sangvin, iar nutrientii sai sunt pusi sa lucreze. Acest lucru se intampla in procesul de absorbtie, care are loc, in principal, in intestinul subtire. Aici, majoritatea nutrientilor sunt absorbiti din lumen in fluxul sanvgvin prin celulele epiteliale care alcatuiesc mucoasa.

In defecatie, etapa finala a digestiei, materialele nedigerate sunt indepartate din organism sub forma de fecale.

Farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Naturalis Carboment pentru sustinerea unei digestii sanatoase. Produsul este de mare ajutor in caz de indigestie, flatulenta si spasm abdominal. De asemenea, pe langa o digestie usoara, produsul sustine activitatea sistemului imunitar si ajuta la mentinerea unui stomac sanatos.

7 sfaturi simple pentru o digestie usoara si corecta

O alimentatie inadecvata sau un stil de viata nesanatos pot cauza frecvent probleme digestive. Micile schimbari ale obiceiurilor de zi cu zi ajuta adesea la evitarea unor simptome precum:

De asemenea, disconfortul digestiv mai poate fi cauzat de o afectiune subiacenta, un medicament sau o intoleranta alimentara.

Remediile naturale abordate la domiciliul pacientului ajuta doar la iîmbunatatirea pe termen scurt a digestiei. Pentru un efect de durata, sunt necesare modificari semnificative ale alimentatiei si ale stilului de viata.

Iata cateva sfaturi de folos pentru a obtine o digestie usoara si corecta:

7-recomandari-pentru-o-digestie-usoara

Relaxati-va mintea si corpul

Sistemul digestiv este foarte sensibil la emotii. El nu duce doar povara alimentatiei, ci si a modului in care ne raportam la sarcinile de la serviciu si de acasa. “Fluturii” sau golul din stomac, arsurile, crampele si orice alta problema fara o cauza organica lanseaza ipoteza gestionarii defectuase a stresului si a experientelor cotidiene. Poate chiar si dumneavoastra v-ati confruntat, la un moment dat, cu astfel de stari. Multi oameni resimt neliniste sau inclestare in stomac inainte de un examen sau un eveniment important. Cu toate acestea, sa nu pierdem din vedere ca stresul sustinut poate afecta legatura dintre creier si stomac si cauza probleme continue. Exista o legatura stransa intre sanatatea fizica si cea mentala. Reducerea stresului poate avea un impact pozitiv asupra ambelor. Iata ce puteti face in acest sens si, totodata, pentru a va bucura de o digestie usoara:

  • exercitii fizice regulate;
  • plimbari zilnice;
  • administrarea de suplimente alimentare;
  • somn odihnitor de sapte ore in fiecare noapte;
  • utilizarea uleiurilor esentiale sau a lumanarilor parfumate (cele mai linistitoare alegeri sunt urmatoarele arome: lavanda, bergamota, musetelul, lemnul de santal, tamaie, ylang ylang, floare de portocal etc.);
  • reducerea dozei zilnice de cofeina (atentie nu doar la consumul de cafea, ci si de ciocolata, bauturi energizante sau ceai);
  • crearea unui jurnal al emotiilor;
  • petrecerea timpul cu prietenii, familia si animalul de companie;
  • exercitii de respiratie;
  • discutii cu un specialist;
  • evitarea supraincarcarii cu sarcini.

Hidratati-va corespunzator!

Aportul scazut de lichide este o cauza frecventa a constipatiei. Pentru o stare de bine si o digestie usoara, specialistii recomanda consumul a doi litri de bauturi, fara alcool si cofeina, in fiecare zi. De preferat, ar trebui consumate apa si ceai. Cu toate acestea, daca faceti exercitii fizice intense sau daca lucrati/locuiti intr-un mediu cu temperaturi ridicate, veti avea nevoie de un consum suplimentar de lichide.

De asemenea, o alta modalitate de a va satisface nevoia de hidratare este sa includeti fructe si legume cu continut ridicat de apa, cum ar fi castraveti, dovlecei, telină, rosii, pepeni, capsune, grepfrut si piersici, in alimentatia dumneavoastra.

recomandari-pentru-o-digestie-usoara

Bucurati-va de o supa sau o ciorba!

Va este dor de supa sau ciorba mamei? Probabil ca si sistemului digestiv. Cele doua preparate au un efect benefic asupra tranzitului intestinal. Ele pregatesc tubul digestiv pentru a primi celelalte alimente. Ciorbele si supele usoare, care contin atat carne slaba, cat si legume si zarzavaturi, sustin o digestie usoara.

Consumati fibre!

Fibrele au o gama larga de beneficii, de la scaderea colesterolului pana la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima. De asemenea, poate regla miscarile intestinale si favoriza o digestie usoara. Conform ghidurilor alimentare internationale, un adult ar trebui sa includa in dieta zilnica aproximativ 30 de grame de fibre.

Iata cateva surse de alimente bogate in fibre:

  • mazare;
  • fasole boabe;
  • anghinare;
  • avocado;
  • edamame;
  • naut;
  • broccoli;
  • sfecla rosie;
  • cartofi dulci;
  • morcovi;
  • pere;
  • mere;
  • zmeura;
  • banana
  • linte;
  • quinoa;
  • seminte de chia;
  • fulgi de ovaz;
  • popcorn;
  • ciocolata neagra.

Un aspect important de mentionat este faptul ca, de asemenea, un om ar trebui sa consume multe lichide pentru a se asigura ca fibrele absorb suficienta apa pentru a trece cu usurinta prin sistemul digestiv.

Evitati anumite alimente!

Desi cele mai multe alimente pot fi consumate cu moderatie, exista anumite produse care nu sustin deloc o digestie usoara .

Mai exact, ele cresc riscul de balonare, arsuri la stomac si diaree. Iata ce ar trebui sa evitati sau sa consumati cu mare prudenta:

  • indulcitori artificiali;
  • bauturi carbogazoase sau bauturi indulcite cu zahar;
  • alcool;
  • carbohidrati rafinati, cum ar fi painea;
  • ciocolata alba sau cu lapte;
  • alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi branza si smantana;
  • alimente picante;
  • prajeli;
  • alimente procesate (fructe si legume conservate, semi-preparate, mancare de tip fastfood);
  • alimente grase, cum ar fi pizza.

recomandari-pentru-o-digestie-usoara-si-corecta

Includeti alimente fermentate in dieta

Alimentele fermentate sunt produse care au fost descompuse partial sau total de catre microorganisme precum bacteriile. Acestea lucreaza pentru a pastra alimentele si, de asemenea, pot aduce favoriza o digestie usoara.

Bacteriile apar, in mod natural, sistemul digestiv. Unele sunt benefice si ajuta la digerarea alimentelor. Din pacate, exista si bacterii cauza probleme cu digestia.

Alimentele fermentate contin bacterii care pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Iata cateva exemple:

  • iaurt probiotic;
  • paine cu maia;
  • varza murata;
  • chefir;
  • miso.

Includerea acestor produse in alimentatie poate favoriza o digestie usoara. Cu toate acestea, confirmarea beneficiilor necesita cercetari stiintifice suplimentare.

Mancati la program

Crearea si respectarea unui program de mese si gustari sanatoase va poate ajuta sa va bucurati de o digestie usoara. Incercati sa luati micul dejun, pranzul, cina si gustarile, aproximativ la aceeasi ora, in fiecare zi.

Mai mult decat atat, incercat sa va delectati cu ceea ce mancati, nu sa transformati momentul mesei intr-un concurs de infulecat. Luati imbucaturi mici si mestecati incet si bine. Asa veti usura un pic munca sistemului digestiv. Evitati sa fumati in timpul mesei. De asemenea, evitati gustarile nocturne. Acestea vor crea nu doar probleme digestive, ci si cu somnul.

Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-digestion
https://www.everydayhealth.com/digestive-health/tips-for-better-digestive-health/
https://www.webmd.com/digestive-disorders/good-digestion
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325822
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326596
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7041-the-structure-and-function-of-the-digestive-system
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-foods-to-improve-your-digestion
https://www.unlockfood.ca/en/Articles/Digestion-Digestive-health/Tips-for-Healthy-Digestion.aspx
https://courses.lumenlearning.com/suny-ap2/chapter/digestive-system-processes-and-regulation/
https://www.healthline.com/nutrition/16-ways-relieve-stress-anxiety#9.-Learn-to-say-no
https://www.healthline.com/nutrition/22-high-fiber-foods