Magneziul este unul dintre cele sapte macrominerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Pentru a fi sanatosi, avem nevoie de aceste macrominerale in cantitati relativ mari (aproximativ 100 mg/zi). Micromineralele, precum fierul si zincul, sunt de asemenea importante, dar avem nevoie de ele in cantitati mai mici.
Magneziul joaca un rol important in peste 300 de reactii enzimatice din organismul uman. Printre numeroasele sale functii se numara ajutarea la functionarea muschilor si a nervilor, reglarea tensiunii arteriale si sustinerea sistemului imunitar. Are multe functii si obtinerea suficienta a acestor minerale poate ajuta la prevenirea sau tratarea bolilor cronice cum ar fi Alzheimer, diabet zaharat de tip 2 sau boli cardiovasculare.
Farmacistii Catena recomanda Magneziu plus Vitamina B6, de la Naturalis. Prin continutul optim de magneziu si vitamina B6, contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, sprijina buna functionare a sistemului imunitar si participa la reglarea activitatii hormonale si a metabolismului energetic normal.
Magneziul, sprijinul oaselor puternice si ferite de osteoporoza
Stiati ca organismului adult contine aproximativ 25 g de magneziu? Dar ca jumatate din aceasta cantitate se afla in oase?
Mai multe de studii au aratat ca exista o legatura intre aportul de magneziu si densitatea minerala osoasa, valabila atat la barbati, cat si la femei. Mai exact, acesta (aportul de magneziu) reduce rata de demineralizare si riscul de fractura. Prin urmare, deficitul de magneziu poate duce la oase fragile sau afectiuni precum osteoporoza.
In osteoporoza - boala „oasele poroase” - oasele devin fragile si foarte susceptibile la fracturi. Aceste fracturi apar de obicei la sold, coloana vertebrala si incheietura mainii. International Osteoporosis Foundation estimeaza ca 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati cu varsta peste 50 de ani vor suferi o fractura osteoporotica.
Pentru ameliorarea starilor de oboseala si mentinerea echilibrului psihoemotional, farmacistii Catena recomanda comprimatele efervescente de la Naturalis, Magneziu Plus Vitamina B6. Contribuie la mentinerea sanatatii psihice, functionarea normala a sistemului nervos, reducerea oboselii si a extenuarii. De asemenea, sprijina buna functionare a sistemului imunitar; reglarea activitatii hormonale; sustine functionarea corecta a sistemului muscular si osos si sanatatea dintilor. Are un gust placut de mandarina.
Magneziul ajuta in caz de depresie si anxietate
S-a demonstrat ca magneziul are un efect de imbunatatire a starii de spirit, cu beneficii obtinute atat cu, cat si fara, utilizarea medicamentelor antidepresive.
De retinut ca, stresul crescut accentueaza pierderea de magneziu. Acest lucru este cauzat partial de activitatea in axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala (HPA), un set de trei glande care controleaza reactia unei persoane la stres.
Magneziul scade tensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala poate fi cauzata de stres, sedentarism, excesul de greutate sau de consumul prea mare de sare. Dar toti acesti factori ar putea, doar, sa exacerbeze o problema care exista deja, cauzata partial de o deficienta de minerale.
Magneziul joaca un rol important in reglarea tensiunii arteriale.
Magneziul relaxeaza celulele venelor si arterelor, astfel incat acestea sa nu restranga fluxul de sange. De asemenea, magneziul regleaza alte minerale vitale pentru tensiunea arteriala; mentine echilibrul delicat dintre sodiu si potasiu; ajuta organismul sa absoarba calciul (si sa nu se depuna in artere). In concluzie, magneziul are un impact direct si indirect asupra riscurilor de hipertensiune arteriala.
Magneziul amelioreaza durerile de cap si migrenele
Terapia cu magneziu poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea durerilor de cap. Explicatia, deficitul de magneziu poate afecta neurotransmitatorii si poate restrictiona constrictia vaselor de sange, factori legati de migrena.
Magneziul poate imbunatati si somnul
Aproape 50% dintre adultii in varsta au insomnie, cu dificultate de a adormi, cu trezire devreme sau fara a se simti odihniti.
Magneziul va pregateste organismul pentru somn prin relaxarea muschilor. De asemenea, va ajuta sa va „inchideti mintea” si sa va calmati prin reglarea a doi dintre mesagerii creierului, numiti neurotransmitatori, care tind sa va tina treaz. In plus, magneziul poate preveni sindromul picioarelor nelinistite, care contribuie la pierderea somnului la unele persoane. Se crede ca magneziul face acest lucru prin relaxarea muschilor, prin scaderea inflamatiei si stimuland productia de melatonina. De altfel, magneziu si melatonina sunt parteneri buni in suplimentele destinate imbunatatirii calitatii somnului.
Poate atenua sindromul premenstrual (PMS)
Unele femei cu sindrom premenstrual pot avea un nivel scazut de magneziu.
Un studiu din 2010 a constatat ca administrarea unui supliment o combinatie de magneziu si vitamina B6 a ajutat participantele sa-si usureze simptomele PMS, printre care depresie, anxietate, insomnia si retentie de apa.
Imbunatateste digestia si simptomele constipatiei
Stiati ca este imposibil sa digerati alimente fara magneziu?
Fara magneziu, organismul nu poate efectua „mecanica” digestiei, produce acid gastric si enzime de digerare pentru carbohidrati, proteine si grasimi si nici nu poate repara si proteja organele digestive (esofag, stomac, intestine, pancreas, colon).
In procesul digestiei, magneziul „intra in joc” inca din cavitatea bucala, ajutand la producerea de enzime in saliva care descompun alimentele in parti mai mici. Hormonii care ii spun stomacului sa produca acid gastric au nevoie de magneziu pentru a face asta. La nivelul intestinului, unde mai multe enzime produse de pancreas descompun hrana pentru a fi absorbita ca nutrienti. Pancreasul are nevoie de magneziu pentru a produce aceste enzime vitale. De asemenea, magneziul mentine pancreasul sanatos, ajutand la prevenirea pancreatitei si a cancerului pancreatic.