Probioticele sunt microorganisme mici, vii, care mentin sanatatea florei intestinale. Intestinele sunt populate cu bacterii, atat benefice, cat si nocive. Probioticele sunt bacteriile bune care tin sub control bacteriile rele, asigurandu-se astfel ca sanatatea intestinala ramane intacta.
In plus, aceste bacterii benefice mentin mucoasa intestinului puternica si permeabila selectiv. Un microbiom intestinal echilibrat, care contine o multime de probiotice, mentine sistemul digestiv sanatos, pielea curata si sistemul imunitar puternic.
Probiotice naturale – informatii esentiale
Probioticele naturale sunt acele probiotice care se gasesc in anumite alimente. Aceste probiotice naturale populeaza apoi intestinele si ne mentin sanatosi. La urma urmei, stramosii nostri, cu mult timp in urma, nu aveau la dispozitie suplimente cu probiotice, ci le-au obtinut din mediul lor natural si din alimente.
Vestea buna este ca acum avem acces la ambele variante: suplimente cu probiotice si probiotice naturale din alimente. Dar, dupa cum am mentionat, anumite alimente contin probiotice naturale care va pot ajuta sa va diversificati dieta si sa va mentineti sanatatea intestinala puternica!
Lista alimentelor care contin probiotice
Probioticele ofera tot felul de beneficii puternice pentru corp si creier. Mai exact, ele pot:
-
imbunatati sanatatea sistemului digestiv
-
ameliora starile depresive
-
promova sanatatea inimii
De asemenea, exista unele dovezi care sugereaza ca pot imbunatati aspectul pielii.
Puteti indeplini aportul de probiotice din suplimentele special destinate, cum ar fi Linex forte, un probiotic recomandat in perioada tratamentelor cu antibiotice, in cazul unei alimentatii necorespunzatoare si in perioadele de stres, atunci cand flora intestinala are de suferit.
Cu toate acestea, pot fi obtinute si din alimentele fermentate, iar lista acestora este una cuprinzatoare.
Iaurt
Iaurtul este una dintre cele mai bune surse de probiotice, bacteriile prietenoase care pot imbunatati starea de sanatate. Iaurtul este obtinut din laptele fermentat de probiotice, in principal bacterii lactice si bifidobacterii.
Consumul de iaurt are o multime de beneficii pentru sanatate. De exemplu, imbunatateste sanatatea oaselor si tensiunea arteriala. La copii, iaurtul poate ajuta la ameliorarea diareei cauzate de antibiotice. De asemenea, poate chiar sa ajute la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil.
In plus, iaurtul poate fi potrivit pentru persoanele cu intoleranta la lactoza. Mai exact, bacteriile transforma o parte din lactoza in acid lactic, cel care ii confera iaurtului gustul acru.
Chefir
Chefirul este o bautura obtinuta din lapte fermentat. Se face prin adaugarea de culturi de bacterii lactice in laptele de vaca sau de capra.
Se crede ca denumirea de “kefir” provine din turcescul „keyif”, care se traduce prin “a te simti bine dupa masa”. Chefirul poate imbunatati sanatatea oaselor, poate ameliora unele probleme digestive si poate proteja impotriva infectiilor.
Cantitatea necesara de probiotice poate fi obtinuta si din suplimente, cum ar fi Refflor Forte adulti, un produs care contine 10 miliarde de culturi vii, in proportii variabile: Lactobacillus acidophillus - 60%, actobacillus casei – 25% si Bifidobacterium bifidum – 15%.
Varza murata
Varza murata este un aliment bine-cunoscut prin partile noastre. Varza murata este o varza taiata marunt si fermentata de bacteriile lactice. Este unul dintre cele mai vechi alimente traditionale, fiind extrem de populara in multe tari, in special in cele din Europa de Est.
Varza murata este adesea gatita sau folosita ca garnitura. Are un gust acru, sarat si poate fi pastrata timp de luni de zile intr-un recipient ermetic.
Pe langa calitatile sale probiotice, varza murata este bogata in fibre, precum si in vitaminele C si K. De asemenea, este bogata in sodiu si contine fier, potasiu si antioxidantii luteina si zeaxantina, care sunt benefici pentru sanatatea ochilor.
Este important sa alegeti varza murata nepasteurizata, deoarece pasteurizarea ucide bacteriile vii si active.
Kimchi
Kimchi este un fel de mancare traditional coreeana facut din legume crucifere precum varza si ridichile, combinate cu condimente precum ardeiul rosu si ghimbirul.
Rezultatul este o mancare picanta si acidulata, care seamana cu varza murata picanta, si care este bogata in probiotice pe baza de acid lactic. De asemenea, fermentatia face ca vitaminele B si C din alimente sa fie mai biodisponibile.
Tempeh
Tempeh este un alt aliment probiotic pe baza de soia. Obtinut din boabe de soia fermentate, tempeh este un aliment extrem de apreciat de persoanele vegetariene sau vegane, fiind o alternativa la mancarurile pe baza de carne.
Rhizopus oligosporus si Lactobacillus plantarum sunt tulpinile probiotice din tempeh care fac ca boabele de soia sa fie mai digerabile si biodisponibile. Acest aliment fermentat are o aroma puternica de pamant, de nuci si este bogat in proteine, vitamine B si vitamina K.
Miso
Miso este un condiment japonez. Se face in mod traditional prin fermentarea boabelor de soia, la care se adauga sare si un tip de ciuperca numita koji. Miso este o sursa buna de proteine si fibre. De asemenea, este bogat in diverse vitamine, minerale si compusi vegetali, cum ar fi vitamina K, mangan si cupru. Conform unui studiu, consumul frecvent de supa miso a fost asociat cu un risc mai redus de cancer de san la femeile japoneze de varsta mijlocie. Un alt studiu a constatat ca femeile care au mancat multa supa miso au un risc redus de accident vascular cerebral.
Kombucha
Kombucha este o bautura din ceai negru sau verde fermentat. Acest ceai extrem de cunoscut este fermentat de o colonie de bacterii prietenoase. Este foarte popular in multe zone ale lumii, in special in Asia. Kombucha este bogata in polifenoli, vitaminele B si vitamina C, dar este si o sursa naturala de probiotice.
Muraturi
La fel ca varza murata, muraturile sunt renumite in zona tarii noastre. Muraturile sunt, practic, legume conservate intr-o solutie formata din sare si apa. Muraturile sunt o sursa excelenta de bacterii probiotice sanatoase, care pot imbunatati sanatatea digestiva. De asemenea, au un continut scazut de calorii si contin vitamina K, un nutrient esential pentru coagularea sangelui.
Unele tipuri de branza
Cu toate ca majoritatea tipurilor de branza sunt fermentate, nu inseamna ca toate contin probiotice. De aceea, este important sa cautati cuvintele „culturi vii” sau „culturi active” pe etichetele produselor alimentare.
Bacteriile bune supravietuiesc procesului de imbatranire in anumite branzeturi, cum ar fi gouda, mozzarella, cheddar si branza de vaci.
Branza este foarte hranitoare si o sursa excelenta de proteine. De asemenea, este bogata in vitamine si minerale importante, cum ar fi calciul, vitamina B12, fosforul si seleniul.
Consumul moderat de lactate, cum ar fi branza, poate sa reduca riscul de boli de inima si osteoporoza.
Lapte batut
Exista doua tipuri principale de lapte batut: traditional si de cultura. Laptele batut obtinut prin procesul traditional este practic un produs lactat fermentat care se obtine ca produs secundar la producerea untului. Aceasta versiune este singura care contine probiotice. Laptele batut are un continut scazut de grasimi si calorii, insa contine cateva vitamine si minerale importante, cum ar fi vitamina B12, riboflavina, calciu si fosfor.
Referinte:
https://www.cleaneatingkitchen.com/10-foods-with-natural-probiotics/
https://www.mindbodygreen.com/articles/natural-sources-of-probiotics
https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-probiotic-foods