Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci cand sunt ingerate, aduc beneficii importante pentru sanatate. De obicei, probioticele sunt bacterii benefice, insa exista si alte tipuri de microorganisme care pot avea rol de probiotice. Probioticele pot fi obtinute din suplimente special create, precum si din alimentele preparate prin fermentatie bacteriana, cum ar fi muraturile, iaurtul, chefirul si varza kimchi.
Este important ca probioticele sa nu fie confundate cu prebioticele. Acestea sunt carbohidrati – adesea fibre dietetice – care ajuta la hranirea bacteriilor benefice aflate deja in intestin.
Produsele care contin atat prebiotice, cat si probiotice sunt denumite simbiotice. De obicei, produsele sinbiotice combina de obicei bacterii benefice impreuna cu unele alimente pe care bacteriile le consuma (prebioticele), iar toate acestea se gasesc intr-un singur supliment.
Cele mai intalnite bacterii probiotice sunt Lactobacillus si Bifidobacteria. De asemenea, exista si alte variante frecvente, cum ar fi Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia si Bacillus.
Fiecare tip contine specii diferite, iar fiecare specie are multe tulpini. Pe etichete se regasesc probioticele identificate dupa tulpina specifica (care cuprinde genul), specia, subspecia, daca exista una, si un cod de tulpina.
Potrivit cercetatorilor, diversele probiotice pot contribui la ameliorarea sau tratarea diferitelor probleme de sanatate. De aceea, este esential sa alegeti tipul sau tipurile potrivite de probiotice.
Citeste mai mult!