Vitamina D, cunoscuta si ca “vitamina soarelui”, este necesara pentru sanatatea oaselor si pentru imunitate. Aceasta este prezenta in cantitati foarte mici in cateva alimente, precum somon, ficat de vita sau ou. Principala sursa este expunerea la soare. Pentru o sinteza eficienta este necesara o expunere de 15-20 de minute. De multe ori, necesarul zilnic de vitamina D este obtinut doar daca sunt administrate suplimente alimentare.
Pe langa beneficiile pentru imunitate, vitamina D (obtinuta fie prin expunere la soare, fie prin administrarea de suplimente) ajuta organismul sa absoarba calciu si sa mentina oasele puternice. De asemenea, contribuie la reglarea dispozitiei, stimularea secretiei de insulina, sprijinirea functiei cognitive, reducerea inflamatiei si reducerea risului de boli cardiovasculare.
Vitamina D are doua forme: vitamina D3 (colecalciferol) si D2 (ergocalciferol). Aceasta se gasteste in diferite formule de suplimente, precum capsule, comprimate sau picaturi.
Cele mai intalnite simptome ale dificitului sunt urmatoarele: oboseala, dureri musculare si slabirea sistemului imunitar.
Specialistii dezbat care e cel mai bun moment pentru administrarea de astfel de suplimente. Nu conteaza daca seara sau dimineata, ci mai degraba conteaza cum faceti acest lucru. Aceasta vitamina este solubila in grasimi. Din acest motiv, este recomandat sa luati astfel de suplimente in timpul celei mai bogate mese a zilei.
Expertii recomanda ca doza zilnica de vitamina D sa fie de 600-800 UI (unitati internationale), dar pentru ca acest prag nu poate fi atins doar prin expunerea la soare si alimentatie, este importanta administarea de suplimente. Astfel, in functie de anumiti factori: varsta, starea de sanatate, timpul petrecut afara, se poate suplimenta cu 2.000 sau chiar 4.000 UI.
Citeste mai mult!