Tensiunea arteriala reprezinta presiunea cu care sangele este pompat in artere de catre inima. Tensiunea arteriala nu are aceeasi valoare tot timpul. Ea se schimba pentru a satisface nevoile corpului si este influentata de o serie de factori, cum ar fi pozitia corpului, respiratia, starea emotionala, exercitiile fizice si somnul.
O tensiune arteriala care este mai tot timpul ridicata poate provoca probleme grave, cum ar fi accidentul vascular cerebral, atacul de cord, insuficienta cardiaca sau bolile renale. Tensiunea arteriala mare care persista poarta denumirea de hipertensiune arteriala, iar tensiunea arteriala scazuta se numeste hipotensiune arteriala. Din fericire, tensiunea arteriala poate fi tinuta sub control cu medicamente prescrise de specialist, produse suplimentare si un stil de viata sanatos.
Cum se masoara tensiunea arteriala
Tensiunea arteriala trebuie masurata atunci cand persoana in cauza este relaxata si asezata. Tensiunea arteriala este inregistrata sub forma a doua numere, de exemplu 120/80. Numarul mai mare indica presiunea in artere atunci cand inima se contracta si se numeste tensiune arteriala sistolica.
Cifra mai mica masoara presiunea in artere intre contractiile inimii, atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange. Aceasta se numeste tensiune arteriala diastolica. Ambele sunt masurate in milimetri coloana de mercur (mmHg).
Potrivit specialistilor, tensiunea arteriala optima este egala sau mai mica de 120/80 milimetri coloana de mercur (mm Hg).
Hipertensiunea arteriala este diagnosticata daca valoarea tensiunii arteriale este egala sau mai mare de 140/90 mm Hg. De obicei, hipertensiunea arteriala nu produce simptome. O persoana poate avea tensiune arteriala mare, in ciuda faptului ca se simte perfect. Pentru a afla daca are o tensiune arteriala ridicata, o persoana trebuie sa se prezinte la medic pentru verificari.
Pe langa medicamente si produse suplimentare benefice, exista cateva metode simple prin care va puteti tine sub control tensiunea arteriala. De exemplu:
Faceti miscare
Trebuie doar sa fiti putin mai activi decat de obicei. Mai exact, puteti sa mergeti pe jos in loc sa va deplasati cu masina si puteti merge pe scari in loc sa folositi liftul.
Mancati inteligent
Alegeti sa mancati alimente cu continut scazut de grasimi si de sodiu si care sunt si delicioase, pe deasupra. Potasiul gasit in banane si morcovi este cel mai bun medicament natural pentru inima.
Renuntati la obiceiurile nocive
Reduceti la minimum consumul de alcool si tigari. Daca doriti sa consumati o bautura alcoolica, optati pentru vinul rosu, care, in cantitati moderate, este excelent pentru inima.
Incercati sa va stresati cat mai putin
Situatiile stresante nu pot fi pe deplin evitate. Cu toate acestea, stresul excesiv poate creste riscul de boli cardiovasculare. De aceea, relaxati-va facand lucruri care va plac (yoga, gradinarit, plimbari etc.).
Citeste mai mult!