Ventolin 100 Inhaler CFC-Free - Catena
Ventolin 100 Inhaler CFC-Free faciliteaza deschiderea cailor respiratorii si sustine o respiratie mai usoara. In plus, ajuta la prevenirea senzatiei de constrictie toracica, respiratiei suieratoare si a tusei asociate astmului.
Ventolin 100 Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizata care contine salbutamol si care permite inhalarea medicamentului direct in caile respiratorii, acolo unde este necesar.
Fiecare puf elibereaza 100 micrograme din substanta activa salbutamol (sub forma de sulfat). Inhaler-ul contine si gazul propulsor HFA 134a, fara CFC. Fiecare flacon elibereaza cel putin 200 de doze. Salbutamolul face parte din grupul de medicamente denumite bronhodilatatoare cu actiune rapida. Bronhodilatatoarele cu actiune rapida relaxeaza muschii din peretii cailor aeriene mici din plamani in cateva minute.
Beneficii Ventolin 100 Inhaler CFC-Free
Ventolin Inhaler CFC-Free este indicat pentru a preveni si trata simptomele astmului bronsic si ale altor afectiuni bronhopulmonare obstructive. Ventolin Inhaler CFC-Free amelioreaza si previne simptomele de astm provocate de praf, polen, pisici, caini si fum de tigara.
Cum se administreaza Ventolin 100 Inhaler CFC-Free
Utilizati intotdeauna acest medicament potrivit instructiunilor oferite de medic. Discutati cu medicul sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Ventolin 100 Inhaler CFC-Free elibereaza o “ceata” fina care trebuie inhalata in plamani. Instructiunile de folosire corecta sunt oferite in acest prospect. Daca aveti vreo problema sau nu intelegeti instructiunile, intrebati medicul, asistenta sau farmacistul.
Ventolin 100 Inhaler CFC-Free trebuie inspirat pe gura.
Doze recomandate
Pentru ameliorarea unei crize de astm bronsic:
-
Adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).
-
Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani: 1 puf (100 micrograme salbutamol); daca este necesar, medicul poate recomanda cresterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).
Pentru a preveni o criza in timpul efortului fizic sau dupa expunerea la alergeni:
-
Adulti si copii cu varsta de 12 ani si peste: 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), inainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni.
-
Copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani: 1 puf (100 micrograme salbutamol) inainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni; daca este necesar, medicul poate recomanda cresterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), inainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni.
Pentru tratamentul cronic:
-
Adulti, adolescenti si copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani: pana la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), de 4 ori pe zi.
De obicei, doza maxima zilnica (24 ore) este de 8 puf-uri (8 x 100 micrograme salbutamol).
Nu trebuie sa inhalati mai multe puf-uri sau sa folositi medicamentul mai des decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Daca dificultatile in respiratie sau respiratia suieratoare (wheezing) se agraveaza, medicul va poate recomanda o doza mai mare decat cea prezentata anterior, ca tratament de urgenta. Este foarte important sa respectati instructiunile medicului in ceea ce priveste numarul de puf-uri si cat de des trebuie sa folositi medicamentul.
Unor pacienti li se pare dificil sa elibereze o doza (un puf) de medicament, imediat dupa ce au inceput sa inspire. Un dispozitiv de administrare (spacer) va va ajuta sa rezolvati aceasta problema. Medicul, asistenta sau farmacistul pot sa va sfatuiasca in legatura cu aceasta.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului sau farmacistului.
VENTOLIN (R) INHALER
Indicatii:
Salbutamol este un stimulent -adrenergic cu actiune inalt selectiva asupra receptorilor bronsici si cu efect redus sau nul asupra receptorilor cardiaci la doze terapeutice. Salbutamol este de asemenea eficient in prevenirea eliberarii de histamina si SRS-A sub actiunea antigenelor, din mastocitele plamanului sensibilizat cu anticorpi de tip IgE. Aceasta reactie de hipersensibilitate de tip I este considerata a fi factorul declansant al astmului alergic. Ventolin inhaler este astfel indicat, atat in tratamentul si profilaxia astmului bronsic, cat si in tratamentul altor afectiuni asociate cu obstructia reversibila a cailor respiratorii, cum sunt bronsita si emfizemul. Avand un efect de durata, Ventolin inhaler este ideal pentru tratamentul de intretinere al astmului si bronsitei cronice. Folosirea medicamentului prin inhalare, utilizand salbutamolul in doze de g, evita tremorul muscular asociat uneori cu terapia orala. Ventolin inhaler actioneaza rapid si poate fi utilizat in tratamentul acceselor de dispnee acuta. Se pot lua doze profilactice inainte de efort sau pentru prevenirea astmului indus de exercitiu. Actiunea sa selectiva asupra bronsiilor si lipsa de efect asupra sistemului cardiovascular permit ca Ventolin inhaler sa poata fi administrat la pacientii cu afectiuni cardiace sau HTA, inclusiv la cei ce utilizeaza -blocante, medicamente care deseori produc tulburari de respiratie (bronhospasm).
Contraindicatii:
Ventolin inhaler este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la oricare din componenti. Desi salbutamolul i.v. si ocazional si sub forma de tablete se utilizeaza in tratamentul amenintarii de nastere prematura cand nu exista complicatii ca placenta praevia, disgravidie sau hemoragie antepartum salbutamolul sub forma de aerosoli nu este indicat in aceasta situatie. Preparatele de salbutamol nu se vor utiliza in tratamentul amenintarii de avort in primul sau al doilea trimestru de sarcina.
Administrare:
Adulti: Pentru tratamentul bronho-spasmului acut si al episoadelor intermitente de astm pot fi administrate una sau doua inhalari in doza unica. Doza recomandata pentru profilaxie sau pentru tratamentul de intretinere este de doua inhalari administrate de 3-4 ori pe zi. Pentru a preveni bronhospasmul indus de exercitiu, se recomanda folosirea a 2 inhalari inainte de efort. Copii: Doza recomandata in bronhospasmul acut, accesele astmatice episodice sau inainte de efort este de o inhalatie. Pentru tratamentul de intretinere sau profilaxie se recomanda o inhalatie de 3-4 ori pe zi. Aceasta doza poate fi marita la 2 inhalatii daca este necesar. Pentru obtinerea unor rezultate optime, Ventolin inhaler trebuie administrat cu regularitate. La majoritatea pacientilor, efectul bronhodilatator al unei administrari de Ventolin inhaler dureaza cel putin 4 ore, exceptie facand pacientii al caror astm se agraveaza. Acesti pacienti vor fi preveniti sa nu mareasca doza de Ventolin inhaler in aceste situatii, ci sa se prezinte la medic, care va indica un tratament cu corticosteroizi pe cale inhalatorie sau sistemica.
Precautii:
In cazul in care o doza de Ventolin inhaler anterior eficace nu mai asigura o ameliorare a simptomelor de cel putin 3 ore, pacientul trebuie sa se prezinte la medic pentru o eventuala completare a tratamentului. Ventolin inhaler trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza. Salbutamolul nu se va asocia cu -blocante neselective de tipul propranololului. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie 2-agonista administrata parenteral si cu aerosoli.
Sarcina si alaptare: Utilizarea la gravide necesita o evaluare atenta a beneficiului si riscului. Salbutamol este larg utilizat de mult timp fara consecinte neplacute; aceasta include si folosirea sa in tratamentul amenintarii de nastere prematura. Cu toate acestea, la fel ca pentru majoritatea medicamentelor, exista putine date privind siguranta utilizarii in primele luni de sarcina, studiile pe animale evidentiind, insa, unele efecte nocive asupra fatului.
Reactii adverse:
Nu s-au semnalat reactii adverse importante dupa tratamentul cu Ventolin inhaler. Reactii de hipersensibilitate, incluzand angioedemul, urticaria, bronhospasmul, hipotensiunea si colapsul au aparut foarte rar. Au fost raportate cazuri foarte rare de crampe musculare tranzitorii. Pot aparea rar tremor muscular si cefalee, care de obicei dispar in tratamentul continuu. Ca si in cazul altor tratamente inhalatorii, potentialul de aparitie a unui bronhospasm paradoxal trebuie avuta in vedere. Daca acesta apare, tratamentul se va intrerupe imediat si se va trece la o terapie alternativa. Hipokaliemia ce poate deveni acuta poate sa apara dupa terapie -agonista administrata parenteral si cu aerosoli. Ca si in cazul altor tratamente -agoniste, rareori s-au semnalat cazuri de hiperactivitate la copii. Aritmia cardiaca (fibrilatia atriala, tahicardia supraventriculara, extrasistole) poate aparea la anumiti pacienti.
Supradozare: Antidotul de preferat in supradozarea de Ventolin inhaler este un -adrenergic cardioselectiv, dar medicamentele -blocante trebuie utilizate cu prudenta la pacientii cu antecedente de bronhospasm.