Ulei de rapita: ce este si ce beneficii are

Ulei de rapita: ce este si ce beneficii are Ulei de rapita: ce este si ce beneficii are

Ultima actualizare: 10 ianuarie 2024

ulei-de-rapita

Uleiul de rapita este benefic sau nociv pentru organism? Cand vine vorba de uleiul de rapita, unii oameni il considera un aliment sanatos, in timp ce altii il evita cu orice pret.

Pe de o parte, cei care sunt impotriva sa sustin ca uleiul de rapita este complet toxic si ca provoaca probleme de sanatate. Pe de alta parte, sustinatorii cred ca uleiul de rapita este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri de pe planeta si ca ofera beneficii pentru organism deoarece este bogat in omega-3, contine putine grasimi saturate si este o sursa buna de acid oleic.

Rapita (canola), sau Brassica napus, este una dintre cele mai importante culturi de seminte oleaginoase la nivel global. Numele „canola” provine de la cuvintele „Canada” si „ola”, care se traduce prin „ulei”.

Oamenii de stiinta din Canada au creat canola prin incrucisarea unui tip comestibil de rapita. Prin aceasta incrucisare, specialistii au eliminat compusii toxici numiti glucozinolati si acid erucic.

 


Informatii generale despre uleiul de rapita

Uleiul de rapita este un tip de ulei vegetal, folosit in mod obisnuit la gatit pentru aroma sa neutra si punctul de fum ridicat. Astazi, unii profesionisti din domeniul sanatatii sustin ca rapita provoaca inflamatie in organism. Potrivit acestora, de vina ar fi organismele modificate genetic (OMG), ultraprocesarea si cantitatile mari de acizi grasi omega-6. Poate ca multi dintre voi ati auzit tot felul de afirmatii infricosatoare, cum ar fi ca uleiul de rapita poate afecta mitocondriile. Este, insa, chiar atat de nociv uleiul de rapita pentru organism?

ce-este-uleiul-de-rapita

Rapita este folosita pentru a crea ulei de rapita si faina de rapita, care este folosita de obicei ca nutret pentru animale.

Uleiul de rapita poate fi, de asemenea, folosit ca o alternativa de combustibil la motorina si ca o componenta a articolelor fabricate cu plastifianti, cum ar fi anvelopele.

Valorile nutritionale ale uleiului de rapita

Ca in cazul oricarui aliment, pentru a intelege beneficiile pentru sanatate ale rapitei, trebuie sa privim intregul profil nutritional si nu doar una sau doua componente. De exemplu, o lingura (14 g) de ulei de rapita contine aproximativ:

  • 124 de calorii
  • 14 g grasime
  • 1 g grasimi saturate
  • 8,9 g grasimi mononesaturate
  • 3,9 g grasimi polinesaturate
  • 0,9 g grasimi trans, dar alte rapoarte sustin ca are mult mai mult
  • 10 mcg vitamina K
  • 2,5 mg vitamina E

Uleiul de rapita are un continut scazut de grasimi saturate, iar descompunerea acizilor grasi este dupa cum urmeaza:

  • grasimi saturate: 7%
  • grasimi mononesaturate: 64%
  • grasimi polinesaturate: 28%

Grasimile polinesaturate care se gasesc in uleiul de rapita sunt acidul linoleic (acid gras omega-6) si acidul alfa-linolenic (ALA), care este un acid gras omega-3 de origine vegetala. Uleiul de rapita are de obicei un raport de omega-3 si omega-6 sanatos pentru consum.

Naturalis Omega 3 forte 1000mg este un supliment alimentar care contine acizi omega-3 EPA si DHA, care sunt compusi grasi benefici.

Ce beneficii are uleiul de rapita?

  • Contine grasimi nesaturate

Cele mai multe calorii din uleiul de rapita provin din grasimi nesaturate. Acestea intra in categoria macronutrientilor esentiali, care ajuta la absorbtia vitaminelor solubile in grasimi, izoleaza tesuturile si organele corpului si stimuleaza expresia anumitor gene care favorizeaza disiparea de energie. Grasimile mononesaturate (omega-9) sunt considerate grasimi sanatoase pentru inima, deoarece pot contribui la reducerea nivelului de colesterol „rau” (denumit si lipoproteine cu densitate joasa sau LDL), scazand riscul de boli cardiovasculare.

Uleiul de rapita contine, de asemenea, un raport favorabil de 2:1 al acizilor grasi omega-6 si omega-3. Mai multe cercetari au vizat rolul pe care aportul ridicat de acizi grasi omega-6 il poate juca in aparitia inflamatiei in organism. O cantitate prea mare de omega-6 poate crea probleme atunci cand aportul de omega-3 este scazut. Nu uitati ca ambele tipuri de grasimi polinesaturate au functii importante in corp.

Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care contine ulei din seminte de in (Linum usitatissimum), ulei din seminte de floarea-soarelui (Helianthus annuus), ulei din seminte de sofranel (Carthamus tinctorius) si ulei din seminte de luminita-noptii (Oenothera biennis).

  • Poate imbunatati glicemia si colesterolul atunci cand inlocuieste grasimile saturate

Inlocuirea grasimilor saturate cu grasimile saturate poate imbunatati metabolizarea zaharului din sange. Acest proces poate duce mai departe catre niveluri mai bune de zahar in sange, rezistenta redusa la insulina si secretie crescuta de insulina. Acest lucru este important, deoarece rezistenta la insulina este un factor-cheie care contribuie la prediabet si diabet de tip 2.

Exista dovezi conform carora inlocuirea grasimilor saturate cu ulei de rapita reduce nivelurile de colesterol total si colesterol LDL.

  • Contine vitaminele E si K

Uleiul de rapita este o sursa excelenta de vitamina E, o vitamina solubila in grasimi care are proprietati antioxidante. Antioxidantii pot ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor care pot aparea in timpul metabolismului si expunerii la substantele poluante din mediu.

In plus, uleiul de rapita este o sursa buna de vitamina K, o alta vitamina solubila in grasimi care joaca un rol in sanatatea oaselor si in coagularea sangelui.

Ulei de rapita – eventuale riscuri

Unele cercetari sugereaza ca uleiul de rapita poate provoca anumite tulburari.

  • Sanatatea inimii

Desi uleiul de rapita este promovat drept o sursa extraordinara de grasimi sanatoase pentru inima si o alternativa excelenta la alte uleiuri, unele studii il considera potential daunator.

Potrivit unui studiu realizat in 2018, persoanele care folosesc ulei de rapita pentru a gati pot avea un risc mai mare de a dezvolta sindrom metabolic.

Acest studiu contrazice un articol care sustine ca persoanele care consuma ulei de rapita pot avea un risc mai mic de a dezvolta boli de inima, cum ar fi un nivel ridicat de colesterol „rau” (lipoproteine cu densitate scazuta). Potrivit specialistilor, acest articol a fost finantat de catre organizatiile din industria rapitei.

ulei-de-rapita-riscuri-inima

Nu este clar daca uleiul de rapita este daunator sau benefic pentru sanatatea inimii, motiv pentru care sunt necesare mai multe cercetari.

  • Inflamatie

Conform mai multor cercetari pe animale, se pare ca uleiul de rapita poate provoca stres oxidativ si inflamatie crescuta in organism.

In urma unui studiu din 2020, cercetatorii au ajuns la concluzia ca o dieta care contin peste 6% ulei de rapita poate provoca un raspuns inflamator in corp.

Un studiu din 2018 efectuat pe sobolani a sugerat ca incalzirea uleiului de rapita a provocat aparitia unor compusi care cresc markerii inflamatori.

ulei-de-rapita-riscuri-inflamatie

Celulele inflamatorii si imunitare sunt sensibile la schimbare in functie de profilul de acizi grasi din alimentatia unei persoane.

  • Memorie

Un studiu realizat in 2017 pe soareci a constatat ca expunerea cronica la o dieta bogata in ulei de rapita a provocat atat o crestere semnificativa a greutatii corporale, cat si probleme de memorie.

Alternative

Este clar ca sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin modul in care uleiul de rapita poate influenta starea de sanatate. Intre timp, multe alte uleiuri ofera beneficii pentru sanatate care sunt deja sustinute in intregime de dovezi stiintifice.

Urmatoarele uleiuri sunt stabile la temperaturile ridicate si pot inlocui uleiul de rapita, pentru diferite metode de gatit, cum ar fi sotarea.

Retineti ca grasimile saturate, cum ar fi uleiul de cocos, reprezinta cea mai buna alegere cand utilizati metode de gatit care implica temperaturi ridicate – cum ar fi prajirea – deoarece sunt cel mai putin predispuse la oxidare.

ulei-de-rapita-alternative-ulei-de-cocos

  • Ulei de masline

Uleiul de masline este bogat in compusi antiinflamatori, inclusiv in antioxidanti polifenoli, care pot preveni bolile de inima si declinul mental.

  • Ulei de avocado

Uleiul de avocado este rezistent la caldura si contine antioxidanti carotenoizi si polifenoli, care pot imbunatati sanatatea inimii.

  • Ulei de cocos

Uleiul de cocos este un ulei excelent pentru gatit la caldura mare si poate ajuta la cresterea colesterolului HDL „bun”, desi continutul sau ridicat de grasimi saturate poate promova si cresterea nivelului de colesterol LDL „rau”, motiv pentru care ar trebui sa fie utilizat cu moderatie.

Urmatoarele tipuri de uleiuri ar trebui folosite pentru sosurile de salata si alte utilizari care nu implica temperaturi ridicate:

  • Ulei de in

Studiile arata ca uleiul de seminte de in poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la scaderea inflamatiei.

ulei-de-rapita-alternative-ulei-de-in

  • Ulei de nuca

Uleiul de nuca are un gust pregnant si s-a dovedit ca reduce nivelul ridicat de zahar din sange si nivelul colesterolului.

  • Ulei de canepa

Uleiul din seminte de canepa este extrem de hranitor si are o aroma perfecta pentru salate.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/is-canola-oil-healthy

https://www.medicalnewstoday.com/articles/canola

https://www.verywellhealth.com/canola-oil-8407170

https://www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil

https://draxe.com/nutrition/canola-oil/