Tratament hemoroizi minim invaziv - proceduri moderne pentru rezultate rapide

Tratament hemoroizi minim invaziv - proceduri moderne pentru rezultate rapide Tratament hemoroizi minim invaziv - proceduri moderne pentru rezultate rapide

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

Tratament-hemoroizi

Primele preocupari legate de gasirea unui tratament pentru hemoroizi eficient si cat mai confortabil pentru pacient dateaza inca din antichitate, pentru ca vorbim despre una dintre cele mai vechi si frecvente afectiuni din istoria omenirii. De-a lungul timpului au fost folosite fel si fel de metode, de la varianta extrema a cauterizarii cu un fier incins, la rugaciunile inchinate de pacienti unui sfant ridicat la rangul de ocrotitor al celor cu hemoroizi.

Abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea s-au pus bazele unui tratament pentru hemoroizi in varianta moderna, constand in injectarea unei substante care oprea sangerarile si ameliora disconfortul asociat cu aceasta afectiune.

Evident ca medicina a evoluat intre timp iar in prezent putem vorbi de mai multe metode de tratament pentru hemoroizi minim invazive si cu un grad de eficienta ridicat, pe care le puteti afla din acest material.


Ce sunt hemoroizii

Asa cum spuneam, hemoroizii constituie una dintre cele mai frecvente afectiuni, care in general nu este nu este atat de grava pe cat e de inconfortabila. Se manifesta prin dilatarea venelor  din zona inferioara a rectului si din canalul anal ceea ce duce la aparitia unor umflaturi asemanatoare varicelor. Acele umflaturi poarta denumirea de hemoroizi iar in functie de localizare pot fi interni sau externi. Hemoroizii interni se formeaza in interiorul rectului si de obicei nu sunt vizibili decat in stadiile avansate, cand ies in afara canalului anal, iar cei externi se formeaza la nivelul venelor de la exteriorul anusului, fiind vizibili.

Principalele cauze care duc la aparitia hemoroizilor sunt constipatia cronica insotita de efortul intens la defecare, diareea cronica, statul prelungit in pozitie sezand, activitatile ce presupun ridicarea de greutati sau aplecari repetate, obezitatea, sarcina si dieta saraca in fibre, care duce la aparitia constipatiei.

Crema rectala ProctoRapid este recomandata pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Datorita ingredientelor naturale, cu eficienta dovedita in tratamentul afectiunilor proctologice, ProctoRapid crema rectala formeaza o bariera mecanica emolienta, lubrifianta si protectoare la suprafata zonei anale si perianale inflamate, calmand durerea, iritatia, senzatia de usturime si mancarime. De asemenea, ProctoRapid sub forma de crema rectala accelereaza procesul natural de regenerare a tesutului afectat din jurul hemoroizilor.

Cand e nevoie de tratament pentru hemoroizi

Nu toate persoanele cu o astfel de problema au nevoie de tratament pentru hemoroizi, pentru ca de multe ori afectiunea este asimptomatica, iar pacientii chiar nu au cunostinta de ea. Cat tip nu apar simptome suparatoare nu este necesar tratament pentru hemoroizi, intrucat acestia nu prezinta riscuri majore pentru sanatate. Boala hemoroidala poate insa avansa mai lent sau mai rapid iar dilatatiile venoase incep sa genereze simptome neplacute. Acestea se manifesta prin durere sau disconfort in zona anala, mancarime persistenta, sangerari rectale, durere la defecatie sau in pozitie sezand, prolaps hemoroidal manifestat prin iesirea hemoroizilor interni in afara anusului.

In astfel de situatii se recomanda administrarea unui tratament pentru hemoroizi atat in scopul ameliorarii simptomelor, cat si pentru prevenirea complicatiilor ce pot aparea.

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala sunt destinate mentinerii igienei zilnice, la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale. Servetelele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente active - Vitamina E, Musetel, Scoarta de stejar, Aloe vera, Coada soricelului, Galbenele, Panthenol, Castan salbatic, Ulei de migdale, Lanolina, Alantoina - care curata si ingrijesc delicat zona ano-rectala.

Metode moderne si minim invazive de tratament pentru hemoroizi

Fiind vorba de o afectiune cu o incidenta ridicata, pana la momentul actual au fost dezvoltate o serie de proceduri de tratament pentru hemoroizi, care pun pe primul loc atat eficienta cat si confortul pacientului. Putem spune astfel ca majoritatea metodelor de tratament pentru hemoroizi sunt minim invazive si doar in cazurile severe se mai apeleaza la interventii chirurgicale. In continuare, va prezentam principalele metode minim invazive de tratament pentru hemoroizi.

Ligaturarea cu benzi elastice

Este cea mai simpla  si cea mai frecvent folosita metoda de tratament pentru hemoroizi, cu o rata de succes intre 70% si 97%, singurul inconvenient fiind durerea de intensitate usoara sau medie ce se poate manifesta pe parcursul a 24 - 48 de ore de la interventie.

Acest tratament pentru hemoroizi presupune folosirea unui proctoscop prin care se introduce un dispozitiv care prinde formatiunea hemoroidala si fixeaza la baza acesteia un inel ingust din cauciuc. Acesta opreste fluxul sanguin iar in aproximativ o saptamana hemoroidul se atrofiaza si se desprinde, lasand in urma o cicatrice care impiedica recidiva pe termen lung.

Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale.

Scleroterapia

Asemanatoare in buna masura primei metode cu adevarat eficiente de tratament pentru hemoroizi, scleroterapia presupune injectarea unei solutii chimice in zona din jurul hemoroizilor. Aceasta are ca efect intarirea tesutului si dezvoltarea unui tesut cicatricial ce reduce treptat dimensiunea hemoroizilor, pana la disparitie, dupa 4 - 6 saptamani de la administrarea injectiei.

Este principala varianta de tratament pentru hemoroizi recomandata in cazul pacientilor la care nu se poate aplica ligaturarea cu benzi elastice, de obicei pentru ca formatiunile hemoroidale nu pot fi aspirate cu ajutorul dispozitivului despre care am vorbit.

Coagularea cu infrarosu

Numit si fotocoagulare in infrarosu sau terapie de coagulare, acest tratament pentru hemoroizi necesita un dispozitiv special care proiecteaza un fascicul de lumina infrarosie intensa asupra formatiunilor hemoroidale. Vorbim de un tratament pentru hemorioizi interni de dimensiuni reduse si medii ce duce la formarea de tesut cicatricial care, in mod similar celui indus prin scleroterapie, duce treptat la micsorarea hemoroizilor si disparitia acestora.

Principalul inconvenient consta in faptul ca poate fi tratat un singur hemoroid la o sedinta, iar pentru celelalte formatiuni similare procedura se repeta dupa cel putin 10 zile.

Terapia cu laser

De aceasta data este vorba de un tratament pentru hemoroizi extrem de precis care nu vizeaza in mod direct formatiunile hemoroidale, ci vasele sanguine care le alimenteaza cu sange. Prin intermediul unui proctoscop special dotat cu o sonda Doppler se identifica aceste vase, dupa care in interiorul acestora este introdusa o fibra laser care le cauterizeaza datorita efectului termic, oprind astfel fluxul sanguin si ducand la micsorarea hemoroizilor pana la disparitie.

Ligaturarea arterei hemoroidale

Si in cazul acestui tratament pentru hemoroizi este necesara utilizarea unui proctoscop  prevazut cu o sonda Doppler cu ajutorul careia se identifica artera hemoroidala, adica vasul care alimenteaza cu sange hemoroidul. De aceasta data artera este blocata prin efectuarea unei suturi ce opreste fluxul sanguin catre formatiunea hemoroidala care ulterior se micsoreaza si dispare.

Hemoroidectomia minim invaziva

Acesta este un tratament pentru hemoroizi interni in stadii mai avansate, ce presupune atat intreruperea fluxului sanguin cat si suturarea formatiunii hemoroidale dezvoltate excesiv. Metoda este oarecum asemanatoare celei descrise anterior, constand in identificarea si ligaturarea arterelor hemoroidale dupa cum am explicat deja, dupa care de efectueaza si o suturare a hemoroizilor pentru a reduce volumul acestora si a-i repozitiona astfel incat sa nu mai coboare in afara anusului.

Reguli de respectat dupa un tratament pentru hemoroizi

Desi riscurile asociate unui tratament pentru hemoroizi prin metodele prezentate mai sus sunt minime, se impun cateva masuri de precautie dupa efectuarea procedurilor specifice. Se recomanda consumul de alimente bogate in fibre si a cel putin doi litri de apa pe zi pentru a preveni constipatia, precum si evitarea alimentelor picante sau bogate in grasimi ce pot cauza iritatii in zona anusului si rectului.

Este necesara si o buna igiena asigurata prin bai de sezut cu apa calduta in care pot fi adaugate si ceaiuri cu efect calmant. Nu se recomanda folosirea sapunurilor sau altor produse de igiena foarte parfumate intrucat contin substante chimice cu efect iritant, iar tot din acest motiv trebuie evitata folosirea servetelelor umede sau a hartiei igienice parfumate.

Pentru o recuperare rapida si prevenirea recidivelor se mai recomanda renuntarea la sedentarism si cat mai multa miscare, evitand totusi suprasolicitarea si activitatile care presupun ridicarea de greutati.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 1+Servetele Proctorapid
    Assista ProctoRapid x 10 supoz.

    ProctoRapid, 10 supozitoare, Assista

    Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale Recomandari…

  • 3 la pret de 2
    Assista ProctoRapid servetele umede pentru igiena ano-rectala x 72 buc

    Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala X 72 bucati

    Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala sunt destinate mentinerii igienei zilnice, la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale.   Servetelele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente…