Tratament bataturi dureroase. Ce sa faceti pentru ameliorarea disconfortului

Tratament bataturi dureroase. Ce sa faceti pentru ameliorarea disconfortului Tratament bataturi dureroase. Ce sa faceti pentru ameliorarea disconfortului

Ultima actualizare: 14 aprilie 2025

bataturi-dureroase

Bataturile constituie o problema dermatologica minora insa uneori pot deveni foarte suparatoare din cauza durerii pe care o cauzeaza. Durerea este asociata in special cu zona in care a aparut batatura iar pentru ca in acest sens nu se poate face nimic, singurul remediu ramane aplicarea unui tratament pentru bataturi dureroase.

Cum spuneam, este vorba de probleme minore, asa ca de cele mai multe ori un tratament pentru bataturi dureroase nu necesita o interventie medicala specializata ci doar folosirea unor remedii ce pot fi aplicate acasa.

In cele ce urmeaza va vom arata care sunt aceste remedii si va vom descrie etapele unui tratament pentru bataturi dureroase.


Ce sunt bataturile

Bataturile apar ca o consecinta a frecarii excesive sau a presiunii prelungite asupra pielii, fiind un mecanism prin care organismul incearca sa se protejeze. Astfel, in zonele supuse frecarii sau presiunii pielea se ingroasa pentru a evita aparitia leziunilor iar in acest mod se formeaza bataturile. Acestea pot fi definite ca portiuni in care pielea este ingrosata, avand o textura tare si rigida sau elastica si mai moale. Bataturile apar preponderent la nivelul picioarelor si mainilor, care sunt zonele corpului cele mai expuse frecarii, iar pe masura ce pielea devine mai groasa exista riscul sa apara si si durerea ca urmare a cresterii presiunii pe terminatiile nervoase de la nivel cutanat. De asemenea, durerea mai poate fi asociata cu inflamatia si, in cazuri mai rare, cu infectarea bataturilor.

In cele mai multe situatii, aceste probleme se vindeca de la sine odata cu disparitia factorului declansator, insa un tratament pentru bataturi dureroase poate fi necesar pentru ameliorarea disconfortului pe care acestea il cauzeaza uneori.  

Tratament pentru bataturi dureroase pe baza de remedii naturiste

Este cel mai des utilizat tip de tratament pentru bataturi dureroase pentru ca se bazeaza pe remedii simple, disponibile in orice casa. Iata sub ce forme poate fi administrat un astfel de tratament pentru bataturi dureroase!

Bai cu apa calda

Apa calda hidrateaza mai usor pielea intarita si inmoaie astfel bataturile, reducand presiunea asupra terminatiilor nervoase, implicit durerea. Un tratament pentru bataturi dureroase bazat pe bai cu apa calda presupune scufundarea in apa a zonei afectate si mentinerea timp de 20-30 de minute, repetand zilnic procedura pana cand dispare durerea.

Comprese cu otet de mere

Este un alt tratament pentru bataturi dureroase foarte eficient intrucat otetul de mere descompune straturile de piele ingrosata si grabeste astfel vindecarea. Actiunea sa este insa foarte puternica, asa ca se dilueaza, preparand o solutie in care se folosesc in parti egale otet de mere si apa. Cu aceasta solutie se aplica seara o compresa pe batatura, care trebuie lasata sa actioneze peste noapte. Si acest tratament pentru bataturi dureroase trebuie repetat timp de mai multe zile pentru a da rezultate.  

Pasta de bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie

In mod similar celui descris anterior, un astfel de tratament pentru bataturi dureroase actioneaza prin exfolierea straturilor ingrosate ale pielii, care sunt descompuse datorita actiunii acidului citric din sucul de latime in combinatie cu bicarbonatul. De aceasta data se amesteca doua lingurite de bicarbonat de sodiu cu sucul de la o lamaie, iar pasta astfel obtinuta se aplica pe batatura si se lasa sa actioneze peste noapte.

 

RILASTIL XEROLACT ajuta la refacerea nivelurile optime de hidratare, functionalitatea barierei hidrolipidice si elasticitatea fiziologica a pielii uscate, foarte uscate, sensibile si cu xeroza. Rilastil Xerolact Crema concentrata cu 30% lactat de sodiu are un efectt emolient, puternic restitutiv, care reduce acumularile stratului cornos si contracareaza hiperkeratoza severa localizata. Formulata pentru piele cu xeroza, reduce calusurile evidente si ingrosate, restaurand elasticitatea fiziologica a pielii.

Tratament pentru bataturi dureroase cu produse farmaceutice

Puteti sa apelati si la un tratament pentru bataturi dureroase folosind produse farmaceutice destinate special acestui scop, iar in cele ce urmeaza va prezentam principalele optiuni.

Unguente exfoliante

Exista o gama variata de creme, geluri sau alifii ce pot fi folosite in tratamentul pentru bataturi dureroase datorita efectului exfoliant prin care descompun si indeparteaza straturile de piele ingrosata. Avantajul fata de remediile naturiste consta in faptul ca aceste produse  contin mai multe substante active cu efecte benefice asupra pielii. Asadar, in cazul lor putem vorbi de un tratament pentru bataturi dureroase cu beneficii extinse.

Plasturi

Acesta este cel mai simplu tratament pentru bataturi dureroase si consta in protejarea pielii afectate impotriva frecari sau/si presiunii. Sunt disponibile sub forma unei mici benzi adezive flexibile care in partea centrala este ingrosata pentru a reduce presiunea asupra portiunii de piele pe care se aplica. Plasturele se aplica direct pe piele avand grija ca partea ingrosata sa se suprapuna cu batatura, putand fi purtat tot timpul zilei pentru a elimina disconfortul generat de frecarea excesiva sau presiunea asupra zonei lezate.

Sare Epsom

Cunoscuta mai bine sub denumirea de sare amara, aceasta substanta este de fapt sulfat de magneziu si se foloseste in scopuri terapeutice. Printre altele, se utilizeaza si ca tratament pentru bataturi dureroase in combinatie cu baile fierbinti de care am amintit mai devreme. Putem spune ca este vorba de o versiune imbunatatita a acelui tip de tratament pentru bauturi dureroase, intrucat 2-3 linguri de sare Epsom adaugate in apa calda reduc inflamatia si totodata au efect dezinfectant in cazul in care pielea este crapata.

Cum se aplica eficient un tratament pentru bataturi dureroase

Pentru a fi cat mai eficient si a da rezultate in cel mai scurt timp, un tratament pentru bataturi dureroase e recomandat sa imbine mai multe dintre variantele prezentate mai sus, in trei etape derulate pe parcursul unei saptamani.

Etapa I – Inmuierea pielii

In primele doua zile, tratamentul pentru bataturi dureroase trebuie sa se axeze pe inmuierea stratului de piele ingrosata iar in acest scop se recomanda doua bai cu apa calda si sare Epsom pe zi – una dimineata si una seara. Dupa baia din prima seara se aplica o crema hidratanta pe batatura iar in a doua seara baia trebuie sa fie urmata de aplicare unei solutii cu apa si otet de mere, care se mentine pe tot parcursul noptii.

Etapa II -Exfolierea si hidratarea

In urmatoarele 3 zile se aplica un tratament pentru bataturi dureroase mai intensiv. Dimineata se incepe cu o baie calda cu sare Epsom, urmata de exfolierea pielii intarite cu ajutorul unei bucati de piatra ponce si aplicarea unei creme hidratante. Seara se repeta baia cu apa calda, dupa care se aplica pasta de bicarbonat de sodiu si suc de latime, care trebuie lasata sa actioneze 15-20 de minute. Pielea se spala iar dupa aceea se aplica din nou o crema hidratanta.

Etapa III – Finalizarea tratamentului si prevenirea recidivelor

Pe parcursul celor doua zile din faza finala se continua baile cu apa calda seara, urmate de exfolierea mai blanda cu piatra ponce, avand in vedere ca stratul ingrosat s-a diminuat iar pielea a devenit mai moale. Dupa exfoliere se aplica o crema hidratanta iar in dimineata urmatoare se lipeste un plasture protector care se poarta pe tot parcursul zilei sau cat este nevoie.

 

Farmacistul Catena va recomanda: