Tot ce trebuie sa stiti despre indicele HOMA

Tot ce trebuie sa stiti despre indicele HOMA Tot ce trebuie sa stiti despre indicele HOMA

Ultima actualizare: 29 noiembrie 2023

homa

Indicele HOMA reprezinta acronomil pentru Homeostatic Model Assessment. Acesta este considerat un instrument esential in evaluarea rezistentei la insulina. Indicele HOMA este un model matematic care este folosit pentru a estima functia beta-celulară si rezistenta la insulină și este foarte util in identificarea si gestionarea prediabetului, dar si a altor tulburari metabolice. In plus, indicele HOMA-IR este o prescurtare de la Model Assessment of Insulin Resistance si reprezinta o componenta a modelului HOMA. Este utilizat frecvent pentru a identifica rezistenta la insulina existentă in stadiile incipiente ale prediabetului. Folosirea acestei metode este deosebit de importanta, deoarece rezistenta la insulina si complicatiile asociate pot aparea la orice varsta si au consecinte serioase pentru sanatate.Prin urmare, este important sa intelegeti ce este indicele HOMA, cum se interpreteaza si cand se recomanda.

Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.


Ce este indicele HOMA?

Indicele HOMA este o metoda de calcul matematica utilizata pentru a evalua rezistenta la insulina (IR) si functia celulelor beta pancreatice, responsabile pentru secretarea insulinei. Aceste componente sunt esentiale in identificarea si gestionarea diabetului si prediabetului. Indicele HOMA se bazează pe concentrațiile de glucoza si insulină in sânge si ajuta specialistii in evaluarea eficientei corpului de a utiliza insulina.

Indicele HOMA-IR este o componenta importanta a modelului HOMA. Atunci cand rezistenta la insulina este identificata timpuriu, aceasta poate fi reversata. Prin urmare, HOMA-IR este foarte util in a identifica rezistenta la insulina, chiar si inainte de a deveni evidenta prin analizele de sange traditionale cum ar fi hemoglobina glicozilata. Indicele HOMA este folosit frecvent in studii pentru a evalua riscul metabolic si a ghida deciziile de tratament in contextul tulburărilor metabolice.

Cand se recomanda testul de rezistenta la insulina (indice HOMA)

Testul de rezistenta la insulina, masurat prin indicele HOMA este recomandat in diverse situatii clinice, in special atunci cand exista suspiciuni de perturbări metabolice precum prediabetul sau sindromul metabolic. Situatiile in care se recomanda masurarea indicelui HOMA sunt urmatoarele:

  • obezitate - acest indice este frecvent folosit in cazul pacientilor cu greutate corporala excesiva sau obezitate
  • istoric familial de diabet de tip 2
  • hipertensiune arterială sau niveluri anormale ale lipidelor in sange
  • in cazul pacientilor cu IMC peste 28 kg/m^2
  • exista indicii ca pacientul ar avea rezistenta la insulina
  • prezenta diabetului zaharat de tip 2
  • sindromul ovarelor polichistice.

In plus, indicele HOMA este folosit si in contextul cercetarilor clinice pentru a evalua eficacitatea diferitelor interventii terapeutice asupra sensibilității la insulină. De exemplu, studiile care investigheaza impactul modificarilor stilului de viata, cum ar fi dieta si exercitiile fizice. Efectele anumitor medicamente asupra metabolismului glucozei pot utiliza indicele HOMA ca un indicator de evaluare.

Prin urmare, acest test are multiple roluri. Nu doar ca ajuta la diagnosticarea si monitorizarea rezistentei la insulina, dar ofera si o cale de urmarire a progresului in gestionarea si tratamentul acestor conditii metabolice.

Indice HOMA - care este procedura de recoltare?

Pasii pentru efectuarea procedurii de recoltare pentru determinarea indicelui HOMA implica urmatorii pasi:

  • recoltarea de sange a jeun (pe nemancate), pentru a masura valorile glicemiei si insulinemiei. Acest aspect este crucial, deoarece alimentatia poate influenta nivelurile de glucoza si insulina din sange.
  • dupa recoltare, serul va fi separat prin centrifugare intr-un interval de timp de maximum 2 ore pentru a asigura acuratetea rezultatelor.

Pentru efectuarea indicelui HOMA, pacientul nu are nevoie de o pregatire speciala inainte de recoltare. Este recomandat totusi ca pacientul sa fi efectuat un post de cel putin 8 ore. Procedura de recoltare implica plasarea unui garou la nivelul bratului si recoltarea sangelui intr-un vacutainer cu dop galben sau rosu. Vacutainerul cu dop galben are dop separator, in timp ce cel rosu nu are.

Indice HOMA – interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor pentru indicele HOMA este esentiala pentru evaluarea rezistentei la insulina și a functiei celulelor beta pancreatice. Un rezultat optim al indicelui HOMA pentru rezistenta la insulină este considerat a fi sub valoarea de 2. O valoare mai mică de 2 indica o sensibilitate normală la insulina. O valoare intre 2 si 2,5 indica o posibila rezistenta la insulina. De asemenea, valori mai mari de 2,5, dar sub 5, vor semnala o probabilitate crescuta de a dezvolta rezistentala insulină, ceea ce este un factor de risc pentru diabetul de tip 2 și alte tulburări metabolice. Nu in cele din urma, valoarea de peste 5 a indicelui HOMA indica o rezistenta crescuta la insulina si sunt deseori intalnite in urmatoarele cazuri:

  • diabet zaharat de tip 2;
  • sindrom metabolic;
  • boli cardiovasculare;
  • valori ridicate ale glicemiei;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • ficat gras;
  • obezitate;
  • hipertiroidism sau hipotiroidism;
  • stil de viata sedentar.

Este important ca interpretarea rezultatelor testului HOMA sa fie efectuata de catre un specialist, in contextul clinic si istoricului medical complet al pacientului. Este important de stiut ca valorile HOMA-IR pot varia in functie de mai multi factori, inclusiv dieta, stil de viata si conditii de sanatate preexistente. Medicul va evalua rezultatele testului HOMA in combinație cu alte analize si simptome pentru a oferi un diagnostic precis si pentru a recomanda cel mai adecvat plan de tratament si gestionare a condiției pacientului.

Avand in vedere contextul global al obezitatii, este important sa putem preveni aparitia diabetului si a dezechilbrului metabolic. Indicele HOMA reprezinta o metoda utila prin care puteti identifica predispozitia la dezvoltarea acestor afectiuni. De asemenea, in cazul existentei unei valori ridicate, medicul specialist poate recomanda tratament personalizat si va poate ajuta sa tineti sub control factorii de risc existenti.

Surse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20721461/#:~:text=HOMA%2DIR%20was%20calculated%20according,patients%20by%20their%20glycemic%20curves.

https://healthmatters.io/understand-blood-test-results/homa-ir#:~:text=Optimal%20Result%3A%200%20%2D%202%20Units,Model%20Assessment%20for%20Insulin%20Resistance%22.

https://redcliffelabs.com/homa-index-insulin-resistance

https://thebloodcode.com/homa-ir-know/

https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6823-13-47

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6571793/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3890224/