Tensiune arteriala in sarcina: valori normale pentru fiecare trimestru de sarcina

Tensiune arteriala in sarcina: valori normale pentru fiecare trimestru de sarcina Tensiune arteriala in sarcina: valori normale pentru fiecare trimestru de sarcina

Ultima actualizare: 12 septembrie 2024

tensiune-arteriala-sarcina

Sistemul cardiovascular matern sufera adaptari progresive pe parcursul sarcinii, cum ar fi spre exemplu scaderea rezistentei vasculare, cresterea volumului sanguin si alte modificari de natura metabolica. Implicit, aceste modificari fiziologice si biochimice au impact important si asupra valorilor de tensiune arteriala in sarcina. Totusi, chiar daca exista numeroase studii efectuate in aceasta directie, nu s-a ajuns inca la un consens privitor la variatia normala a valorii de tensiune arteriala in sarcina necomplicata, asadar care este tensiunea normala in sarcina, fara insa a vorbi despre existenta clara a tulburarilor hipertensiune de sarcina, cum ar fi riscul de preeclampsie.

Asa cum s-a mentionat, perioada sarcinii este acompaniata de modificari hemodinamice majore in vederea sustinerii circulatiei uteroplacentare. De exemplu, in primul trimestru de sarcina este observata scaderea rezistentei vasculare periferice. Astfel, apar mecanisme compensatorii, cum ar fi cresterea volumului sanguin circulator si a debitului cardiac, pentru a se mentine tensiunea arteriala normala. Intrucat femeile cu tensiune arteriala crescuta in sarcina pot prezenta riscuri si complicatii ale sarcinii, Colegiul American de Cardiologie/Asociatia Americana a Inimii si-a actualizat liniile directive, indicand praguri mai mici ale valorilor hipertensiunii gestationale.


Ce este tensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala reprezinta forta pe care sangele o exercita asupra peretilor arteriali in timpul circulatiei prin sistemul vascular. Aceasta se masoara in milimetri coloana de mercur (mmHg), fiind exprimata prin 2 valori: tensiunea arteriala sistolica (TAS) si tensiunea arteriala diastolica (TAD). Valoarea TAS indica presiunea exercitata in artere in timpul contractiei inimii (sistola), iar TAD indica presiunea din artere atunci cand inima este in repaus (diastola), intre 2 contractii succesive. Din punct de vedere clinic, valoarea tensiunii arteriale sistolice are o relevanta mult mai mare, intrucat cresterea sa este principalul factor de risc pentru hipertensiunea arteriala.

Monitorizarea valorilor de tensiune arteriala in sarcina este deosebit de importanta, intrucat in aceasta perioada exista un risc de aproximativ 5-10% de complicatii de hipertensiune care ar putea avea un impact major atat pentru mama, cat si pentru fat. Cu toate acestea, in sarcina pot exista variatii considerate normale ale tensiunii arteriale, atat in sensul scaderii, cat si a unei cresteri, insa usoare. Totusi, daca se inregistreaza tensiune arteriala peste valorile de 140/90 mmHg in sarcina, in urma a 2 masurari la interval de cel putin 4 ore dupa ce varsta gestationala a atins 20 de saptamani, cand tensiunea arteriala anterioara a fost normala, apare preeclampsia.

Valori normale ale tensiunii arteriale

In mod obisnuit, tensiunea arteriala normala pentru un adult sanatos este considerata a fi in jur de 120/80 mmHg, unde 120 reprezinta valoarea TAS, iar 80 valoarea TAD. Totusi, aceste valori pot fi avea variatii considerate normale in functie de varsta, sex, stil de viata. Exista doua mari linii directive care au stabilit valorile tensiunii arteriale, dupa cum urmeaza:

Conform ACC/AHA (Colegiul American de Cardiologie/Asociatia Americana a Inimii)

  • Normal: TAS < 120 mmHg si TAD < 80 mmHg;
  • Crescuta: TAS intre 120-129 mmHg si TAD < 80 mmHg;
  • Hipertensiune grad 1: TAS între 130-139 mmHg sau TAD intre  80-89 mmHg;
  • Hipertensiune grad 2: TAS ≥ 140 mmHg sau TAD ≥ 90 mmHg.

Conform ESC/ESH (Asociatia Europeana de Cardiologie/Hipertensiune)

  • Optima: TAS < 120 mmHg si TAD < 80 mmHg;
  • Normala: TAS între 120-129 mmHg si TAD intre 80-84 mmHg;
  • Usor crescuta, dar normala: TAS între 130-139 mmHg si TAD intre 85-89 mmHg;
  • Hipertensiune grad 1: TAS între 140-159 mmHg si/sau TAD intre 90-99 mmHg;
  • Hipertensiune grad 2: TAS între 160-179 mmHg si/sau TAD intre 100-109 mmHg;
  • Hipertensiune grad 3: TAS ≥ 180 mmHg si/sau TAD ≥ 110 mmHg;
  • Hipertensiune arteriala sistolica izolata: TAS ≥ 140 TAD < 90 mmHg.

In ceea ce priveste valorile de tensiune arteriala in sarcina, ideal ar fi ca acestea sa fie cel putin apropiate de cele indicate mai sus. Pe de alta parte, in sarcina exista modificari in organism, iar din acest motiv apar si modificari in valorile de tensiune arteriala. Nu exista consens in ceea ce priveste care sunt valorile de tensiune normala in sarcina. Totusi, exista consens clar in ceea ce priveste cum nu ar trebui sa arate aceste valori in urma inregistrarii tensiunii.

Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society of Hypertension. Dispozitivul va stoca automat datele de masurare (inclusiv ora, data, tensiunea arteriala si pulsul) si poate stoca 99x2 inregistrari.

Tensiune arteriala in sarcina - valori normale in primul trimestru de sarcina

In primul trimestru, apar modificari de tensiune arteriala in sarcina. Acestea sunt influentate in special de hormonii de sarcina, in special progesteronul, care actioneaza prin relaxarea peretilor vaselor de sange. Prin urmare, apare o scadere usoara a valorilor de tensiune arteriala in sarcina, iar uneori se poate ajunge la hipotensiune. Tensiunea arteriala scade usor in perioada aceasta, mai ales in primele 12 saptamani de sarcina:

  • Valori normale pentru tensiune arteriala in sarcina, trimestrul I: TAS între 100-120 mmHg, TAD între 60-80 mmHg.

In caz de tensiune arteriala foarte scazuta in sarcina, se poate ajunge la hipotensiune. Cele mai comune semne includ ameteli, oboseala si lesin. Hipotensiunea trebuie gestionata rapid, pentru a se evita eventuale caderi sau accidentari care ar putea afecta sarcina. De asemenea, o tensiune arteriala scazuta in sarcina poate fi un indicator al unor conditii precum hipovolemia si anemia severa. Aceste conditii necesita initierea rapida a tratamentului, putand duce la complicatii.

Tensiune arteriala in sarcina - valori normale in al doilea trimestru de sarcina

In cel de-al doilea trimestru (saptamanile 14-27) de sarcina, valorile de tensiune arteriala raman relativ scazute, dar stabile, datorita actiunii vasodilatatoare constante a hormonilor. De cele mai multe ori, in aceasta etapa se inregistreaza cele mai mici valori de tensiune arteriala in sarcina. Totusi, pe masura ce sarcina inainteaza, volumul sanguin incepe sa creasca. Implicit, va creste si forta cu care inima pompeaza sange in sistemul circulator, ceea ce va duce la cresteri tot mai mari ale valorilor de tensiune arteriala in sarcina.

  • Valori normale pentru tensiune arteriala in sarcina, trimestrul II: TAS între 105-115 mmHg, TAD intre 60-75 mmHg.

In aceasta etapa, monitorizarea regulata este esentiala, deoarece acum pot aparea semnele unor complicatii, cum ar fi hipertensiunea gestationala. Aceasta forma de hipertensiune arteriala, cu tensiune arteriala crescuta constant, poate duce la preeclampsie.

Tensiune arteriala in sarcina - valori normale in al treilea trimestru de sarcina

In al treilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 27 si 40, se observa o tensiune arteriala usor crescuta, intrucat se revine la valorile presarcina. Acest fenomen este atribuit cresterii continue a volumului sanguin, care poate ajunge la o crestere de pana la +50% fata de valoarea initiala. In plus, rezistenta vasculara poate creste si ea datorita presiunii exercitate de uterul marit asupra vaselor mari de sange (vena cava inferioara), ducand la tensiune arteriala usor marita.

  • Valori normale pentru tensiune arteriala in sarcina, trimestrul III: TAS între 110-120 mmHg si TAD intre 70-80 mmHg.

In aceasta etapa, este necesara monitorizarea constanta a valorilor tensiunii arteriala, deoarece riscul de a dezvolta hipertensiune gestationala sau preeclampsie este cel mai ridicat. In cazurile de hipertensiune gestationala, vorbim despre tensiune arteriala cu valorile TAS ≥ 140 mmHg si TAD ≥ 90 mmHg, dupa saptamana 20 de sarcina, insa fara sa fi existat hipertensiune arteriala inainte de sarcina. Femeile care au avut tensiune arteriala marita in sarcina, pot ramane cu tensiune dupa sarcina - asa-numita „hipertensiune postpartum”. Totusi, aceasta se rezolva in mod obisnuit de la sine in decursul primelor 12 saptamani de dupa nastere.

Surse:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210778921005547

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430839/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6458675/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10403432/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559304/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539859/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4255761/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society…