Pulsoximetria este un test noninvaziv care masoara nivelul saturatiei de oxigen din sange. Un pulsoximetru poate detecta rapid chiar si modificari mici ale nivelului de oxigen. Aceste niveluri arata cat de eficient transporta sangele oxigenul catre extremitatile cele mai indepartate de inima, cum ar fi bratele si picioarele.
Pulsoximetrele sunt dispozitive mici care se ataseaza de o parte a corpului, de cele mai multe ori de deget.
Profesionistii din medicina folosesc pulsoximetrele in camerele de urgenta ale spitalelor. Unii medici, cum ar fi pneumologii, le folosesc in cabinete. Cu toate acestea, orice om poate folosi un pulsoximetru acasa.
Scopul utilizarii unui pulsoximetru
Scopul pulsoximetrului este de a vedea daca sangele este bine oxigenat. Profesionistii din domeniul medical pot folosi pulsoximetre pentru a monitoriza sanatatea persoanelor care sufera de tulburari care afecteaza nivelul de oxigen din sange, mai ales cand acestea se afla in spital. Printre aceste tulburari se numara:
-
boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
-
astmul
-
pneumonia
-
cancerul de plamani
-
anemia
-
atacul de cord sau insuficienta cardiaca
-
bolile cardiace congenitale
De asemenea, medicii folosesc pulsoximetrele si pentru a:
-
evalua cat de bine functioneaza un nou medicament pentru plamani
-
evalua daca cineva are nevoie de ajutor pentru a respira
-
evalua cat de util este un ventilator
-
monitoriza nivelul de oxigen in timpul sau dupa proceduri chirurgicale care necesita sedare
-
determina daca o persoana are nevoie de terapie suplimentara cu oxigen
-
determina cat de eficienta este terapia suplimentara cu oxigen, mai ales cand tratamentul este nou
-
evalua capacitatea unei persoane de a tolera o activitate fizica intensa
-
evalua daca respiratia unei persoane se opreste in timp ce doarme - ca in cazurile de apnee in somn - in timpul unui studiu de somn
Cum se citeste un pulsoximetru
Pulsoximetrele pot fi utile atat in ambulatoriu, cat si in spital. In unele cazuri, medicul va poate recomanda sa aveti un pulsoximetru pentru uz casnic.
In timpul acestui test, mici fascicule de lumina trec prin sangele din deget, masurand cantitatea de oxigen. Pulsoximetrele masoara modificarile absorbtiei luminii din sangele oxigenat sau dezoxigenat. Acest proces este nedureros.
Pulsoximetrele estimeaza nivelul de oxigen din sange, insa sunt de obicei precise. Potrivit specialistilor, de obicei, mai mult de 89% din sange ar trebui sa transporte oxigen. Acesta este nivelul de saturatie in oxigen necesar pentru a mentine celulele sanatoase.
Daca saturatia de oxigen scade temporar sub acest nivel, acesta lucru nu este de obicei daunator. Cu toate acestea, daca situatia se repeta sau saturatia de oxigen este constant scazuta, acest lucru poate cauza probleme.
Un nivel de saturatie a oxigenului de 95% este considerat tipic pentru majoritatea oamenilor sanatosi. O saturatie de oxigen de 92% sau mai mica poate indica o potentiala hipoxemie, care este un nivel foarte scazut de oxigen in sange.
Diferiti factori pot afecta rezultatele, inclusiv nuanta pielii.
Citeste mai mult!