Fie ca doriti sa va ingrijiti de sanatatea tractului digestiv sau pur si simplu sa va bucurati de beneficiile sale nutritionale, includerea sucului de varza in dieta poate fi o idee buna. Varza este un super-aliment, o legume plina de nutrienti, cu un continut scazut de calorii.
Beneficiile sucului de varza
Valoare nutritionala
Sucul de varza este bogat in nutrienti si are un continut scazut de calorii. Consumand un pahar de suc de varza, veti beneficia de un aport consistent de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina U, vitamina B6, acid folic, mangan si glucozinolati. Sucul de varza este si o sursa buna de minerale, continand fier, calciu, potasiu, fosfor si magneziu. Aceste minerale sunt esentiale pentru producerea de hormoni, dezvoltarea oaselor, scaderea tensiunii arteriale si reglarea batailor inimii.
Continut ridicat de antioxidanti
Sucul de varza contine multi antioxidanti, acestia crescand capacitatea de a vindeca ulcerele si detoxifiind organismul de substante chimice periculoase, cum ar fi excesul de estrogen.
Sucul de varza, in special cel de varza rosie, contine acizi grasi Omega-3, care scad colesterolul rau si trigliceridele. Ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale si a bolilor cardiovasculare.
Pentru combaterea hiperaciditatii gastrice, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Gastrocalmin. Acesta este un remediu pentru hiperaciditate gastrica pe baza de carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel.
Benefic in caz de ulcere
Daca suferiti de ulcere gastrice sau gastro-intestinale sau de inflamatii ale tractului digestiv, un pahar din acest suc va poate ameliora simptomele timp de 2-3 zile. Studiile au aratat ca sucul de varza proaspat preparat nu numai ca ofera o ameliorare imediata a ulcerelor, dar scade semnificativ timpul de vindecare, in comparatie cu tratamentul standard. Compusul activ care poate ajuta la tratarea ulcerului din sucul de varza cruda este Vitamina U (numita astfel dupa factorul de vindecare a ulcerului), care nu este o vitamina in adevaratul sens al cuvantului, ci este un derivat al aminoacidului metionina - S-metilmetionina.
Sucul de varza este bogat in substante fitochimice puternice care ajuta la protejarea si la vindecarea mucoasei tractului digestiv si a stomacului. Sucul de varza contine si sulforafan, un antioxidant care anihileaza bacteria H. pylori, responsabila de declansarea ulcerului peptic.
De asemenea, aminoacidul glutamina, gasit din abundenta in sucul de varza, este considerat superior antiacidelor comerciale in ameliorarea ulcerelor pentru capacitatea sa de a hrani si de a repara mucoasa gastrointestinala.
Pentru a potenta efectele anti-ulceroase ale sucului de varza ii putem adauga si alte ingrediente, precum: turmericul, care este un antiinflamator foarte eficient, aloe vera, care actioneaza ca un bandaj gastric, si ananasul, bogat in bromelaina, enzima cu proprietati multiple - cicatrizante, anti-inflamatoare sau chiar analgezice.
Benefic pentru digestie
Substantele fitochimice din sucul de varza calmeaza refluxul acid si inflamatia dureroasa a tractului digestiv. Acidul lactic din sucul de varza restabileste flora intestinala prietenoasa, curata si dezinfecteaza colonul, fiind un remediu eficient pentru colita.
Pentru sanatatea aparatului digestiv farmacistii Catena recomanda Carboment. Acesta este un supliment alimentar pe baza de carbune activat obtinut prin carbonizarea cojilor de nuca de cocos si extract din frunze de menta, cu rol in sustinerea unei digestii sanatoase.
Benefic in caz de anemie
Nivelurile ridicate de acid folic din sucul de varza ajuta organismul. In acest fel, consumul de suc de varza cruda este un mod sanatos si natural pentru a trata anemia.
In caz de oboseala sau anemie, sucul de varza este ideal si datorita continutului ridicat de fier si proteine. Adaugati la o varza kale putina portocala si patrunjel, surse bune de vitamina C, o lingurita de polen si ghimbir proaspat (dozat dupa gust). Beti doua pana la trei pahare pe zi si va veti simiti mult mai bine.
Anti-acnee si anti-imbatranire
Plin de antioxidanti si substante fitochimice, sucul de varza este un tonic miraculos pentru piele. Ajuta la combaterea radicalilor liberi daunatori care provoaca acnee, pete pigmentare si puncte negre. Bogat in vitamina C, sucul de varza vindeca eficient pielea.
Se zice ca a bea suc de varza este ca si cum ai bea din fantana tineretii. Acest suc anti-imbatranire ajuta la prevenirea aparitiei ridurilor fine. Potasiul, vitamina A si vitamina E din sucul de varza ajuta la detoxifierea organismului si la imbunatatirea tonusului si texturii pielii, intinerind tesuturile si luminand tenul.
De ajutor pentru slabit
Sucul de varza este un excelent supliment natural pentru combaterea obezitatii. Sarac in calorii, acest suc ajuta la detoxifierea intestinelor si, implicit, la imbunatatirea digestiei.
Pentru sustinerea procesului de slabire si combaterea senzatiei de foame, farmacistii Catena recomanda produsul KiloSlimGold. Aceste capsule de slabit contin Glucomannan 100, o fibra naturala alimentara, cu putere mare de ingrosare, care nu poate fi asimilata si care nu contine calorii. KiloSlim Gold induce senzatia de satietate, reduce apetitul, creste vascozitatea si volumul continutului gastric, datorita capacitatii ridicate a acestei fibre de a absorbi apa.
Cum se bea sucul de varza
-
Pentru a profita la maximum de varza, cel mai bine este sa folositi un storcator.
-
Inainte de a stoarce varza, inmuiati-o in apa calda, cu otet de mere, intr-un recipient mare pentru a va asigura ca ati curatat-o bine si ati indepartat pesticidele.
-
Dupa ce ati curatat bine varza, taiati-o in bucati mici pe care le introduceti in storcator. De obicei, o jumatate de varza este suficienta pentru un pahar de suc. Daca sucul de varza are un gust prea puternic sau amar, il puteti dilua cu apa sau il puteti combina cu alte legume si fructe.
-
Morcovii si telina sunt recomandate, de asemenea, pentru ameliorarea tulburarilor digestive.
-
Pentru a beneficia la maximum de sucul de varza, beti-l imediat. Studiile au aratat ca „Vitamina U” se poate descompune in cateva minute.
-
Daca doriti sa profitati de calitatile probiotice ale sucului de varza, acesta poate fi consumat si fermentat.
Sfaturi utile
-
Daca suferiti de ulcer peptic, este recomandat sa beti suc proaspat de varza inainte de fiecare masa.
-
Pentru a evita ulcerul, beti suc de varza combinat cu suc de morcov si telina o data la doua zile.
-
Puteti folosi suc de varza rosie sau verde. Cand alegeti varza, asigurati-va ca este ferma si frunzele sunt crocante. Varza moale si ingalbenita are un continut nutritional in scadere pe masura ce si-a depasit perioada de maturitate.
-
Nu este recomandat sa beti mai mult de 120 ml de suc de varza odata si este indicat sa il combinati cu sucuri de mere sau morcov. Morcovul si varza sunt o combinatie buna.
-
Daca beti prea mult suc de varza, este posibil sa aveti gaze si crampe usoare in intestine din cauza continutului ridicat de sulf.
-
Nu depozitati niciodata sucul de varza la frigider. Pentru a beneficia la maximum de sucul de varza, consumati-l proaspat.
-
Nu este recomandat sa adaugati zahar sau sare in sucul de varza, deoarece acest lucru compromite continutul nutritional al sucului si ii reduce semnificativ efectul.
-
Luati in considerare utilizarea de varza fermentata pentru a profita si de calitatile probiotice. Incepeti cu o cantitate mica si apoi cresteti, deoarece expunerea sistemului digestiv la prea mult suc fermentat poate provoca tulburari de stomac.
Atentionari speciale
Nu se cunosc efecte secundare semnificative, totusi, unii oameni pot prezenta o cantitate mai mare de gaze intestinale. Daca considerati ca aceasta este o problema, diluati sucul de varza cu una sau doua parti de apa.
In cazul persoanelor care au probleme cu tiroida: consumul de varza poate elimina iodul, ceea ce poate avea un efect negativ asupra tiroidei. Consultati medical specialist inainte de a adauga suc de varza in dieta.