Ceea ce copilul tau mananca azi are un impact urias nu doar asupra prezentului, ci si asupra adolescentei si chiar asupra intregii sale vieti. Alimentatia este o parte importanta a unui stil de viata sanatos. Aceasta reprezinta modalitatea prin care pustiul tau isi procura nutrientii de care are nevoie pentru a creste si a se dezvolta armonios. Totodata hrana este importanta pentru mentinerea sanatatii psihice si a prevenirii anumitor boli. Mall-urile si hipermarketurile sunt pline de capcane alimentare. Uneori, chiar si in bucataria bunicilor se afla tentatii dulci sau sarate. Sunt permise, desigur, micile scapari alimentare, caci interdictiile nu fac altceva decat sa creasca pofta. Importanta este, insa, grija ca exceptiile sa nu devina obiceiuri. Cand vine vorba despre hranire, echilibrul este cheia. Alimentatia sanatoasa poate reprezenta o provocare, insa, cu putina rabdare si prin puterea exemplului, parintii pot castiga aceasta lupta pentru copiii lor. Totodata, pentru sustinerea unui stil de viata sanatos, parintii nu trebuie sa uite ca, pe langa hrana, juniorii trebuie sa se bucure de somn odihnitor si sa faca miscare.
[Util pentru parinti] – sfaturi pentru alimentatia corecta a copiilor
Obiceiurile alimentare sanatoase se formeaza in copilarie. Este bine cunoscut faptul ca juniorii invata prin observare si imitare. De aceea, parintii trebuie sa fie constienti de faptul ca reprezinta un model pentru copiii lor. Prin urmare, cand acestia incearca sa-i invete pe micuti cum sa se hraneasca corect, puterea exemplului este singura metoda prin care nu pot da gres. Mancatul impreuna la masa, respectarea meselor principale si alegerea unor gustari sanatoase reprezinta doar cateva dintre lucrurile mici, dar de mare efect, pe care le puteti face pentru a-i ajuta pe copii sa construiasca o relatie buna cu mancarea.
Un alt aspect de care parintii trebuie sa tina cont este faptul ca mancarea nu reprezinta o modalitate de a spune “te iubesc!”. Alimentele nu trebuie sa fie folosite ca o manifestare a afectiunii sau pe post de recompensa, deoarece, in timp, copiii vor ajunge sa foloseasca hrana pentru a face fata stresului sau emotiilor intense. Exprimati-va dragostea prin imbratisari, atentie si laude, nu prin preparate culinare!
Deciziile alimentare tin de responsabilitatea parintilor. Ei decid ce alimente cumpara, cum le prepara, cand le servesc si in ce conditii. Copiii decid daca si cat vor sa manance. Pe cat posibil, incercati sa oferiti alternative sau sa-i implicati pe juniori in stabilirea meniului zilnic. Atunci cand micutii spun ca s-au saturat, nu-i obligati sa “pape tot din farfurie”.
Nu este un lucru gresit ca dulciurile sa fie consumate ocazional, ci este gresit sa le transformati in motivatia care ii determina pe copii sa se bucure de un pranz sanatos. Astfel, ei vor ajunge sa considere ca prajiturile au o valoare mai mare decat legumele.
Nu este recomandat sa-i “rasfatati” pe copii cu mezeluri, branza topita, produse de patiserie, pizza, cartofi prajiti, mancaruri semipreparate si sucuri carbogazoase. Incercati sa le oferiti alimente sanatoase preparate in maniere cat mai creative.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Imunovit gummy, un supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate care sustine buna functionare a sistemului imunitar. Acesta creste rezistenta in fata racelilor, sustine metabolismul energetic normal si creste absorbtia fierului. De asemenea, contribuie la dezvoltarea cognitive a copilului si mentine sanatatea sistemului osos.
Alimentatia copiilor in functie de varsta
Alimentatia copiilor este unul dintre subiectele care starnesc polemici in cercurile de parinti. Totodata, varietatea produselor de pe piata face si mai dificila decizia de cumparare a alimentelor si prepararea lor. Iata cateva recomandari care v-ar putea fi de folos in a-i asigura pustiului dumneavoastra alimentatia optima pentru o crestere sanatoasa:
Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni
Laptele matern este singurul aliment pe care copiii trebuie sa-l consume pana la varsta de sase luni. Daca alaptarea nu este posibila, micutul va fi hranit cu o formula de lapte. Varsta de sase luni reprezinta momentul in care mama trebuie sa introduca hrana solida in alimentatia juniorului pentru a tine pasul cu nevoile sale nutritionale. Este bine ca micutului sa-i fie date alimentele intre sesiunile de alaptare. Cu toate acestea, inainte de a incepe diversificarea este indicat sa cereti sfaturi si recomandari din partea medicului pediatru.
Bebelusul creste vazand cu ochii, iar meniul sau incepe sa prinda treptat culoare. Iata cateva aspecte privind alimentatia in intervalul de varsta 6 – 8 luni:
-
daca micutul este hranit cu formula de lapte, acesta va manca aproximativ 240 ml la fiecare hranire, insa nu mai mult de 950 ml in 24 de ore;
-
din pacate, laptele matern nu este o sursa buna de fier. De aceea, este indicat sa incepeti hranirea cu cereale pentru bebelusi imbogatite cu acest nutrient si amestecate cu formula sau lapte de la san. Se amesteca suficient lichid astfel incat textura preparatului sa fie subtire. Preparatul va putea fi ingrosat pe masura ce puiul dumneavoastra va incepe sa creasca. Incepeti prin a-i oferi micutului preparatul de doua ori pe zi, in doar cateva linguri;
-
in piureurile pe care le faceti puteti include carne, fructe si legume. Puteti incerca: mazare, morcovi, cartofi dulci, dovleac, pere, piersici, carne de pui sau curcan;
-
cantitatea de piureuri pe care o va consuma micutul poate varia intre 30 si 480 de grame/zi;
-
printre semnele ca puteti incepe diversificarea se afla urmatoaorele: bebelusul si-a dublat greutatea de la nastere, acesta isi poate controla miscarile capului si ale gatului, atunci cand este satul nu mai deschide gura si manifesta interes daca vede ca o persoana mananca;
-
nu-i dati copilul miere si lapte de vaca pana la varsta de un an;
-
la recomandarea medicului pediatru, puteti sa-i oferiti apa fiarta si racita lui bebe;
-
hraniti copilul cu alimente noi doar atunci cand ii este foame. Ele vor fi incluse pe rand, odata la doua sau trei zile, pentru a putea fi urmarite evenutale reactii alergice (diaree, varsaturi sau eruptii).
Un nou set de schimbari alimentare va fi implementat in intervalul de varsta 8 – 12 luni:
-
copilul va primi mici cantitati de mancare pe care le poate tine intr-o manuta (spre exemplu, legume moi si fierte, fructe spalate si curatate de coaja, bucatele de branza si biscuiti graham);
-
micutul tot va fi hranit la san sau va bea formula de trei sau patru ori pe zi;
-
juniorul va primi galbenusuri de trei sau patru ori pe saptamana.
Potrivit specialistilor de la American Academy of Pediatrics, pana la varsta de 12 luni, copiii au nevoie, in fiecare zi, de 1000 de calorii, 700 mg de calciu, 600 UI de vitamina D si 7 mg de fier pentru a se bucura de o crestere sanatoasa.
Alimentatia in functie de varsta: 1-3 ani
Puteti sa-i oferiti copilului formula sau lapte de la san pana la implinirea varstei de doi ani sau chiar mai mult.
Cu toate acestea, apa reprezinta cea mai buna bautura atunci cand copilului ii este sete. Hidratarea este foarte importanta. Oferiti apa intre mese si gustari. Este interzis ca micutul sa bea sucuri carbogazoase, bauturi pentru sportivi, energizante, lapte indulcit, bautura fotificata cu soia, suc care contine 100% fructe sau bauturi preparate din prafuri.
Iata cateva idei de mancaruri delicioase pe care le puteti oferi copilului:
-
sandvisuri cu ou, ton sau pui, servite cu fructe taiate marunt;
-
hummus, paine integrala si legume moi gatite si racite;
-
orez brun cu bucati de peste si mazare;
-
fulgi de ovaz serviti cu lapte si mere;
-
omleta la cuptor cu legume fierte;
-
supa de legume;
-
piure de cartofi dulci cu naut si conopida;
-
paste integrale cu branza, sos de rosii sau carne.
Si cateva idei de gustari sanatoase:
-
iaurt pasteurizat cu bucati de fructe;
-
piure de avocado pe paine prajita;
-
legume fierte, cum ar fi broccoli, conopida, dovlecei, pastarnac si cartofi dulci;
-
fasii de carne fara oase;
-
felii de fructe, cum ar fi mere, banana, pere sau piersici coapte;
-
bucatele de branza.
Sunt interzise:
-
pestele cu oase;
-
arahidele intregi;
-
nucile;
-
popcornul;
-
strugurii;
-
fructele uscate;
-
bomboanele tari;
-
guma de mestecat;
-
bezelele.
Farmacistii Catena recomanda Frutdep Immuno, un produs indicat in preventia si tratarea infectiilor respiratorii, precum si a recurentelor, in perioada de convalescenta, dar si in tratamentul infectiilor favorizate de imunodeficienta temporara. Datorita proprietatilor sale, acesta reduce durata si severitatea simptomelor asociate bolii si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ.
Alimentatia in functie de varsta: 4-8 ani
Lucurile incep sa devina din ce in ce mai usoare. In intervalul de varsta 4 – 8 ani, alimentatia copiilor poate sa fie aceeasi ca a parintilor. De aceea, este important ca mami si tati mai atenti decat niciodata la ceea ce mananca. Asta inseamna ca juniorul trebuie sa beneficieze de trei mese principale pe zi si doua gustari. Continutul zilnic al mancarii trebuie sa fie de 1200 de calorii in randul fetelor, respectiv 1400 de calorii in randul baietilor, insa cantitatea de hrana de care are nevoie un copil depinde de marimea corpului si de nivelul de activitate.
Stim deja ca micutii au nevoie de o varietatea de alimente sanatoase. Iata cateva recomandari alimentare zilnice:
-
1½ portie de fructe (unde o portie poate insemna 1 mar de dimensiune medie, sau o banana, sau portocala sau o para, sau doua prune mici, sau doi kiwi, sau sapte capsune, sau trei caise, sau 14 cirese, sau o felie de pepene galben, sau doua felii de mango);
-
4½ portii de legume (unde o portie poate insemna jumatate de cartof/cartof dulce/porumb de marime medie, sau 64 grame de broccoli/spanac/morcov/dovleac, sau aproximativ 250 de grame de salata de legume crude);
-
1½-2 portii de lactate (unde o portie poate insemna 250 ml de lapte/lapte vegan cu 100 mg de calciu adaugat la fiecare 100 ml de lichid, sau doua felii de branza, sau 200 g de iaurt);
-
4 portii de cereale (unde o portie poate insemna o felie de paine, sau o jumatate de cana de orez/paste/quinoa/terci de ovaz, sau 85 de grame de fulgi de cereale fara zahar, sau 32 grame de musli, sau o briosa mica facuta din faina integrala);
-
1½ portie de carne slaba, nuci si leguminoase (unde o portie poate insemna 65 g carne slaba de vita/vitel/miel porc fiarta, sau 80 g carne slaba pui/curcan fiarta, sau 100 g file de peste fiert, sau 170 g de tofu gatit, sau doua oua mari, sau o cana de linte/naut/fasole fiarta sau 30 g de alune/migdale/seminte de floarea-soarelui);
-
1 portie de grasimi sanatoase (o lingura de avocado sau una - doua lingurite de ulei de masline);
-
apa, deoarece aceasta este cea mai buna bautura pentru a potoli setea si a mentine hidratarea (copiii se joaca mult si transpira mult).
Farmacistii Catena recomanda Minimartieni Gummy cu Echinacea, un complex de vitamine imbogatit cu echinacea care contine aportul zilnic de vitamine necesare pentru cresterea si dezvoltarea copilului. Produsul stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la prevenirea si tratarea racelii si a gripei.
Alimentatia in functie de varsta: 9-13 ani
Aportul zilnic de calorii recomandat pentru aceasta grupa de varsta depinde de doi factori: gen si nivelul de activitate fizica. Pentru baietii cu varsta cuprinsa intre 9 și 13 ani necesarul caloric de baza este de 1.800 kcal/zi, iar pentru fetele este de 1.600 kcal/zi. Aceste valori trebuie sa crescute cu 200 kcal. cand se intreprinde o activitate fizica moderata si cu 200-400 kcal. cand exista activitati fizice intense.
Parintii care au copii incadrati in grupa de varsta 9 – 11 ani pot tine cont de urmatoarele recomandari alimentare zilnice:
-
2 portii de fructe;
-
5 portii de legume;
-
2½-3 portii de lactate;
-
4-5 portii de cereale;
-
2½ portii de carne slaba, nuci si leguminoase;
-
apa.
Pentru pustii incadrati in intervalul de varsta 12-13 ani, specialistii fac urmatoarele recomandari zilnice:
-
2 portii de fructe;
-
5-5½ portii de legume;
-
3½ porții de lactate;
-
5-6 portii de cereale;
-
2½ portii de carne slaba, nuci si leguminoase;
-
apa.
Alimentatia in functie de varsta: 14-18 ani
In perioada adolescentei, organismul trece printr-o serie de modificari psihice si fizice. De aceea, este necesar un plan alimentar. Pe langa faptul ca imbunatateste starea generala de sanatate si contribuie la cresterea si dezvoltarea adolescentului, hrana adecvata poate preveni aparitia anumitor boli. Iata cateva recomandari alimentare zilnice:
-
2 portii de fructe;
-
5-5½ portii de legume;
-
3½ porții de lactate;
-
7 portii de cereale;
-
2½ portii de carne slaba, nuci si leguminoase;
-
apa.
Pentru a avea convingerea ca fiul sau fiica dumneavoastra beneficiaza de toti nutrientii de care are nevoie, este indicat ca in stabilirea planului alimentar sa tineti cont de recomandarile medicului de familie sau de recomandarile unui medic nutritionist. Este important sa nu pierdeti din vedere ca nevoile alimentare ale unui copil pot varia in functie de gen, stare de sanatate si nivelul de activitate fizica.
Surse:
https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-6-12-months
https://www.unicef.org/parenting/food-nutrition/feeding-your-baby-1-2-years
https://www.healthline.com/nutrition/food-for-1-year-old
https://www.healthlinkbc.ca/healthlinkbc-files/meal-and-snack-ideas-your-1-3-year-old-child
https://www.todaysparent.com/kids/kids-health/age-by-age-guide-to-feeding-babies-toddlers-and-kids/
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000713.htm
https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/baby-and-toddler-meal-ideas/
https://raisingchildren.net.au/preschoolers/nutrition-fitness/daily-food-guides/dietary-guide-4-8-years#daily-dietary-guidelines-for-children-4-8-years-nav-title
https://raisingchildren.net.au/pre-teens/healthy-lifestyle/daily-food-guides/dietary-guide-9-11-years
https://raisingchildren.net.au/teens/healthy-lifestyle/daily-food-guides/dietary-guide-12-13-years
https://raisingchildren.net.au/teens/healthy-lifestyle/daily-food-guides/dietary-guide-14-18-years
http://www.programapipo.com/paediatric-guide/food-between-9-and-13-years/nutritional-recommendations-for-this-age-group/