Sase obiceiuri legate de stilul de viata care pot diminua declinul memoriei

Sase obiceiuri legate de stilul de viata care pot diminua declinul memoriei Sase obiceiuri legate de stilul de viata care pot diminua declinul memoriei

Ultima actualizare: 23 februarie 2023

Dr. Alin-Nicolae Popescu, medic primar medicina sportiva, medic rezident reabilitare medicala

Este o realitate incontestabila a zilelor noastre ca media generala de viata a populatiei la ambele sexe a crescut, iar pe de alta parte exista o dorinta a tututor fireasca privind calitatea vietii. Memoria reprezinta un element esential in aceasta calitate a vietii. Iar declinul ei are un caracter invevitabil, fiziologic, dar poate fi, in mod cert, atenuat.

Iata cateva sugestii legate de un stil de viata sanatos, ceea ce poate duce, conform studiilor, la o scadere mai lenta a memoriei la adultii in varsta.

Cercetatorii au descoperit ca o dieta sanatoasa, activitatea cognitiva, exercitiile fizice regulate, renuntarea la fumat si alcool au dus in mod semnificativ la incetinirea declinului cognitiv.

Cercetatorii au concluzionat ca adoptarea unui stil de viata sanatos a fost asociat cu o scadere mai lenta decat media a memoriei pe parcursul unui deceniu, dieta echilibrata si exercitiile fizice regulate fiind principalele obiceiuri care au incetinit declinul.

Pentru mentinerea elasticitatii vaselor de sange si la varste inaintate, pentru cresterea randamentului intelectual, a imbunatatirii memoriei, atentiei si a capacitatii de concentrare, farmacistii Catena recomanda Ginkgo biloba de la Naturalis. Suplimentul alimentar are efecte asupra tulburarilor de circulatie sangvina la nivelul creierului si extremitatilor, dar actioneaza si ca antioxidant natural.

 

Prevenirea declinului memoriei

Memoria, dupa cum spuneam, cunoaste un declin pe masura ce oamenii imbatranesc, dar acest proces poate fi incetinit sau se poate stabiliza.

Principalii factori care afecteaza memoria includ imbatranirea, bolile cronice si stilul de viata, acesta din urma putand fi modificat si imbunatatit. Cu toate acestea, putine studii s-au concentrat asupra impactului stilului de viata asupra memoriei, iar cele care au fost facute nu au luat in considerare interactiunea dintre un stil de viata sanatos si riscul genetic.

Un studiu de 10 ani

Pentru a investiga, cercetatorii au efectuat un studiu longitudinal, cunoscut sub numele de China Cognition and Aging Study, care a luat in considerare riscul genetic, precum si stilul de viata.

Studiul a inceput in 2009 si s-a incheiat in 2019. Participantii au fost evaluati si au fost supusi unor teste neuropsihologice in 2012, 2014, 2016 si la sfarsitul studiului.

Mini–Mintal State Examination a fost folosit pentru a evalua functia cognitiva globala. Functia memoriei a fost evaluata folosind testul de invatare verbala auditiva a Organizatiei Mondiale a Sanatatii/Universitatea din California – Los Angeles.

Conditia participarii la studiu a fost o functie cognitiva normala la momentul initial. Participantii care au inregistrat o deficienta cognitiva usoara (MCI) sau dementa in timpul perioadei de urmarire au fost exclusi dupa diagnostic.

Farmacistii Catena recomanda supliemntul alimentar Bilomag Forte, care contine ginkgo biloba, lecitina, magneziu si vitamina B6. Ajuta la oxigenarea normala a creierului, sustinand astfel circulatia cerebrala si functionarea intregului sistem circulator si protejeaza celula nervoasa, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi. Lecitina intra in compozitia fiecarei celule nervoase, fiind responsabila de functionarea optima a sistemului nervos.

 

Criteriile studiului

„Stilul de viata” a avut in vedere sase recomandari de urmarit:

  1. Exercitii fizice (frecventa saptamanala si timpul total);
  2. Fumatul (actuali, fosti fumatori sau cei care nu au fumat niciodata);
  3. Consumul de alcool (nu au baut niciodata, au baut ocazional, au consumat in exces);
  4. Dieta (aportul zilnic de 12 alimente: fructe, legume, peste, carne, produse lactate, sare, ulei, oua, cereale, leguminoase, nuci, ceai);
  5. Activitate cognitiva (scris, citit, joc de carti, alte jocuri);
  6. Contact social (participarea la intalniri, participarea la petreceri, vizitarea prietenilor/rudelor, calatoriile, discutiile online).

 

Stilul de viata al participantilor a fost punctat pe baza numarului de recomandari pentru un stil de viata sanatos pe care l-au urmat.

Informatii demografice si alte informatii despre sanatate, inclusiv prezenta unei afectiuni medicale, au fost utilizate drept covariabile. Cercetatorii au inclus, de asemenea, „efectul de invatare al fiecarui participant drept covariabila, datorita evaluarilor cognitive repetate”.

Concluziile studiului

Participantii din grupurile cu un stil de viata sanatos mediu si bun au inregistrat un declin mai lent al memoriei pe an de varsta crescuta, dieta sanatoasa avand cel mai puternic efect protector asupra memoriei.

Participantii la studiu cu un stil de viata sanatos au avut aproape 90% si respectiv 30% mai putine sanse de a dezvolta dementa sau deficienta cognitiva usoara, comparativ cu cei cu un stil de viata nesanatos.

Autorii studiului recunosc limitarile acestuia, inclusiv designul observational si potentialul de erori de masurare, datorita auto-raportarii factorilor stilului de viata. In plus, unii participanti nu s-au intors pentru evaluari ulterioare, ceea ce a dus la o potentiala partinire de selectie.

Merita de subliniat faptul ca vorbim despre un studiu desfasurat pe o perioada relativ lunga de timp, concluziile lui pot avea valoare statistica si ne pot conduce la idea ca trebuie in primul rand sa avem grija de factorii modificabili ai stilului nostru de viata (cei sase factori enumerati mai sus, cu accent pe ultimii doi mai ales in acest context post pandemic) si sa evitam „sa dam” vina, acuzand conditiile ereditare.