Infectia cu rotavirus: transmitere, simptome, tratament si preventie

Infectia cu rotavirus: transmitere, simptome, tratament si preventie Infectia cu rotavirus: transmitere, simptome, tratament si preventie

Ultima actualizare: 20 septembrie 2023

Rotavirus

Infectia cu rotavirus este una dintre cele mai frecvente cauze de diaree la sugari si la copii cu varsta pana in doi ani. Conform studiilor, daca nu sunt vaccinati, aproape toti copiii vor face cel putin un episod de infectie cu rotavirus pana la varsta de 5 ani. Boala este extrem de contagioasa, existand mai multe tulpini de rotavirus, si, in cazurile severe, infectia cu rotavirus poate pune in pericol viata copilului si necesita spitalizare de urgenta. Datele OMS arata ca anual, la nivel mondial, se infecteaza cu rotavirus peste 125 milioane de copii cu varsta mai mica de 5 ani, rata anuala de decese fiind de 600.000 de copii.
 

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul este un virus de tip ARN, care face parte din familia Reoviride, descoperit in anul 1973, a carui denumire vine de la forma sa de roata vizibila la microscop. Rotavirusul se gaseste in tesutul intestinal si este responsabil de provocarea diareei la copii. Infectia cu rotavirus poate afecta si adultii, insa acestia dezvolta o forma mult mai usoara, nefiindu-le pusa viata in pericol. Rotavirusul actioneaza prin infectarea si distrugerea celulelor de la nivelul intestinului care au rol in absorbtie si digestie, astfel provocand o forma de gastroenterocolita, in aproximativ 5-10% dintre cazuri insotita si de intoleranta la lactoza pe o perioada de 1-2 saptamani.
 

Cum se transmite infectia cu rotavirus?

Infectia cu rotavirus se transmite pe cale fecal-orala, chiar si inainte de debutul simptomelor, fiind un virus foarte contagios. Astfel, rotavirusul se poate transmite prin atingerea suprafetelor infectate, prin folosirea la comun a grupului sanitar, a jucariilor, a veselei, a alimentelor sau apei contaminate, motiv pentru care este esential ca mainile sa fie spalate imediat ce toaleta a fost folosita.
 
Rotavirusul poate poate fi prezent in scaunul copilului infectat cu cateva zile inainte de aparitia primelor simptomele si pana la 10 zile dupa ce acestea au disparut. Infectia cu rotavirus apare cu precadere in lunile reci ale anului.
 

Care sunt simptomele infectiei cu rotavirus?

Simptomele infectiei cu rotavirus apar la aproximativ doua - trei zile dupa ce persoana a fost infectata si se manifesta prin:
 
  • febra
  • varsaturi
  • diaree
  • deshidratare
  • stare de somnolenta sau apatie
  • stare de irascibilitate
  • rinoree, nas infundat, dureri in gat (in cazuri rare)
Febra si varsaturile pot dura intre 2-3 zile, iar diareea pana la 6 -8 zile. In cazurile extreme, diareea se poate prelungi si poate conduce la pierderea apei si a sarurilor minerale din organism, situatie care implica deshidratarea severa, iar pentru copii poate fi fatala. In cazul adultilor, simptomele pot fi foarte usoare. Pe de alta parte, nou-nascutii sunt protejati de anticorpii transmisi transplacentar sau din laptele matern si infectia cu rotavirus poate fi asimptomatica.
 
Simptomele deshidratarii sunt starea de oboseala, uscarea excesiva a cavitatii bucale, ochii uscati si rosii, respiratia rapida si batai ale inimii accelerate. In cazul bebelusilor se poate observa fontanela retrasa si faptul ca scutecul nu este udat o perioada de 10-12 ore. In aceasta situatie, controlul medical de urgenta este obligatoriu.
 

Complicatiile infectiei cu rotavirus

In cazuri rare, infectia cu rotavirus poate determina aparitia unor complicatii severe ca:
 
  • deshidratare severa
  • perturbari de metabolism
  • convulsii febrile
  • colaps
  • insuficienta cardiovasculara, renala – situatii compatibile cu decesul.

Cum se trateaza infectia cu rotavirus?

Pentru infectia cu rotavirus nu exista tratament. Dat fiind ca este vorba de un virus, antibioticele nu-si fac efectul, insa se pot trata simptomele, in special deshidratarea. Astfel, in cazul infectiei cu rotavirus, persoana bolnava trebuie sa consume foarte multe lichide, de preferat supe de legume si ceaiuri si sa recurga la un regim alimentar adecvat. Meniul recomandat in perioada bolii ar trebui sa contina carne fiarta, paine prajita si orez, fructele, legumele crude si lactatele fiind excluse. Trecerea la alimentatia normala trebuie facuta treptat, de preferat fiind ca si dupa disparitia simptomelor, meniul de regim sa continue aproximativ 3 zile. De asemenea, se vor administra saruri de rehidratare, iar in cazurile grave, care necesita internare, medicul poate recomanda tratament intravenos de reechilibrare hidroelectolitica.
 
In cazul bebelusilor infectati cu rotavirus se va continua hranirea la san, iar in cazul in care acestia erau alimentati si cu lapte praf, se va trece la o formula care sa nu contina lactoza.
 

Metode de prevenire a infectiei cu rotavirus

Cea mai buna metoda de prevenire a infectiei cu rotavirus este vaccinarea. Vaccinul rotaviral face parte din schema de vaccinuri optionala propusa de Ministerul Sanatatii si este un vaccin cu virus viu atenuat care se administreaza oral, doua sau trei doze, incepand cu primele 6 saptamani de viata, cu interval de cel putin 30 de zile intre acestea. Persoanele infectate cu rotavirus trebuie sa se autoizoleze la domiciliu pentru a preveni raspandirea bolii.
 
O metoda de prevenire a infectiei cu rotavirus, care de altfel este recomandata in preventia multor infectii, este igiena constanta. Mainile trebuie spalate dupa fiecare folosire a toaletei, dar si inainte de masa, iar in cazul bebelusilor, schimbarea scutecului trebuie facuta cu atentie si dezinfectata ulterior zona, mai ales daca scaunul este moale. De asemenea, este recomandata dezinfectarea jucariilor, a veselei si biberoanelor si a altor obiecte care pot intra in contact direct cu bebelusul.