Beneficiile consumului de afine

Beneficiile consumului de afine Beneficiile consumului de afine

Ultima actualizare: 29 iunie 2021

 

beneficiile-afinelor

Afinele fac parte din categoria fructelor care, dincolo de a fi foarte gustoase, sunt deosebit de sanatoase, astfel ca nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic. Afinele sunt originare din America de Nord, insa, gratie beneficiilor remarcabile aduse organismului, au ajuns sa fie cultivate peste tot in lume, inclusiv in tara noastra, fiind specifice zonelor montante. Un mare avantaj al acestor fructe este ca se pot consuma in foarte multe moduri, atat crude, ca atare, sau in diferite retete, cat si preparate, sub forma de sucuri si dulceturi.


Afinele sau comorile naturii

Afinele contin o multitudine de vitamine si minerale, insa marele beneficiu al lor este cantitatea impresionanta de antioxidanti care le transforma in adevarate comori ale naturii, necesare mentinerii sanatatii, dar si prevenirii imbatranirii premature. Astfel, afinele au proprietati antioxidante, antivirale si antibacteriene si contin foarte putine calorii fata de alta fructe, avand un indice glicemic scazut, fapt ce le recomanda in orice dieta, inclusiv in dieta persoanelor care sufera de diabet.

Afinele contin in cantitati mari vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, dar si sodiu. Cu toate acestea, ceea ce le face cu adevarat valoroase sunt antioxidantii din compozitie. Afinele contin antocianine, antioxidanti care le dau culoarea, resveratrol si quercitina. In plus, afinele contin proteine, fibre si carbohidrati sanatosi.

Pentru a intelege valoarea nutritiva a micutelor fructe vinetii, iata care este procentul de nutrienti la 100 de grame de afine proaspete: 57 de calorii, 84% apa, 0,7 grame de proteine, 14,5 grame de carbohidrati, 10 grame de zahar, 2,4 grame de fibre, 0,3 grame de grasimi.

10 motive sa incluzi afinele in dieta ta

Consumul de afine este recomandat atat pentru mentinerea sanatatii, cat si a frumusetii. Iata mai jos 10 motive sa incluzi afinele in dieta ta:

  • Afinele sustin tractul urinar. Un beneficiul major al afinelor este faptul ca acestea sustin sanatatea tractului urinar si s-au dovedit adevarate remedii pentru combaterea infectiilor urinare. Gratie substantelor din componenta, afinele impiedica bacteriile sa se depuna pe peretii din interiorul tractului urinar si sa provoace infectii. In plus, au un pH alcalin si au capacitatea de a stimula digestia.
  • Afinele protejeaza sistemul cardiovascular. Continutul mare de polifenoli, dar si de potasiu si magneziu contribuie la mentinerea sanatatii inimii. In plus, afinele reduc colesterolul rau, curatand vasele de sange si au capacitatea de a regla tensiunea arteriala, astfel ca persoanele care se confrunta cu afectiuni ale inimii ar trebui sa le consume zilnic.
  • Afinele previn diabetul. Dat fiind ca afinele contin putin zahar si multi antioxidanti, dar si nutrienti care reduc glicemia si imbunatatesc metabolismul zaharului in sange, pot fi consumate cu incredere de persoanele care au diabet, dar si de cele care prezinta risc crescut de a-l dezvolta. Practic, 148 de grame afine contin doar 15 grame de zahar.
  • Afinele sustin sistemul imunitar. Afinele au cea mai mare capacitatea antioxidanta dintre toate fructele, aspect care le transforma in aliati ai sistemului imunitar in lupta cu racelile, virozele, dar si alte boli care sunt de natura virala sau bacteriana.
  • Afinele imbunatatesc memoria. Continutul mare de flavonoide al afinelor imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare, iar studiile au demonstrat ca persoanele care le consuma regulat au un risc scazut de dezvoltare a tulburarilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
  • Afinele sustin pierderea kilogramelor in plus. Afinele fac parte din categoria fructelor care sunt recomandate in dieta. Dincolo de continutul mic de zahar, acestea contin fibre care favorizeaza digestia si stimularea secretiei gastrice si a sucurilor digestive, ia cercetatorii au demonstrat ca persoanele care introduc afine in dieta scapa mai usor de grasimea din zona abdominala.
  • Afinele imbunatatesc vederea. Conform studiilor, afinele, gratie antocianozidelor din compozitie, previn problemele oculare  preveni, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, miopia si hipermetropia, dar si uscaciunea ochilor si infectiile.

afinele-si-vederea

  • Afinele previn imbatranirea prematura. Consumate cu regularitate, afinele sunt un adevarat elixir al tineretii, atat din interior, cat si din exterior, contribuind la mentinerea frumusetii pielii.
  • Afinele combat depresia. Datorita flavonoidelor, afinele s-au dovedit benefice in combaterea starilor anxioase si depresive, ajutand la imbunatatirea starii de spirit.
  • Afinele lupta impotriva cancerului. Un mare beneficiu al afinelor este faptul ca au capacitatea de a reduce riscul de cancer, inhiband dezvoltarea celulelor canceroase. Cel mai bun rezultat l-au oferit in reducerea cancerului de colon, dar si a cancerului ovarian.

Afine – recomandari de consum

Pentru a profita de toate beneficiile afinelor, este de preferat sa fie consumate ca atare, oricand in timpul zilei, insa se pot consuma si in diferite retete. Dimineata, afinele pot fi consumate la micul dejun, adaugate in iaurt si fulgi de cereale. De asemenea, pot fi consumate in prajituri, dar si garnitura la diferite salate, in special de branzeturi. Cel mai comun si practic, dar si gustos, mod de consum al afinelor este sucul, shake-ul sau smoothi-ul, cu atat mai mult cu cat se pot adauga si alte fructe pentru diversificare.

De asemenea, afinele se gasesc si congelate, dar si sub forma de dulceata, de gem, de sirop sau chiar ulei de afine, produs din semintele de afine. Fructele pot fi deshidratate si se pot consuma sub forma de ceaiuri. Afinele sunt printre putinele fructe care nu au contraindicatii de consum.

Persoanele care-si doresc sa tina o cura cu afine, pot consuma zilnic intre 200-400 grame de afine, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale. O cura cu afine ar trebui sa dureze minimum 7 zile si maximum 1 luna.