Erupția dentară. Tot ce trebuie sa știi despre apariția primilor dinți la copii

 

Erupția dentară este o adevărată provocare, atât pentru proaspăta mămică, cât și pentru bebeluși. Apariția primilor dințișori este deopotrivă motiv de bucurie, cât și de neliniște și asta din cauza durerilor gingivale cu care se confruntă micuțul și care sunt vinovate de plânsetele îndelungi. Iată tot ce trebuie să știi despre erupția dentară, care sunt simptomele și cum poți ameliora durerile micuțului!

Cuprins:

La ce vârstă apar primii dințișori

În ce ordine apar primii dințișori

Simptomele erupției dentare

Calmante pentru erupții dentare

La ce vârstă apar primii dințișori

Primii dințișori ar trebui să înceapă să apară între vârsta de 6-12 luni, însă nu este o regulă general valabilă. Sunt bebeluși cărora primii dinți încep să le iasă de la 3-4 luni și bebeluși care abia după vârsta de 1 an se confruntă cu erupția dentară. În cazuri extrem de rare se poate întâmpla ca bebelușului să nu-i apară dinții până la 18 luni, însă atunci este nevoie de consultul medicului. Pe de altă parte, tot în cazuri foarte rare, există și bebeluși care se nasc deja cu un dinte și această explicație vine din faptul că, în realitate, dinții încep să se formeze încă din perioada intrauterină, începând cu a șasea săptămână de sarcină.

În ce ordine apar primii dințișori

Erupția dentară nu este un proces instantaneu, ci are loc pe o perioadă de câteva luni, timp în care dinții apar unul câte unul, însă se poate întâmpla și ca în timpul unei erupții dentare să iasă mai mulți dințișori odată. În majoritatea cazurilor, erupția dentară urmează un tipar, astfel că prima oară apar primii doi dințișori de jos, din mijloc, urmați de primii doi dințișori de sus, din mijloc. Ulterior, încep să apară și ceilalți. Este important de punctat că ultimii dinți care apar, molarii inferiori și superiori, apar în jurul vârstei de 2 ani. Astfel, până la vârsta de 3 ani, copilul trebuie să aibă un set complet de 20 de dinți de lapte, aceștia schimbându-se complet cu dinții permanenți aproximativ la vârsta de 6-7 ani.

Simptomele erupției dentare

Cel mai mare disconfort îl resimte bebelușul atunci când îi apar primii doi dinți, însă cea mai puternică durere este atunci când apar molarii deoarece aceștia, fiind mai mari, penetrează o suprafață mai mare din gingie. Simptomele asociate cu erupția dentară sunt:

 • Inflamarea gingiilor. Este perfect normal ca gingiile să se inflameze în perioada de erupție dentară. Acestea vor fi mai roșii și mai umflate.
 • Salivarea excesivă. Bebelușii sunt caracterizați de hipersalivație încă de la naștere, însă aceasta se diminuează pe măsură ce învață să o înghită. În momentul în care apare erupția dentară, din nou, se vor confrunta cu salivare excesivă ca măsură de protecție a gingiilor afectate.
 • Tendința de a mușca. Odată cu erupția dentară apare și nevoia bebelușului de a mușca, de a roade. Practic, presiunea pe care gestul a are asupra gingiilor îi ajută să diminueze durerea resimțită.
 • Stări de iritare și nervozitate. Bebelușul, din cauza durerii și disconfortului constant, va fi iritat, va plânge mai mult, va fi capricios și cu greu va putea fi liniștit. Posibil să-și dorească în brațe mai mult decât de obicei, să dea din picioare și să refuze interacțiunea.
 • Probleme cu somnul. Implicit, erupțiile dentare implică și probleme cu somnul ca urmare a durerii ce favorizează starea de agitație. În plus, faptul că salivează excesiv îl va împiedica să adoarmă chiar și când este obosit. Această problemă durează doar câteva zile, cât timp dintele perforează gingia.
 • Refuzul de a mânca. Pe fondul disconfortului gingival se poate instala și refuzul de a mânca, însă, oricât de neplăcut ar fi pentru bebeluș, el va trebui hrănit. Dacă problema durează mai mult de 2-3 zile și, în plus, este însoțită de o stare apatică, este necesar consult medical pentru a nu fi vorba de o altă problemă de sănătate.
 • Febră. Este foarte probabil ca unii bebeluși să aibă episoade febrile în perioada de erupție dentară, însă temperatura rectală nu ar trebui să depășească 38 grade Celsius. Dacă febra crește, cel mai probabil este vorba de o infecție asociată și nu este cauză a apariției dinților.
 • Diaree și erupții cutanate. Există o serie de controverse pe baza legăturii între febră, diaree, erupții cutanate și erupția dentară, mulți medici ne-relaționând simptomele cu apariția primilor dinți, motiv pentru care de preferat ca orice astfel de manifestare care durează mai mult de 24 de ore să fie investigată de un doctor. Diareea, susțin medicii, este repercusiune a faptului că bebelușii rod orice obiect cu care intră în contact și își țin foarte mult degetele în gură.

Nu este obligatoriu ca aceste simptome să apară la toți bebelușii și nici nu este obligatoriu să se manifeste toate. Conform studiilor, doar o treime din bebeluși experimentează stările de agitație și nesomn sau salivația excesivă. Totodată, unii bebeluși se pot confrunta cu episoade de curgere a nasului sau cu episoade de vărsături, însă acestea, dacă se repetă, necesită control medical.

Calmante pentru erupții dentare

Există câteva remedii pentru calmarea gingiilor dureroase în cazul erupțiilor dentare, iar bebelușul va simți imediat efectele benefice și se va liniști, cel puțin pentru o perioadă:

 • Gelurile gingivale calmante. În timpul erupțiilor dentare este obligatoriu ca mămica să aibă la îndemână un gel calmant pentru gingii, însă trebuie să fie foarte atentă ce alege pentru că cele pe bază de anestezic pot fi dăunătoare sănătății bebelușului. Recomandarea noastră este Foramen Baby Gel pentru erupții dentare. Acesta este destinat special bebelușilor care se confruntă cu apariția primilor dințișori, are la bază extract natural de mușețel și provitamina B5 și este extrem de eficient în diminuarea durerii gingivale locale. În plus, nu conține alcool, zahăr sau lactoză și se aplică foarte ușor. Este nevoie să se pună o cantitate mică de gel pe vârful degetului curat și să se maseze ușor gingiile bebelușului.
 • Inele gingivale. Pe piață există o serie de jucării gingivale din silicon sub diverse forme, cele mai indicate fiind cele sub formă de inel pentru că pot fi apucate cu degețelele de bebeluș, care vin întocmai în preîntâmpinarea disconfortului cauzat de erupția dentară. Acestea, în schimb, trebuie dezinfectate constant pentru a preveni contactarea bacteriilor și au o eficiență mai mare dacă sunt ținute în frigider înainte de a i se da bebelușului. Totuși, cel mic nu trebuie lăsat nesupravegheat în acest timp.
 • Degetar din silicon. Degetarul de silicon este folosit de mamă pentru a masa gingiile dureroase, însă efectele sale nu sunt decât de moment.