Hemoroizi: preventie, cauze, simptome si tratament

Hemoroizi: preventie, cauze, simptome si tratament Hemoroizi: preventie, cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 11 februarie 2022

Hemoroizi-preventie-tratament

Aproximativ 50% din populatia adulta are, de-a lungul vietii, cel putin un episod hemoroidal, iar studii recente arata ca acest procent este si mai mare in randul populatiei cu varste peste 50 de ani: 6 din 10 persoane din segmentul de varsta 50+ declara ca au aceasta problema medicala.

In ciuda acestor cifre, pacientii nu se prezinta la cabinetul medicului atunci cand debuteaza primele simptome. Motivul invocat cel mai des este frica/teama, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca medicina a progresat foarte mult in ultimele decade, asa ca in acest moment medicii au la dispozitie tratamente moderne, care nu produc un disconfort considerabil.

Cea mai buna metoda de a inlatura frica este de a sti cat mai multe despre hemoroizi si despre modul in care boala hemoroidala ne poate afecta viata, atunci cand ramane nedescoperita sau netratata la timp. Toate aceste informatii ne pot ajuta sa ne invingem teama si sa ne prezentam la cabinetul medicului specialist la timp.


Ce sunt hemoroizii?

Medicii spun ca toata lumea are hemoroizi – in sensul de aglomerari de vene care sunt situate sub membranele mucoase care alcatuiesc partea inferioara a rectului si anusului (in peretele rectului si anusului, mai exact). Aceste aglomerari de vene sunt, asadar, prezente la fiecare persoana, iar problemele apar doar atunci cand aceste vene se umfla, se dilata si incep sa semene cu niste pernute vasculare. In acel moment debuteaza boala hemoroidala.

Vorbim, cu alte cuvinte, de un fenomen care debuteaza intr-un mod asemanator cu venele varicoase din picioare. Ulterior, dupa aceasta dilatare anormala, aceste vene devin vizibile la exterior si ocazional pot sangera si provoca dureri mai mult sau mai putin intense, care il determina pe pacient sa programeze o vizita la medicul specialist.

Este bine sa amintim ca boala hemoroidala este des intalnita si in randul femeilor gravide: hemoroizii apar mai ales in ultimul trimestru de sarcina, iar medicul specialist foloseste acelasi tratament hemoroizi ca pentru un caz clinic obisnuit.

Tipuri de hemoroizi

Hemoroizii se impart in mai multe categorii, fiecare cu proprietati specifice:

Hemoroizi interni

Hemoroizii interni, asa cum sugereaza si numele, se gasesc in interiorul rectului si nu sunt vizibili. In cazul hemoroizilor interni nu apare durerea, sangerarea fiind, de obicei, singurul simptom care tradeaza prezenta acestora si care il convinge pe pacient sa viziteze cabinetul medicului specialist.

Hemoroizi externi

Hemoroizii externi se afla in jurul anusului, sub tegument. Potrivit medicilor specialisti, in aceasta zona exista o serie de nervi sensibili la durere si tocmai din acest motiv hemoroizii externi sunt considerati a fi cei care produc cel mai mare disconfort. Hemoroizii externi sunt mai usor de depistat decat cei interni, astfel ca si procentul pacientilor care se prezinta la medic in timp util este mai mare.

Hemoroizi trombozati

Hemoroizii trombozati apar in categoria hemoroizilor externi, in momentul in care in interiorul umflaturilor apar si cheaguri de sange. Hemoroizii trombozati sunt, de asemenea, durerosi si provoaca un disconfort destul de mare.

Hemoroizi micsti

Categoria hemoroizilor micsti include, potrivit medicilor specialisti, hemoroizii interni (aflati in stadii mai avansate) care se intalnesc cu hemoroizii externi. In cazul acestora medicul specialist va recomanda un tratament hemoroizi /  remedii hemoroizi adecvate doar in urma unor analize amanuntite.

Hemoroizi prolabati

In cazul hemoroizilor prolabati vorbim despre un stadiu avansat: in acest stadiu, hemoroizii coboara odata cu defecatia si se pot reduce spontan sau in cabinetul medicului specialist. Tratarea hemoroizilor prolabati se va face sub atenta supraveghere a medicului.

hemoroizi-constipatie

 

Stadiile de dezvoltare ale hemoroizilor

In functie de modul in care evolueaza si de seriile de complicatii pe care le pot favoriza, hemoroizii sunt clasificati in functie de stadii (in literatura de specialitate se mai numesc uneori si grade):  

Stadiul 1

Hemoroizii in stadiul 1 nu sunt vizibili, asadar vorbim de hemoroizi care sangereaza si care nu au apucat sa se extinda (cu alte cuvinte acest tip de hemoroizi nu prolabeaza si se afla doar in canalul anal).

Stadiul 2

Hemoroizii in stadiul 2 se caracterizeaza prin prolaps in timpul defecarii (hemoroizi care ies in afara anusului), insa se reduc spontan si nu au nevoie de interventii invazive, spun medicii specialisti.

Stadiul 3

Hemoroizii in stadiul 3 se recunosc cu usurinta dupa prolapsul care apare in timpul defecarii si, spre deosebire de cei aflati in stadiul 2, nu se reduc spontan, ci numai prin manevre manuale. Asadar, pentru acest tip de hemoroizi este recomandata, in general, chirurgia.

Stadiul 4

Hemoroizii aflati in stadiul 4 sunt subiectul unui prolaps permanent si nu sunt reductibili (asadar, vorbim despre un tip de hemoroizi care raman in afara canalului anal). In cazul unor hemoroizi in stadiul 4 nu mai functioneaza un tratament pentru hemoroizi compus din remedii pentru hemoroizi / medicamente / diverse produse medicamentoase, fiind nevoie de chirurgie.

In functie de aceste stadii de dezvoltare, medicul specialist stabileste un tratament pentru hemoroizi adecvat, care va trebui urmat cu strictete de catre pacient.

Care sunt cauzele aparitiei hemoroizilor?

Aparitia hemoroizilor este determinata de cauze multiple, insa e bine sa mentionam ca incidenta acestora este mai mare in cazuri foarte specifice. De exemplu, in cazul femeilor insarcinate sarcina provoaca stagnarea sangelui in venele din etajul abdominal inferior, iar in cazul persoanelor care isi petrec o mare parte din timp stand pe scaun apar, evident, modificari in structura peretilor venosi. Toate aceste aspecte enumerate mai sus conduc, in cele din urma, la aparitia unor hemoroizi care sangereaza.

In concluzie, cauza aparitiei hemoroizilor tine de scaderea rezistentei peretelui venos, care ulterior provoaca dilatarea venelor sub actiunea unei serii de factori pe care ii enumeram in cele ce urmeaza:

Sedentarism / un stil de viata nesanatos

Sedentarismul declanseaza pe termen lung diverse afectiuni fiind, totodata, si unul dintre factorii principali care favorizeaza aparitia hemoroizilor.

Sedentarismul sau un stil de viata nesanatos, fara miscare, favorizeaza aparitia de hemoroizi care sangereaza, mai ales in randul tinerilor cu meserii care implica statul timp de mai multe ori pe zi pe  scaun. Tot aici intra si persoanele din categorii profesionale precum soferi de taxi, curieri etc.

Obezitate

Obezitatea este strans legata de sedentarism si poate favoriza, la randul sau, aparitia de hemoroizi care sangereaza sau de hemoroizi nedurerosi.

Prin urmare, daca faci parte din categoria persoanelor supraponderale ar fi ideal sa incerci sa ai un regim alimentar bazat pe fibre, multe lichide si o rutina cat mai variata de exercitii fizice, care sa impiedice instalarea bolii hemoroidale. Preventia este, pana la urma, cel mai bun tratament pentru hemoroizi.

Constipatie cronica

Constipatia cronica este un alt factor care poate favoriza aparitia de hemoroizi care sangereaza sau de hemoroizi nedurerosi.

In acest caz, in momentul defecarii se acumuleaza presiune in zona rectului, aspect care favorizeaza, la randul sau, inflamarea vaselor de sange. Acesta este, de altfel, si motivul pentru care majoritatea persoanelor care sufera de constipatie cronica ajung sa aiba si hemoroizi.

Consum exagerat de condimente, alimente picante si alcool

Un alt factor care favorizeaza aparitia de hemoroizi care sangereaza sau de hemoroizi nedurerosi este consumul exagerat de alimente picante sau de alimente care au fost condimentate cu piper, mustar iute etc.

De asemenea, alcoolul, atunci cand e consumat in cantitati mari, duce la dilatarea vaselor de sange de-a lungul tubului digestiv si a celui rectal. Asa cum aminteam anterior, cel mai bun tratament pentru hemoroizi este preventia, asa ca reducerea factorilor de risc face parte din categoria celor mai bune remedii pentru hemoroizi.

O dieta saraca in fibre si lichide insuficiente

O dieta alimentara saraca in fibre favorizeaza aparitia constipatiei si, implicit, duce la cresterea riscului de a dezvolta hemoroizi interni sau hemoroizi externi.

In plus, daca la o dieta fara o cantitate optima de fibre se adauga si un consum redus de lichide, atunci tranzitul intestinal va fi unul destul de lent si sansele aparitiei de hemoroizi interni si hemoroizi externi cresc considerabil.

Aparitia unei sarcini

Asa cum aminteam undeva mai sus, greutatea suplimentara care apare in cazul unei sarcini pune presiune pe zona anala, asa ca femeile gravide dezvolta destul de des hemoroizi, fara ca acest lucru sa fie considerat iesit din comun.

Hemoroizi: care sunt simptomele?

Pentru a putea ajunge in etapa in care medicul ne recomanda un tratament pentru hemoroizi adecvat / remedii pentru hemoroizi eficiente trebuie ca mai intai sa invatam sa recunoastem care sunt semnele si simptomele hemoroizilor.

Astfel, in categoria simptomelor care insotesc aparitia hemoroizilor regasim:

Sangerari la nivelul anusului care au loc in timpul miscarilor intestinale (aceasta este, de regula, simptomatologica care il aduce cel mai des pe pacient la cabinetul medicului specialist);

Prurit anal sau iritatii in zona anala;

Disconfort local sau durere mai mult sau mai putin intensa (desi nu este cea mai frecventa manifestare, durerea poate aparea ocazional dupa un episod de constipatie sau de efort fizic intens);

Umflaturi si senzatii muco-purulente (mai rar).

Ca in cazul oricarei alte afectiuni sau conditii medicale, si in cazul hemoroizilor este foarte important ca simptomele sa fie recunoscute la timp, pentru ca medicul sa poata recomanda un tratament pentru hemoroizi / remedii pentru hemoroizi adecvate.

Tratament hemoroizi: solutii, medicamente, produse

Diagnosticul de boala hemoroidala / hemoroizi este pus, de obicei, dupa investigatii specifice, care includ o discutie medic-pacient cu privire la simptomele constatate de catre cel din urma, precum si un examen proctologic complex.

Confirmarea diagnosticului poate include, desigur, si investigatii mai amanuntite, care sa il ajute pe doctor sa inteleaga mai bine despre ce este vorba si sa poata recomanda un tratament pentru hemoroizi mai eficient.

Daca vorbim de tratarea hemoroizilor (atat hemoroizi interni, cat si hemoroizi externi), este bine sa mentionam faptul ca acestia se vindeca prin mai multe variante de optiuni terapeutice. Selectarea metodei de tratament pentru hemoroizi depinde, de regula, de stadiul evolutiv, de prezenta unor posibile complicatii si, desigur, de diverse patologii asociate.

In general, tratarea hemoroizilor presupune atat eliminarea cauzelor care au dus la aparitia acestora, corectarea si indepartarea (pe cat posibil) a factorilor favorizanti, precum si indepartarea propriu-zisa a hemoroizilor, care se poate realiza in mai multe moduri, dupa cum vom vedea in cele ce urmeaza.

Astfel, un tratament pentru hemoroizi poate include:

- medicamente (daca hemoroizii nu produc un disconfort foarte mare, medicul va recomanda creme, supozitoare, unguente si alte produse din aceasta categorie; tratamentul medicamentos este recomandat si eficient mai ales in fazele incipiente, nu si in stadiile mai avansate);

- diverse remedii natural pentru hemoroizi / tratament fitoterapeutic pentru hemoroizi (in aceasta categorie intra solutii terapeutice precum: bai Sitz, comprese pe baza de decocturi si infuzii, bai de sezut, cataplasme etc.);

- trombectomie a hemoroizilor externi (in unele cazuri medicul specialist poate recomanda indepartarea printr-o incizie simpla a hemoroizilor in care s-au format cheaguri);

- tratament curativ al hemoroizilor fara complicatii (in aceasta categorie intra crioterapia, care are ca scop uscarea hemoroizilor, scleroterapia, recomandata pentru hemoroizii aflati in stadiul 1 si 2, si metoda cu aburi, care consta in distrugerea hemoroizilor cu ajutorul aburului).

- proceduri minim invazive (in cazul procedurilor minim invazive vorbim despre ligatura cu benzi de cauciuc, fototermocoagularea in spectru cu infrarosu, aplicarea de tratament topic si tratamentul cu radiofrecventa – procedura Rafaelo).

- chirurgie (atunci cand hemoroizii sunt foarte mari si durerosi poate fi necesara chirurgia; in acest caz medicul poate recomanda, in functie de concluziile obtinute in urma investigatiei medicale amanuntite, excizia hemoroizilor sau hemoroidectomia, capsarea hemoroizilor, folosita pentru hemoroizii interni, si cura hemoroizilor cu stapler).

O parte importanta a unui tratament pentru hemoroizi eficient este, insa, preventia. Medicii recomanda sa incercam sa luam intotdeauna toate masurile necesare pentru a nu ajunge in etapa in care sa avem nevoie de chirurgie, de exemplu.

Hemoroizi: metode de preventie

Asa cum aminteam mai sus, cel mai bun tratament pentru hemoroizi este, de fapt, preventia. Pentru a te asigura ca indepartezi factorii favorizanti ai aparitiei hemoroizilor este suficient sa tii cont de cateva sfaturi simple:

- evita sedentarismul si incearca sa nu stai pe scaun perioade mari de timp, de ordinul orelor;

- consuma alimente bogate in fibre si incearca sa bei cel putin 2 litri de lichide zilnic – acestea sunt cele mai eficiente remedii hemoroizi pentru ca impiedica aparitia constipatiei;

- evita consumul excesiv de alcool, condimente sau alimente picante;

- ai grija sa adopti si sa mentii un stil de viata sanatos si activ: miscarea previne constipatia si presiunea la nivelul venelor, aspecte care scad riscul de a dezvolta hemoroizi;

- nu amana sa mergi la toaleta, amanarile frecvente pot duce la aparitia constipatiei;

- integreaza in alimentatie fructe, legume si cereale integrale (acestea favorizeaza digestia, tranzitul intestinal si, in plus, contin o cantitate mare de fibre).

In concluzie, aceste sunt principalele lucruri pe care este bine sa le stim despre hemoroizi. Nu uita sa acorzi intotdeauna o atentie deosebita oricarui simptom care ar putea fi asociat  cu aparitia hemoroizilor: depistarea timpurie si un diagnostic corect te pot scuti, ulterior, de foarte multe complicatii care ar putea aparea in cazul bolii hemoroidale netratate la timp.

Nu in ultimul rand, nu folosi niciodata produse sau medicamente care nu ti-au fost recomandate in prealabil de medic – medicul specialist este singurul in masura sa recomande un tratament pentru hemoroizi, adecvat si corect.

Farmacistul Catena va recomanda:

Servetele Proctorapid
Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Assista ProctoRapid X 10 supozitoare

Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid…

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala X 72 bucati

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala X 72 bucati

Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena…