Cum poate fi prevenit cancerul de san?

Cum poate fi prevenit cancerul de san? Cum poate fi prevenit cancerul de san?

Ultima actualizare: 22 februarie 2024

Cancerul de san este una dintre cele mai comune forme de cancer din randul femeilor. Multe femei sunt diagnosticate cu acest tip de cancer in jurul varstei de 50 de ani, dar acest lucru nu inseamna ca femeile tinere nu pot avea cancer de san. Desi diagnosticarea cu cancer poate fi o veste foarte neplacuta, sansele de recuperare sunt foarte mari atunci cand este depistat intr-un stadiu incipient. In acest articol, veti afla informatii complete despre factorii de risc si cauzele care pot conduce la cancer de san. De asemenea, veti afla care sunt simptomele acestui tip de cancer si care sunt modalitatile de depistare a cancerului de san.

Cancerul de san – factori de risc si cauze

Cancerul de san este o boala asociata predominant femeilor, desi poate aparea si in cazul barbatilor. Intelegand factorii de risc si cauzele potentiale care pot creste riscul de cancer de san va va ajuta sa preveniti sau sa depistati la timp aceasta boala. Principalii factori de risc si cauze care pot conduce la aparitia cancerului de san sunt:

  • varsta - riscul de a dezvolta cancer de san creste cu varsta. Aceasta boala este mai frecventa in cazul femeilor care au in jur de 50 de ani si sunt la menopauza.
  • istoric in familie - in cazul in care ati avut membrii in familie care au avut cancer de san sau ovarian, exista sanse crescute sa dezvoltati aceasta boala. Multe cazuri de cancer de san nu se transmit in familie, dar genele BRCA1 si BRCA2 pot creste riscul de a dezvolta atat cancer de san, cat si cel de ovar. Este posibil ca aceste gene sa fie transmise de catre parinte copilului sau.
  • istoric de cancer de san sau nodul - daca ati avut deja acest tip de cancer sau modificari in celulele canceroase non-invazive in glandele sanului, aveti sanse mai crescute sa dezvoltati din nou cancer de san. De asemenea, un nodul benign la san nu va conduce automat la cancer de san, dar anumiti noduli pot creste usor riscul de a dezvolta aceasta problema.
  • tesut dens al sanului - femeile cu tesut dens al sanului pot avea un risc crescut de a dezvolta cancer de san.
  • administrarea de hormoni - tratamentele cu estrogeni, terapiile hormonale sau pilulele contraceptive pot creste riscul de inmultire a celulelor canceroase si dezvoltare a acestei boli.
  • stilul de viata - acumularea kilogramelor in exces sau consumul de alcool pot creste riscul de aparitie a acestui tip de cancer.
  • expunerea la radiatii - anumite proceduri medicale care folosesc radiatiile sau radioterapia efectuata in zona pieptului pot creste riscul de aparitie a acestei boli.

Farmacistii Catena recomanda RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare, un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

 

Simptome in cancerul de san

Primul semn pe care femeile il depisteaza atunci cand au cancer de san este un nodul sau o zona intarita in zona sanului. Multi noduli care apar in zona sanului nu sunt cancerosi, dar este mult mai sigur sa fie evaluati de catre un medic pentru a confirma diagnosticul.

De asemenea, este important de stiut ca durerea din zona sanilor nu reprezinta un simptom pentru cancer de san. Este recomandat sa va programati la un control de specialitate daca aveti una dintre urmatoarele simptome:

  • un nodul sau o zona intarita la unul dintre sani nou aparuta;
  • schimbare a marimii sau formei unui dintre sani;
  • scurgeri de fluide la unul dintre sfarcuri;
  • un nodul sau umflaturi aparute in zona axilei;
  • schimbare in modul in care arata pielea din zona sanilor, cum ar fi roseata sau iritatie;
  • iritatie, eczema, cruste, iritatie sau roseata in jurul sfarcurilor;
  • schimbare in modul in care arata sfarcurile, cum ar fi strangerea lor la nivelul sanului.

Modalitati de depistare a cancerului de san

Depistarea cancerului de san se face de catre medicul speciliast, cu ajutorul mai multor investigatii. Medicul va va recomanda sa faceti o ecografie a sanului sau o mamografie pentru a depista orice schimbari in structura sanului. In cazul in care aveti mai putin de 35 de ani, medicul va recomanda doar ecografie a sanului.

Biopsia este un alt tip de investigatie pe care medicii o efectueaza pentru a verifica structura nodulilor aparuti in zona sanului sau axilei. Prin intermediul biopsiei, medicul preleveaza o mostra de celule de la nivelul nodului si verifica daca este de tip canceros.

Daca in urma investigatiilor initiale, diagnosticul de cancer de san este confirmat, medicul va va recomanda si alte investigatii pentru a putea stadializa boala. Prin urmare, este posibil sa fie nevoie sa faceti un CT sau RMN pentru a clarifica rezultatele sau pentru a evalua daca celulele canceroase s-au raspandit si in alte zone ale corpului.

Sfaturi importante privind preventia

Avand in vedere ca nu puteti elimina multi dintre factorii de risc pentru cancerul de san, singura actiune pe care o puteti avea este in privinta stilului de viata. Prin urmare, cateva metode prin care puteti preveni aparitia cancerului de san sunt urmatoarele:

  • mentineti o greutate normala, in special dupa instalarea menopauzei;
  • limitati sau evitati complet consumul de alcool;
  • mentineti-va cat mai activa posibil cu ajutorul exercitiilor fizice, plimbarilor, sau orice alta activitate care previne instalarea sedentarismului;
  • adoptati o dieta sanatoasa;
  • daca sunteti o proaspata mamica, incercati sa alaptati bebelusul cat mai mult posibil;
  • evitati sau opriti fumatul;
  • evitati sa luati anticonceptiale, in special dupa varsta de 35 de ani;
  • implicati-va in activitati care va vor ajuta sa reduceti stresul.

Cancerul de san este o afectiune care poate fi tratata atunci cand este depistata la timp. Asadar, prin controale regulate la medic si prin mentinerea unui stil de viata sanatos, veti creste sansele de reducere a riscului de a dezvolta cancer de san.

Surse:

https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/diagnosis/

https://www.cdc.gov/cancer/breast/basic_info/prevention.htm

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/womens-health/in-depth/breast-cancer-prevention/art-20044676

https://siteman.wustl.edu/prevention/8-ways/8-ways-to-prevent-breast-cancer/

https://www.ucsfhealth.org/education/breast-cancer-prevention-tips

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
RILASTIL XEROLACT  Ulei de spalare X 750ml

RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs…