Catena ofera reducere la produsele care trateaza infertilitatea

Catena ofera reducere la produsele care trateaza infertilitatea Catena ofera reducere la produsele care trateaza infertilitatea

Ultima actualizare: 31 martie 2015

Infertilitatea este o problema reala, 1 din 10 cupluri  sufera de infertilitate, iar medicatia pe acest segment este scumpa si necompensata. Ceea ce trebuie sa retina cuplurile afectate de aceasta problema si care isi doresc copii este faptul ca au unde sa se adreseze.  Catena vine in intampinarea acestora cu reduceri semnificative la produsele de fertilitate.

Catena si BRD va pun la dispozitie cardul Catena MasterCard, ce vine in sprijinul persoanelor care au nevoie de ajutor pentru achizitionarea unor produse esentiale pentru sanatate. Prin Catena MasterCard poti beneficia de rate cu 0% dobanda.

Cauzele infertilitatii feminine

Pot fi de ordin hormonal (lipsa ovulatiei), de ordin genetic, afectiuni ale aparatului reproducator sau afectiuni sistemice.

1.Infertilitatea de cauza ovulatorie

Ovulatia inconstanta (oligoovulatie) sau absenta ei (anovulatie) determina infertilitate prin absenta eliberarii lunare a unui ovocit care sa poata fi fertilizat de un spermatozoid. Ovulatia nu este dependenta de existenta menstrei pentru ca pot exista cicluri menstruale anovulatorii. Absenta ovulatiei este intalnita si in cazul insuficientei ovariene primare sau la pacientele cu hiperprolactinemie. Anovulatia poate aparea si in cadrul sindromului ovarelor polichistice, hiper/hipotiroidism, tumori hormonosecretante (tumori ovariene, tumori de suprarenala), boli cronice renale sau hepatice, sindromul Cushing etc. Nu in ultimul rand, cea mai importanta cauza de anovulatie ramane avansarea in varsta.

2.  Infertilitatea de cauza cervicala

Malformatiile congenitale, interventiile chirurgicale la nivelul colului sau traumatismele cervicale intrapartum pot genera stenoze cervicale sau secretie inadecvata de mucus cervical interferand astfel cu fertilitatea.

3. Infertilitatea de cauza uterina

Anomaliile uterine pot fi multiple, incepand de la agenezii si malformatii uterine congenitale care nu pot primi si gazdui produsul de conceptie, pana la anomalii perturbatoare de implantare a sarcinii, de cauza mecanica sau prin receptivitate endometriala redusa.

4. Infertilitatea de cauza tubara

Principala cauza de infertilitate tubara este boala inflamatorie pelvina, provocata de infectii recurente cu diversi agenti patogeni – chlamydia, gonoree etc.

5. Endometrioza

6. Cauze genetice

 

 

Principalele cauze care pot duce la infertilitate masculina:

 

1.Stresul psiho-afectiv si alimentatia dezechilibrata pot determina scaderea calitatii spermei.

2. Afectarea genetica presupune modificari in genele responsabile direct de fertilitate, dar si in materialul genetic al spermatozoizilor. Exista o serie de boli genetice transmise ereditar, care pot influenta negativ fertilitatea: fibroza chistica, absenta bilaterala a ductelor deferente, sindromul Klinefelter, sindromul Kartagener si rinichiul polichistic.

3. Varicocelul

Intre 15 si 20% dintre barbati prezinta aceasta afectiune si, in functie de gravitatea ei, pot exista repercusiuni asupra fertilitatii masculine.

4. Hipogonadismul se poate prezenta ca tulburare existenta de la nastere, ca rezultat al unei boli genetice care afecteaza glanda hipofiza. Se caracterizeaza prin deficit sever de GnRH (hormonul eliberator de gonadotropi), care determina o insuficienta a functiei gonadelor (testiculelor), atat in ceea ce priveste gametogeneza, cat si hormonogeneza.

5. Ejacularea retrograda

 

6. Sindromul de disgenezie testiculara si testiculul necoborat (criptorhidie) sunt doua conditii patologice in care fertilitatea masculina este serios afectata.

7. Infectiile genito-urinare

8. Hipospadiasul

Investigatii ce se pot face pentru unul sau ambii parteneri: inregistrarea temperaturii bazale, determinarea perioadei de ovulatie, testul Babes-Papanicolau, testul pentru rubeola, teste pentru bolile cu transmitere sexuala, spermograma. Teste hormonale: hormon luteinizant, hormon de stimulare foliculara, hormon stimulator tiroidian, progesteronul, prolactina, testosteronul, testul postcoital, biopsia testiculara, teste genetice.

 

Click aici pentru detalii si exemple de rambursare!

 

Hormonul anti-Mullerian sau AMH este un hormon proteic cu rol important in embriogeneza si functia ovariana la femeia adulta.

In perioada de embriogeneza, AMH are un rol important in dezvoltarea organelor sexuale. La fetii de sex masculin, AMH este secretat la nivelul celulelor Sertoli din testiculele fetale, inhiband astfel dezvoltarea ductelor Muller (ducte paramezonefrice). In absenta acestui hormon, ductul Wolff, care este responsabil de dezvoltarea organelor sexuale masculine, regreseaza si dispare, nemaiajungandu-se la o dezvoltare normala a organelor sexuale masculine. La femeie, in absenta AMH, ductele Muller isi continua dezvoltarea, generand aparatul genital feminin. Secretia inadecvata de AMH in viata intrauterina poate duce la anomalii de organe sexuale (organe genitale ambigue, criptorhidie etc.) AMH devine astfel un test important in procedurile de conceptie asistata, reflectand declinul foliculului primordial in anii reproductivi mai avansati.

 

Un rol foarte important al dozarii AMH in practica clinica apare in procedurile de conceptie asistata (FIV) pentru a determina sansa pacientelor de a raspunde la procedura. In aceste cazuri, nivelul AMH este in stransa legatura cu numarul de ovocite obtinute in procedurile FIV, putand astfel sa se faca o predictie vizavi de pacientele care vor raspunde bine la procedura, pacientele care sunt predispuse la un sindrom de hiperstimulare ovariana sau pacientele care vor avea un raspuns slab.

Nu in ultimul rand, dozarea AMH pare sa aiba un rol foarte important in diagnosticul disfunctiilor ovariene caracterizate prin oligoamenoree. Insa cel mai mare potential il reprezinta contributia la diagnosticul sindromului de ovar polichistic (PCOS).