Rucola: ce este, beneficii si contraindicatii

Rucola: ce este, beneficii si contraindicatii Rucola: ce este, beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

rucola

Rucola este delicioasa si foarte sanatoasa. Dar care sunt beneficiile pentru sanatate ale acestei plante? Rucola este o leguma cu frunze verzi care intareste imunitatea si care are un impact nutritiv excelent, mai ales raportand la continutul mic de calorii.

Ca si alte legume cu frunze verzi, rucola este unul dintre cele mai nutritive alimente pe care le puteti manca, mai ales cand o consumati impreuna cu alte legume.

Fiind un aliment bogat in antioxidanti, rucola poate ajuta la sustinerea multor sisteme din organism. De exemplu, studiile au descoperit ca rucola are compusi care pot imbunatati sanatatea inimii si pot reduce inflamatia. Acest lucru se datoreaza fitonutrientilor care reduc stresul oxidativ.

Informatii generale despre rucola

Ce este mai exact rucola si ce se gaseste intr-o salata de rucola? Rucola (a carei denumire stiintifica este Eruca sativa) face parte din familia de legume crucifere Brassica, in care se mai regasesc si alte plante (cum ar fi varza de Bruxelles si broccoli).

Rucola este o salata verde? Da, iar salata de rucola este exact ceea ce sugereaza si numele: o salata facuta cu rucola (cel mai adesea baby rucola), la care de obicei se adauga si alte ingrediente, cum ar fi rosii, branza etc.

Planta de rucola este cunoscuta drept o sursa excelenta de fitochimicale anticancerigene, care lupta impotriva radicalilor liberi si care incetinesc procesul de imbatranire. Multe dintre beneficiile rucolei se datoreaza cantitatilor generoase de nutrienti vitali – cum ar fi vitamina K si acidul folic.

In plus, este o sursa buna de betacaroten, sanatos pentru ochi, sub forma de carotenoide numite luteina si zeaxantina.


Despre rucola

Rucola nu este la fel de cunoscuta precum celelalte membre ale familiei legumelor crucifere. Nimeni nu-i cunoaste potentialul pana nu o incearca. De exemplu, rucola poate sustine procesul de slabire, poate contribui la reducerea riscului de afectiuni oncologice si poate imbunatati sanatatea oaselor si a vederii. Aceasta planta are proprietati antioxidante si este benefica si pentru piele. De asemenea, ajuta la stimularea creierului, la imbunatatirea functiilor metabolice, la absorbtia mineralelor si la intarirea sistemului imunitar.

Rucola este o planta cu frunze verzi care este folosita de obicei in salate. Rucola apartine genului Eruca si familiei Brassicaceae, fiind inrudita indeaproape cu ridichea, varza kale, si conopida si are un gust usor piperat, picant.

La prima vedere, rucola ar putea sa semene cu salata verde, insa asteptati pana cand descoperiti aceasta legume verde.

Rucola – valori nutritionale

Multe studii arata ca un consum frecvent de legume din familia Brassica poate oferi protectie impotriva bolilor cronice. Legumele crucifere sunt asociate cu un risc mai mic de obezitate, diabet, tulburari neurodegenerative si boli de inima.

rucola-nutritie

Ceea ce este si mai benefic in ceea ce priveste rucola este ca va puteti dubla cu usurinta aportul, consumand mai mult de o cana odata.

O jumatate de cana de rucola cruda (aproximativ 10 grame) contine aproximativ:

  • calorii: 2,5
  • carbohidrati totali: 0,4 g
  • grasimi totale: 0,1 g
  • proteine: 0,3 g
  • sodiu: 2,7 mg (0,1% din doza zilnica recomandata)
  • vitamina K: 10,9 mcg (9% din doza zilnica recomandata)

Procentele se bazeaza pe o dieta de 2.000 de calorii pe zi.

In plus, aceasta leguma cu frunze verzi contine in cantitati mai mici acid folic, vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si colina.

Ce beneficii are consumul de rucola?

Rucola, aceasta leguma cu frunze verzi, gust piperat si bogata in nutrienti, ofera o serie de beneficii pentru sanatate care pot influenta pozitiv bunastarea. Sa exploram beneficiile remarcabile pentru sanatate ale acestei plante:

Intareste imunitatea

Rucola este o sursa bogata de vitamina C, care intareste sistemul imunitar prin sustinerea productiei de globule albe care lupta impotriva infectiilor si protejeaza organismul de agentii patogeni nocivi. Alimentele care stimuleaza imunitatea ajuta la combaterea infectiilor.

rucola-intareste-imunitatea

Promoveaza sanatatea inimii

Datorita continutului ridicat de potasiu, rucola ajuta la reglarea tensiunii arteriale, reducand astfel riscul de hipertensiune arteriala si sustinand sanatatea generala a inimii.

Sprijina rezistenta oaselor

Rucola este o sursa fantastica de vitamina K, esentiala pentru sanatatea oaselor. Deci, ajuta la absorbtia calciului, contribuind la intarirea oaselor si reducand riscul de fracturi.

Sprijina procesul de digestie

Rucola contine si fibre, care sustin sanatatea sistemului digestiv prin faptul ca promoveaza miscarile intestinale regulate si alimenteaza bacteriile benefice din interiorul intestinelor.

Ajuta la gestionarea unei bune greutati

Rucola are putine calorii si este bogata in nutrienti, iar acest detaliu este excelent pentru persoanele care incearca sa-si tina greutatea sub control, oferind satietate fara a adauga calorii suplimentare.

rucola-slabit

Sustine detoxifierea organismului

Compusii din rucola ajuta la detoxifierea organismului, sustinand procesele naturale de curatare ale ficatului si eliminand toxinele daunatoare.

Are proprietati de combatere a afectiunilor oncologice

Rucola contine substante fitochimice, precum sulforafanul, despre care s-a descoperit ca au potentiale proprietati de combatere a bolilor oncologice, prin faptul ca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Rucola imbunatateste sanatatea ochilor

Prezenta carotenoizilor precum luteina si zeaxantina contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, protejand impotriva degenerescentei maculare legate de varsta si a cataractei.

Are proprietati antiinflamatorii

Compusii antioxidanti din rucola ajuta la reducerea inflamatiei in organism, sustinand starea generala de sanatate si atenuand potentialul risc de tulburari cronice.

rucola-proprietati-antiinflamatorii

Hidrateaza

Rucola are un continut ridicat de apa, mentinand organismul hidratat si sustinand pielea sanatoasa si functiile corpului.

Imbunatateste performanta sportiva

Pe langa vitamine, fibre si antioxidanti, rucola este o sursa excelenta de nitrati de care corpul are nevoie pentru a-si facilita fluxul de oxigen de la plamani catre muschi. Cercetarile sugereaza ca aportul crescut de nitrati ar putea imbunatati performanta in timpul exercitiilor de rezistenta. In plus, vitamina K din rucola poate ajuta la repararea leziunilor osoase. Acesta este motivul pentru care rucola este foarte recomandata sportivilor.

Rucola poate imbunatati functia cognitiva

Acesta este inca un motiv pentru a va delecta cu smoothie-urile cu rucola! Odata cu varsta, abilitatile cognitive incep sa se reduca si, treptat, pur si simplu dispar. Potrivit studiilor, consumul regulat a 800 de micrograme de acid folic poate incetini declinul cognitiv la varstnici. Avand 97 de micrograme de folat la o portie de 100 de grame, rucola poate face acest lucru destul de usor.

Cum se consuma rucola? Idei si sugestii

Salata de rucola

Pentru a pregati o salata racoritoare si plina de nutrienti, puteti combina rucola cu rosii cherry, castraveti, felii de avocado si un sos usor de vinegreta. Puteti adauga, de asemenea, niste pui la gratar sau somon, pentru un plus de proteine.

Pesto din rucola

Preparati un pesto delicios din rucola amestecand rucola proaspata, seminte de pin, usturoi, parmezan si ulei de masline. Apoi, folositi acest pesto verde vibrant ca sos pentru paste, la sandvisuri sau ca dressing pentru legume.

rucola-consum-pesto

Smoothie de rucola

Adaugati o mana de frunze de rucola la smoothie-ul preferat de fructe. Aroma usoara si piperata a rucolei se imbina bine cu fructe precum ananas, mango sau fructe de padure, oferind un plus de nutrienti smoothie-ului de dimineata sau dupa antrenamente.

Contraindicatiile consumului de rucola

Rucola poate fi consumata fara probleme de cei mai multi oameni, insa exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stiti:

Alergii

Unii oameni ar putea fi alergici la rucola sau la alte plante similare. Daca dezvoltati mancarimi ale pielii, umflaturi sau dificultati respiratorii dupa ce mancati rucola, consultati un medic.

Pietre la rinichi

Rucola contine oxalati care la unele persoane pot provoca pietre la rinichi. Daca ati mai avut pietre la rinichi, este o idee buna sa nu mancati prea multa rucola si sa discutati cu medicul.

rucola-contraindicatii

Intoxicatie alimentara

Ca orice aliment proaspat, rucola poate avea germeni daunatori precum E. coli sau Salmonella. Spalati bine planta inainte de a o manca, pentru a evita infectarea.

Medicamente

Daca luati anumite anticoagulante, vitamina K din rucola poate perturba actiunea acestora. Asadar, intrebati-va medicul cata rucola puteti manca daca luati anticoagulante.

Glanda tiroida

Rucola contine „goitrogeni”, substante chimice naturale care ar putea afecta tiroida in caz de consum excesiv. Daca aveti o boala tiroidiana, intrebati medicul cata rucola aveti voie sa consumati.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/arugula

https://fitelo.co/arugula-benefits/

https://www.conserve-energy-future.com/health-benefits-arugula.php

https://draxe.com/nutrition/arugula/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/282769

https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-arugula.html