Yervoy 5 mg / ml x 1 flacon x 40 ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect Yervoy 5 mg / ml x 1 flacon x 40 ml concentrat pentru solutie perfuzabila

Prospect: Informatii pentru utilizator

  • YERVOY 5 mg/ml concentrat pentru solutie perfuzabila
  • ipilimumab

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect

  1. Ce este YERVOY si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati YERVOY
  3. Cum sa utilizati YERVOY
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza YERVOY
  6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este YERVOY si pentru ce se utilizeaza

YERVOY contine substanta activa ipilimumab, o proteina care ajuta sistemul dumneavoastra imunitar sa atace si sa distruga celulele canceroase prin intermediul celulelor imunitare din organism.

Ipilimumab singur este utilizat in tratamentul melanomului avansat (un tip de cancer de piele) la adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste.

Ipilimumab in asociere cu nivolumab este utilizat in tratamentul

  • melanomului avansat (un tip de cancer de piele) la adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste
  • carcinomului renal avansat (cancer de rinichi avansat) la adulti
  • mezoteliomului pleural malign (un tip de cancer care afecteaza invelisul plamanului) la adulti
  • cancerului colorectal (cancer de colon sau rect) avansat la adulti
  • cancerului esofagian (cancer de esofag) avansat la adulti.

Ipilimumab in asociere cu nivolumab si chimioterapie este utilizat in tratamentul cancerului de plaman altul decat cel cu celule mici in stadiu avansat (un tip de cancer pulmonar) la adulti.

Deoarece YERVOY poate fi administrat in asociere cu alte medicamente anti-cancer, este important sa cititi si prospectul acestor alte medicamente. Daca aveti intrebari cu privire la aceste medicamente, adresati-va medicului dumneavoastra.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati YERVOY

Nu trebuie sa vi se administreze YERVOY daca sunteti alergic la ipilimumab sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6 "Continutul ambalajului si alte informatii"). Discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati YERVOY, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece ar putea determina:

  • Probleme ale inimii dumneavoastra, cum sunt o modificare a ritmului sau frecventei batailor inimii sau un ritm anormal al batailor inimii.
  • Inflamatie a intestinelor (colita) care se poate agrava pana la aparitia sangerarilor sau a perforatiei intestinale. Semnele si simptomele de colita pot include diaree (scaune apoase, nelegate sau moi), cresterea frecventei scaunelor fata de cea obisnuita, prezenta sangelui in scaune sau scaune mai inchise la culoare, durere sau sensibilitate in regiunea stomacului.
  • Probleme ale plamanilor dumneavoastra cum sunt respiratie dificila sau tuse. Acestea pot fi semne ale inflamatiei plamanilor (pneumonita sau boala pulmonara interstitiala).
  • Inflamatie a ficatului (hepatita) care poate duce la insuficienta hepatica. Semnele si simptomele de hepatita pot include ingalbenirea ochilor sau a pielii (icter), durere in partea dreapta a stomacului, oboseala.
  • Inflamatie a pielii care poate duce la reactii severe la nivelul pielii (cunoscuta ca necroliza epidermica toxica, Sindrom Stevens-Johnson si reactie medicamentoasa cu eozinofilie si simptome sistemice (sindrom DRESS)). Semnele si simptomele de reactie severa la nivelul pielii pot include eruptii trecatoare pe piele cu sau fara mancarimi, descuamare a pielii, uscare a pielii, febra, oboseala, umflare a fetei sau a ganglionilor limfatici, crestere a eozinofilelor (un tip de globule albe din sange) si efecte asupra ficatului, rinichilor sau plamanilor. Va rugam sa retineti ca reactia numita DRESS poate aparea la un interval de saptamani sau luni dupa ultima dumneavoastra doza.
  • Inflamatie a nervilor care poate duce la paralizie. Simptomele aparitiei problemelor la nivelul nervilor pot include slabiciune musculara, senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, pierderea constientei sau dificultati de trezire din somn.
  • Inflamatie sau probleme ale rinichilor dumneavoastra. Semnele si simptomele pot include rezultate neobisnuite ale testelor de evaluare a functiei rinichilor sau scaderea volumului de urina.
  • Inflamatie a glandelor care produc hormoni (mai ales a glandei pituitare, glandei suprarenale si tiroidei) care poate afecta functia acestora. Semnele si simptomele ca glandele dumneavoastra nu functioneaza in mod corect pot include durere de cap, vedere incetosata sau dubla, oboseala, scaderea apetitului sexual, modificari de comportament.
  • Diabet zaharat de tip 1, inclusiv cetoacidoza diabetica (prezenta de acid in sange din cauza diabetului zaharat).
  • Inflamatie a muschilor cum este miocardita (inflamatie a muschiului inimii), miozita (inflamatie a muschilor) si rabdomioliza (rigiditate a muschilor si articulatiilor, spasm muscular). Semnele si simptomele pot include durere musculara, rigiditate, slabiciune, durere in piept sau oboseala severa.
  • Inflamatie a ochilor. Semnele si simptomele pot include inrosirea ochiului, durere la nivelul ochiului, tulburari de vedere, vedere incetosata sau pierderea temporara a vederii.
  • Limfohistiocitoza hemofagocitara. O boala rara in care sistemul nostru imunitar produce prea multe celule, care in mod obisnuit combat infectiile, numite histiocite si limfocite. Printre simptome se pot numara ficat marit si/sau splina marita, eruptie pe piele, marire a ganglionilor limfatici, probleme la respiratie, vanatai care apar cu usurinta, anomalii ale rinichilor si probleme cardiace.
  • Rejetul transplantului de organ.
  • Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste semne sau simptome sau daca acestea se agraveaza. Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.
  • Medicul dumneavoastra va poate prescrie alte medicamente pentru prevenirea complicatiilor mai severe si pentru reducerea severitatii simptomelor, poate intrerupe temporar administrarea urmatoarei doze de YERVOY sau va poate opri definitiv tratamentul cu YERVOY.
  • Va rugam sa retineti ca aceste semne si simptome apar uneori cu intarziere, dupa cateva saptamani sau luni dupa ultima doza care v-a fost administrata. Inaintea initierii tratamentului, medicul dumneavoastra va va evalua starea generala de sanatate. De asemenea, in timpul tratamentului vi se vor efectua analize de sange.

Verificati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta inainte de a vi se administra YERVOY

  • daca aveti o boala autoimuna (o afectiune in cazul careia organismul ataca celulele proprii);
  • daca aveti in prezent sau ati avut in trecut infectie cronica virala a ficatului, inclusiv hepatita B (VHB) sau hepatita C (VHC);
  • daca aveti infectie cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sau aveti sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA);
  • daca ati avut anterior o reactie adversa severa la nivelul pielii in conditiile administrarii anterioare a unei terapii pentru cancer;
  • daca ati mai avut in trecut inflamatie a plamanilor.

Copii si adolescenti

YERVOY nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani, cu exceptia adolescentilor cu varsta de 12 ani si peste cu melanom.

YERVOY impreuna cu alte medicamente

Inainte de a vi se administra YERVOY spuneti medicului dumneavoastra

  • daca luati orice medicamente cu efect de supresie a sistemului imunitar, cum ar fi corticosteroizi. Aceste medicamente pot influenta efectul YERVOY. Cu toate acestea, dupa initierea terapiei cu YERVOY, medicul dumneavoastra va poate administra corticosteroizi pentru a reduce reactiile adverse care ar putea aparea in timpul tratamentului cu YERVOY.
  • daca luati orice medicamente care previn formarea cheagurilor de sange (anticoagulante). Aceste medicamente pot creste riscul aparitiei sangerarilor la nivelul stomacului sau intestinului, care este o reactie adversa produsa de YERVOY.
  • daca vi s-a prescris recent Zelboraf (vemurafenib, un alt medicament utilizat pentru tratamentul cancerului de piele). Cand YERVOY se administreaza dupa ce s-a urmat un tratament anterior cu vemurafenib, poate exista un risc crescut de reactii adverse pe piele.

Spuneti de asemenea medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente.

Nu luati orice alte medicamente in timpul tratamentului fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra. Pe baza datelor preliminare, asocierea YERVOY (ipilimumab) si vemurafenib nu este recomandata, din cauza toxicitatii crescute la nivelul ficatului.

Sarcina si alaptarea

Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, daca intentionati sa ramaneti gravida sau daca alaptati.

Nu trebuie sa utilizati YERVOY daca sunteti gravida decat la recomandarea medicului dumneavoastra. Efectele YERVOY la gravide nu sunt cunoscute, insa este posibil ca substanta activa, ipilimumab, sa aiba efecte nocive asupra fatului.

Trebuie sa folositi metode eficiente de contraceptie pe durata tratamentului cu YERVOY daca sunteti femeie aflata in perioada fertila.

Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu YERVOY, spuneti medicului dumneavoastra.

Nu se stie daca ipilimumab ajunge in laptele matern. Cu toate acestea, nu se asteapta o expunere semnificativa la ipilimumab a sugarului in urma alaptarii si nu se anticipeaza efecte asupra sugarului alaptat. Intrebati medicul dumneavoastra daca puteti alapta in timpul sau dupa tratamentul cu YERVOY.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule, nu mergeti cu bicicleta si nu folositi utilaje dupa ce vi s-a administrat YERVOY, decat daca sunteti sigur ca va simtiti bine. Senzatia de oboseala sau de slabiciune este o reactie adversa foarte frecventa a tratamentului cu YERVOY. Aceasta va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule, de a merge cu bicicleta sau de a folosi utilaje.

YERVOY contine sodiu

Spuneti medicului dumneavoastra daca urmati o dieta cu restrictie de sodiu (nivel redus de sare) inainte de administrarea YERVOY.

Acest medicament contine 23 mg sodiu (componenta principala a sarii de bucatarie/de masa) in fiecare flacon de 10 ml. Aceasta este echivalenta cu 1,15% din maximul recomandat pentru consumul zilnic de sodiu pentru un adult.

Acest medicament contine 92 mg sodiu (componenta principala a sarii de bucatarie/de masa) in fiecare flacon de 40 ml. Aceasta este echivalenta cu 4,60% din maximul recomandat pentru consumul zilnic de sodiu pentru un adult.

3. Cum sa utilizati YERVOY

Cum se administreaza YERVOY

YERVOY va va fi administrat in spital sau clinica sub supravegherea unui medic cu experienta.

Atunci cand YERVOY este administrat singur pentru tratamentul cancerului de piele, YERVOY vi se va administra sub forma de perfuzie intr-o vena (intravenos) pe durata a 30 minute.

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul cancerului de piele, vi se va administra o perfuzie cu durata de 30 minute la fiecare 3 saptamani pentru primele

4 doze (faza administrarii in asociere). Ulterior, nivolumab va fi administrat sub forma de perfuzie cu durata de 30 sau 60 minute, la fiecare 2 saptamani sau la fiecare 4 saptamani, in functie de doza care va este administrata (faza administrarii in monoterapie).

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul cancerului de rinichi avansat, vi se va administra o perfuzie cu durata de 30 minute la fiecare 3 saptamani pentru primele 4 doze (faza administrarii in asociere). Ulterior, nivolumab va fi administrat sub forma de perfuzie cu durata de 30 sau 60 minute, la fiecare 2 saptamani sau la fiecare 4 saptamani, in functie de doza care va este administrata (faza administrarii in monoterapie).

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul cancerului de colon sau rect avansat la adulti, vi se va administra o perfuzie cu durata de 30 minute la fiecare

3 saptamani pentru primele 4 doze (faza administrarii in asociere). Ulterior, nivolumab va fi administrat sub forma de perfuzie cu durata de 30 minute, la fiecare 2 saptamani (faza administrarii in monoterapie).

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul mezoteliomului pleural malign sau pentru tratamentul cancerului esofagian avansat, vi se va administra o perfuzie cu durata de 30 minute la fiecare 6 saptamani.

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab si chimioterapie pentru tratamentul cancerului de plaman altul decat cel cu celule mici in stadiu avansat, vi se va administra o perfuzie cu durata de 30 minute la fiecare 6 saptamani. Dupa finalizarea a 2 cicluri de chimioterapie, ipilimumab va fi administrat in asociere cu nivolumab sub forma de perfuzie cu durata de 30 minute la fiecare 6 saptamani.

Ce doza de YERVOY se administreaza

Atunci cand YERVOY este administrat singur pentru tratamentul cancerului de piele, doza recomandata este de 3 mg de ipilimumab pe kilogram de greutate corporala.

Doza de YERVOY pe care o veti primi se va calcula pe baza greutatii dumneavoastra corporale. In functie de doza calculata, o parte sau tot continutul flaconului de YERVOY ar putea fi diluat cu solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile sau solutie de glucoza 50 mg/ml (5%) pentru preparate injectabile inainte de utilizare. Este posibil sa fie nevoie de mai mult de un flacon pentru obtinerea dozei necesare.

Veti primi tratament cu YERVOY la fiecare 3 saptamani, insumand un total de 4 doze. Este posibil sa observati aparitia unor leziuni noi sau extinderea leziunilor existente pe piele, acesta fiind un efect asteptat in cazul in care sunteti tratat cu YERVOY. Medicul dumneavoastra va continua sa va administreze un numar total de 4 doze de YERVOY, in functie de toleranta dumneavoastra la tratament.

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul cancerului de piele la adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste, doza recomandata de YERVOY este de 3 mg ipilimumab pe kilogram de greutate corporala la fiecare 3 saptamani pentru primele 4 doze (faza administrarii in asociere). Ulterior, doza recomandata de nivolumab (faza administrarii in monoterapie) este de 240 mg la fiecare 2 saptamani sau de 480 mg la fiecare 4 saptamani, la adulti si adolescenti cu varsta de 12 ani si peste si cu greutatea de cel putin 50 kg, sau de 3 mg nivolumab pe kilogram de greutate corporala la fiecare 2 saptamani sau de 6 mg nivolumab pe kilogram de greutate corporala la fiecare 4 saptamani, pentru adolescenti cu varsta de 12 ani si peste si cu greutatea mai mica de 50 kg.

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul cancerului de rinichi avansat, doza recomandata de YERVOY este de 1 mg ipilimumab pe kilogram de greutate corporala la fiecare 3 saptamani pentru primele 4 doze (faza administrarii in asociere). Ulterior, doza recomandata de nivolumab este de 240 mg la fiecare 2 saptamani sau de 480 mg la fiecare 4 saptamani (faza administrarii in monoterapie).

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul cancerului de colon sau rect avansat, doza recomandata de YERVOY este de 1 mg ipilimumab pe kilogram de greutate corporala la fiecare 3 saptamani pentru primele 4 doze (faza administrarii in asociere).

Ulterior, doza recomandata de nivolumab este de 240 mg la fiecare 2 saptamani (faza administrarii in monoterapie).

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab pentru tratamentul mezoteliomului pleural malign sau pentru tratamentul cancerului esofagian avansat, doza recomandata de YERVOY este de 1 mg ipilimumab pe kilogram de greutate corporala la fiecare 6 saptamani.

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab si chimioterapie pentru tratamentul cancerului de plaman altul decat cel cu celule mici in stadiu avansat, doza recomandata de YERVOY este de 1 mg ipilimumab pe kilogram de greutate corporala. Vi se va administra o perfuzie cu durata de 30 minute, la fiecare 6 saptamani.

Daca uitati de administrarea unei doze de YERVOY

Este foarte important sa va prezentati la toate programarile stabilite pentru administrarea tratamentului cu YERVOY. In cazul in care nu va prezentati la una dintre programari, intrebati medicul dumneavoastra cand trebuie programata doza urmatoare.

Daca incetati sa utilizati YERVOY

Oprirea tratamentului poate opri efectul medicamentului. Nu opriti tratamentul cu YERVOY decat dupa ce discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare referitoare la tratamentul dumneavoastra sau la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului dumneavoastra.

Atunci cand YERVOY este administrat in asociere cu nivolumab sau in asociere cu nivolumab si chimioterapie, vi se va administra mai intai nivolumab urmat de YERVOY si apoi de chimioterapie.

Va rugam sa cititi prospectul celorlalte medicamente anti-cancer pentru a intelege modul in care se utilizeaza aceste alte medicamente. Daca aveti intrebari cu privire la aceste medicamente, adresati-va medicului dumneavoastra.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Medicul va discuta cu dumneavoastra aceste aspecte si va va explica riscurile si beneficiile tratamentului dumneavoastra.

Acordati atentie simptomelor importante de inflamatie

YERVOY actioneaza asupra sistemului dumneavoastra imunitar si poate determina aparitia inflamatiilor in anumite zone din organism.

Inflamatia poate determina leziuni grave ale organismului si unele afectiuni inflamatorii pot pune in pericol viata.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate la pacientii carora li s-a administrat 3 mg/kg ipilimumab in monoterapie:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

  • pierderea poftei de mancare
  • diaree (scaune apoase, nelegate sau moi), varsaturi sau senzatie de rau (greata), constipatie, durere de stomac
  • eruptii cutanate tranzitorii, mancarimi
  • durere la nivelul muschilor, oaselor, ligamentelor, tendoanelor si nervilor
  • senzatie de oboseala sau slabiciune, reactie la nivelul locului de administrare a injectiei, febra, edem (umflare), durere

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • infectie bacteriana grava in sange (sepsis), infectii ale tractului urinar, infectii ale tractului respirator
  • durere la locul tumorii
  • scaderea numarului de globule rosii din sange (care transporta oxigen), de globule albe din sange (importante pentru a lupta impotriva infectiilor) sau de trombocite (celule care ajuta la coagularea sangelui)
  • functie diminuata a glandei tiroide care poate determina oboseala sau crestere in greutate, functie diminuata (hipopituitarism) sau inflamatie (hipofizita) a glandei pituitare situate la baza creierului
  • deshidratare
  • confuzie, depresie
  • acumulare excesiva de lichid in creier, afectare nervoasa (care determina durere, slabiciune si crampe), ameteli, durere de cap
  • vedere incetosata, durere oculara
  • batai cardiace neregulate sau anormale
  • scaderea valorilor tensiunii arteriale, roseata temporara la nivelul fetei si gatului, senzatie de caldura intensa cu transpiratii si batai cardiace rapide
  • dificultati de respiratie (dispnee), tuse, febra fanului
  • sangerari la nivelul stomacului sau intestinului, inflamatie a intestinului (colita), arsuri esofagiene, ulceratii la nivelul gurii si afte (stomatita)
  • disfunctie a ficatului
  • inflamatie a suprafetei interioare a invelisului unui anumit organ
  • inflamatie si inrosire a pielii, modificari de culoare in pete a pielii (vitiligo), urticarie (eruptie cutanata tranzitorie pruriginoasa, papuloasa), caderea parului sau subtierea firului de par, transpiratii excesive pe timpul noptii, uscaciunea pielii
  • durere de muschi si articulatii (artralgie), spasm muscular, inflamatie a articulatiilor (artrita)
  • insuficienta renala
  • frisoane, lipsa de energie
  • simptome asemanatoare gripei
  • scaderea greutatii corporale

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • infectie bacteriana grava in sange (soc septic), inflamatie a invelisului creierului sau coloanei vertebrale, inflamatie a stomacului si intestinelor, inflamatie a peretelui intestinal (care determina febra, varsaturi si durere de stomac), infectii la nivelul plamanilor (pneumonie)
  • un grup de simptome datorate prezentei cancerului in organism cum ar fi valori crescute in sange de calciu si colesterol si concentratii reduse ale zaharului din sange (sindrom paraneoplazic)
  • crestere a eozinofilelor (un tip de globule albe din sange)
  • reactie alergica
  • scaderea secretiei de hormoni produsi de glandele suprarenale (glande situate deasupra rinichilor), intensificare a functiei glandei tiroide, care poate determina cresterea frecventei cardiace, transpiratii si scadere in greutate, deficit al glandelor care secreta hormoni sexuali
  • scaderea functiei glandelor suprarenale determinata de scaderea functiei hipotalamusului (componenta a creierului)
  • un grup de complicatii metabolice care apar dupa tratamentul anti-cancer, caracterizat de concentratii crescute de potasiu si fosfat in sange si concentratii scazute de calciu in sange (sindrom de liza tumorala)
  • modificari ale starii de sanatate mentala, scaderea libidoului
  • inflamatie severa si posibil letala a nervilor care determina durere, slabiciune sau paralizie a extremitatilor (sindrom Guillain-Barré), lesin, inflamatia nervilor din creier, dificultati de coordonare a miscarilor (ataxie), tremor, contractii musculare involuntare de scurta durata, dificultati de vorbire
  • inflamatia ochiului (conjunctivita), sangerari la nivelul ochiului, inflamatie a zonei colorate a ochiului, scaderea acuitatii vizuale, senzatie de corp strain in ochi, umflarea si lacrimarea ochilor, umflare a ochiului, inflamatie a pleoapelor
  • inflamatie a vaselor de sange, afectiune a vaselor de sange, restrictionarea fluxului de sange catre extremitati, scaderea valorilor tensiunii arteriale in momentul ridicarii in picioare
  • dificultati extreme de respiratie, acumulare de lichid in plamani, inflamatie a plamanilor
  • perforatia intestinului, inflamatie a intestinului subtire, inflamatie a intestinului sau a pancreasului (pancreatita), ulcer peptic, inflamatie a esofagului, blocaj intestinal, inflamatie a anusului si a peretelui rectal (semnalata de scaune cu sange si necesitatea frecventa de defecatie)
  • insuficienta hepatica, inflamatie a ficatului, crestere in volum a ficatului, ingalbenire a pielii sau a zonei albe a ochilor (icter)
  • descuamare a pielii severa si posibil letala (necroliza epidermica toxica)
  • inflamatie a muschilor care determina durere sau rigiditate la nivelul umarului si soldului
  • inflamatie la nivelul rinichiului sau la nivelul sistemului nervos central
  • inflamatie la nivelul mai multor organe
  • inflamatie a muschilor scheletici
  • slabiciune musculara
  • boli renale
  • absenta menstruatiei
  • disfunctie multipla de organ, reactie corelata cu administrarea in perfuzie a medicamentului
  • modificare a culorii parului
  • inflamatie a vezicii urinare, semnele si simptomele pot include urinari frecvente si/sau dureroase, nevoia imperioasa de a urina, sange in urina, durere sau presiune in abdomenul inferior

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • afectiune inflamatorie a vaselor de sange (cel mai frecvent a arterelor la nivelul capului)
  • umflarea glandei tiroide (tiroidita)
  • boala de piele caracterizata de prezenta unor pete de culoare rosie, cu aspect uscat, acoperite de scuame (psoriazis)
  • inflamatie si inrosire a pielii (eritem polimorf)
  • un tip de reactie severa la nivelul pielii caracterizata prin eruptii trecatoare insotite de una sau mai multe dintre urmatoarele caracteristici: febra, umflare a fetei sau a ganglionilor limfatici, crestere a eozinofilelor (un tip de globule albe din sange), efecte asupra ficatului, rinichilor sau plamanilor (reactie numita DRESS)
  • o tulburare inflamatorie (cel mai probabil de origine autoimuna) care afecteaza ochii, pielea si membranele de la nivelul urechilor, creierului si maduvei spinarii (sindrom Vogt-Koyanagi-Harada), desprinderea membranei din spatele ochiului (dezlipire seroasa de retina)
  • simptomele diabetului zaharat de tip 1 sau cetoacidozei diabetice includ senzatie de foame sau de sete mai mare fata de cea obisnuita, nevoie de a urina mai des, scadere in greutate, senzatie de oboseala, greata, durere de stomac, respiratie rapida si profunda, confuzie, somnolenta neobisnuita, respiratie cu miros dulceag, gust metalic sau dulceag in gura sau modificare a mirosului urinei sau transpiratiei
  • slabiciune musculara si oboseala fara atrofie (miastenia gravis)

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

  • reactie alergica grava, care poate pune viata in pericol

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

In plus, urmatoarele reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane) au fost raportate la pacientii care au primit in studiile clinice alte doze de YERVOY decat cele de 3 mg/kg:

  • triada de simptome (meningism): rigiditatea cefei, intoleranta la lumina intensa si durere de cap, manifestari asemanatoare gripei
  • inflamatie a muschiului inimii, slabiciune a muschiului inimii, acumulare de lichid in jurul inimii
  • inflamatia ficatului sau pancreasului, noduli de celule inflamatorii in diverse organe din corpul dumneavoastra
  • infectie in interiorul abdomenului
  • leziuni dureroase pe piele la nivelul mainilor, picioarelor si fetei (eritem nodos)
  • intensificare a activitatii glandei pituitare
  • scaderea functiei glandei paratiroide
  • inflamatie a ochiului, inflamatie a muschilor ochiului
  • diminuare a auzului
  • circulatie sangvina deficitara care determina senzatie de amorteala sau aspect palid al degetelor de la maini si de la picioare
  • leziuni ale tesuturilor mainilor si picioarelor care determina inrosire, umflare si vezicule

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Alte reactii adverse care au fost raportate cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • rejetul transplantului de organ
  • un tip de boala de piele cu vezicule (numita pemfigoid)
  • o afectiune in care sistemul imunitar produce prea multe celule care combat infectiile, numite histiocite si limfocite, putand provoca diverse simptome (numita limfohistiocitoza hemofagocitara). Printre simptome se pot numara ficat marit si/sau splina marita, eruptie pe piele, marire a ganglionilor limfatici, probleme la respiratie, vanatai care apar cu usurinta, anomalii ale rinichilor si probleme cardiace.
  • durere, amorteala, furnicaturi sau slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor; probleme la nivelul vezicii urinare sau intestinelor, inclusiv nevoie de a urina mai frecvent, incontinenta urinara, dificultati la urinare si constipatie (mielita)

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Modificari ale rezultatelor analizelor

YERVOY poate determina modificari ale rezultatelor analizelor efectuate de catre medicul dumneavoastra. Acestea includ:

  • variatie a numarului de globule rosii din sange (care transporta oxigen), de globule albe din sange (importante pentru a lupta impotriva infectiilor) sau de trombocite (celule care ajuta la coagularea sangelui)
  • variatii anormale ale concentratiilor de hormoni si de enzime hepatice din sange
  • rezultate anormale ale testelor functiei hepatice
  • anomalii ale concentratiilor de calciu, sodiu, fosfat sau potasiu din sange
  • prezenta sangelui sau a proteinelor in urina
  • valoare anormal crescuta de alcalinitate a sangelui si a altor tesuturi
  • absenta capacitatii normale a rinichilor de a elimina acizii din sange
  • prezenta in sange a anticorpilor impotriva unora dintre celulele proprii

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate pentru ipilimumab in asociere cu alte medicamente anti-cancer (frecventa si severitatea reactiilor adverse pot varia in functie de combinatia de medicamente anti-cancer primita):

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

  • infectii ale tractului respirator superior
  • activitate insuficienta a glandei tiroide (care poate determina oboseala sau crestere in greutate)
  • scaderea numarului de globule rosii din sange (care transporta oxigen), de globule albe din sange (importante pentru a lupta impotriva infectiilor) sau de trombocite (celule care ajuta la coagularea sangelui)
  • scaderea poftei de mancare, cresterea (hiperglicemie) sau scaderea (hipoglicemie) concentratiilor de zahar din sange
  • durere de cap, ameteli
  • dificultati de respiratie (dispnee), tuse
  • diaree (scaune apoase, nelegate sau moi), varsaturi sau stare de rau (greata), durere de stomac, constipatie
  • eruptii trecatoare pe piele, uneori cu vezicule, mancarimi
  • durere la nivelul muschilor si oaselor (durere musculo-scheletica), articulatii dureroase (artralgie)
  • senzatie de oboseala sau slabiciune, febra, edem (umflare)

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • infectii la nivelul plamanilor (pneumonie), bronsita, inflamatia ochiului (conjunctivita)
  • cresteri ale valorilor eozinofilelor (tip de globule albe din sange)
  • reactie alergica, reactii legate de administrarea in perfuzie a medicamentului
  • activitate excesiva a glandei tiroide (care poate determina o frecventa cardiaca rapida, transpiratii si scadere in greutate), scaderea secretiei de hormoni produsi de glandele suprarenale (glande situate deasupra rinichilor), activitate insuficienta (hipopituitarism) sau inflamatie (hipofizita) a glandei pituitare situate la baza creierului, umflarea glandei tiroide, diabet zaharat
  • deshidratare, scaderea nivelurilor de albumina si fosfat din sange, scaderea greutatii corporale
  • inflamatie a nervilor (care provoaca amorteala, slabiciune, senzatie de furnicaturi sau durere intensa la nivelul mainilor si picioarelor)
  • vedere incetosata, uscaciune a ochilor
  • ritm rapid al batailor inimii, modificari ale ritmului sau frecventei batailor inimii, batai cardiace neregulate sau anormale
  • valori crescute ale tensiunii arteriale (hipertensiune arteriala)
  • inflamatie a plamanilor (pneumonita, caracterizata prin tuse si respiratie dificila), prezenta de lichid in jurul plamanilor
  • inflamatie a intestinelor (colita), ulceratii la nivelul gurii si afte (stomatita), inflamatie a pancreasului (pancreatita), uscaciune a gurii, inflamatie a stomacului (gastrita)
  • inflamatie a ficatului
  • modificare a culorii pielii in pete (vitiligo), inrosire a pielii, cadere sau subtiere neobisnuita a parului, urticarie (eruptie trecatoare in relief pe piele insotita de mancarimi), uscaciune a pielii
  • inflamatia articulatiilor (artrita), spasm muscular, slabiciune musculara
  • insuficienta renala (inclusiv pierdere brusca a functiei rinichilor)
  • durere, durere in piept, frisoane

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • scaderea valorii neutrofilelor cu febra
  • prezenta de acid in sange produs din cauza diabetului zaharat (cetoacidoza diabetica)
  • niveluri crescute de acid in sange
  • inflamatie a creierului; leziuni ale nervilor care provoaca amorteala si slabiciune (polineuropatie); lipsa de control asupra piciorului (paralizia nervului peronier); inflamatie a nervilor determinata de atacul organismului impotriva structurilor proprii, care provoaca amorteala, slabiciune, senzatie de furnicaturi sau durere intensa (neuropatie autoimuna); slabiciune musculara si oboseala fara atrofie (miastenia gravis)
  • inflamatie a ochiului care provoaca durere si inrosire
  • batai cardiace neregulate sau anormale, inflamatie a muschiului inimii, ritm lent al batailor inimii
  • inflamatie a duodenului
  • o boala a pielii cu zone de piele ingrosata si rosie, adesea cu scuame argintii (psoriazis), afectiune severa la nivelul pielii care determina aparitia unor pete rosii, adesea insotita de mancarime, similara cu eruptia din pojar, care incepe pe membre si uneori pe fata si restul corpului (eritem polimorf), descuamare a pielii severa si posibil letala (sindrom Stevens-Johnson)
  • durere la nivelul muschilor, sensibilitate sau slabiciune la nivelul muschilor, care nu este provocata de exercitiile fizice (miopatie), inflamatie la nivelul muschilor (miozita), inflamatie la nivelul muschilor care determina durere sau rigiditate (polimialgie reumatica)
  • inflamatie a rinichilor

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • inflamatia neinfectioasa trecatoare si reversibila a membranelor protectoare care inconjoara creierul si maduva spinarii (meningita aseptica)
  • boli cronice asociate cu acumularea de celule inflamatorii in diferite organe si tesuturi, mai frecvent in plamani (sarcoidoza)
  • scaderea functiei glandei paratiroide
  • inflamatie temporara a nervilor care provoaca durere, slabiciune si paralizie a extremitatilor (sindrom Guillain-Barré); inflamatie a nervilor
  • perforatie intestinala,
  • descuamare a pielii severa si posibil letala (necroliza epidermica toxica), modificari la nivelul oricarei suprafete a pielii si/sau zonei genitale care sunt asociate cu uscaciune, subtiere, mancarimi si durere (lichen scleros sau alte afectiuni lichenoide)
  • boala cronica a articulatiilor (spondiloartropatie), boala in care sistemul imunitar ataca glandele care produc lichide pentru organism, cum sunt lacrimile si saliva (sindrom Sjogren), rigiditate la nivelul muschilor si articulatiilor, spasm muscular (rabdomioliza)
  • o tulburare inflamatorie (cel mai probabil de origine autoimuna) care afecteaza ochii, pielea si membranele de la nivelul urechilor, creierului si maduvei spinarii (sindrom Vogt-Koyanagi-Harada), desprinderea membranei din spatele ochiului (dezlipire seroasa de retina)
  • inflamatie a vezicii urinare, semnele si simptomele pot include urinari frecvente si/sau dureroase, nevoia imperioasa de a urina, sange in urina, durere sau presiune in abdomenul inferior

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse.

Nu incercati sa va tratati simptomele utilizand alte medicamente.

Alte reactii adverse care au fost raportate cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • rejetul transplantului de organ
  • un grup de complicatii metabolice care apar dupa tratamentul anti-cancer, caracterizat de concentratii crescute de potasiu si fosfat in sange si concentratii scazute de calciu in sange (sindrom de liza tumorala)
  • inflamatie a invelisului inimii si acumularea de lichid in jurul inimii (afectiuni pericardice)
  • o afectiune in care sistemul imunitar produce prea multe celule care combat infectiile, numite histiocite si limfocite, putand provoca diverse simptome (numita limfohistiocitoza hemofagocitara). Printre simptome se pot numara ficat marit si/sau splina marita, eruptie pe piele, marire a ganglionilor limfatici, probleme la respiratie, vanatai care apar cu usurinta, anomalii ale rinichilor si probleme cardiace.
  • durere, amorteala, furnicaturi sau slabiciune la nivelul bratelor sau picioarelor; probleme la nivelul vezicii urinare sau intestinelor, inclusiv nevoie de a urina mai frecvent, incontinenta urinara, dificultati la urinare si constipatie (mielita)

Modificari ale rezultatelor analizelor

YERVOY in asociere poate determina modificari ale rezultatelor analizelor efectuate de catre medicul dumneavoastra. Acestea includ:

  • rezultate neobisnuite ale testelor de evaluare a functiei ficatului (cresterea concentratiilor din sange ale enzimelor hepatice aspartat aminotransferaza, alanin aminotransferaza, gamma-glutamiltransferaza sau fosfataza alcalina, concentratii crescute in sange ale produsului de degradare denumit bilirubina)
  • rezultate neobisnuite ale testelor de evaluare a functiei rinichilor (cresterea valorilor creatininei in sange)
  • cresterea concentratiei enzimei care descompune grasimile si a enzimei care descompune amidonul
  • valori crescute sau scazute de calciu sau potasiu
  • valori crescute sau scazute de magneziu sau sodiu in sange
  • valori crescute ale hormonului de stimulare tiroidiana

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza YERVOY

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe eticheta flaconului dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2°C-8°C). A nu se congela.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

Nu pastrati in vederea reutilizarii cantitatile neutilizate de solutie perfuzabila. Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine YERVOY

Substanta activa este ipilimumab.

Fiecare ml de concentrat contine 5 mg de ipilimumab. Fiecare flacon de 10 ml contine 50 mg de ipilimumab. Fiecare flacon de 40 ml contine 200 mg de ipilimumab.

Celelalte componente sunt tris-clorhidrat, clorura de sodiu (vezi pct. 2 "YERVOY contine sodiu"), manitol (E421), acid pentetic, polisorbat 80, hidroxid de sodiu, acid clorhidric si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata YERVOY si continutul ambalajului

YERVOY concentrat pentru solutie perfuzabila are un aspect de la limpede la usor opalescent, incolor pana la galben pal si poate contine mici (cateva) particule.

Este ambalat in cutii care contin fie 1 flacon de sticla de 10 ml sau 1 flacon de sticla de 40 ml. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG Plaza 254

Blanchardstown Corporate Park 2 Dublin 15, D15 T867

Irlanda

Fabricantul

CATALENT ANAGNI S.R.L.

Loc. Fontana del Ceraso snc Strada Provinciale 12 Casilina, 41

03012 Anagni (FR) Italia

Swords Laboratories Unlimited Company T/A Bristol-Myers Squibb Cruiserath Biologics Cruiserath Road, Mulhuddart

Dublin 15, D15 H6EF Irlanda

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agentiei Europene pentru Medicamente: http://www.ema.europa.eu

Urmatoarele informatii sunt destinate numai profesionistilor din domeniul sanatatii:

Prepararea trebuie efectuata de personal instruit in conformitate cu reglementarile de buna practica, in special in ceea ce priveste conditiile aseptice.

Calcularea dozei:

Ipilimumab in monoterapie sau ipilimumab in asociere cu nivolumab:

Doza prescrisa pentru pacient este exprimata in mg/kg. Pe baza acestei doze prescrise, calculati doza totala care trebuie administrata. Poate fi necesar mai mult de un flacon de concentrat YERVOY pentru a administra doza totala pentru pacient.

 Fiecare flacon de 10 ml de concentrat YERVOY asigura 50 mg de ipilimumab; fiecare flacon de 40 ml asigura 200 mg de ipilimumab.

Doza totala de ipilimumab in mg = greutatea pacientului exprimata in kg × doza prescrisa exprimata in mg/kg.

Volumul de concentrat YERVOY pentru prepararea dozei (ml) = doza totala exprimata in mg, impartita la 5 (concentratia YERVOY concentrat este de 5 mg/ml).

Pregatirea solutiei perfuzabile:

Asigurati conditiile aseptice de manevrare pentru pregatirea solutiei perfuzabile.

YERVOY poate fi utilizat pentru administrare intravenoasa fie:

fara diluare, dupa transferul intr-un dispozitiv pentru perfuzie folosind o seringa sterila adecvata;

sau

dupa diluarea de pana la 5 ori volumul original al concentratului (pana la 4 parti de solvent pentru 1 parte de concentrat). Concentratia finala trebuie sa varieze intre 1 si 4 mg/ml. Pentru diluarea concentratului YERVOY, puteti utiliza fie:

solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile; sau

solutie de glucoza 50 mg/ml (5%) pentru preparate injectabile

ETAPA 1

Lasati flacoanele necesare de YERVOY la temperatura camerei timp de aproximativ 5 minute.

Inspectati vizual concentratul YERVOY pentru a observa prezenta de particule sau decolorarile. Concentratul YERVOY este un lichid cu aspect de la limpede la usor opalescent, incolor sau de culoare galben pal ce poate contine mici (cateva) particule. A nu se utiliza in cazul in care sunt prezente cantitati neobisnuite de particule sau semne de modificare a culorii.

Extrageti volumul necesar de concentrat YERVOY folosind o seringa sterila adecvata.

ETAPA 2

Transferati concentratul intr-o sticla sau punga pentru perfuzie (din PVC sau non-PVC) sterila, goala.

Daca este cazul, diluati cu volumul necesar de solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile sau solutie de glucoza 50 mg/ml (5%) pentru preparate injectabile. Pentru usurarea prepararii, concentratul poate fi transferat direct intr-o punga preumpluta care contine volumul adecvat de solutie injectabila de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) sau solutie injectabila de glucoza 50 mg/ml (5%). Omogenizati incet solutia perfuzabila rotind manual recipientul.

Administrare:

Perfuzia cu YERVOY nu trebuie administrata intravenos rapid sau in bolus. Administrati perfuzia cu YERVOY intravenos pe durata a 30 minute.

Perfuzia cu YERVOY nu trebuie administrata concomitent in aceeasi linie intravenoasa cu alte medicamente. Folositi o linie diferita pentru administrarea perfuziei.

Folositi un set pentru perfuzie si un filtru incorporat steril, apirogen, cu legare redusa de proteine (dimensiunile porilor intre 0,2 μm si 1,2 μm).

Solutia perfuzabila YERVOY este compatibila cu:

Seturi de perfuzie din PVC

Filtre incorporate din polietersulfona (intre 0,2 μm si 1,2 μm) si nailon (0,2 μm)

Spalati linia cu solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml (0,9%) pentru preparate injectabile sau solutie de glucoza 50 mg/ml (5%) pentru preparate injectabile dupa incheierea perfuziei.

Conditii de pastrare si perioada de valabilitate:

Flacon sigilat

YERVOY trebuie pastrat la frigider (2°C-8°C). Flacoanele trebuie pastrate in ambalajul original pentru a fi protejate de lumina. YERVOY nu se congeleaza.

Nu utilizati YERVOY dupa data de expirare inscrisa pe eticheta si pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Solutia perfuzabila YERVOY

Din punct de vedere microbiologic, dupa deschidere, medicamentul trebuie perfuzat sau diluat si perfuzat imediat. Stabilitatea chimica si fizica in timpul utilizarii a solutiei perfuzabile nediluate sau diluate (intre 1 si 4 mg/ml) a fost demonstrata pentru un interval de 24 de ore la temperatura camerei (20°C-25°C) sau in cazul pastrarii la frigider (2°C-8°C). Daca nu este folosita imediat, solutia perfuzabila (nediluata sau diluata) trebuie folosita in 24 de ore in cazul pastrarii la frigider (2°C-8°C) sau la temperatura camerei (20°C-25°C). Alte intervale de timp si conditii de pastrare a solutiei in vederea utilizarii sunt responsabilitatea utilizatorului.

Eliminare:

Nu pastrati in vederea reutilizarii cantitatile neutilizate de solutie perfuzabila. Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

Inapoi la prospecte