Vancomicina MIP 500 mg x 5 flac. x 10 ml pulb. sol. perf.

Prospect Vancomicina MIP 500 mg x 5 flac. x 10 ml pulb. sol. perf.


Prospect: Informatii pentru pacient

 

Vancomicina MIP 500 mg pulbere pentru solutie perfuzabila Vancomicina MIP 1000 mg pulbere pentru solutie perfuzabila vancomicina

 

 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

  • Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
  • Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
  •  Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.
  • Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

 

 

Ce gasiti in acest prospect:

1.            Ce este Vancomicina MIP si pentru ce se utilizeaza

2.            Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Vancomicina MIP 

3.            Cum sa vi se administreze Vancomicina MIP 

4.            Reactii adverse posibile

5.            Cum se pastreaza Vancomicina MIP 

6.            Continutul ambalajului si alte informatii

 

 

1. Ce este Vancomicina MIP si pentru ce se utilizeaza 

 

Vancomicina MIP este un antibiotic ce apartine unui grup de antibiotice numite „glicopeptide”. Vancomicina MIP actioneaza prin eliminarea anumitor bacterii care provoaca infectii.

Vancomicina MIP pulbere este transformata intr-o solutie perfuzabila sau solutie orala.

Vancomicina MIP este utilizata in randul tuturor grupelor de varsta prin perfuzie pentru tratarea urmatoarelor infectii grave:

-  Infectii ale pielii si ale tesuturilor de sub piele.

-  Infectii osoase si articulare.

-  Infectie a plamanilor numita „pneumonie”.

-  Infectie a captuselii interioare a inimii (endocardita) si pentru a preveni endocardita la pacientii cu risc in timpul interventiilor chirurgicale majore

-  Infectie ale sangelui in legatura cu infectiile prezentate mai sus.

 

Vancomicina poate fi administrata oral adultilor si copiilor pentru tratamentul infectiei mucoasei intestinelor subtire si gros care afecteaza mucoasele (colita pseudomembranoasa) determinata de bacteria Clostridium difficile.

 

 

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa vi se administreze Vancomicina MIP 

Nu utilizati Vancomicina MIP:

-        daca sunteti alergic la vancomicina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).

 

Atentionari si precautii

Adresati-va medicului sau farmacistului spitalului sau asistentei inainte de a lua Vancomicina MIP daca:

-       Ati suferit in trecut o reactie alergica la teicoplanina deoarece acest lucru poate insemna ca sunteti alergic si la vancomicina.

-       Aveti o deficienta de auz, mai ales daca sunteti o persoana in varsta (este posibil sa aveti nevoie de teste de auz in timpul tratamentului).

-       Aveti o afectiune a rinichilor (va fi nevoie sa faceti analize de sange si renale in timpul tratamentului).

-       Va este administrata Vancomicina MIP prin perfuzie pentru tratarea diareii asociate cu infectia cu Clostridium difficile in loc de administrare orala.

 

Adresati-va medicului sau farmacistului spitalului sau asistentei in timpul tratamentului cu Vancomicina -MIP daca:

-       Va este administrata vancomicina pe o perioada indelungata (este posibil sa fie nevoie de analize de sange, ale functiei rinichilor si ficatului in timpul tratamentului).

-       Dezvoltati o reactie pe piele in timpul tratamentului.

-       Dezvoltati diaree severa sau prelungita in timpul sau dupa administrarea vancomicinei, adresati-va medicului imediat. Acesta poate fi un semn de inflamatie a intestinului (colita pseudomembranoasa) care poate aparea in urma tratamentului cu antibiotice.

 

Copii

Vancomicina va fi utilizata cu deosebita precautie la nou-nascuti prematur si sugari mici deoarece rinichii lor nu sunt dezvoltati in totalitate si pot acumula vancomicina in sange. Aceasta grupa de varsta poate avea nevoie de analize de sange pentru a controla nivelul de vancomicina din sange.

 

Administrarea concomitenta de vancomicina si anestezice a fost asociata cu inrosirea pielii (eritem) si reactii alergice la copii. In mod similar, utilizarea similara a altor medicamente cum ar fi antibioticele aminoglicozidice, antiinflamatoare nesteroidiene s (AINS, de exemplu, ibuprofen) sau amfotericina B (medicament pentru infectii fungice) poate creste riscul de afectare a rinichilor si, drept urmare, poate fi nevoie de analize de sange si renale mai frecvente.

 

Vancomicina MIP impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, preparate be baza de plante medicinale sau vitamine si minerale, deoarece unele dintre acestea pot interactiona cu vancomicina. Mai mult, nu luati nici un medicament nou fara a discuta cu medical dumneavoastra.

 

Urmatoarele medicamente pot interactiona cu vancomicina daca le luati in acelasi timp:

•     medicamente care pot avea efecte daunatoare asupra rinichilor si auzului: daca vi se administreaza concomitent vancomicina si alte medicamente care pot avea efecte daunatoare asupra rinichilor si auzului (de exemplu antibiotice aminoglicozidice), aceste efecte daunatoare pot fi crescute. In acest caz este necesar controlul periodic al rinichilor si auzului.

•     medicamente pentru relaxara musculara (de exemplu succinilcolina): efectul acestora poatre fi intensificat sau prelungit.

•     agenti anestezici (daca vi se va face anestezie generala): administrarea concomitenta cu vancomicina poate creste riscul aparitiei unor reactii adverse la vancomicina, cum sunt scaderea tensiunii arteriale, inrosirea pielii, eruptie urticariana si mancarime

 

Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande analize ale sangelui si sa modifice doza de vancomicina daca aceasta este asociata cu alte medicamente.

 

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Vancomicina traverseaza placenta si exista risc de toxicitate la nivelul urechilor si rinichilor fatului. Prin urmare, daca sunteti gravida, medicul trebuie sa va administreze vancomicina numai daca acest lucru este absolut necesar si dupa evaluarea atenta a beneficiilor si riscurilor.

Vancomicina se excreta in laptele uman. Deoarece copilul poate fi afectat de acest medicament, acesta trebuie utilizat in timpul alaptarii numai in cazul in care alte medicamente nu au avut succes. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilitatea de a opri alaptarea.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Vancomicina -MIP nu are nici o influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. 

 

3.  Cum sa vi se administreze Vancomicina MIP 

Vi se va administra Vancomicina MIP de catre personalul medical in timpul internarii in spital. Medicul dumneavoastra va decide ce doza de medicament veti primi in fiecare zi si cat va dura tratamentul.

 

Dozaj

Doza care va va fi administrata va depinde:

-  varsta dumneavoastra,

-  greutatea dumneavoastra,

-  infectia pe care o aveti,

-  cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra,

-  auzul dumneavoastra,

-  orice alte medicamente care va sunt administrate.

 

Administrate intravenoasa

Adulti si adolescenti (cu varsta peste 12 ani)

Doza va fi calculata in functie de greutatea dumneavoastra corporala. Doza uzuala intravenoasa este de 15 pana la 20 mg pentru fiecare kg corp. In mod uzual este administrata la fiecare 8 pana la 12 ore. In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate decide sa va administreze o doza initiala de pana la 30 mg pentru fiecare kg corp. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 2 g.

 

Doza recomandata este de 125 mg la fiecare 6 ore. In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate decide sa administreze o doza mai mare de pana la 500 mg la fiecare 6 ore.

 

Utilizare la copii

Copii de la o luna pana la varsta de 12 ani

Doza va fi calculata in functie de greutatea dumneavoastra corporala. Doza uzuala de intravenoasa este de 10 pana la 15 mg pentru fiecare kg corp. In mod uzual este administrata la fiecare 6 ore.

 

Nou-nascuti la termen si inainte de termen (de la 0 la 27 de zile)

Dozajul va fi calculat in functie de varsta postmenstruala (perioada dintre prima zi a ultimului ciclu menstrual si nastere (varsta de gestatie) plus perioada de timp scursa de la nastere (varsta cronologica).

 

Persoanele in varsta, femeile gravide si pacientii cu deficiente renale, inclusiv cei supusi dializei, pot avea nevoie de o doza diferita.

 

Administrare orala

Adulti si adolescenti (cu varsta intre 12 si 18 ani)

Doza recomandata este de 125 mg la fiecare 6 ore. In unele cazuri, medicul dumneavoastra poate decide sa administreze o doza mai mare de pana la 500 mg la fiecare 6 ore. Doza zilnica maxima nu trebuie sa depaseasca 2 g.

 

Daca ati suferit alte episoade (infectie a mucoasei) in trecut este posibil sa aveti nevoie de o doza diferita sau de o durata diferita a tratamentului.

 

Utilizare la copii

Nou-nascuti, sugari si copii cu varsta sub 12 ani

Doza recomandata este 10 mg pentru fiecare kg corp. In mod uzual este administrata la fiecare 6 ore. Doza maxima zilnica nu trebuie sa depaseasca 2 g.

 

Mod de administrare

Perfuzia intravenoasa inseamna ca medicamentul curge dintr-o recipient de sticla sau plastic de perfuzie printr-un tub intr-unul din vasele dumneavoastra sanguine si apoi in corp. Medicul, sau asistenta dumneavoastra, va vor administra intotdeauna vancomicina in sange si nu in muschi. Vancomicina va va fi administrata in vena timp de cel putin 60 de minute.

Daca se administreaza pentru tratamentul afectiunilor gastrice (asa numita colita pseudomembranoasa), medicamentul trebuie administrat ca solutie pentru uz oral (veti lua medicamentul pe gura).

 

Durata tratamentului

Durata tratamentului depinde de infectia pe care o aveti si se poate intinde pe mai multe saptamani.

Durata terapiei poate fi diferita in functie de raspunsul individual la tratament al fiecarui pacient. In timpul tratamentului este posibil sa vi se faca analize de sange, sa vi se solicite probe de urina si chiar teste de auz pentru a cauta semne de posibile reactii adverse.

 

Daca utilizati mai mult Vancomicina MIP decat trebuie

Deoarece acest medicament vi se va administra in timp ce sunteti internat, este putin probabil sa vi se administreze o doza incorecta de vancomicina. Cu toate acestea, spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca va ingrijoreaza ceva.

 

Daca administrarea Vancomicina MIP a fost omisa

Nu trebuie administrata o doza dubla pentru a compensa doza uitata. 

Doza uitata trebuie administrata inaintea urmatoarei doze obisnuite, numai daca intervalul de timp dintre administrari este inca destul de mare.

 

Daca tratamentul cu Vancomicina MIP este intrerupt sau oprit prea devreme

Doza scazuta, administrarea neregulata sau intreruperea a tratamentului prea devreme pot compromite rezultatele terapiei sau pot duce la recaderi, al caror tratament este mai dificil. Urmati recomandarile medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 

4.   Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament  poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. 

 

Vancomicina poate provoca reactii alergice, desi reactiile alergice grave (soc anafilactic) sunt rare. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca observati brusc respiratie suieratoare, dificultati la respiratie, inrosire in partea superioara a corpului, eruptie pe piele sau mancarime.

 

Absorbtia vancomicinei din tractul gastrointestinal este neglijabila.

Cu toate acestea, daca aveti o tulburare inflamatorie a tractului digestiv, mai ales daca suferiti si de o afectiune renala, pot aparea reactii adverse similare cu acelea care apar cand vancomicina este administrata prin perfuzie.

 

Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

•    Scaderea tensiunii arteriale

•    Scurtarea respiratiei, respiratie zgomotoasa (un sunet ascutit care rezulta in urma obstructionarii cailor respiratorii superioare)

•    Eruptii si inflamatie a mucoasei bucale, mancarime, blande

•    Probleme cu rinichii care pot fi detectate in mod primar prin analize de sange

•    Inrosirea partii superioare a corpului si fetei, inflamarea unei vene

 

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de persoane):

•    Surditate temporara sau permanenta 

 

Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane):

•    Scaderea numarului de globule albe, de globule rosii ale sangelui si de plachete sanguine (celule ale sangelui cu importanta pentru coagularea sangelui)  Cresterea anumitor globule albe ale sangelui.

•    Pierderea echilibrului, tiuit in urechi, ameteli

•    Inflamatie a vaselor de sange

•    Greata (senzatie de voma)

•    Inflamatie a rinichilor si insuficienta renala

•    Durere in muschii pieptului si ai spatelui

•    Febra, frisoane 

 

Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane):

•    Declansarea rapida a unei reactii severe pe piele cum sunt aparitia de vezicule sau descuamarea. Aceasta poate fi asociata cu febra mare si dureri articulare.

•    Stop cardiac

•    Inflamatia intestinului care determina dureri abdominale si diaree care poate contine sange 

 

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponible):

•    Greata (voma), diaree

•    Confuzie, somnolenta, lipsa de energie, umflare, retentie de lichide, scaderea cantitatii de urina

•    Eruptii cu umflaturi sau dureri in spatele urechilor, la nivelul gatului, inghinale, sub barbie si axilare (ganglioni limfatici umflati), rezultate anormale ale analizelor de sange si ale testelor functiei ficatului

•    Eruptii cu basici pe piele si febra.

 

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din

Romania, str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1, Bucuresti 011478- RO, tel: + 4 0757 117 259, fax: +4 0213 163 497, e-mail: adr@anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

 

5.   Cum se pastreaza Vancomicina MIP 

 

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25oC,  in ambalajul original, pentru a fi ferit de lumina.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

Valabilitatea solutiei perfuzabile:

Stabilitatea chimica si fizica a solutiilor perfuzabile a fost dovedita pentru o perioada de pastrare de 96 de ore la temperaturi de 2-8°C. Din punct de vedere microbiologic solutia perfuzabila preparata trebuie folosita imediat. In caz contrar raspunderea pentru conditiile durata pastrarii revine utilizatorului. De regula durata de pastrare de 24 de ore la 2-8 °C poate fi depasita numai daca prepararea solutiei s-a efectuat in conditii aseptice controlate si validate.

 

 

6.        Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Vancomicina MIP 

  • Vancomicina MIP 500 mg pulbere pentru solutie perfuzabila
  • Substanta activa este vancomicina. 

Un flacon cu pulbere contine 500 mg vancomicina sub forma de clorhidrat de vancomicina echivalent la 500000 UI de vancomicina. 

  • Vancomicina MIP 1000 mg pulbere pentru solutie perfuzabila
  • Substanta activa este vancomicina. 

Un flacon cu pulbere contine 1000 mg vancomicina sub forma de clorhidrat de vancomicina echivalent la 1000000 UI de vancomicina. 

 

Cum arata Vancomicina MIP si continutul ambalajului

Se prezinta sub forma de pulbere fina, de culoare alba, cu nuante roz pana la maro.

 

Vancomicina MIP 500 mg pulbere pentru solutie perfuzabila

Cutie cu un flacon din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 10 ml, inchis cu dop gri din cauciuc bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ”.

Cutie cu un flacon din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 15 ml, inchis cu dop gri din cauciuc bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ”.

Cutie 5 flacoane din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 10 ml, inchise cu dop gri din cauciuc

bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ”

.

Cutie 5 flacoane din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 15 ml, inchise cu dop gri din cauciuc

bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ”

.

 

Vancomicina MIP 1000 mg pulbere pentru solutie perfuzabila

Cutie cu un flacon din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 20 ml, inchis cu dop din cauciuc bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ” cu pulbere pentru solutie perfuzabila.

Cutie cu un flacon din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 25 ml, inchis cu dop din cauciuc bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ” cu pulbere pentru solutie perfuzabila.

Cutie 5 flacoane din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 20 ml, inchise cu dop din cauciuc bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ” cu pulbere pentru solutie perfuzabila.

Cutie 5 flacoane din sticla incolora, de tip I, cu capacitatea de 25 ml, inchise cu dop din cauciuc bromobutilic, sigilat cu capsa metalica prevazuta cu disc din plastic, tip ,,flip-off ” cu pulbere pentru solutie perfuzabila.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

MIP PHARMA GmbH

Kirkeler Str. 41, 

66440 Blieskastel

Germania 

 

Fabricantul

MIP Pharma GmbH

Muhlstraβe 50

66386 St. Ingbert

Germania

 

Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

 

Acest prospect a fost revizuit in iunie 2020.

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a

Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/

 

Alte surse de informatii

 

Recomandari/educatie sanitara

Antibioticele sunt utilizate pentru tratamentul infectiilor bacteriene. Ele nu sunt eficace impotriva infectiilor virale.

 

Daca medicul dumneavoastra v-a prescris antibiotice, aveti nevoie de acestea exclusiv pentru boala dumneavoastra curenta.

In pofida tratamentului cu antibiotice, unele bacterii pot supravietui sau pot creste. Acest fenomen este numit rezistenta: unele tratamente antibiotice devin ineficace.

Utilizarea inadecvata a antibioticelor creste rezistenta. Dumneavoastra puteti chiar sa ajutati bacteriile sa devina rezistente si, prin urmare, sa va intarziati vindecarea sau scadeti eficacitatea antibioticului, daca nu urmati instructiunile cu privire la:

  • doza care trebuie luata - orarul administrarii - durata tratamentului.

 

In consecinta, pentru a mentine eficacitatea acestui medicament: 

1  - Utilizati antibiotice numai cand va sunt prescrise.

2  - Urmati cu strictete reteta.

3  - Nu utilizati din nou un antibiotic fara o prescriptie medicala, chiar daca doriti sa tratati o boala similara.

Vancomicina MIP se dizolva in apa pentru preparate injectabile si se dilueaza ulterior cu apa pentru preparate injectabile, solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml sau solutie de glucoza 50 mg/ml. Solutiile Vancomicina MIP nu sunt compatibile cu solutiile care contin antibiotice beta-lactamice. 

 

Vancomicina MIP nu este autorizat pentru administrare sub forma de injectie intravitroasa. S-a observat formarea de precipitate ca urmare a administrarii intravitroase de vancomicina si ceftazidim, utilizand seringi si ace separate, pentru tratamentul endoftalmitei. Precipitatele formate in corpul vitros s-au dizolvat complet, dar lent, in decurs de 2 luni, pe parcursul carora s-a ameliorat si acuitatea vizuala.

 

Prepararea concentratului pentru solutie perfuzabila

Se dizolva continutul flaconului care contine vancomicina 500 mg in 10 ml apa pentru preparate injectabile.

Se dizolva continutul flaconului care contine vancomicina 1000 mg in 20 ml apa pentru preparate

injectabile

.

 

Un ml solutie reconstituita contine vancomicina 50 mg. pH=2,5 – 4,5. 

 

Aspectul concentratului pentru solutie perfuzabila Solutie limpede, incolora, fara particule.

Pentru conditiile de pastrare ale medicamentului reconstituit, vezi punctul 5.

 

Prepararea solutiei perfuzabile

Concentratul pentru solutie perfuzabila obtinut dupa dizolvarea pulberii in apa pentru preparate injectabile se dilueaza cu apa pentru preparate injectabile, sau cu solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml sau cu solutie de glucoza 50 mg/ml. 

 

Flacon continand vancomicina 500 mg

Se dilueaza 10 ml concentrat pentru solutie perfuzabila cu 90 ml solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml sau cu 90 ml solutie de glucoza 50 mg/ml si se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa. Solutia perfuzabila contine vancomicina 5 mg/ml.

 

Flacon continand vancomicina 1000 mg

Se dilueaza 20 ml concentrat pentru solutie perfuzabila cu 180 ml solutie de clorura de sodiu 9 mg/ml sau cu 180 ml solutie de glucoza 50 mg/ml si se administreaza sub forma de perfuzie intravenoasa. Solutia perfuzabila contine vancomicina 5 mg/ml.

 

Concentratia solutiei perfuzabile de vancomicina nu trebuie sa depaseasca 5 mg/ml. 

Doza dorita trebuie administrata lent prin perfuzie intravenoasa, cu un ritm care nu depaseste 10 mg/minut, timp de cel putin 60 minute sau mai mult.

 

Aspectul solutiei perfuzabile

Inaintea administrarii, solutia trebuie inspectata vizual in vederea identificarii prezentei de particule si a modificarilor de culoare. Solutia trebuie utilizata numai daca este limpede si fara particule.

Pentru a preveni precipitarea din cauza pH-ului scazut al solutiei care contine clorhidrat de vancomicina, toate tuburile si cateterele pentru administrare intravenoasa trebuie spalate cu un jet de solutie salina.

Pentru conditiile de pastrare ale medicamentelor reconstituite, vezi  mai jos.

 

Incompatibilitati

Solutiile Vancomicina MIP nu sunt compatibile cu solutiile care contin peniciline sau cefalosporine (antibiotice beta-lactamice). Riscul de precipitare creste in cazul concentratiilor mai mari de vancomicina. Pentru a preveni precipitarea, tuburile intravenoase si cateterele trebuie spalate cu un jet de solutie salina intre administrarea Vancomicina MIP si cea a acestor antibiotice. Solutia

Vancomicina MIP trebuie diluata pana la o concentratie de vancomicina de 5 mg/ml sau mai mica.

 

Administrare

Vancomicina cu administrare parenterala va fi administrata doar sub forma de perfuzie lenta. Fiecare doza trebuie administrata cu o rata care sa nu depaseasca 10 mg/min sau pe o perioada de cel putin 60 de minute (oricare dureaza mai mult), diluata suficient (cel putin 100 ml la 500 mg sau 200 ml la 1000 mg).

Pacientii care necesita restrictie de lichide pot primi o solutie de 500 mg/50 ml sau de 1000 mg/100 ml. In cazul acestor concentratii mai mari, riscul de aparitie a reactiilor adverse la locul de perfuzare poate creste.

 

Ritmul de perfuzare nu trebuie sa depaseasca in nicio circumstanta 10 mg/min.

 

Administrarea concomitenta de Vancomicina MIP si anestezice creste riscul de inrosire a partii superioare a corpului si de aparitie a socului alergic. Pentru a reduce riscul acestor reactii,

Vancomicina MIP trebuie administrat in decurs de 60 minute, inainte de utilizarea anestezicului.

 

Socul anafilactic (reactii anafilactice/anafilactoide) poate aparea in timpul sau imediat dupa perfuzia rapida cu Vancomicina MIP.

Administrarea rapida (in decurs de cateva minute) poate provoca hipotensiune arteriala severa (incluzand soc si, rareori, stop cardiac), raspuns de tip histaminic si eruptie maculopapulara sau eritematoasa pe piele („sindromul de om rosu” sau „sindromul de gat rosu”). In cazul reactiilor de hipersensibilitate acuta grava (reactie anafilactica), tratamentul cu vancomicina trebuie intrerupt imediat si trebuie initiate masurile uzuale de tratament de urgenta.

 

Inapoi la prospecte