Travatan sol.oft.x 2,5 ml

Prospect Travatan sol.oft.x 2,5 ml

Mergeti la produs

TRAVATAN

picaturi oftalmice, solutie 40 micrograme/ml travoprost

Va rugam sa cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra personal. Nu il transmiteti altor persoane. Poate sa le dauneze, chiar daca au aceeasi boala ca si dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. Este posibil sa doriti sa il cititi din nou. Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa le adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului. Substanta activa este travoprost 40 micrograme/ml.

Excipienti: clorura de benzalconiu, ulei de ricin polioxietilen  hidrogenat 40 (HCO-40), trometamol, edetat disodic, acid boric (E284), manitol (E421) si apa purificata.

Cantitati foarte mici de acid clorhidric sau hidroxid de sodiu sunt adaugate pentru a mentine aciditatea normala (pH-ul).

Detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata a TRAVATAN Alcon Laboratories (UK) Ltd. Boundary Way, Hemel Hempstead Herts. HP2 7UD

Marea Britanie

Producator al TRAVATAN

SA Alcon-Couvreur NV Rijksweg 14, B-2870 Puurs Belgia.

1. CE FACE TRAVATAN

TRAVATAN se utilizeaza pentru scaderea presiunii intraoculare crescute. Aceasta presiune crescuta poate duce la o afectiune numita glaucom.

Presiunea intraoculara crescuta. Globii dumneavoastra oculari contin un lichid apos, clar care hraneste interiorul ochiului. Pe masura ce acest lichid este eliminat din ochi, un alt lichid este produs pentru a-l inlocui.  Daca  ochiul  se  umple  mai  repede  decat  se  goleste,  presiunea  din  interiorul  sau  creste.  Daca aceasta crestere este prea mare, poate dauna vederii.

TRAVATAN face parte dintr-un grup de medicamente pentru glaucom, denumite analogi de prostaglandine. Acestia actioneaza prin cresterea eliminarii de lichid, ceea ce duce la scaderea presiunii in ochi. Poate fi utilizat in tratament singur sau impreuna cu alte picaturi pentru ochi, de exemplu beta-blocante, care de asemenea reduc presiunea.

TRAVATAN se prezinta ca un lichid (o solutie limpede, incolora) intr-un ambalaj care contine un flacon din plastic de 2,5 ml cu capac cu filet sau intr-un ambalaj care contine trei flacoane din plastic de 2,5 ml cu capac cu filet. Fiecare flacon este introdus intr-o folie protectoare. Este posibil ca pe piata sa nu existe toate marimile de ambalaj.

2. INAINTE DE A UTILIZA TRAVATAN

Nu utilizati TRAVATAN

  • daca sunteti alergic la prostaglandine sau la oricare dintre ceilalti ingredienti.
  • daca sunteti insarcinata sau exista posibilitatea de a ramane insarcinata. Cereti sfatul medicului dumneavoastra.

 

Utilizati cu grija TRAVATAN

daca purtati lentile de contact moi. Nu va administrati  picaturile in timp ce purtati lentilele de contact. Asteptati 15 minute dupa administrarea picaturilor inainte de a va aplica din nou lentilele de contact. Un conservant din TRAVATAN (clorura de benzalconiu) poate produce modificari ale lentilelor de contact moi.

daca alaptati,TRAVATAN poate trece in lapte.

Cereti sfatul medicului dumneavoastra.

TRAVATAN nu se administreaza pacientilor cu varsta mai mica de 18 ani.

TRAVATAN poate duce la cresterea lungimii, grosimii, intensitatii culorii si/sau numarului genelor si poate provoca cresterea neobisnuita a parului la nivelul pleoapelor.

TRAVATAN poate duce la modificarea culorii irisului (partea colorata a ochiului). Aceasta  modificare poate fi permanenta.

Rar, TRAVATAN poate provoca dispnee sau respiratie suieratoare (wheezing) sau poate accentua simptomele astmului, informati-va medicul cat mai curand posibil daca sunteti ingrijorat de modificarile respiratiei dvs. In timpul utilizarii TRAVATAN.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Vederea se poate incetosa pentru o perioada dupa administrarea TRAVATAN. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana la disparitia acestor simptome.

Va rugam spuneti medicului dumneavoastra  sau farmacistului daca luati (sau ati luat recent) orice alte medicamente.

Nu uitati sa mentionati alte medicamente pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.

Cat TRAVATAN sa va administrati

Imediat inainte de utilizarea produsului pentru prima oara, rupeti folia protectoare si scoateti flaconui (vezi fig. 1); inscrieti pe eticheta data primei deschideri in spatiul pus la dispozitie.

Luati flaconul de TRAVATAN si o oglinda.

Spalati-va pe maini.

Desfaceti capacul prin rasucire.

Tineti flaconul intre aratator si degetul mare, cu picuratorul in jos.

 Lasati capul pe spate. Trageti pleoapa in jos cu un deget curat, pana cand se formeaza un "buzunar" intre pleoapa si ochi. Picatura va cadea aici (vezi fig. 2)

Aduceti picuratorul aproape de ochi. Va puteti ajuta si de oglinda.

Nu atingeti picuratorul de ochi, pleoape, suprafetele invecinate sau alte suprafete. Aceasta ar putea infecta picaturile.

Scuturati usor flaconul astfel incat sa eliberati o picatura de TRAVATAN o data (vezi fig. 3).

Dupa administrarea TRAVATAN, apasati cu un deget coltul ochiului, langa nas (vezi fig. 4). Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii TRAVATAN in restul corpului.

Daca va administrati picaturi in ambii ochi, repetati aceste etape si pentru celalalt ochi.

Imediat dupa utilizare puneti capacul flaconului la loc si insurubati-l strans.

Nu va administrati  simultan TRAVATAN din mai multe flacoane. Nu rupeti folia protectoare decat inainte de a incepe sa va administrati TRAVATAN.

Daca o picatura nu ajunge in ochi, incercati din nou.

Daca  v-ati  administrat prea mult medicament in ochi,  clatiti-va cu apa calduta. Nu va mai administrati alta picatura inaintea celei care urmeaza in mod obisnuit.

Daca ati uitat sa va administrati TRAVATAN

puneti in ochi o picatura imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul obisnuit. Nu va administrati o doza dubla pentru a recupera doza omisa.

Daca  utilizati  si  alte  picaturi  pentru  ochi,  asteptati  5 minute  intre administrarea  TRAVATAN  si  a celuilalt medicament.

3. REACTII ADVERSE POSIBILE

Unele persoane care utilizeaza TRAVATAN pot prezenta reactii adverse. Acestea pot fi neplacute, dar majoritatea dispar repede.

Va puteti administra picaturile in continuare, exceptand situatia in care reactiile adverse sunt grave. Daca sunteti ingrijorat, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Nu opriti administrarea TRAVATAN cu mai mult de o doza fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Reactii adverse frecvente

Urmatoarele reactii adverse pot afecta pana ia 1 pacient din 2.

Modificari ale culorii, lungimii, grosimii si numarului genelor, inrosirea ochiului.

Unul sau mai multe dintre acestea pot afecta pana la 5 pacienti din 100.

Efecte la nivelul ochiului: arsuri sau intepaturi imediat dupa administrarea  picaturilor, mancarime oculara, modificarea culorii irisului (aceasta poate deveni permanenta), ochi uscat, senzatie de corp strain, inflamatia  ochiului  sau  a  pleoapelor,  durere  oculara,  incetosarea   vederii,  scaderea  acuitatii  vizuale, sensibilitate la lumina, lacrimare, oboseala oculara, cresterea neobisnuita a parului la nivelul pleoapelor, pleoape lipicioase, cruste pe marginea pleoapelor.

Efecte generale: dureri de cap, incetinirea ritmului cardiac, scaderea tensiunii arteriale, modificarea culorii in jurul pleoapelor, astm sau exacerbarea simptomelor astmului.

Daca apar reactii adverse care nu au fost descrise in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

4. CUM SE PASTREAZA TRAVATAN

Trebuie sa aruncati flaconul dupa patru saptamani de la prima deschidere, pentru a evita infectiile si sa folositi  un flacon nou. Scrieti data la care ati deschis  flaconul  prima oara in spatiul/spatiile  de mai jos, precum si in spatiul de pe cutie si eticheta. Pastrati picaturile la loc sigur, unde copiii nu le pot vedea si nu pot avea acces la ele.

Nu utilizati picaturile dupa data expirarii (marcata cu "Exp.:") de pe flacon si cutie.

Daca aveti alte intrebari despre medicamentele dumneavoastra, cereti sfatul unui mecfic sau farmacist

Inapoi la prospecte Mergeti la produs