Tobrex 0,3 % ung oft. x 3.5 g

Prospect Tobrex 0,3 % ung oft. x 3.5 g

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

  1. Ce este TOBREX si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa utilizati TOBREX
  3. Cum sa utilizati TOBREX
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza TOBREX
  6. INFORMATII suplimentare

 

1. CE ESTE TOBREX SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

TOBREX face parte dintr-un grup de medicamente denumite anti-infectioase. Grupul anti-infectioaselor include antibioticele (tobramicina in acest caz) care sunt active impotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.

TOBREX este indicat in tratamentul local al infectiilor externe ale ochiului si tesuturilor invecinate ochiului, la adulti si copii cu varsta de 1 an sau peste, cauzate de bacterii sensibile la tobramicina.

2. INAINTE SA UTILIZATI TOBREX

Nu utilizati TOBREX daca sunteti hipersensibil (alergic) la tobramicina sau la oricare dintre celelalte componente ale TOBREX.

Aveti grija deosebita cand utilizati TOBREX:

  • daca constatati mancarimi ale pleoapelor, edem, roseata oculara, intrerupeti administrarea si adresati-va medicului dvs.
  • utilizati acest medicament atata timp cat medicul v-a prescris sa o faceti. Utilizarea prelungita a antibioticelor poate duce la suprainfectii.
  • unguentele oftalmice pot intarzia vindecarea ranilor oculare.

 

Copii

  • TOBREX poate fi utilizat la copii cu varsta de 1 an si mai mare.
  • Nu utilizati TOBREX la copiii cu varsta mai mica de 1 an  deoarece siguranta si eficacitatea nu au fost inca stabilite la aceasta populatie.

 

Nu este recomandata purtarea lentilelor de contact concomitent cu prezenta unei infectii oculare. Informati medicul despre aceste situatii. In aceste cazuri, se poate folosi medicamentul doar sub supravegherea medicului. Trebuie evitata administrarea prelungita sau excesiva a medicamentului.

Utilizarea altor medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Au fost raportate interactiuni dupa administrarea sistemica a tobramicinei. Totusi, absorbtia sistemica a tobramicinei dupa administrare topica oftalmica este atat de scazuta, incat riscul aparitiei interactiunilor este minim.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor:

Ca si in cazul administrarii altor unguente oftalmice, incetosarea tranzitorie a vederii sau alte tulburari ale vederii pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Daca dupa administrare apare incetosarea vederii, pacientul trebuie sa astepte pana cand vederea revine la normal inainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. CUM SA UTILIZATI TOBREX

Utilizati intotdeauna TOBREX exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata la adulti si copii cu varsta de 1 an si mai mare:

In afectiunile usoare pana la moderate, doza uzuala este o cantitate mica (1,5 cm) de unguent in sacul /sacii conjunctival /conjunctivali al ochiului /ochilor afectat /afectati de doua sau trei ori pe zi.

In afectiunile severe, doza uzuala este o cantitate mica (1,5 cm) de unguent in sacul /sacii conjunctival /conjunctivali al ochiului /ochilor afectat /afectati la fiecare trei-patru ore in primele doua zile, apoi doua sau trei aplicatii zilnice pana cand infectia cedeaza.

TOBREX unguent oftalmic se poate utiliza in asociere cu TOBREX picaturi oftalmice, solutie (seara se administreaza unguentul, iar in timpul zilei se utilizeaza solutia).

De regula, durata tratamentului este de 7-10 zile. Medicul dvs. va va spune cat timp dureaza tratamentul.

Utilizati TOBREX numai ca unguent pentru ochi.

INTOARCETI PAGINA PENTRU SFATURI SUPLIMENTARE

3. CUM SE UTILIZEAZA TOBREX (continuare)

1.   Luati tubul de TOBREX si o oglinda.

2.   Spalati-va pe maini.

3.   Desfaceti capacul prin rasucire.

4.   Tineti tubul intre aratator si degetul mare.

5.   Lasati capul pe spate. Trageti pleoapa in jos cu un deget curat, pana cand se formeaza un “buzunar” intre pleoapa si ochi. Unguentul va cadea aici (vezi fig. 1)

6.   Aduceti capatul tubului aproape de ochi. Va puteti ajuta si de oglinda.

7.   Nu atingeti capatul tubului de ochi, pleoape, suprafetele invecinate sau alte suprafete. Aceasta ar putea infecta unguentul.

8.   Scuturati usor tubul astfel incat sa eliberati unguentul TOBREX (vezi fig. 2).

9.   Dupa administrarea TOBREX, eliberati pleoapa de jos, clipiti de cateva ori pentru ca unguentul sa acopere toata suprafata oculara. Inchideti ochii timp de cateva secunde; aceasta ajuta la impiedicarea trecerii TOBREX in restul corpului.

10. Daca va administrati unguent in ambii ochi, repetati aceste etape si pentru celalalt ochi.

11. Imediat dupa utilizare puneti capacul tubului la loc si insurubati-l strans.

12. Nu va administrati simultan TOBREX din mai multe tuburi.

Daca unguentul nu ajunge in ochi, incercati din nou.

Daca aveti impresia ca efectul TOBREX este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati utilizat mai mult TOBREX decat trebuie

Daca v-ati administrat prea mult medicament in ochi, clatiti-va cu apa calduta.

Daca ati uitat sa utilizati TOBREX

Daca ati uitat sa va administrati TOBREX, puneti in ochi o doza de unguent imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul obisnuit. Nu va administrati o doza dubla pentru a compensa doza omisa.

Daca utilizati si alte medicamente pentru ochi, asteptati 10-15 minute intre administrarea TOBREX si a celuilalt medicament si aplicati unguentul ultimul.

Efecte care apar cand tratamentul cu TOBREX este intrerupt:

Nu sunt cunoscute.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele TOBREX poate avea reactii adverse.

Reactii adverse frecvente (acestea pot afecta aproximativ 1-10 pacienti din 100)

Efecte la nivelul ochiului: lacrimare excesiva, mancarimea si edemul pleoapelor, roseata oculara.

Va puteti administra unguentul in continuare, exceptand situatia in care reactiile adverse sunt grave. Daca sunteti ingrijorat, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-l informati pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.

5. CUM SE PASTREAZA TOBREX

Trebuie sa aruncati tubul dupa patru saptamani de la prima deschidere, pentru a evita infectiile. Scrieti data la care ati deschis tubul prima oara in spatiul de mai jos:

Deschis:

Pastrati unguentul la loc sigur, unde copiii nu il pot vedea si nu pot avea acces la el. A se pastra la temperaturi sub 25°C.

A nu se pastra la frigider. A se pastra tubul inchis.

Nu utilizati unguentul dupa data expirarii (marcata cu “Exp”) de pe tub si cutie.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine TOBREX

Substanta activa este tobramicina. Un gram unguent oftalmic contine tobramicina 3 mg.

Celelalte componente sunt: clorobutanol anhidru, parafina lichida, vaselina alba.

Cum arata TOBREX si continutul ambalajului TOBREX se prezinta ca un unguent omogen de culoare alba-galbuie intr-un ambalaj care contine 3,5 g unguent oftalmic intr-un tub din aluminiu cu varf si capac din plastic.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

ALCON –COUVREUR N.V.

Fabricantii

ALCON –COUVREUR N.V.

ALCON CUSI S.A.

Camil Fabra 58, 08320 El Masnou

Barcelona, Spania

Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Acest prospect a fost aprobat in Mai 2013.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs