Tobradex susp.oft.x 5 ml

Prospect Tobradex susp.oft.x 5 ml

Mergeti la produs

Va rugam sa cititi cu atentie in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. Este posibil sa fie necesar sa il recititi.

Daca aveti intrebari suplimentare, va rugam sa le adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra personal. Nu il transmiteti altor persoane. Poate sa le dauneze, chiar daca au aceleasi simptome ca ale dumneavoastra.

In acest prospect:

  1. Ce este Tobradex si pentru ce este utilizat
  2. Inainte de a utiliza Tobradex
  3. Cum se utilizeaza Tobradex
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Tobradex

 

Substantele active sunt tobramicina*) 3 mg/ml si dexametazona 1 mg/ml.*) 1000 UI/mg

Excipienti: clorura de  benzalconiu, edetat disodic, clorura de  sodiu, sulfat de  sodiu anhidru, tyloxapol, hidroxietilceluloza, acid sulfuric si/sau hidroxid de sodiu (adaugate pentru a mentine aciditatea normala - valoarea pH-ului), apa purificata.

1. CE ESTE TOBRADEX SI PENTRU CE ESTE UTILIZAT

Tobradex se utilizeaza pentru tratamentul inflamatiei si unei posibile infectii oculare. Aceasta inflamatie poate fi provocata de o interventie chirurgicala oftalmologica, de o infectie, de un corp strain care v-a patruns in ochi sau de o alta agresiune la nivel ocular.

Tobradex este o combinatie corticosteroid - medicament antiinfectios. Corticosteroizii (dexametazona in acest caz) ajuta la prevenirea sau la scaderea inflamatiei la nivel ocular. Medicamentele antiinfectioase (tobramicina in acest caz) sunt active impotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.

Tobradex se prezinta sub forma de lichid (o suspensie de culoare alba) ambalat intr-un flacon picurator din LDPE continand 5 ml picaturi oftalmice, suspensie; flaconul este inclus intr- o cutie din carton.

2. INAINTE DE A UTILIZA TOBRADEX

Nu utilizati Tobradex

  • daca sunteti alergic la tobramicina si/sau dexametazona sau la oricare dintre excipienti;
  • daca credeti ca aveti o infectie oculara. Numai medicul dumneavoastra poate decide care este tratamentul potrivit pentru tipul de infectie de care suferiti.

 

Utilizati cu grija Tobradex

  • daca aveti valori mari ale presiunii intraoculare (glaucom). Cereti sfatul medicului dumneavoastra;
  • daca constatati aparitia de mancarimi ale pleoapelor, edem, roseata oculara, intrerupeti administrarea si adresati-va medicului dumneavoastra;
  • utilizati acest medicament atat timp cat medicul v-a prescris sa o faceti. Daca starea dumneavoastra se inrautateste sau persista, adresati-va medicului;
  • daca utilizati Tobradex pe o perioada mai mare (peste 24 zile), puteti deveni mai sensibil la alte infectii oculare, iar ranile oculare se pot vindeca mai greu.

 

Daca purtati lentile de contact moi, nu va administrati picaturile in timp ce purtati lentilele de contact. Asteptati 15 minute dupa administrarea picaturilor inainte de a va aplica din nou lentilele de contact. Un conservant din Tobradex (clorura de benzalconiu) poate produce decolorarea lentilelor de contact moi.

Totusi, este important sa stiti ca nu este recomandata purtarea lentilelor de contact concomitent cu prezenta unei infectii oculare.

In timpul tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastra va poate solicita sa va prezentati periodic la cabinet pentru verificarea presiunii intraoculare. Urmati sfatul medicului dumneavoastra.

Utilizarea sigura a acestui medicament nu a fost demonstrata la copii cu varsta mai mica de un an. Urmati intocmai recomandarile medicului cand administrati acest produs la copii cu varsta mai mare de un an.

Sarcina si alaptarea

Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau al farmacistului inainte de a utiliza orice medicament.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Vederea se poate incetosa pentru o perioada dupa administrarea Tobradex.

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana la disparitia acestor manifestari.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati sau ati utilizat recent orice alte medicamente.

Nu uitati sa mentionati medicamentele pe care le-ati cumparat fara prescriptie medicala.

3. CUM SE UTILIZEAZA TOBRADEX

Utilizati intotdeauna Tobradex asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau al farmacistului.

Doza uzuala este una sau doua picaturi in sacul/sacii conjunctival/conjunctivali al ochiului/ochilor afectat/afectati la intervale de 4 - 6 ore. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp dureaza tratamentul.

Utilizati Tobradex numai ca picaturi pentru ochi.

Cat Tobradex sa va administrati

1. Luati flaconul de Tobradex si o oglinda.

2. Spalati-va pe maini.

3. Agitati energic flaconul.

4. Desfaceti capacul prin rasucire.

5. Tineti flaconul intre aratator si degetul mare, cu picuratorul in jos (fig. 1)

6. Lasati capul pe spate. Trageti pleoapa in jos cu un deget curat, pana cand se formeaza un “buzunar” intre pleoapa si ochi. Picatura va cadea aici (vezi fig. 2)

7. Aduceti picuratorul aproape de ochi. Va puteti ajuta si de oglinda.

8. Nu atingeti picuratorul de ochi, pleoape, suprafetele invecinate sau alte suprafete. Aceasta ar putea infecta picaturile.

9. Apasati usor flaconul la baza cu degetul aratator astfel incat sa eliberati o picatura de Tobradex o data (vezi fig. 3).

10. Dupa administrarea Tobradex, eliberati pleoapa inferioara, inchideti ochiul si apasati cu un deget coltul ochiului, langa nas (vezi fig. 4). Aceasta ajuta la impiedicarea trecerii Tobradex in restul corpului.

11. Daca va administrati picaturi in ambii ochi, repetati aceste etape si pentru celalalt ochi.

12. Imediat dupa utilizare puneti capacul flaconului la loc si insurubati-l strans.

13. Nu va administrati simultan Tobradex din mai multe flacoane.

Daca o picatura nu ajunge in ochi, incercati din nou.

Daca ati uitat sa va administrati Tobradex, puneti in ochi o doza imediat ce v-ati adus aminte si apoi urmati tratamentul obisnuit. Nu va administrati o doza dubla pentru a recupera doza omisa.

Daca v-ati administrat prea mult medicament, clatiti-va ochii cu apa calduta.

Daca utilizati si alte medicamente pentru ochi, asteptati 10-15 minute intre administrarea Tobradex si a celuilalt medicament. 

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca si alte medicamente, Tobradex poate avea efecte nedorite (reactii adverse).

Reactii adverse frecvente

Reactii la nivelul ochiului: disconfort (senzatie trecatoare de arsura sau intepatura dupa administrare).

Reactii adverse mai putin frecvente

Reactii la nivelul ochiului: mancarime oculara, cresterea presiunii intraoculare, roseata oculara, edem al pleoapelor, lacrimare excesiva, mancarimea pleoapelor.

Va puteti administra picaturile in continuare, exceptand situatia in care reactiile adverse sunt severe. Daca sunteti ingrijorat, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca apar reactii adverse care nu  au fost  mentionate in acest prospect, va rugam sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

5. CUM SE PASTREAZA TOBRADEX

Trebuie sa aruncati flaconul dupa patru saptamani (28 zile) de la prima deschidere, pentru a evita infectiile. Scrieti data la care ati deschis flaconul prima oara in spatiul de mai jos:

Deschis:

Pastrati picaturile oftalmice la loc sigur, unde copiii nu le pot vedea si nu pot avea acces la ele.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, ferit de inghet, in ambalajul original. A se pastra la temperaturi sub 25°C, dupa prima deschidere a flaconului. A se pastra flaconul picurator in pozitie verticala, cu varful in sus.

A se pastra flaconul bine inchis.

Nu utilizati medicamentul dupa data expirarii (marcata cu “Exp”) inscrisa pe flacon

PRODUCATOR

S.A. Alcon-Couvreur N.V., Belgia

DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

S.A. Alcon-Couvreur N.V.

DATA ULTIMEI VERIFICARI A PROSPECTULUI

Martie 2005

Inapoi la prospecte Mergeti la produs