Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este Tezeo si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa luati Tezeo
-
Cum sa luati Tezeo
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Tezeo
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE TEZEO SI PENTRU CE SE UTILIZEA ZA
Tezeo apartine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanta produsa de corpul dumneavoastra, care determina micsorarea diametrului vaselor de sange, determinand astfel cresterea tensiunii arteriale. Tezeo blocheaza acest efect al angiotensinei II, vasele de sange se relaxeaza si tensiunea arteriala a dumneavoastra scade.
Tezeo este utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale (tensiune arteriala crescuta). Termenul “esentiala” inseamna ca tensiunea arteriala crescuta nu este cauzata de alte afectiuni.
Daca nu este tratata, tensiunea arteriala crescuta poate afecta vasele de sange in unele organe, ceea ce poate determina uneori aparitia infarctului miocardic, afectarea functiei inimii sau a rinichilor, accident vascular cerebral sau orbire. In general afectiunile enumerate anterior apar fara sa existe simptome ale tensiunii arteriale crescute. De aceea este important ca tensiunea arteriala sa fie masurata periodic pentru a verifica daca se gaseste in limitele normale.
De asemenea, Tezeo este utilizat pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare (adica infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la pacientii care prezinta risc deoarece aportul de sange la nivelul inimii sau picioarelor este scazut sau blocat sau au avut un accident vascular cerebral sau au diabet zaharat cu risc crescut pentru asemenea evenimente. Medicul dumneavoastra va poate spune daca prezentati risc crescut pentru astfel de evenimente.
2. INAINTE SA LUATI TEZEO
Nu luati Tezeo
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la telmisartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Tezeo - daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni de sarcina (de asemenea, este bine sa evitati administrarea Tezeo in perioada de inceput a sarcinii; vezi punctul “Sarcina”);
-
daca aveti afectiuni severe ale ficatului, cum sunt colestaza sau obstructia biliara (dificultati in eliminarea bilei din ficat si din vezicula biliara) sau alte afectiuni severe ale ficatului.
Daca oricare dintre situatiile de mai sus sunt valabile in cazul dumneavoastra, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua Tezeo.
Aveti grija deosebita cand luati Tezeo
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti sau ati avut oricare dintre afectiunile urmatoare:
-
Afectiuni ale rinichiului sau transplant de rinichi;
-
Stenoza arterei renale (ingustarea vaselor de sange ale unuia sau ambilor rinichi);
-
Afectiuni ale ficatului;
-
Probleme cu inima;
-
Valori crescute ale concentratiei de aldosteron (manifestata prin retentie de apa si sare in corp insotita de dezechilibre ale diferitelor minerale din sange);
-
Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) care poate sa apara daca sunteti deshidratat (pierdere excesiva de apa din corp) sau aveti un deficit de sare din cauza tratamentului cu diuretice (medicamente care elimina excesul de apa din corp), dieta saraca in sare, diaree sau varsaturi;
-
Valori crescute ale concentratiei de potasiu din sange;
-
Diabet zaharat.
Administrarea Tezeo nu este recomandata la inceputul sarcinii si nu trebuie sa luati Tezeo daca sunteti gravida in mai mult de trei luni de sarcina deoarece poate afecta grav dezvoltarea fatului daca este administrat in aceasta perioada a sarcinii (vezi punctul “Sarcina”).
In cazul in care sunteti supus unei interventii chirurgicale sau anesteziei, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra ca luati Tezeo.
Nu se recomanda utilizarea Tezeo la copii si adolescenti cu varste pana la 18 ani.
Similar altor antagonisti ai angiotensinei II, telmisartanul poate fi mai putin eficace in scaderea tensiunii arteriale la pacientii de culoare.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Medicul dumneavoastra ar putea fi nevoit sa modifice dozele acestor medicamente sau sa ia alte masuri de precautie. In unele cazuri este posibil sa fie nevoie sa opriti utilizarea unuia dintre aceste medicamente. Aceasta este valabila, in special, pentru medicamentele enumerate mai jos daca sunt luate in acelasi timp cu Tezeo:
-
medicamente care contin litiu folosite in tratamentul anumitor tipuri de depresie;
-
medicamente care pot creste concentratia de potasiu din sange, cum sunt inlocuitori de sare care contin potasiu, diuretice care economisesc potasiul (anumite medicamente care elimina excesul de apa din corp), inhibitori ai ECA, antagonisti ai receptorilor angiotensinei II, AINS (antiinflamatoare nesteriodiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen), heparina, medicamente imunosupresoare (de exemplu ciclosporina sau tacrolimus) si antibioticul trimetoprim.
-
diuretice (medicamentele care elimina excesul de apa din corp), in special daca sunt luate in doze mari impreuna cu Tezeo, pot determina pierderea excesiva a apei din corp si scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala).
Similar altor medicamente care scad tensiunea arteriala, efectul Tezeo poate fi redus cand luati AINS (antiinflamatoare nesteroidiene, de exemplu acid acetilsalicilic sau ibuprofen) sau corticosteroizi.
Tezeo poate creste efectul de scadere a tensiunii arteriale al altor medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.
Utilizarea Tezeo cu alimente si bauturi
Puteti lua Tezeo cu sau fara alimente.
Sarcina si alaptarea
Sarcina
Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida ( sau intentionati sa ramaneti gravida). In mod normal medicul va va sfatui sa intrerupeti tratamentul cu Tezeo inainte de a ramane gravida sau cat mai curand dupa ce ati aflat ca ati ramas gravida si, de asemenea, va va prescrie tratament cu un alt medicament decat Tezeo. Tezeo nu este recomandat in perioada initiala a sarcinii si nu trebuie folosit daca sunteti gravida in mai mult de 3 luni de sarcina, deoarece, dupa a treia luna de sarcina poate afecta grav copilul dumneavoastra daca este administrat in aceasta perioada a sarcinii.
Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau urmeaza sa alaptati. Administrarea Tezeo nu este recomandata in timpul alaptarii, iar medicul dumneavoastra va va prescrie un alt medicament daca doriti sa alaptati, in special in cazul in care copilul dumneavoastra este nou-nascut sau s-a nascut prematur.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu sunt disponibile INFORMATII privind efectul Tezeo asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Unele persoane se pot simti ametite sau obosite in cursul tratamentului hipertensiunii arteriale. Daca va simtiti ametit sau obosit, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
INFORMATII importante privind unele componente ale Tezeo
Tezeo contine sorbitol.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza Tezeo.
3. CUM SA LUATI TEZEO
Luati intotdeauna Tezeo asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Doza uzuala de Tezeo este de un comprimat o data pe zi. Incercati sa luati comprimatul la aceeasi ora in fiecare zi. Puteti lua Tezeo cu sau fara alimente. Comprimatele trebuie inghitite cu o cantitate suficienta de apa sau cu alta bautura care nu contine alcool etilic. Este important sa continuati sa luati Tezeo in fiecare zi pana cand medicul dumneavoastra va recomanda altfel. Daca aveti impresia ca efectul Tezeo este prea puternic sau prea slab, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
La majoritatea pacientilor, doza uzuala de Tezeo pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute este de un comprimat de 40 mg o data pe zi, pentru a controla tensiunea arteriala timp de 24 de ore. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate sa va recomande o doza mai mica, de 20 mg pe zi sau o doza mai mare, 80 mg pe zi. Doza de 20 mg poate fi obtinuta prin ruperea unui comprimat de 40 mg in doua parti egale de-a lungul liniei de rupere. In mod alternativ, telmisartanul poate fi utilizat in asociere cu diuretice ( medicamente care elimina excesul de apa din corp), cum este hidroclorotiazida, despre care s-a demonstrat ca determina insumarea efectului cu cel al telmisartanului in ceea ce priveste scaderea tensiunii arteriale.
Pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare, doza uzuala de Tezeo este de un comprimat de 80 mg administrat o data pe zi. La inceputul tratamentului de preventie cu Tezeo 80 mg, tensiunea arteriala trebuie masurata frecvent.
Daca luati mai mult decat trebuie din Tezeo
Daca, in mod accidental, ati luat mai multe comprimate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, farmacistului sau serviciului de urgenta al celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa luati Tezeo
Daca ati uitat sa luati o doza, nu va ingrijorati. Luati doza imediat ce va amintiti, apoi continuati tratamentul conform recomandarilor. Daca intr-o zi nu ati luat doza de medicament, atunci luati doza normala in ziua urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Tezeo poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Aceste reactii adverse pot sa apara cu anumite frecvente, care au fost definite dupa cum urmeaza:
Foarte frecvente - afecteaza mai mult de 1 pacienti din 10
Frecvente - afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100
Mai putin frecvente - afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000
Rare - afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000
Foarte rare - afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000
Cu frecventa necunoscuta - frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile
Reactiile adverse frecvente pot sa includa:
Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) la pacientii tratati pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare.
Reactii adverse mai putin frecvente pot sa includa:
Infectii ale cailor respiratorii superioare (de exemplu dureri in gat, inflamatie a sinusurilor, raceala), infectii ale tractului urinar, numar scazut de globule rosii in sange (anemie), concentratii crescute de potasiu in sange, tristete (depresie), lesin (sincopa), dificultati la adormire, senzatie de invartire (vertij), batai lente ale inimii (bradicardie), tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) la pacientii tratati pentru tensiune arteriala crescuta, ameteli la ridicarea in picioare (hipotensiune arteriala ortostatica), senzatie de lipsa de aer, durere abdominala, diaree, disconfort abdominal, balonare, varsaturi, transpiratii crescute, senzatie de mancarime, reactie pe piele determinata de medicament, dureri ale muschilor (mialgie), durere de spate, crampe musculare, afectarea functiei rinichilor incluzand insuficienta renala acuta, dureri la nivelul toracelui, senzatie de slabiciune si cresterea concentratiei de creatinina in sange.
Reactiile adverse rare pot sa include:
Numar scazut de plachete sanguine (trombocitopenie), reactii alergice (de exemplu eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, dificultati la respiratie, respiratie suieratoare, umflarea fetei sau scaderea tensiunii arteriale), teama fara motiv, tulburari ale vederii, batai rapide ale inimii (tahicardie), disconfort la nivelul stomacului, uscaciune a gurii, tulburari ale functiei ficatului, eruptie severa pe piele determinata de medicament, inrosirea pielii, umflarea rapida a pielii si mucoaselor (angioedem), eczema (o modificare la nivelul pielii), durere la nivelul articulatiilor (artralgie), durere la nivelul extremitatilor, simptome asemanatoare gripei, cresterea concentratiei de acid uric, enzimelor hepatice sau creatinfosfokinazei in sange si scaderea concentratiei hemoglobinei (o proteina din sange).
Reactiile adverse cu frecventa necunoscuta pot sa includa:
Cresterea numarului anumitor globule albe din sange (eozinofilie), reactie alergica severa (reactie anafilactica), blande (urticarie), durere la nivelul tendoanelor si sepsis* (frecvent denumita si "intoxicatie a sangelui", este o infectie severa insotita de inflamatie la nivelul intregului organism, care poate determina deces).
*In cadrul unui studiu clinic de lunga durata care a inclus peste 20000 de pacienti, mai multi pacienti tratati cu telmisartan au prezentat sepsis, comparativ cu pacientii carora nu li s-a administrat telmisartan. Aparitia sepsisului poate fi numai intamplatoare sau poate fi datorata unui mecanism necunoscut pana in prezent.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionat? in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA TEZEO
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Nu utilizati Tezeo dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Tezeo
Substanta activa este telmisartanul. Fiecare comprimat contine telmisartan 40 mg.
Celelalte componente sunt meglumina, sorbitol (E 420), hidroxid de sodiu, povidona 25, stearat de magneziu.
Cum arata Tezeo si continutul ambalajului
Tezeo se prezinta sub forma de comprimate oblongi, biconvexe, de culoare aproape alba pana la galbuie, prevazute cu o linie mediana pe ambele fete.
Fiecare comprimat poate fi divizat in doua parti egale.
Marimi de ambalaj: 28, 30 sau 90 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Zentiva, k.s. U kabelovny 130, 102 37 Praga 10, Dolní M?cholupy
Zentiva, a.s.
S.C. Zentiva S.A.
str. Theodor Pallady, nr. 50, 032266 Bucuresti, Romania
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2010.