TARDYFERON FOL
drajeuri cu eliberare prelungita
1. IDENTIFICAREA PRODUSULUI MEDICAMENTOS
Compozitie
Un drajeu cu eliberare prelungita contine fer 80 mg, sub forma de sulfat feros sesquihidrat; acid folic 0,35 mg si excipienti: nucleu - acid ascorbic, mucoproteaza aviara anhidra, amidon de cartofi, copolimer de acid metacrilic cu metacrilat de metil (Eudragit S), trietilcitrat, povidona, talc, stearat de magneziu, ulei de ricin hidrogenat, trisilicat de magneziu; strat de drajefiere - hidrogenocarbonat de sodiu, talc, dioxid de titan (E 171), eritrozina (E 127), ceara Carnauba, copolimer de metacrilat de metil si butil si metacrilat de dimetilaminoetil (Eudragit E), sucroza.
Grupa farmacoterapeutica: antianemice, fier in combinatii cu acid folic.
2. CAND TREBUIE UTILIZAT ACEST PRODUS MEDICAMENTOS
(INDICATII TERAPEUTICE)
Acest produs medicamentos este un supliment de fier si acid folic. Se recomanda pentru prevenirea deficientelor de fier si acid folic, atunci cand nu se poate asigura un aport alimentar suficient, de exemplu in timpul sarcinii.
3. ATENTIE!
CAND NU TREBUIE UTILIZAT ACEST PRODUS MEDICAMENTOS
(CONTRAINDICATII)
Acest produs medicamentos NU TREBUIE UTILIZAT in cazul excesului de fier, in caz de deficit de utilizare a fierului (anemie sideroblastica, talasemie), anemie megaloblastica cu deficit de vitamina B12, anemie hemolitica fara origine feripriva confirmata (si in toate formele de anemie in afara de anemia feripriva).
Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
PRECAUTII DE UTILIZARE
Consumul unor mari cantitati de ceai inhiba absorbtia fierului. Evitati sa administrati acest medicament atunci cand beti ceai.
Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest produs nu trebuie pastrat la indemana copiilor si nu trebuie administrat copiilor sub zece ani.
In doze mari, fierul este toxic. In caz de intoxicatie, adresati-va medicului sau mergeti la cel mai apropiat spital.
La copii peste 6 ani acest produs trebuie administrat numai dupa evaluarea atenta de catre medic a raportului beneficiu terapeutic/risc potential.
INTERACTIUNI CU ALTE PRODUSE MEDICAMENTOASE, ALTE INTERACTIUNI
Pentru a evita posibilele interactiuni intre diverse produse medicamentoase, in special cu saruri de fier administrate injectabil, trebuie sa informati intotdeauna medicul sau farmacistul cu privire la orice alte medicamente pe care le utilizati.
Tardyferon Fol nu trebuie utilizat concomitent cu tetracicline sau derivati ai acestora. Daca este necesar tratamentul cu ambele medicamente, trebuie sa pastrati un interval de aproximativ 2 - 3 ore intre administrarea acestora.
Antiacidele, sarurile de magneziu si calciu, fosfatii, colestiramina, precum si ceaiul negru si cafeaua pot inhiba absorbtia fierului.
4. CUM SE UTILIZEAZA ACEST PRODUS MEDICAMENTOS
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
Produsul este destinat administrarii la adulti (in special la femei in ultimele doua trimestre de sarcina si in timpul alaptarii) si copii peste 6 ani.
Anemie feripriva usoara si deficienta latenta de fier: doza recomandata este de un drajeu cu eliberare prelungita Tardyferon Fol o data pe zi, administrat fara a fi mestecat, inainte de micul dejun.
Anemii feriprive severe: doza recomandata este de un drajeu cu eliberare prelungita Tardyferon Fol de 2 ori pe zi, administrat fara a fi mestecat, dimineata si seara, cu o jumatate de ora - o ora inainte de masa. Dupa 3 saptamani, doza poate fi scazuta la un drajeu cu eliberare prelungita pe zi.
Refacerea depozitelor de fier: tratamentul trebuie continuat cu un drajeu cu eliberare prelungita Tardyferon Fol o data pe zi, inainte de micul dejun, pentru o perioada de 1 pana la 3 luni dupa normalizarea valorilor hemoglobinei.
Drajeul se va administra cu un pahar de apa, preferabil inainte sau in timpul meselor, in functie de toleranta digestiva.
DURATA TRATAMENTULUI
Tardyferon Fol se va administra intotdeauna pe perioada de tratament prescrisa de medicul dumneavoastra.
Respectati cu strictete indicatiile medicului.
CUM SE PROCEDEAZA IN CAZ DE SUPRADOZAJ
Nu depasiti doza prescrisa si adresati-va imediat medicului in caz de supradozaj accidental.
5. REACTII ADVERSE
Ca orice produs medicamentos, acest medicament poate determina, la anumite persoane, aparitia de reactii adverse:
-
tulburari gastro-intestinale cum sunt constipatie, diaree, dureri epigastrice si greata;
-
reactii alergice cutanate;
-
colorarea in negru a scaunului, care este normala dupa administrarea acestui medicament.
Informati-va medicul sau farmacistul despre aparitia oricarei reactii adverse care nu este mentionata in acest prospect.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 3 blistere Al/PVDC-PE-PVC a cate 10 drajeuri cu eliberare prelungita
Producator
Pierre Fabre Medicament Production – Progipharm, Franta
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata
Pierre Fabre Medicament, 45 Place Abel Gance, 92 100 Boulogne, Franta
Data ultimei verificari a prospectului
Februarie, 2008.