Synagis 50 mg/0,5 ml X 1 flacon solutie injectabila

Prospect Synagis 50 mg/0,5 ml X 1 flacon solutie injectabila

Mergeti la produs

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI

  • Synagis 50 mg/0,5 ml solutie injectabila
  • Synagis 100 mg/1 ml solutie injectabila

 

2. COMPOZITIA CALITATIVA SI CANTITATIVA

1 ml Synagis contine palivizumab* 100 mg.

  • Fiecare flacon de 0,5 ml contine palivizumab 50 mg.
  • Fiecare flacon de 1 ml contine palivizumab 100 mg.

 

*Palivizumab este un anticorp monoclonal umanizat produs prin tehnologia AND-ului recombinant pe celule gazda de mielom de soarece.

Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICA

Solutie injectabila. Solutia este clara sau usor opalescenta.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicatii terapeutice

Synagis este indicat pentru prevenirea bolilor severe ale tractului respirator inferior care necesita spitalizare, determinate de virusul sincitial respirator (VSR), la copii cu risc crescut de imbolnavire cu VSR:

  • Copii nascuti la 35 saptamani de gestatie sau mai putin si cu varsta mai mica de 6 luni la inceputul sezonului de imbolnavire cu VSR;
  • Copii cu varsta mai mica de 2 ani si care au necesitat tratament pentru displazie bronhopulmonara in ultimele 6 luni;
  • Copii cu varsta mai mica de 2 ani si cu boli cardiace congenitale semnificative din punct de vedere hemodinamic.

 

4.2 Doze si mod de administrare Synagis

Doza

Doza recomandata de palivizumab / Synagis este de 15 mg/kg, administrata o data pe luna in timpul perioadelor preconizate ca fiind cu risc privind prezenta VSR in comunitate.

Volumul injectiei de palivizumab (exprimat in ml) necesar administrarii la interval de o luna = [greutatea pacientului in kg] inmultit cu 0,15.

Pe cat posibil, prima doza trebuie administrata inaintea inceperii sezonului VSR.

Dozele ulterioare trebuie administrate lunar pe toata perioada sezonului VSR. Nu a fost stabilita eficaciatatea palivizumab in cazul administrarii altor doze decat cea de 15 mg pe kg sau in cazul administrarii cu o frecventa diferita fata de cea lunara in perioada sezonului VSR.

Majoritatea datelor, inclusiv cele din studiile clinice pivotale de faza III, au fost obtinute in cazul utilizarii a 5 injectii in timpul unui sezon (vezi pct. 5.1). Sunt disponibile date, desi limitate, pentru administrarea a mai mult de 5 doze (vezi pct. 4.8 si 5.1), astfel ca nu a fost stabilit beneficiul tratamentului, din punct de vedere al protectiei, la mai mult de 5 doze.

Pentru a scadea riscul respitalizarii, pentru copiii tratati cu palivizumab care sunt spitalizati pentru VSR se recomanda continuarea administrarii dozelor lunare de palivizumab pe toata durata sezonului VSR.

Pentru copiii cu bypass cardiac, se recomanda ca o doza de palivizumab injectabil de 15 mg/kg sa fie administrata post operator, imediat ce acestia sunt stabilizati, pentru a se asigura concentratiile plasmatice adecvate de palivizumab. Pe parcursul perioadei ramase din sezonul VSR, dozele ulterioare trebuie administrate lunar copiilor care continua sa aiba un risc crescut de infectii cu VSR (vezi pct. 5.2).

Mod de administrare

Synagis / Palivizumab se administreaza intramuscular, preferabil in partea antero-laterala a coapsei. In mod obisnuit, muchiul gluteal nu trebuie utilizat ca loc pentru injectii, din cauza riscului de afectare a nervului sciatic. Injectia trebuie administrata utilizandu-se tehnica aseptica standard.

Injectiile cu volum mai mare de 1 ml trebuie administrate sub forma unor doze fractionate.

Synagis solutie injectabila este o forma farmaceutica gata preparata pentru utilizare. Pentru instructiuni privind cerintele speciale pentru manipulare, vezi pct. 6.6.

4.2 Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipientii enumerati la pct. 6.1 sau la alti anticorpi monoclonali umani.

4.4 Atentionari speciale şi precautii speciale pentru utilizare

Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele si numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

Dupa administrarea de palivizumab, s-au raportat reactii alergice si soc anafilactic, inclusiv cazuri foarte rare de reactii anafilactice. In unele cazuri s-au raportat decese (vezi pct. 4.8).

Dupa administrarea de palivizumab, trebuie sa fie disponibile pentru utilizare imediata medicamentele necesare pentru tratamentul reactiilor severe de hipersensibilitate, inclusiv al reactiilor anafilactice si al socului anafilactic.

O infectie acuta moderata pana la severa sau o afectiune febrila poate justifica intarzierea utilizarii palivizumab, in afara de cazul in care, dupa opinia medicului, intreruperea palivizumab presupune un risc mai mare. O afectiune febrila usoara, cum este o infectie respiratorie superioara usoara, nu este in mod normal un motiv pentru amanarea administrarii palivizumab.

Palivizumab trebuie administrat cu precautie pacientilor cu trombocitopenie sau cu orice tulburare de coagulare.

Eficacitatea palivizumab in cazul administrarii ca o a doua cura de tratament in urmatorul sezon VSR nu a fost investigata in studii specifice cu un astfel de obiectiv. Rezultatele studiilor care au avut acest scop, nu au exclus riscul posibil de a contacta o infectie cu VSR in sezonul ulterior celui in care pacientii au fost tratati cu palivizumab.

4.5 Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune

Nu a fost efectuat nici un studiu specific privind interactiunea cu alte medicamente. Intr-un studiu clinic de faza III, IMpact-RSV, in care au fost inrolati nou nascuti prematuri si copii cu displazie bronhopulmonara, procentul pacientilor carora in perioada copilariei li s-au administrat vaccinuri uzuale, vaccin antigripal, bronhodilatatoare sau corticosteroizi, a fost similar in grupul la care s-a administrat placebo cu cel din grupul pacientilor tratati cu palivizumab si nu s-a observat o incidenta crescuta a reactiilor adverse la pacientii carora li s-au administrat aceste substante.

Deoarece anticorpul monoclonal este specific pentru VSR, nu se asteapta ca palivizumab sa interfereze cu raspunsul imun la vaccinuri.

Palivizumab poate sa interfereze cu testele imunologice utilizate pentru diagnosticarea VRS, cum sunt unele teste bazate pe detectarea antigenului. In plus, palivizumab inhiba replicarea virusului in culturi de celule si, prin urmare, poate, de asemenea, sa interfereze cu testele de culturi virale. Palivizumab nu interfereaza cu testele care au la baza reactiea de polimerizare in lant a revers transcriptazei.

Interferenta cu testele imunologice poate duce la rezultate fals-negative in diagnosticarea VSR. De aceea, pentru a ghida deciziile medicale, rezultatele testelor diagnostice, atunci cand s-au obtinut, trebuie utilizate in asociere cu rezultatele clinice.

4.6 Fertilitate, sarcina si alaptare

Nu este cazul. Synagis nu este indicat pentru utilizare la adulti. Nu sunt disponibile date privind fertilitatea, sarcina si alaptarea.

4.7 Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje

Nu este cazul.

4.8 Reactii adverse

Rezumatul profilului de siguranta

Cele mai grave ractii adverse raportate in cazul administrarii de palivizumab sunt anafilaxie si alte reactii acute de hipersensibilitate. Reactiile adverse frecvente raportate in cazul administrarii de palivizumab / Synagis sunt febra, eruptii cutanate tranzitorii si reactie la locul injectiei.

Lista sub forma de tabel a reactiilor adverse In studiile pe pacienti pediatrici, in care au fost inrolati nou nascuti prematuri si cu displazie bronhopulmonara si copii cu boli cardiace congenitale, reactiile adverse, atat cele clinice, cat si cele de laborator, sunt prezentate in functie de sisteme si organe si fecventa

(foarte frecvente - 1/10; frecvente - 1/100 pana la <1/10; mai putin frecvente - 1/1000 pâna la <1/100; rare - 1/10000 pana la <1/1000).

Reactiile adverse identificate in studiile efectuate dupa punerea pe piata au fost raportate spontan la o populatie de marime necunoscuta; nu este posibil intotdeauna sa se estimeze cu exactitate frecventa cu care apar, sau sa se stabileasca o relatie de cauzalitate cu expunerea la palivizumab. Frecventa pentru aceste "RA", asa cum este prezentat in tabelul de mai jos, a fost estimata folosind datele de siguranta din doua studii clinice utilizate pentru obtinerea autorizatiei de punere pe piata. In aceste studii, nu s-a observat nicio diferenta in ceea ce priveste frecventa acestor reactii intre grupul de tratament cu palivizumab si grupul la care s-a administrat placebo iar reactiile adverse nu au fost legate de administrarea medicamentului.

Reactiile adverse la copii din studiile clinice* si rapoarte dupa punerea pe piata.

Clasificare MedDRA in functie de sisteme si organe

Frecventa RA

  • Tulburari hematologice si limfatice

 

Mai putin frecvente

  • Trombocitopenie;
  • Tulburari ale sistemului;
  • Anafilaxie, soc anafilactic imunitar (in unele cazuri s-au raportat decese);
  • Tulburari ale sistemului nervos;
  • Convulsii;
  • Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale.

 

Frecvente

  • Apnee;
  • Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat;
  • Febra;
  • Reactie la locul de injectare.

 

Mai putin frecvente

  • Eruptii cutanate tranzitorii;
  • Urticarie;
  • Tulburari generale si la nivelul locului de administrare.

 

*Pentru descrierea completa a studiului, vezi pct. 5.1 Studii clinice

Descrierea reactiilor adverse selectate

Experienta dupa punerea pe piata a medicamentului:

Au fost evaluate reactiile adverse grave raportate spontan in timpul tratamentului cu palivizumab / Synagis in perioada de dupa punerea pe piata a medicamentului, intre anii 1998 şi 2002, acoperind 4 sezoane VSR. Atunci cand palivizumab s-a administrat conform indicatiilor si pe parcursul unui sezon, s-a primit un total de 1291 rapoarte de reactii adverse grave. Numai in 22 dintre aceste rapoarte (15 dupa doza a sasea, 6 dupa doza a saptea si 1 dupa doza a opta) data reactiei adverse a fost dupa doza a sasea sau dupa mai multe doze. Aceste reactii adverse au fost similare din punct de vedere al tipului de reactie, cu cele aparute dupa primele cinci doze.

Au fost monitorizate schema de tratament cu palivizumab si reactiile adverse aparute la un grup de aproximativ 20000 sugari inregistrati intr-un document privind complianta, intre anii 1998 şi 2000. Din acest grup, la 1250 sugari inrolati s-au administrat 6 injectii, la 183 sugari s-au administrat 7 injectii si la 27 sugari s-au administrat fie 8, fie 9 injectii. Reactiile adverse observate la pacienti dupa administrarea celei de a sasea doze sau dupa mai multe doze au fost similare, din punct de vedere al frecventei si tipului de reactie, cu cele aparute dupa primele 5 doze.

In baza de date a unui studiu observational, dupa punerea pe piata, s-a observat o crestere usoara a frecventei astmului la nou nascutii prematuri carora li s-a administrat palivizumab; cu toate acestea, relatia de cauzalitate nu este confirmata.

Raportarea reactiilor adverse suspectate:

Este important sa se raporteze reactiile adverse dupa autorizarea medicamentului. Acest lucru permite monitorizarea continua a echilibrului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul sistemului national de raportare mentionat in Anexa V.

4.9 Supradozaj

In studiile clinice, la trei copii s-a raporta supradozaj cu doze mai mari de 15 mg/kg. Aceste doze au fost de 20,25 mg/kg, 21,1 mg/kg şi 22,27 mg/kg. Nu au fost identificate consecinte medicale in aceste cazuri.

In experienta de dupa punere pe piata, s-a raportat supradozaj cu doze de pâna la 85 mg/kg si, in unele cazuri, s-au raportat reactii adverse care nu au fost diferite de cele observate la doza de 15 mg/kg (vezi pct. 4.8). In caz de supradozaj, se recomanda monitorizarea pacientului pentru observarea oricaror semne sau simptome ale unor reactii sau efecte adverse si instituirea imediata a tratamentului simptomatic adecvat.

5. PROPRIETATI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietati farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutica: imunoglobuline imunoseruri, imunoglobuline specifice; Cod ATC: J06BB16

Palivizumab este un anticorp monoclonal uman IgG1K având ca destinatie un epitop din site-ul antigenic A al proteinei de fuziune a virusului sincitial respirator (VSR). Acest anticorp monoclonal umanizat este compus din secvente de anticorp uman (95%) si secvente de anticorp de rozatoare (5%).

Are o activitate puternica de neutralizare si inhibare a fuziunii, atat impotriva tulpinilor de VSR subtipul A, cat si subtipul B.

Concentratiile plasmatice de palivizumab de aproximativ 30 μg/ml au determinat o reducere de 99% in replicarea pulmonara a VSR in modelul sobolanului de bumbac.

Studii in vitro privind activitatea antivirala:

Activitatea antivirala a palivizumab a fost evaluata printr-un test de microneutralizare, in care anticorpii cu titruri cu valori crescânde au fost incubati impreuna cu VSR, inainte de adaugarea celulelor epiteliale umane HEp – 2. Intr-un test imunoenzimatic (ELISA) a fost masurat antigenul VSR dupa o incubatie cu durata de 4-5 zile. Titrul de neutralizare (50 % concentratie eficace [CE50 ]) este exprimat sub forma concentratiei de anticorpi necesara pentru a reduce cu 50 % detectarea antigenului VSR in comparatie cu celulele netratate infectate cu virus. Palivizumab prezinta valori medii ale CE50 fata de tulpinile clinice VSR de tip A de 0,65 g/ml ([deviatie standard] medie = 0,75 [0,53] g/ml, n = 69, intervalul 0,07 – 2,89 g/ml) şi respectiv 0,28 g/ml ([deviatie standard] medie = 0,35 [0,23] g/ml; n=35, intervalul 0,03 – 0,88 g/ml) fata de tulpinile clinice VSR de tip B.

Majoritatea tulpinilor clinice de VSR testate (n = 96) au fost recoltate la subiecti din Statele Unite.

Rezistenta

Palivizumab leaga o zona foarte stricta in matricea extracelulara a proteinei mature F a VSR, mentionata ca situs antigenic II sau situs antigenic A, care cuprinde aminoacizii de la 262 la 275.

Intr-o analiza genotipica a 126 tulpini clinice de la 123 de copii la care imunoprofilaxia a eşuat, toate mutatiile VSR care au prezentat rezistenta la palivizumab (n = 8) s-au dovedit a contine modificari ale aminoacizilor din aceasta zona a proteinei F. S-a demonstrat ca lipsa variatiilor de secvente polimorfa sau non-polimorfa, in afara situsul-ui antigenic A al propteinei F, face VSR rezistent la neutralizare de catre palivizumab. La aceşti pacienti, in ceea ce priveşte aceste 8 tulpini clinice izolate de VSR, a fost identificata cel putin una dintre substitutiile associate cu rezistenta la palivizumab, N262D , K272E /Q sau S275F/L, rezultând o frecventa a mutatiilor combinate asociata cu rezistenta de 6,3 %. O revizuire a rezultatelor clinice nu a evidentiat o asociere intre modificarile situsului secvential antigenic de tip A si severitatea bolii cu VSR in randul copiilor la care s-a efectuat imunoprofilaxia cu palivizumab si diagnosticati cu boli ale tractului respirator inferior determinate de VSR. Analiza a 254 tulpini clinice de VSR recoltate de la subiecti la care nu s-a efectuat imunoprofilaxie anterior administrarii medicamentului a aratat substitutii asociate cu rezistenta la palivizumab la 2 tulpini (1 cu N262D si 1 cu S275F ), rezultând o frecventa a rezistentei asociata mutatiei de 0,79 % .

Imunogenitate

In timpul primei etape de tratament, anticorpii la palivizumab au fost observati la aproximativ 1% dintre pacientii IMpact-RSV. Acestia au fost tranzitorii, cu un titru mic, s-au remis in pofida continuarii tratamentului (primul si al doilea sezon) si nu au mai putut fi detectati la 55 din 56 copii in al doilea sezon de boala (incluzand 2 cazuri in care au existat titruri in timpul primului sezon). Nu a fost studiata imunogenitatea in studiul privind bolile cardiace congenitale. In patru studii aditionale, efectuate la 4337 pacienti (au fost inclusi in aceste studii copii nascuti la 35 saptamani de sarcina sau mai putin si cu varsta de 6 luni sau mai putin, sau copii cu varsta de 24 luni sau mai putin care aveau displazie bronhopulmonara sau care aveau boli cardiace congenitale cu afectare hemodinamica semnificativa) au fost evaluati anticorpii la palivizumab, iar acestia au fost detectati la 0% –1,5% din pacienti, la diferite momente de evaluare din timpul studiului. Nu s-a observat nicio asociere intre prezenta anticorpilor si aparitia reactiilor adverse. In consecinta, titrul anticorpilor anti medicament (AAM) pare sa nu aiba relevanta clinica.

Studii clinice in care s-a utilizat palivizumab sub forma farmaceutica de pulbere liofilizata.

Intr-un studiu controlat placebo privind profilaxia bolilor cu VSR (IMpact-RSV) la 1502 copii cu risc crescut (la 1002 s-a administrat Synagis; la 500 s-a administrat placebo), administrarea a 5 doze lunare de 15 mg/kg au redus frecventa spitalizarilor determinate de VSR cu 55% (p = <0,001). Rata spitalizarii pentru VSR a fost de 10,6% in grupul la care s-a administrat placebo. Pe aceasta baza, reducerea riscului absolut este de 5,8 %, ceea ce inseamna ca numarul pacientilor care au necesitat tratament pentru a preveni o spitalizare este de 17. In pofida faptului ca s-a utilizat profilaxia cu palivizumab, nu a fost influentata severitatea bolilor cu VSR la copiii spitalizati, in termeni de numar de zile de spitalizare in sectia de terapie intensiva, la 100 copii si zile de ventilatie mecanica necesar la 100 copii.

Un total de 222 copii au fost inrolati in doua studii separate pentru a se examina siguranta palivizumab atunci cand este administrat in al doilea sezon VSR. Unui numar de o suta trei (103) copii li s-au administrat lunar injectii cu palivizumab timp de un sezon si la 119 copii s-a administrat palivizumab timp de doua sezoane VSR consecutive. Nu s-a observat nici o diferenta privind imunogenitatea intre cele doua grupuri in nici unul dintre studii. Cu toate acestea, eficacitatea palivizumab, in cazul administrarii ca o a doua cura de tratament in urmatorul sezon VSR nu a fost investigata intr-un studiu cu un astfel de obiectiv, relevanta acestor date privind eficacitatea nu este cunoscuta.

Intr-un studiu clinic prospectiv deschis conceput pentru a evalua farmacocinetica, siguranta si imunogenitatea dupa administrarea a 7 doze de palivizumab in timpul unui singur sezon VSR, datele farmacocinetice au indicat ca valorile plasmatice medii corespunzatoare de palivizumab au fost atinse la toti cei 18 copii inrolati. La un copil s-a observat scaderea tranzitorie a titrului de autoanticorpi dupa a doua doza de palivizumab, acesta scazand pana la valori nedectabile la a cincea si a saptea doza.

Intr-un studiu placebo controlat in care au fost inrolati 1287 pacienti cu vârsta ≤24 luni, cu boli cardiace congenitale importante din punct de vedere hemodinamic (la 639 s-a administrat SYNAGIS; la 648 s-a administrat placebo), administrarea a 5 doze lunare de Synagis 15 mg/kg a redus cu 45% (p = 0,003) incidenta spitalizarilor determinate de VSR (studiul privind bolile cardiace congenitale).

Grupurile au fost echivalente in ceea ce priveste numarul pacientilor cianotici si necianotici. Rata spitalizarii determinata de VSR a fost de 9,7% in grupul la care s-a administrat placebo si de 5,3% in grupul tratat cu Synagis.Criteriul de evaluare secundar in ceea ce priveste eficacitatea a aratat o reducere semnificativa pentru grupul tratat cu Synagis, comparativ cu cel la care s-a administrat placebo in ceea ce priveste numarul total de zile de spitalizare determinate de VSR (56% reducere, p = 0,003) si numarul total de zile VSR in care a fost necesar un aport crescut de oxigen suplimentar (73% reducere p = 0,014) la 100 copii.

S-a efectuat un studiu observational retrospectiv la copii mici cu boli cardiace congenitale cu tulburari hemodinamice semnificative (BCCTHS) care a comparat aparitia reactiilor adverse severe initiale (RASI: infectie, aritmie si deces) la copiii la care s-a administrat (1009) si la cei la care nu s-a administrat (1009) tratament profilactic cu Synagis, copii cu aceeasi varsta, acelasi tip de afectiune cardiaca si in perioada anterioara interventei chirurgicale corective. Incidenta RASI aritmie şi deces a fost similara la copiii la care s-a administrat si la cei la care nu s-a administrat tratament profilactic.

Incidenta RASI infectie a fost mai mica la copiii la care s-a administrat tratament profilactic, comparativ cu cei la care nu s-a administrat acest tip de terapie. Rezultatele studiului nu indica un risc crescut de aparitie a infectiilor severe, a aritmiilor severe sau a decesului asociat cu profilaxia cu Synagis la copiii cu BCCTHS, comparativ cu cei la care nu s-a administrat tratament profilactic.

Studii in care s-a utilizat palivizumab sub forma de solutie

S-au efectuat doua studii clinice in care s-au comparat direct cele 2 forme farmaceutice de palivizumab, solutie si pulbere liofilizata. In primul studiu, la toti cei 153 sugari prematuri s-au administrat ambele forme farmaceutice, in diferite etape. In studiul al doilea, efectuat la sugari prematuri sau copii cu afectiuni pulmonare cornice, s-a administrat palivizumab sub forma de solutie la 211 de pacienti si palivizumab sub forma de pulbere la 202 de pacienti. In doua studii aditionale, s-a utilizat palivizumab solutie ca un control activ (3918 copii) pentru a se evalua anticorpul monoclonal investigational pentru profilaxia bolii severe cu VSR la sugarii prematuri sau copiii cu displazie bronhopulmonara sau boala cardiaca congenitala cu tulburari hemodinamice semnificative (vezi in continuare detalii suplimentare despre aceste doua studii). In general, frecventa si tipul de evenimente adverse, intreruperea utilizarii medicamentului de studiu din cauza evenimentelor adverse si numarul de decese raportate in aceste studii clinice au fost comparabile cu cele observate in timpul programelor clinice de dezvoltare pentru forma farmaceutica pulbere. In aceste studii, niciun deces nu a fost considerat ca avand legatura cu utilizarea palivizumab si nu au fost identificate reactii adverse noi.

Sugari prematuri si copii cu boala pulmonara cronica a prematurului (BPCP): acest studiu, efecuat in 347 centre in America de Nord, Uniunea Europeana şi alte 10 tari, a evaluat pacienti cu boala pulmonara cronica a prematurului cu varsta mai mica sau egala cu 24 luni si pacienti nascuti prematur (cu varsta gestationala mai mica sau egala cu 35 saptamani) care aveau varsta mai mica sau egala cu 6 luni la intrarea in studiu. Au fost exclusi din studiu pacientii cu boala cardiaca cu tulburari hemodinamice semnificative, dar acestia au fost inclusi intr-un studiu separat. In acest studiu, pacientii au fost randomizati sa li se administreze 5 injectii lunare de palivizumab solutie 15mg/kg (N = 3306), utilizat ca un control activ pentru un anticorp monoclonal investigational (N = 3329). Pacientii au fost urmariti in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea timp de150 zile. Nouazeci si opt la suta din toti pacientii tratati cu palivizumab au terminat studiul si la 97% s-au administrat toate cele cinci injectii.

Criteriul final principal de evaluare a fost incidenta spitalizarilor cauzate de infectia cu VSR.

Spitalizarea cauzata de infectia cu VSR s-a raportat la 62 din 3306 pacienti din grupul tratat cu palivizumab (1,9%). Rata de spitalizare cauzata de infectia cu VSR observata la pacientii inrolati cu un diagnostic de BPCP a fost de 28/723 (3,9%) și la pacientii inrolati cu un diagnostic de prematuritate fara BPCP a fost de 34/2583 (1,3%).

Boala cardiaca congenitala (BCC)

Studiul 2: acest studiu, efectuat in 162 centre in America de Nord, Uniunea Europeana si alte 4 tari pe parcursul a doua sezoane VSR, a evaluat pacienti cu BCC cu tulburari hemodinamice semnificative cu varsta mai mica sau egala cu 24 luni. In acest studiu, pacientii au fost randomizati sa li se administreze 5 injectii lunare de palivizumab solutie 15 m/kg (N = 612), utilizat ca un control activ pentru un anticorp monoclonal investigational (N = 624).

Pacientii au fost impartiti in functie de leziunea cardiaca (cianotice comparativ cu alte leziuni) si au fost urmariti in ceea ce priveste siguranta si eficacitatea timp de 150 zile. Nouazeci și şapte la suta din toti pacientii tratati cu palivizumab au terminat studiul si la 95% s-au administrat toate cele cinci injectii. Criteriul final principal de evaluare a fost rezumatul reactiilor adverse si reactiile adverse grave iar criteriul secundar de evaluare a fost incidenta spitalizarilor cauzate de infectia cu VSR. Incidenta spitalizarii cauzate de infectia cu VSR a fost de 16 din 612 pacienti din grupul tratat cu palivizumab (2,6%).

5.2 Proprietati farmacocinetice

Palivizumab pulbere liofilizata

In studiile in care au fost inrolati voluntari adulti, palivizumab a prezentat un profil farmacocinetic similar cu cel al anticorpului uman IgG1 in ceea ce priveste volumul de distributie (in medie 57 ml/kg) si al timpului de injumatatire plasmatic (in medie 18 zile). In studiile profilactice la nou nascutii prematuri si la copiii cu displazie bronhopulmonara, timpul mediu de injumatatire plasmatica al palivizumab a fost de 20 zile şi dozele lunare intramusculare de 15 mg/kg au realizat, in medie in 30 zile, concentratii plasmatice ale substantei active de aproximativ 40 μg/ml dupa prima injectie, aproximativ 60 μg/ml dupa cea de-a doua injectie, aproximativ 70 μg/ml dupa a treia si a patra injectie. In studiul clinic privind bolile cardiace congenitale, dozele lunare intramusculare de 15 mg/kg au realizat, in medie in 30 zile, concentratii plasmatice ale substantei active de aproximativ 55 μg/ml dupa prima injectie si aproximativ 90 μg/ml dupa a patra injectie.

Printre cei 139 copii inrolati in studiul privind bolile cardiace congenitale sub tratament cu palivizumab care au avut bypass cardiopulmonar si pentru care au fost disponibile probe plasmatice duble, concentratiile plasmatice medii de palivizumab au fost de aproximativ 100 μg/ml inainte de bypass-ul cardiac si au scazut la aproximativ 40 μg/ml dupa bypass.

Palivizumab solutie

Intr-un studiu incrucisat efectuat la 153 copii cu varsta mai mica sau egala cu 6 luni, cu antecedente de prematuritate (cu varsta gestationala mai mica sau egala cu 35 saptamâni de gestatie) s-a comparat farmacocinetica şi siguranta palivizumab sub forma farmaceutica de solutie cu palivizumab sub forma farmaceutica de pulbere, dupa administrarea intramusculara a dozei de 15 mg/kg. Rezultatele acestui studiu au aratat ca au fost similare concentratiile plasmatice minime pentru formele farmaceutice de solutie si pulbere si a fost demonstrata bioechivalenta celor doua forme farmaceutice, solutie si pulbere.

5.3 Date preclinice de siguranta

S-au efectuat studii de toxicitate cu doza unica la maimute cynomolgus (doza maxima 30 mg/kg), la iepuri (doza maxima 50 mg/kg) si la sobolani (doza maxima 840 mg/kg). Nu s-au observat rezultate semnificative.

Studiile efectuate la rozatoare nu au aratat creşterea replicarii VSR sau o patologie indusa de VSR sau generatii de mutanti virali in prezenta palivizumab in conditiile experimentale selectate.

6. PROPRIETATI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipientilor

  • Histidina
  • Glicina
  • Apa

 

6.2 Incompatibilitati

Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente.

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani

6.4 Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra la frigider (intre 2°C-8°C).

A nu se congela.

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

6.5 Natura şi continutul ambalajului

Flacoane de unica utilizare: flacon cu capacitatea de 3 ml, clar, din sticla incolora de tip I cu dop clorobutilic si sigiliu tip capsa detasabila continand 0,5 ml sau 1 ml solutie injectabila.

Marimea ambalajului este de 1 flacon.

6.6 Precautii speciale privind eliminarea reziduurilor şi alte instructiuni de manipulare

A nu se dilua medicamentul.

A nu se agita flaconul.

Atat flaconul de 0,5 ml cât și cel de 1 ml contin o supraincarcare pentru a permite extragerea a 50 mg sau, respectiv, a 100 mg. 

Pentru administrare, se indeparteaza portiunea rabatabila a capacului flaconului și se curata dopul cu etanol 70% sau echivalent. Se introduce acul in flacon si se extrage in seringa un volum corespunzator de solutie.

Palivizumab solutie injectabila nu contine conservanti, este de unica folosinta și trebuie administrat imediat dupa extragerea dozei in seringa.

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

7. DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

AstraZeneca AB, SE-151 85 Södertälje, Suedia

8. NUMARUL (ELE) AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

  • EU/1/99/117/003
  • EU/1/99/117/004

 

9. DATA PRIMEI AUTORIZARI SAU A REINNOIRII AUTORIZATIEI

  • Data primei autorizari: 13 august 1999
  • Data ultimei reinnoiri a autorizatiei: 27 iulie 2009

 

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

{LL/AAAA}

INFORMATII detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei Europene pentru Medicamente: http://www.ema.europa.eu.

A. FABRICANTUL (TII) SUBSTANTELOR BIOLOGICE ACTIVE SI FABRICANTUL (TII) RESPONSABIL (I) PENTRU ELIBERAREA SERIEI

B. CONDITII SAU RESTRICTII PRIVIND FURNIZAREA SI UTILIZAREA

C. ALTE CONDITII ŞI CERINTE ALE AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

D. CONDITII SAU RESTRICTII PRIVIND UTILIZAREA SIGURA SI EFICACE A MEDICAMENTULUI

A. FABRICANTUL(TII) SUBSTANTELOR BIOLOGICE ACTIVE SI FABRICANTUL(TII) RESPONSABIL(I) PENTRU ELIBERAREA SERIEI

Numele si adresa fabricantului (fabricantilor) substantei biologic active

Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, D-88397 Biberach an der Riss, Germania

AstraZeneca Pharmaceuticals Limited Partnership (AZPLP) 660 MedImmune Court / 633 Research Court, Frederick, Maryland, SUA

Numele si adresa fabricantului (fabricantilor) responsabil(i) pentru eliberarea seriei, AbbVie S.r.l., 04011 Campoverde di Aprilia (LT), Italia

B. CONDITII SAU RESTRICTII PRIVIND FURNIZAREA SI UTILIZAREA

Medicament cu eliberare pe baza de prescriptie medicala.

C. ALTE CONDITII SI CERINTE ALE AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

  • Rapoartele Periodice Actualizate privind Siguranta (RPAS)

 

Cerintele pentru depunerea RPAS privind siguranta pentru acest medicament sunt prezentate in lista de date de referinta si frecvente de transmitere la nivelul Uniunii (lista EURD), mentionata la articolul 107c alineatul (7) din Directiva 2001/83/CE şi orice actualizari ulterioare ale acesteia publicata pe portalul web european privind medicamentele.

D. CONDITII SAU RESTRICTII PRIVIND UTILIZAREA SIGURA ŞI EFICACE A MEDICAMENTULUI

  • Planul de Management al Riscului (PMR)

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata (DAPP) se angajeaza sa efectueze activitatile si interventiile de farmacovigilenta necesare detaliate in PMR aprobat și prezentat in modulul 1.8.2 a autorizatiei de punere pe piata şi orice actualizari ulterioare ale PMR.

O versiune actualizata a PMR trebuie depusa:

  • la cererea Agentiei Europene pentru Medicamente;
  • la modificarea sistemului de management al riscului, in special ca urmare a primirii de INFORMATII noi care pot duce la o schimbare semnificativa a raportului beneficiu/risc sau ca urmare a atingerii unui obiectiv important (de farmacovigilenta sau de reducere la minimum a riscului).

 

ETICHETAREA SI PROSPECTUL

A. ETICHETAREA

INFORMATII CARE TREBUIE SA APARA PE AMBALAJUL SECUNDAR

Ambalaj secundar–cutie cu un flacon a 0,5 ml

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI

Synagis 50 mg/0,5 ml solutie injectabila, palivizumab

2. DECLARAREA SUBSTANTEI (LOR) ACTIVE

Fiecare flacon de 0,5 ml contine palivizumab 50 mg. Concentratie de 100 mg/ml solutie injectabila.

3. LISTA EXCIPIENTILOR

De asemenea contine: histidina, glicina şi apa pentru preparate injectabile.

4. FORMA FARMACEUTICA SI CONTINUTUL

Solutie injectabila, 50 mg/0,5 ml

5. MODUL SI CALEA (CAILE) DE ADMINISTRARE

A se citi prospectul inainte de utilizare.

Nu agitati flaconul.

Se administreaza intramuscular.

Flacon pentru utilizare unica.

6. ATENTIONARE SPECIALA PRIVIND FAPTUL CA MEDICAMENTUL NU TREBUIE PASTRAT LA VEDEREA SI INDEMANA COPIILOR

A nu se pastra la vederea si indemana copiilor.

7. ALTA(E) ATENTIONARE(ARI) SPECIALA(E), DACA ESTE(SUNT) NECESARA(E)

8. DATA DE EXPIRARE

EXP

9. CONDITII SPECIALE DE PASTRARE

A se pastra la frigider.

A nu se congela.

A se pastra flaconul in cutie pentru a fi protejat de lumina.

10. PRECAUTII SPECIALE PRIVIND ELIMINAREA MEDICAMENTELOR NEUTILIZATE SAU A MATERIALELOR REZIDUALE PROVENITE DIN ASTFEL DE MEDICAMENTE, DACA ESTE CAZUL

11. NUMELE SI ADRESA DETINATORULUI AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

AstraZeneca AB, SE-151 85 Södertälje, Suedia

12. NUMARUL(ELE) AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

EU/1/99/117/003

13. SERIA DE FABRICATIE

Lot

14. CLASIFICARE GENERALA PRIVIND MODUL DE ELIBERARE

15. INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE

16. INFORMATII IN BRAILLE

Justificare acceptata pentru neincluderea INFORMATIIlor in Braille.

17. IDENTIFICATOR UNIC - COD DE BARE BIDIMENSIONAL

cod de bare bidimensional care contine identificatorul unic.

18. IDENTIFICATOR UNIC - DATE LIZIBILE PENTRU PERSOANE

  • PC
  • SN
  • NN

 

INFORMATII CARE TREBUIE SA APARA PE AMBALAJUL SECUNDAR

Ambalaj secundar - cutie cu un flacon a 1.0 ml

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI

Synagis 100 mg/1 ml solutie injectabila, palivizumab

2. DECLARAREA SUBSTANTEI(LOR) ACTIVE

Fiecare flacon de 1 ml contine palivizumab 100 mg. Concentratie de 100 mg/ml solutie injectabila.

3. LISTA EXCIPIENTILOR

De asemenea contine: histidina, glicina si apa pentru preparate injectabile.

4. FORMA FARMACEUTICA SI CONTINUTUL

Solutie injectabila, 100 mg/1 ml

5. MODUL SI CALEA(CAILE) DE ADMINISTRARE

A se citi prospectul inainte de utilizare.

Nu agitati flaconul.

Se administreaza intramuscular.

Flacon pentru utilizare unica.

6. ATENTIONARE SPECIALA PRIVIND FAPTUL CA MEDICAMENTUL NU TREBUIE

PASTRAT LA VEDEREA SI INDEMANA COPIILOR

A nu se pastra la vederea si indemana copiilor.

7. ALTA(E) ATENTIONARE(ARI) SPECIALA(E), DACA ESTE(SUNT) NECESARA(E)

8. DATA DE EXPIRARE

EXP

9. CONDITII SPECIALE DE PASTRARE

A se pastra la frigider.

A nu se congela.

A se pastra flaconul in cutie pentru a fi protejat de lumina.

10. PRECAUTII SPECIALE PRIVIND ELIMINAREA MEDICAMENTELOR NEUTILIZATE SAU A MATERIALELOR REZIDUALE PROVENITE DIN ASTFEL DE MEDICAMENTE, DACA ESTE CAZUL

11. NUMELE SI ADRESA DETINATORULUI AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

AstraZeneca AB, SE-151 85 Södertälje, Suedia

12. NUMARUL(ELE) AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

EU/1/99/117/004

13. SERIA DE FABRICATIE

Lot

14. CLASIFICARE GENERALA PRIVIND MODUL DE ELIBERARE

15. INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE

16. INFORMATII IN BRAILLE

Justificare acceptata pentru neincluderea INFORMATIIlor in Braille.

17. IDENTIFICATOR UNIC - COD DE BARE BIDIMENSIONAL

cod de bare bidimensional care contine identificatorul unic.

18. IDENTIFICATOR UNIC - DATE LIZIBILE PENTRU PERSOANE

  • PC
  • SN
  • NN

 

MINIMUM DE INFORMATII CARE TREBUIE SA APARA PE AMBALAJELE PRIMARE

MICI

Eticheta flacon a 0,5 ml

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI ŞI CALEA(CAILE) DE ADMINISTRARE

Synagis 50 mg/0,5 ml solutie injectabila, palivizumab

2. NUMELE DETINATORULUI AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

AstraZeneca

3. DATA DE EXPIRARE

EXP

4. SERIA DE FABRICATIE

Lot

5. CONTINUTUL PE MASA, VOLUM SAU UNITATEA DE DOZA

100 mg/ml

6. ALTE INFORMATII

MINIMUM DE INFORMATII CARE TREBUIE SA APARA PE AMBALAJELE PRIMARE MICI

Eticheta flacon a 1.0 ml

1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI ŞI CALEA(CAILE) DE

ADMINISTRARE

Synagis 100 mg/1 ml solutie injectabila, palivizumab

2. NUMELE DETINATORULUI AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA

AstraZeneca

3. DATA DE EXPIRARE

EXP

4. SERIA DE FABRICATIE

Lot

5. CONTINUTUL PE MASA, VOLUM SAU UNITATEA DE DOZA

100 mg/ml

6. ALTE INFORMATII

B. PROSPECTUL

Prospect: INFORMATII pentru utilizator

  • Synagis 50 mg/0,5 ml solutie injectabila
  • Synagis 100 mg/1 ml solutie injectabila
  • Substanta activa: palivizumab

 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte sa se administreze acest medicament copilului dumneavoastra deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra si pentru copilul dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravǎ sau daca observati orice reactie adversa nementionatǎ in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Vezi pct. 4.

Ce este in acest prospect

  1. Ce este Synagis si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa se administreze Synagis copilului dumneavoastra
  3. Cum i se va administra Synagis copilului dumneavoastra
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Synagis
  6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII

 

1. Ce este Synagis si pentru ce se utilizeaza

Synagis contine o substanta activa numita palivizumab, un anticorp care actioneaza specific impotriva unui virus numit virus sincitial respirator, VSR.

Copilul dumneavoastra este expus unui risc crescut de a contacta o boala determinata de un virus numit virusul sincitial respirator (VSR).

Copiii care pot sa contacteze mai uşor o boala grava cu VSR (copii cu risc ridicat), includ copiii nascuti prematur (35 saptamâni sau mai putin) sau copiii nascuti cu anumite probleme cardiace sau pulmonare.

Synagis este un medicament care ajuta la protejarea copilului dumneavoastra impotriva contactarii unei boli grave cu VSR.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa se administreze Synagis copilului dumneavoastra

Copilului dumneavoastra nu trebuie sa i se administreze Synagis

Daca el/ea este alergic la palivizumab sau la oricare dintre celelalte componente (enumerate la pct. 6).

Semnele si simptomele unei reactii alergice grave pot include:

  • eruptie pe piele grava, urticarie sau mâncarimi ale pielii
  • umflare a buzelor, limbii sau fetei
  • obstructie la nivelul gâtului, dificultate la inghitire
  • respiratie dificila, rapida sau neregulata
  • culoare albastruie a pielii, a buzelor sau a patului unghiilor
  • slabiciune musculara sau stare de lesin
  • scadere a tensiunii arteriale
  • lipsa de reactie

 

Atentionari şi precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Synagis

  • in cazul in care copilul dumneavoastra nu se simte bine. Va rugam spuneti medicului dumneavoastra daca copilul nu se simte bine, deoarece este posibil ca utilizarea Synagis sa fie amanata.
  • daca copilul dumneavoastra are orice fel de tulburari de coagulare, deoarece Synagis se administreaza sub forma unei injectii intramusculare, de obicei in coapsa.

 

Synagis și alte medicamente

Nu se cunoaste daca Synagis interactioneaza cu alte medicamente. Totusi, inainte de inceperea tratamentului cu Synagis trebuie sa va informati medicul cu privire la toate medicamentele pe care le administrati in mod curent copilului dumneavoastra.

3. Cum i se va administra Synagis copilului dumneavoastra

Cat de des i se administreaza Synagis copilului meu?

Synagis trebuie administrat copilului dumneavoastra o data pe luna, in doza de 15 mg/kg corp, pe toata perioada de risc de infectie cu VSR. Pentru a va proteja cel mai bine copilul, este necesar sa urmati sfatul medicului dumneavoastra cu privire la administrarea de doze suplimentare de Synagis. In cazul in care copilul dumneavoastra trebuie operat pe cord (operatie de bypass cardiac), trebuie sa i se administreze o doza suplimentara de Synagis dupa operatie. Dupa aceea, copilul dumneavoastra trebuie sa reia schema initiala de administrare a injectiilor.

Cum i se administreaza Synagis copilului meu?

Copilului dumneavoastra i se va administra Synagis sub forma unei injectii in muschi, de obicei in partea exterioara a coapsei.

Ce trebuie sa faceti daca se omite administrarea unei injectii cu Synagis copilului dumneavoastra?

In cazul in care se omite administrarea unei injectii copilul dumneavoastra, trebuie sa contactati medicul cat mai curand posibil. Fiecare injectie cu Synagis va poate proteja copilul doar timp de aproximativ o luna inainte ca alta injectie sa fie necesara.

Intotdeauna utilizati acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Daca nu sunteti sigur cum i se va administra acest medicament copilului dumneavoastra, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Synagis poate provoca reactii adverse grave inclusiv:

  • reactii alergice grave, astfel de reactii pot pune viata in pericol sau pot duce la deces (pentru lista semnelor şi simptomelor vezi “Copilului dumneavoastra nu trebuie sa i se administreze Synagis”).
  • vanatai neobisnuite sau grupuri de pete rosii mici pe piele.

 

Anuntati imediat medicul dumneavoastra sau cereti ajutor medical daca, dupa ce i s-a administrat orice doza de Synagis, copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre reactiile adverse grave mentionate anterior.

Alte reactii adverse

Foarte frecvente (care apar la cel putin 1 persoana din 10):

  • eruptie trecatoare pe piele
  • febra

 

Frecvente (care apar la 1 pâna la 10 persoane din 100):

  • durere, inroşirea sau umflarea locului de administrare a injectiei;
  • o pauza in respiratie sau alte dificultati in respiratie.

 

Mai putin frecvente (care apar la mai putin de 1 persoana din 100):

  • convulsii
  • urticarie

 

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, asa cum este mentionat in Anexa V. Raportând reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Synagis

A nu se lasa la vederea si indemana copiilor. A nu se utiliza Synagis dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa ‘EXP’. Data expirarii se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2°C - 8°C).

A nu se congela.

A se pastra flaconul in cutie pentru a fi protejat de lumina.

6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII

Ce contine Synagis

  • Substanta activa este palivizumab. Un flacon de un ml de Synagis contine 100 mg palivizumab.
  • Fiecare flacon de 0,5 ml contine 50 mg palivizumab.
  • Fiecare flacon de 1 ml contine 100 mg palivizumab.
  • Celelalte componente sunt histidina, glicina şi apa pentru preparate injectabile.

 

Cum arata Synagis şsi continutul unei cutii

Synagis solutie injectabila este o solutie clara sau uşor opalescenta şi este disponibila in flacoane fie de 0,5 ml, fie de 1ml.

Marimea ambalajului este de 1flacon.

Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata

AstraZeneca AB, SE-151 85 Södertälje, Suedia

Fabricantul

AbbVie S.r.l., 04011 Campoverde di Aprilia (LT), Italia

Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

België/Belgique/Belgien, AstraZeneca S.A./N.V.

Tel: +32 2 370 48 11

Lietuva

UAB AstraZeneca Lietuva, Tel: +370 5 2660550

България

АстраЗенека България ЕООД, Teл.: +359 2 44 55 000

Luxembourg/Luxemburg

AstraZeneca S.A./N.V., Tél/Tel: +32 2 370 48 11

Česká republika

AstraZeneca Czech Republic s.r.o, Tel: +420 222 807 111

Magyarország

AstraZeneca Kft., Tel.: +36 1 883 6500

Danmark

AstraZeneca A/S, Tlf: +45 43 66 64 62

Malta

Associated Drug Co. Ltd, Tel: +356 2277 8000

Deutschland

AstraZeneca GmbH, Tel: +49 41 03 7080

Nederland

AstraZeneca BV, Tel: +31 79 363 2222

Eesti

AstraZeneca, Tel: +372 6549 600

Norge

AstraZeneca AS, Tlf: +47 21 00 64 00

Ελλάδα

AstraZeneca A.E., Τηλ: +30 2 106871500

Österreich

AstraZeneca Österreich GmbH, Tel: +43 1 711 31 0

España

AstraZeneca Farmacéutica Spain, S.A., Tel: +34 91 301 91 00

Polska

AstraZeneca Pharma Poland Sp. z o.o., Tel.: +48 22 245 73 00

France

AstraZeneca, Tél: +33 1 41 29 40 00

Portugal

AstraZeneca Produtos Farmacêuticos, Lda., Tel: +351 21 434 61 00

Hrvatska

AstraZeneca d.o.o., Tel: +385 1 4628 000

Romania

AstraZeneca Pharma SRL, Tel: +40 21 317 60 41

Ireland

AstraZeneca Pharmaceuticals (Ireland) DAC, Tel: +353 1609 7100

Slovenija

AstraZeneca UK Limited, Tel: +386 1 51 35 600

Ísland

Vistor hf., Slovenská republika, AstraZeneca AB, o.z., Sími: +354 535 7000 Tel: +421 2 5737 7777

Italia

AstraZeneca S.p.A. , Tel: +39 02 9801 1

Suomi/Finland

AstraZeneca Oy, Puh/Tel: +358 10 23 010

Κύπρος

Αλέκτωρ Φαρµακευτική Λτδ

Τηλ: +357 22490305

Sverige

AstraZeneca AB, Tel: +46 8 553 26 000

Latvija

SIA AstraZeneca Latvija, Tel: +371 67377100

United Kingdom (Northern Ireland)

AstraZeneca UK Ltd, Tel: +44 1582 836 836

INFORMATII detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei Europene pentru Medicamente: http://www.ema.europa.eu.

Urmatoarele INFORMATII sunt adresate numai medicilor si personalului medical:

Instructiuni pentru administrare

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele și numarul lotului medicamentului administrat trebuie inregistrate cu atentie.

Palivizumab nu trebuie amestecat cu niciun medicament sau solvent.

Ambele flacoane de 0,5 ml şi 1 ml contin contin o supraincarcare pentru a permite extragerea a 50 mg sau respectiv 100 mg.

Nu diluati medicamentul.

Nu agitati flaconul.

Pentru administrare, indepartati portiunea rabatabila a capacului flaconului si curatati dopul cu etanol 70% sau echivalent. Introduceti acul in flacon si extrageti in seringa un volum corespunzator de solutie. Palivizumab solutie injectabila nu contine conservanti, este de unica folosinta si trebuie administrat imediat dupa extragerea dozei in seringa.

Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.

Palivizumab se administreaza intramuscular, o data pe luna, preferabil in partea antero-laterala a coapsei. In mod obisnuit, muschiul gluteal nu trebuie utilizat ca loc pentru injectii din cauza riscului de afectare a nervului sciatic. Injectia trebuie administrata utilizandu-se tehnica aseptica standard.

Injectiile cu volum mai mare de 1 ml trebuie administrate sub forma unor doze fractionate.

Atunci cand se utilizeaza palivizumab 100 mg/1 ml, volumul de palivizumab (exprimat in ml) necesar administrarii la un interval de o luna = [greutatea pacientului in kg] inmultit cu 0,15.

De exemplu, pentru un copil cu greutatea de 3 kg, calculul este:

(3 x 0,15) ml = 0,45 ml palivizumab pe luna.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs