SifiTan 50 mcg/ml x 2,5 ml sol. oft.

Prospect SifiTan 50 mcg/ml x 2,5 ml sol. oft.

Mergeti la produs

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Chiar daca ati mai utilizat inainte SifiTan sau un medicament similar, va sfatuim sa cititi cu atentie acest text. Este posibil ca unele INFORMATII sa se fi schimbat.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra, medicului curant  al  copilului  dumnea voas tr a  sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra  sau pentr u  copilul  dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra, medicului curant  al  copilului  dumneavoastra  sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

  1. Ce este SifiTan si pentru ce se utilizeaza
  2. Inainte sa utilizati SifiTan
  3. Cum sa utilizati SifiTan
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza SifiTan
  6. Informatii suplimentare

1. CE ESTE SIFITAN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

SifiTan face parte dintr-un grup de medicamente denumite analogi de prostaglandine. Actioneaza prin cresterea eliminarii naturale a lichidului din ochi in circulatia sanguina.

SifiTan se foloseste pentru tratamentul unor afectiuni cunoscute ca glaucom cu unghi deschis si hipertensiune oculara. Ambele afectiuni sunt determinate de o crestere a presiunii din interiorul ochiului si ,eventual, pot afecta vederea.

SifiTan este utilizat, de asemenea, in tratamentul presiunii intraoculare crescute si glaucomului la copii sau sugari de orice varsta.

2. INAINTE SA UTILIZATI SifiTan

SifiTan poate fi utilizat la adulti barbati sau femei (inclusiv varstnici) si la copii si adolescenti, de la nastere pana la varsta de 18 ani. Nu s-au facut investigatii privind utilizarea SifiTan la copii nascuti inainte de termen (cu varsta gestationala mai mica de 36 de saptamani).

Nu utilizati SifiTan

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la latanoprost sau la oricare dintre celelalte componente ale SifiTan (vezi pct. 6 pentru lista componentelor medicamentului dumneavoastra);
  • daca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti gravida;
  • daca alaptati.

Aveti grija deosebita cand utilizati SifiTan

Inainte sa utilizati sau inainte sa administrati copilului dumneavoastra SifiTan, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, medicului curant al copilului dumneavoastra sau farmacistului daca credeti ca oricare dintre urmatoarele sunt valabile in cazul dumneavoastra sau al copilului dumneavoastra:

  • daca dumneavoastra sau copilului dumnea voas t ra  urmeaza sa vi se efectueze sau vi s-a efectuat o interventie chirurgicala la ochi (inclusiv operatie de cataracta);
  • daca dumneavoastra  sa u copi l ul  dumnea voas tr a  aveti probleme cu ochii (cum sunt dureri la nivelul ochiului, iritatie sau inflamatie, vedere incetosata);
  • daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti uscaciune a ochilor;
  • daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti astm bronsic sever sau daca astmul bronsic nu este controlat adecvat prin tratament;
  • daca dumneavoastra sau copilul  dumneavoastra purtati lentile de contact. Puteti totusi sa utilizati SifiTan, insa trebuie sa urmati instructiunile de la pct. 3, referitoare la persoanele care poarta lentile de contact;
  • daca dumneavoastra sau copilul  dumnea voas tr a  ati avut sau aveti infectie cu virusul herpes simplex (VHS) la nivelul ochiului.

Utilizarea altor medicamente

SifiTan poate interactiona cu alte medicamente. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra, medicului curant al copilului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra  sau copilul dumneavoastra luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre acele medicamente (sau picaturi oftalmice) eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina

Nu utilizati SifiTan cand sunteti gravida. Anuntati-va imediat medicul daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.

Alaptarea

Nu utilizati SifiTan cand alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Vederea dumneavoastra poate deveni incetosata pe o perioada scurta de timp imediat dupa utilizarea SifiTan. Daca vi se intampla aceasta, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje pana cand vederea dumneavoastra nu redevine clara.

Informatii importante privind unele componente ale SifiTan

Acest medicament contine un conservant numit clorura de benzalconiu. Acest conservant poate determina iritatii ale ochiului sau afectarea suprafetei ochiului. Clorura de benzalconiu poate fi absorbita de lentilele de contact si poate decolora lentilele de contact moi. De aceea, evitati contactul cu lentilele de contact moi. Daca dumneavoastra  sau  c opi l ul  dumnea voas tr a  purtati lentile de contact, acestea trebuie indepartate inainte de a utiliza SifiTan.

Dupa utilizarea SifiTan trebuie sa asteptati 15 minute inainte de a va reaplica lentilele de contact. Vezi instructiunile de la punctul 3 pentru persoanele care poarta lentile de contact.

3. CUM SA UTILIZATI SifiTan

Utilizati intotdeauna SifiTan exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra, sau medicul curant al copilului dumneavoastra. Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra, medicului curant al copilului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala la adulti (inclusiv varstnici)  si  copii  si  adol es centi   este de o picatura pe zi, administrat in ochiul (ochii) afectat (afectati). Cel mai bun moment al zilei pentru a face acest lucru este seara.

Nu utilizati SifiTan mai mult de o data pe zi, deoarece eficacitatea tratamentului poate sa fie redusa daca il administrati mai des.

Utilizati SifiTan asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau medicul curant al copilului dumneavoastra pana cand medicul dumneavoastra sau medicul curant al copilului dumneavoastra va va spune sa opriti tratamentul.

Persoane care poarta lentile de contact

Daca dumneavoastra  sau  copilul  dumneavoas tr a  purtati lentile de contact, acestea trebuie inlaturate inainte de a utiliza SifiTan. Dupa utilizarea SifiTan trebuie sa asteptati 15 minute inainte de a va reaplica lentilele de contact.

Instructiuni pentru utilizare

Urmati urmatoarele etape, care va vor ajuta sa utilizati corect SifiTan:

  1. Spalati-va mainile si stati intr-o pozitie confortabila.
  2. Inainte de a deschide flaconul pentru prima data, asigurati-va ca este intact capacul.
  3. Deschideti flaconul prin rotirea capaculului spre stanga.
  4. Dati capul pe spate si trageti usor in jos pleoapa inferioara pentru a forma un ,,buzunaras” intre pleoapa si ochiul dumneavoastra.
  5. Intoarceti flaconul cu varful picuratorului in jos si apasati usor cu varful degetului mare si al aratatorului pe mijlocul flaconului, pana cand curge o singura picatura la nivelul ochiului, asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Nu atingeti cu varful picuratorului ochiul sau pleoapa. Apoi presati canalul lacrimal timp de 1 minut (apasand cu degetul coltul de langa nas al ochiului) si inchideti ochiul(ochii) si tineti-l(i) inchis(si) in acest timp. Aceasta asigura faptul ca picatura este absorbita de catre ochi si ca probabil cantitatea de medicament eliminata prin canalul lacrimal catre nas va fi redusa.
  6. Repetati etapele 4 si 5 pentru celalalt ochi daca medicul v-a spus sa efectuati acest lucru.
  7. Infiletati capacul flaconului. Nu strangeti excesiv de tare capacul.

Daca utilizati SifiTan in acelasi timp cu alte picaturi pentru ochi

Asteptati cel putin 5 minute intre administrarea SifiTan si a celorlalte picaturi.

Daca utilizati mai mult SifiTan decat trebuie

Daca puneti prea multe picaturi in ochi, este posibil sa apara unele mici iritatii la nivelul ochiului si ochii pot sa lacrimeze si sa se inroseasca; acestea ar trebui sa treaca, dar daca sunteti ingrijorat adresati-va medicului dumneavoastra  sau medicului curant al copilului dumnea voast ra pentru recomandari.

Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca dumneavoastra  sau copilul dumneavoastra ati inghitit SifiTan in mod accidental.

Daca uitati sa utilizati SifiTan

Continuati tratamentul ca de obicei, cu doza urmatoare. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca nu sunteti sigur, intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Daca incetati sa utilizati SifiTan

Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra  sau medicului curant al copilului dumnea voastra, daca doriti sa incetati utilizarea SifiTan.

Daca purtati lentile de contact:

Daca purtati lentile de contact, scoateti-le inainte de utilizarea SifiTan. Dupa utilizarea SifiTan asteptati 15 minute inainte de reaplicarea lentilelor de contact. Un conservant din compozitia SifiTan numit clorura de benzalconiu poate produce iritatii ale ochiului si poate modifica culoarea lentilelor de contact moi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Foarte frecvente:         afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori

Frecvente:                    afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100

Mai putin frecvente:    afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1 000

Rare:                            afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10.000

Foarte rare:                  afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10.000

Necunoscute:                frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

 

 

Ca toate medicamentele, SifiTan poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Frecventa reactiilor adverse este clasificata dupa cum urmeaza:

Au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente:

  • o modificare treptata a culorii ochiului prin cresterea cantitatii de pigment brun in partea colorata a ochiului cunoscuta sub denumirea de iris. In cazul in care culoarea ochilor dumneavoastra este un amestec de culori (albastru-brun, gri-brun, verde-brun sau galben-brun), este mai probabil sa observati aceste modificari decat daca aveti o culoare unica a ochilor (albastri, gri, caprui sau verzi). Orice modificare a culorii ochilor poate necesita ani de zile sa apara, cu toate ca este vizibila, de regula, dupa 8 luni de tratament. Aceste modificari ale culorii ochilor pot fi permanente si diferenta de culoare e mai evidenta daca utilizati SifiTan la un singur ochi. Se pare ca nu sunt probleme asociate cu modificarea culorii ochilor. Modificarea culorii ochilor nu evolueaza dupa intreruperea tratamentului cu SifiTan.
  • inrosire a ochilor
  • iritatie a ochilor (senzatie de arsura, prurit, usturime, senzatie de corp strain in ochi)
  • o modificare treptata a genelor ochiului tratat si a parului fin din jurul ochiului tratat, observata in special la persoanele de origine japoneza. Aceste modificari implica accentuarea culorii (innegrirea), cresterea lungimii, grosimii si numarului de gene.

Frecvente:

  • iritatie sau afectare a suprafetei ochiului, inflamare a pleoapelor (blefarita) si durere la nivelul ochiului.

 

Mai putin frecvente:

  • umflare a pleoapelor, uscaciune a ochilor, inflamare sau iritatie a suprafetei ochiului (keratita), vedere incetosata si conjunctivita;
  • eruptii trecatoare pe piele

 

Rare:

  • inflamatie a irisului, partea colorata a ochiului (irita/uveita); inflamatie a retinei (edem macular), simptome de inflamatie sau zgarieturi/leziuni ale suprafetei ochiului inflamatie in jurul ochilor (edem periorbital), anomalii de implantare ale genelor sau existenta a doua randuri de gene pe o pleoapa;
  • reactii ale pielii pleoapelor, innegrirea pielii pleoapelor;
  • astm bronsic, agravare a astmului bronsic si scurtare a respiratiei (dispnee).

 

Foarte rare:

  • agravare a anginei pectorale la pacientii cu boli ale inimii;
  • durere in piept.

 

Au fost raportate, de asemenea, urmatoarele reactii adverse la pacienti: spatiu umplut cu lichid in partea colorata a ochiului (chist la nivelul irisului), durere de cap, ameteli, palpitatii, dureri musculare si ale articulatiilor si dezvoltarea unei infectii virale a ochiului determinata de virusul herpes simplex (VHS).

Reactiile adverse observate mai frecvent la copii si adolescenti in comparatie cu adultii sunt mancarime si secretie nazala si febra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA SifiTan

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati SifiTan dupa data de expirare inscrisa pe cutie si flacon dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.

A se pastra flaconul in cutie pentru a fi protejat de lumina.

Dupa prima deschidere a flaconului: a nu se pastra la temperaturi peste 25° C. Orice cantitate de medicament ramasa neutilizata dupa patru saptamani de la deschiderea flaconului trebuie aruncata.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine SifiTan

Substanta activa este latanoprost. Un mililitru picaturi oftalmice, solutie contine latanoprost 50 micrograme. O picatura contine latanoprost aproximativ 1,5 micrograme.

 Celelalte componente sunt clorura de benzalconiu, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, fosfat disodic anhidru, clorura de sodiu, hidroxid de sodiu sau acid clorhidric pentru ajustarea pH si apa pentru preparate injectabile.

Cum arata SifiTan si continutul ambalajului

SifiTan este o solutie picaturi oftalmice limpede si incolora.

Fiecare flacon contine 2,5 ml picaturi oftalmice, solutie echivalentul a aproximativ 80 de picaturi de solutie

SifiTan este disponibil in urmatoarele marimi de ambalaj:

  • 1 flacon picurator cu 2,5 ml;
  • 3 flacoane picuratoare cu 2,5 ml;
  • 6 flacoane picuratoare cu 2,5 ml.

Este posibil ca nu toate tipurile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

NTC S.r.l,

Fabricantul:

RAFARM SA,

Pentru orice INFORMATII despre acest medicament va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Oftafarma Romania S.R.L. (companie afiliata S.I.F.I. S.p.A., Italia)

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:

Estonia

Latanoprost NTC

Italia

Latanoprost NTC

Lituania

Latanoprost NTC 50 mikrogram?/ml, aki? lašai, tirpalas

Letonia

Latanoprost NTC 50 mikrogramus/ml, acu pilieni, š??dums

Olanda

Latanoprost NTC 50 microgram/ml, oogdruppels, oplossing

Polonia

Latanoprost NTC

Romania

SifiTan 50 micrograme/ml picaturi oftalmice, solutie

Spania

Latanoprost Tarbis 50 microgramos/ml, colirio en solución

 

Acest prospect a fost aprobat in Noiembrie 2012.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs