AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 1343/2008/01 Anexa 1`
PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
-
RANITIDINA LAROPHARM 150 mg, comprimate filmate
-
Ranitidina
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Ranitidina Laropharm si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Ranitidina Laropharm
3. Cum sa utilizati Ranitidina Laropharm
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Ranitidina Laropharm
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE RANITIDINA LAROPHARM SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Ranitidina Laropharm contine ranitidina, o substanta care reduce cantitatea de acid din stomacul dumneavoastra. Acest lucru permite ca stomacul si duodenul dumneavoastra sa se vindece mai repede iar durerea poate fi inlaturata.
Ranitidina Laropharm se foloseste in urmatoarele cazuri:
-
tratamentul ulcerului gastric sau duodenal - in unele cazuri medicul va poate prescrie Ranitidina Laropharm in asociere cu antibiotice.
-
unele medicamente folosite in tratamentul inflamatiei pot determina ulcere, ca reactie adversa – daca sunteti sub un asemenea tratament, medicul dumneavoastra v-ar putea prescrie Ranitidina Laropharm in scopul prevenirii aparitiei ulcerului.
-
ulcerele pot sangera - medicul dumneavoastra v-a prescris Ranitidina Laropharm in scopul prevenirii hemoragiilor.
-
tratamentul manifestarilor determinate de prezenta acidului in esofag (esofagita de reflux) si alte probleme ce pot determina durere sau disconfort, fenomen cunoscut ca "indigestie", "dispepsie" sau "arsuri la stomac".
-
tratamentul manifestarilor determinate de prezenta unei cantitati prea mari de acid in stomac.
-
inaintea anesteziei pentru prevenirea tulburarilor specifice pe care prezenta acidului in stomac le poate cauza in timpul operatiei
2. INAINTE SA UTILIZATI RANITIDINA LAROPHARM
Nu utilizati Ranitidina Laropharm daca sunteti alergic (hipersensibil) la ranitidin? sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
Ranitidina Laropharm nu se administreaza la copii cu varsta sub 6 ani.
Aveti grija deosebita cand utilizati Ranitidina Laropharm
Daca ati raspuns afirmativ la oricare dintre intrebarile de mai jos, informati-l despre aceasta pe medicul dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.
-
aveti probleme cu rinichii sau vi s-a spus ca rinichii dumneavoastra nu functioneaza asa cum ar trebui?
-
suferiti de o afectiune rara numita porfirie?
-
sunteti gravida sau planuiti sa ramaneti gravida curand?
-
alaptati?
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
In general, ranitidina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje; totusi, se va tine cont ca, rareori, pot sa apara reactii adverse nervos-centrale.
INFORMATII importante privind unele componente ale Ranitidina Laropharm
Medicamentul contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA UTILIZATI RANITIDINA LAROPHARM
Utilizati intotdeauna Ranitidina Laropharm exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Pentru tratamentul ulcerului gastric, ulcerului duodenal, arsurilor (aciditate in esofag) sau indigestiilor, doza recomandata este de un comprimat filmat Ranitidina Laropharm dimineata si un comprimat filmat Ranitidina Laropharm seara sau doua comprimate filmate de 150 mg seara la culcare, timp de patru saptamani. In anumite cazuri, tratamentul poate necesita doze mai mari, de pana la 600 mg ranitidina pe zi (cate un comprimat filmat Ranitidina Laropharm de patru ori pe zi) si poate dura pana la 12 saptamani.
In cazul dispepsiei, doza recomandata este de un comprimat filmat Ranitidina Laropharm de doua ori pe zi, timp de sase saptamani.
Afectiunile in care producaia de acid este excesiva sunt rare si acestea sunt de obicei tratate cu o doza de 600 mg pana la 900 mg ranitidina pe zi (4 - 6 comprimate filmate Ranitidina Laropharm) sau chiar mai mari.
Este important sa continuati administrarea medicamentului pana la sfarsitul schemei de tratament.
Chiar daca va simtiti mai bine, medicul dumneavoastra poate decide continuarea tratamentului cu Ranitidina Laropharm comprimate, in scopul prevenirii reaparitiei durerii si a disconfortului. In functie de boala pentru care sunteti tratat, doza recomandata poate fi de 150 mg – 300 mg ranitidina (un comprimat sau doua comprimate Ranitidina Laropharm), o data pe zi, dupa masa de seara sau un comprimat Ranitidina Laropharm de doua ori pe zi.
Daca Ranitidina Laropharm a fost prescris pentru un copil cu varsta peste 6 ani, dozajul depinde de greutatea copilului; asigurati-va ca acesta ia comprimatele filmate asa cum a recomandat medicul. Doza zilnica recomandata este cuprins? intre 2 mg/kg si 4 mg/kg. Doza maxiam este de 300 mg (dou? comprimate de 150 mg) pe zi.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Ranitidina Laropharm
Este important sa respectati indicatiile din prospectul medicamentului.
Este periculos sa luati mai multe comprimate filmate decat este indicat, mai ales daca ati luat mai multe comprimate filmate odata. In acest caz, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta al celui mai apropiat spital.
Daca uitati sa utilizati Ranitidina Laropharm
Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Ranitidina Laropharm poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Unele persoane pot fi alergice la medicamente; daca apar oricare dintre urmatoarele reactii adverse, la scurt timp dupa ce ati inceput sa luati aceste comprimate, opriti administrarea Ranitidina Laropharm si anuntati-l imediat pe medicul dumneavoastra:
-
Respiratie grea, suieratoare sau o apasare in piept.
-
Umflarea pleoapelor, a fetei, a buzelor sau a limbii.
-
Eruptii trecatoare pe piele ("urticarie").
-
Febra de cauza necunoscuta.
-
Ameteli, mai ales cand stati in picioare.
De asemenea, adresati-va imediat medicului dumneavoastra cat mai curand daca observati oricare dintre aceste reactii adverse:
-
Confuzie;
-
Manifestari cum sunt: greata (senzatie de rau), varsaturi (stare de rau), pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, febra, icter, colorarea in galben a pielii si a albului ochilor si urina inchisa la culoare), care pot fi determinate de inflamarea ficatului;
-
Rarirea batailor inimii, batai neregulate ale inimii, ameteli, oboseala neobisnuita sau lesin;
-
Vedere in ceata;
-
Eruptii cutanate, uneori severe (pete rosii pe piele sau urticarie);
-
Caderea parului (alopecie);
-
Impotenta;
-
Durere de stomac severa sau schimbarea tipului acesteia;
-
Diaree;
-
Respiratie ingreunata si oboseala;
-
Tendinta la infectii;
-
Tendinta la vanatai.
De asemenea, comunicati medicului dumneavoastra la urmatoarea vizit? daca observati oricare dintre aceste reactii adverse:
-
Dureri de cap;
-
Dureri musculare sau articulare;
-
Afectare renala (manifestarile pot include schimbari in cantitatea de urina eliminata si culoarea sa, greata, varsaturi, confuzie, febra sau urticarie);
-
Depresie;
-
Halucinatii;
-
Miscari necontrolate sau tremuraturi;
-
Daca sunteti barbat - sensibilizarea si/sau marirea sanilor.
Spuneti medicului dumneavoastra ca luati Ranitidina Laropharm daca faceti analize ale sangelui, urinii sau alte teste, carora Ranitidina Laropharm le-ar putea afecta rezultatele.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA RANITIDINA LAROPHARM
Nu utilizati Ranitidina Laropharm dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Ranitidina Laropharm
-Substanta activa este ranitidina. Fiecare comprimat filmat contine ranitidina 150 mg sub forma de clorhidrat de ranitidin? 168 mg.
-Celelalte componente sunt: nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividon? K 30, celuloza microcristalina, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru;
film:
Opadry II Yellow*.
*contine: alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E 172), galben de chinolina (E 104), oxid negru de fer (E 172)
Cum arata Ranitidina Laropharm si continutul ambalajului
Ranitidina Laropharm se prezinta sub forma de comprimate filmate, biconvexe, de culoare galbena.
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate
Detinatorul AUTORIZATIEi de punere pe PIATA
S.C. Laropharm S.R.L. Soseaua Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, judetul Ilfov, Romania
Producatorii
S.C. Laropharm S.R.L. Soseaua Alexandriei nr. 145 A, Bragadiru, judetul Ilfov, Romania
Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2008