Zeplan 10mg x 2blist.x 14compr.film ARM

Prospect Zeplan 10mg x 2blist.x 14compr.film ARM

Mergeti la produs

Compozitie

Zeplan 10 mg

Un comprimat filmat contine simvastatina 10 mg si excipienti: lactoza monohidrat, butil- hidroxianisol, acid ascorbic, acid citric anhidru, celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, Opadry 33G24737.

Zeplan 20 mg

Un comprimat filmat contine simvastatina 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, butil- hidroxianisol, acid ascorbic, acid citric anhidru, celuloza microcristalina, amidon pregelatinizat, stearat de magneziu, Opadry 39G22514.

 

Grupa farmacoterapeutica: hipolipemiante; hipocolesterolemiante si  hipotrigliceridemiante, inhibitori ai HMG-CoA reductazei.

 

Indicatii terapeutice

Cardiopatie ischemica

La pacientii cu cardiopatie ischemica, cu nivele plasmatice ale colesterolului peste 5,5 mmol/l, Zeplan este indicat pentru:

- reducerea riscului mortalitatii;

- reducerea riscului de deces de cauza coronariana si infarct miocardic nonletal;

- reducerea necesitatii procedurilor de revascularizare miocardica (bypass coronarian si angioplastie coronariana transluminala percutanata);

- incetinirea progresiei aterosclerozei coronariene, inclusiv reducerea aparitiei de leziuni noi si ocluzii totale.

Hiperlipidemie

Zeplan este indicat ca adjuvant al dietei pentru reducerea nivelelor crescute ale colesterolului total, a LDL-colesterolului, apolipoproteinei B si trigliceridelor la pacienti cu hipercolesterolemie primara, hipercolesterolemie familiala heterozigota sau hiperlipidemie mixta, atunci cand raspunsul la dieta si alte masuri nefarmacologice este insuficient.

Simvastatina creste HDL-colesterolul si de aceea scade raportul LDL-colesterol /HDL-colesterol si colesterol total/HDL-colesterol.

La fel ca pentru orice terapie hipocolesterolemianta, la inceputul tratamentului trebuie evaluati toti factorii de risc.

Hipercolesterolemia familiala homozigota

Zeplan este indicat ca adjuvant al dietei si altor masuri nefarmacologice de reducere a nivelelor crescute ale colesterolului total, LDL-colesterolului si apolipoproteinei B la pacienti cu hipercolesterolemie familiala homozigota, atunci cand raspunsul la aceste masuri este inadecvat.

 

Contraindicatii

- hipersensibilitate la simvastatina sau la oricare dintre excipientii produsului;

- afectiuni hepatice active sau cresteri persistente inexplicabile ale transaminazelor serice;

- porfirie;

- sarcina si alaptare; femei la varsta fertila, in absenta protectiei adecvate prin metode nehormonale;

- tratament concomitent cu itraconazol, ketoconazol, antiproteaze (vezi Interactiuni).

Precautii

Hipertrigliceridemia

Desi simvastatina scade nivelul trigliceridelor, aceasta nu este indicata in hiperlipidemiile manifestate in principal prin hipertrigliceridemie (hiperlipidemii tip I, IV si V).

Efecte hepatice

Dupa inceperea tratamentului cu Zeplan   pot sa apara cresteri tranzitorii minore si asimptomatice ale transaminazelor serice, care nu necesita intreruperea tratamentului. Nu exista dovezi ca aceste modificari ar fi datorate hipersensibilizarii la simvastatina. Se recomanda efectuarea testelor hepatice la toti pacientii inaintea initierii tratamentului si periodic in timpul tratamentului (de ex. de doua ori pe an) in primul an sau cel putin un an dupa cresterea dozei. Pacientii care primesc doze de 80 mg simvastatina pe zi vor efectua testele trimestrial. Se acorda atentie speciala pacientilor cu transaminaze serice crescute, iar la acesti pacienti testele se repeta frecvent. Daca nivelul transaminazelor este in crestere, mai ales daca depaseste de trei ori limita superioara a normalului si cresterea este persistenta, tratamentul cu Zeplan va fi intrerupt.

Zeplan   va fi administrat cu precautie la pacientii care consuma cantitati importante de alcool etilic si/sau au antecedente de boala hepatica. Bolile hepatice active sau transaminazele crescute sunt contraindicatii pentru utilizarea simvastatinei.

Evaluarea oftalmologica

In   absenta   oricarui   tratament   medicamentos,  o   crestere   a   prevalentei   opacifierii cristalinului in timp este previzibila, ca rezultat al imbatranirii. Datele actuale nu indica vreun efect advers al simvastatinei asupra cristalinului.

 

Interactiuni

Gemfibrozil si alti fibrati, niacina in doze hipolipemiante (1 g/zi). Aceste medicamente cresc riscul aparitiei miopatiei in cazul administrarii concomitente cu simvastatina, probabil pentru ca pot produce miopatie si in cazul administrarii ca monoterapie. Nu exista date ca aceste medicamente modifica farmacocinetica simvastatinei.

Interactiuni cu CYP3A4.

Simvastatina nu are actiune inhibitorie asupra CYP3A4 si, de aceea, nu afecteaza concentratiile plasmatice ale medicamentelor metabolizate pe aceasta cale. Simvastatina reprezinta un substrat pentru CYP3A4. Inhibitorii potenti ai CYP3A4 pot creste riscul aparitiei miopatiei prin cresterea concentratiilor plasmatice ale inhibitorilor HMG-CoA reductazei. Aceste medicamente sunt: ciclosporina, itraconazolul, ketoconazolul, eritromicina, claritromicina, inhibitorii proteazei HIV si nefazodona.

Sucul de grapefruit contine unul sau mai multe componente care inhiba CYP3A4. Efectul consumului moderat (de ex. 240 ml pe zi) este minim (crestere cu 13% a activitatii inhibitorii asupra HMG-CoA reductazei) si fara relevanta clinica. Cantitatile mari (peste 1 l pe zi) trebuie evitate pentru ca produc o crestere semnificativa a activitatii inhibitorii asupra HMG-CoA reductazei.

Digoxina

Administrarea concomitenta a simvastatinei cu digoxina produce o usoara crestere (sub 0,3 ng/ml) a concentratiei plasmatice a digoxinei.

Derivati cumarinici

Simvastatina poate potenta efectul anticoagulantelor cumarinice. La pacientii cu tratament anticoagulant se va determina timpul de protrombina inaintea introducerii simvastatinei si frecvent  la  inceputul  tratamentului  cu  Zeplan,  pentru  a  depista  eventualele  modificari  ale timpului de protrombina. Odata obtinut un timp de protrombina stabil, pacientii vor fi testati la intervalele uzuale pentru un tratament anticoagulant. Daca doza de simvastatina se modifica, procedura initiala trebuie repetata.

 

Atentionari speciale

Efecte musculare

Simvastatina si alti inhibitori de HMG-CoA reductaza pot produce ocazional miopatie, manifestata   prin   dureri   sau   slabiciune   musculara   insotite   de   cresteri   importante   ale creatinfosfokinazei (CPK)  (>10  ori  limita  superioara  normala).  Rabdomioliza,  cu  sau  fara insuficienta renala secundara mioglobinuriei, poate sa apara rar.

Miopatia datorata interactiunilor medicamentoase

Incidenta si severitatea miopatiei cresc in cazul administrarii concomitente a inhibitorilor de HMG-CoA reductaza cu medicamente care pot cauza miopatie, cum sunt gemfibrozilul si alti fibrati sau niacina (acid nicotinic) administrata in doze hipolipemiante (1 g/zi).

In plus, riscul aparitiei miopatiei creste odata cu cresterea nivelelor plasmatice ale inhibitorilor HMG-CoA reductazei. Simvastatina si alti inhibitori ai HMG-CoA reductazei sunt metabolizati prin citocromul P450 3A4 (CYP3A4). Anumite medicamente care au efect inhibitor semnificativ la doze terapeutice asupra acestei cai metabolice pot creste substantial concentratiile plasmatice ale inhibitorilor HMG-CoA reductazei, crescand astfel riscul de aparitie a miopatiei. Aceste medicamente sunt: ciclosporina, antifungicele derivate din azol (itraconazol si ketoconazol), antibioticele macrolide (eritromicina si claritromicina), inhibitorii proteazei HIV si antidepresivul nefazodona.

Masuri generale de reducere a  riscului miopatiei

Pacientii care incep tratamentul cu Zeplan trebuie atentionati asupra riscului de aparitie a miopatiei si a necesitatii raportarii rapide a durerilor musculare inexplicabile, lentorii sau slabiciunii musculare. Nivelele CPK de peste 10 ori limita superioara a normalului la un pacient cu simptome musculare inexplicabile indica miopatie. Tratamentul cu Zeplan trebuie intrerupt daca este suspectata sau diagnosticata o miopatie.

Pacientii cu insuficienta renala, de obicei aparuta ca o complicatie a diabetului zaharat, au risc crescut de aparitie a rabdomiolizei. La acesti pacienti, cresterea dozei de simvastatina necesita precautie. De asemenea, pentru ca nu exista efecte nefavorabile ale intreruperii pe termen scurt a tratamentului, Zeplan va fi intrerupt cu cateva zile inaintea interventiilor chirurgicale sau cand intervine un eveniment medical sau chirurgical major.

Masuri de reducere a riscului aparitiei miopatiei datorata interactiunilor medicamentoase

In cazul tratamentului cu Zeplan asociat cu un medicament cu potential de interactiune, medicul trebuie sa aprecieze beneficiile si riscurile potentiale si sa monitorizeze atent pacientul, in special in primele luni de tratament si in perioadele urmatoare cresterii dozelor ambelor medicamente. Se recomanda determinarea periodica a CPK. Administrarea concomitenta de Zeplan cu fibrati sau niacina trebuie evitata, deoarece beneficiile cresterii actiunii hipolipemiante sunt depasite de riscul crescut de aparitie a miopatiei.

Asocierea fibratilor sau niacinei cu doze mici de simvastatina a fost utilizata in studii clinice de scurta durata, fara aparitia miopatiei. Asocierea acestor medicamente cu inhibitorii de HMG-CoA reductaza produce o scadere mica a LDL-colesterolului, insa reducerea nivelelor trigliceridelor si cresterea HDL-colesterolului pot fi semnificative. Daca este necesara asocierea unuia din aceste medicamente cu Zeplan, este preferabila niacina, care predispune la un risc mai mic de aparitie a miopatiei.

La pacientii tratati cu Zeplan in asociere cu ciclosporina, fibrati sau niacina, dozele de simvastatina nu trebuie sa depaseasca 10 mg pe zi, pentru ca riscul aparitiei miopatiei creste la doze mari. Utilizarea concomitenta de Zeplan cu itraconazol, ketoconazol, eritromicina, claritromicina, inhibitori ai proteazei HIV sau nefazodona nu este recomandata. Tratamentul cu Zeplan  va fi intrerupt  pe durata curei cu aceste medicamente, care, de obicei, este de scurta durata.

Utilizarea concomitenta a altor medicamente cu efect inhibitor important asupra CYP3A4 va fi evitata, cu exceptia cazurilor cand beneficiile tratamentului asociat depasesc riscul crescut.

 

Copii

Siguranta si eficacitatea administrarii simvastatinei la copii nu au fost stabilite. Zeplan nu este recomandat pentru uz pediatric.

 

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Zeplan   este contraindicat in sarcina. Ateroscleroza fiind un proces cronic, intreruperea tratamentului cu Zeplan   in timpul sarcinii poate sa aiba un impact minor asupra rezultatelor tratamentului pe termen lung al hiperlipidemiilor. In plus, colesterolul si alti produsi ai caii de biosinteza a colesterolului sunt componente esentiale ale dezvoltarii fetale, inclusiv ale sintezei steroizilor si membranelor celulare. Datorita capacitatii inhibitorilor HMG-CoA reductazei, inclusiv a simvastatinei, de a reduce sinteza colesterolului si, posibil, a altor produsi ai caii de biosinteza a colesterolului, Zeplan este contraindicat pentru utilizarea in sarcina si la femei la varsta fertila, exceptand pacientele care utilizeaza metode contraceptive eficiente nehormonale. Intre intreruperea tratamentului cu Zeplan si conceptie trebuie pastrat un interval de o luna. Daca pacientele raman insarcinate in timpul tratamentului, Zeplan  trebuie intrerupt si pacienta va fi avertizata asupra riscului potential pentru fat.

Pentru ca siguranta administrarii la gravide nu a fost stabilita si nu exista un beneficiu aparent al terapiei cu simvastatina in sarcina, in momentul aparitiei unei sarcini tratamentul cu Zeplan va fi oprit imediat.

Alaptarea

In lipsa datelor privind excretia in laptele matern, Zeplan nu va fi administrat la femei care alapteaza.

 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu au fost semnalate efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

 

Doze si mod de administrare

Zeplan se administreaza oral. Pacientii trebuie sa urmeze o dieta hipocolesterolemianta

standard inainte si pe toata durata tratamentului cu Zeplan.

 

Cardiopatie ischemica

Pacientii cu cardiopatie ischemica pot fi tratati cu o doza initiala de 20 mg simvastatina/zi in priza unica, administrata seara. Ajustarea dozei, daca este necesara, se va face la intervale de cel putin patru saptamani, pana la maximum 80 mg pe zi, administrate seara, in priza unica, in functie de evolutia colesterolemiei.

Daca nivelele LDL-colesterolului scad sub 1,94 mmol/l (75 mg/dl) sau colesterolul total scade sub 3,6 mmol/l (140 mg/dl), dozele de simvastatina trebuie reduse.

Hiperlipidemie

Doza initiala recomandata este de 10 mg simvastatina/zi, administrata seara. Doza zilnica este de 10 - 80 mg simvastatina/zi, in priza unica, administrata seara. Un raspuns important la tratamentul cu Zeplan apare deja la sfarsitul primelor doua saptamani, iar raspunsul terapeutic maxim apare dupa 4-6 saptamani de tratament. Raspunsul se mentine la continuarea tratamentului. Daca tratamentul cu Zeplan este intrerupt, colesterolul total revine la valorile dinaintea tratamentului. Ajustarea dozelor se face dupa modelul de mai sus (vezi Cardiopatie ischemica) .

Hipercolesterolemia familiala homozigota

Dozele recomandate pentru pacientii cu hipercolesterolemie familiala homozigota sunt de

40 mg simvastatina pe zi in priza unica, seara sau 80 mg simvastatina pe zi, in trei prize: 20 mg dimineata, 20  mg la pranz si  40  mg seara. Zeplan se  utilizeaza asociat cu alte masuri  de reducerea a lipidelor sau daca astfel de tratamente nu sunt disponibile.

Tratament asociat

Zeplan este eficient ca monoterapie sau in asociere cu chelatori ai acizilor biliari. La pacientii care primesc ciclosporina, fibrati sau niacina concomitent cu Zeplan, doza maxima de simvastatina recomandata este de 10 mg pe zi.

Insuficienta renala

Pentru  ca  simvastatina  nu  prezinta  excretie  renala  semnificativa,  nu  este  necesara modificarea dozelor de Zeplan la pacientii cu insuficienta renala moderata.

La pacientii cu insuficienta renala severa (clearance al creatininei <30 ml/min), daca sunt necesare doze de peste 10 mg simvastatina pe zi, acestea vor fi administrate cu precautie.

Varstnici

Eficacitatea tratamentului cu simvastatina la varstnici este similara cu cea observata la adulti la aceleasi doze. Nu se constata o crestere a frecventei reactiilor adverse manifestate clinic sau paraclinic.

Copii

Nu au fost realizate studii privind eficienta si siguranta administrarii simvastatinei la copii.

 

 

Reactii adverse

Zeplan    este  in  general  bine  tolerat.  Mai  frecvent  pot  sa  apara  dureri  abdominale, constipatie si flatulenta. Alte reactii adverse sunt astenia si cefaleea.

Uneori pot sa apara: greata, diaree, rash, dispepsie, prurit, alopecie, somnolenta, crampe musculare, mialgii, pancreatita, parestezii, neuropatie periferica, varsaturi si anemie. Rareori pot aparea  miopatie,  rabdomioliza  sau  hepatita/icter.  Foarte  rar  apare  un  sindrom  de hipersensibilitate, care poate fi manifestat prin: angioedem, sindrom lupoid, polimialgie reumatica, vasculita, trombocitopenie, eozinofilie, VSH crescut, artrite, artralgii, urticarie, fotosensibilitate, febra, hiperemie, dispnee, stare alterata.

Valori de laborator.

Rar  pot  sa  apara  cresteri  marcate  si  persistente  ale  transaminazelor serice;  fosfataza alcalina si γ-glutamil-transpeptidaza pot fi de asemenea crescute. Modificarile testelor hepatice sunt in general usoare si tranzitorii. O crestere a nivelului seric al fractiunii CPK provenite din muschii scheletici poate sa apara in cazul afectarii musculare.

 

Supradozaj

Manifestarile  supradozajului  simvastatinei  sunt  nespecifice  si  pacientii  isi  revin  fara sechele. Tratamentul supradozajului consta in masuri generale de sustinere. Concentratia plasmatica maxima se atinge la 1,3-2,4 ore de la ingestie.

 

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Ambalaj

Zeplan 10 mg

Cutie cu 1 blister a 14 comprimate filmate.

Cutie cu 2 blistere a cate 14 comprimate filmate.

Zeplan 20 mg

Cutie cu 1 blister a 14 comprimate filmate.

Cutie cu 2 blistere a cate 14 comprimate filmate.

 

Producator

GEDEON RICHTER ROMANIA S.A.

 

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

GEDEON RICHTER ROMANIA S.A.

 

Data ultimei verificari a prospectului

Noiembrie, 2004

Inapoi la prospecte Mergeti la produs