Klacid susp.125 mg/5ml x 60 ml

Prospect Klacid susp.125 mg/5ml x 60 ml

Mergeti la produs

 

KLACID susp. 125 mg/5 ml x 60 ml

 

Ce contine medicamentul copilului dumneavoastra?

Denumirea medicamentului copilului dumneavoastra este Klacid. O lingurita dozatoare a 5 ml contine 125 mg claritromicina, substanta activa.

Celelalte componente sunt: carbopol, povidona, ftalat de hidroxipropilmetilceluloza, ulei de ricin, dioxid de siliciu, zahar, guma xanthan, aromatizant Fruit Punch, sorbat de potasiu, acid citric, dioxid de titan (E171), maltodextrina.

Klacidgranule pentru suspensie orala are culoare alba pana la aproape alba si este disponibil in flacoane pentru 60 ml, respectiv 100 ml suspensie orala.

Klacid este un antibiotic ce apartine unei grupe numite macrolide. Acestea opresc cresterea bacteriilor (microbilor) care provoaca infectii. Utilizarea Klacideste descrisa mai jos.

Pentru ce este folosit Klacid?

Este folosit pentru a trata infectii cum sunt:

- infectii ale gatului (faringelui) si sinusurilor;

- infectii ale cailor respiratorii inferioare, cum sunt bronsita si pneumonia;

- infectii ale pielii si tesuturilor moi;

- infectii ale urechii, in special inflamarea urechii medii (otita medie acuta).

Inainte de administrarea Klacid

Nu administrati Klacid copilului dumneavoastra daca ati fost informat ca acesta este alergic la claritromicina sau la alte antibiotice macrolidice cum sunt eritromicina sau azitromicina.

Nu administrati copilului dumneavoastra comprimate de ergotamina sau dihidroergotamina si nu-l lasati sa foloseasca preparate de inhalat cu ergotamina pentru migrene atat timp cat i se administreaza Klacid.

Nu administrati copilului dumneavoastra terfenadina sau astemizol (administrate frecvent pentru febra fanului sau alergii) sau comprimate de cisaprida sau pimozida atat timp cat i se administreaza Klacid, deoarece asocierea acestor medicamente poate provoca uneori tulburari grave de ritm cardiac. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru sfaturi privind medicamentele alternative.

1.

In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta orice fel de afectare hepatica sau renala discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a-i administra acest medicament.

Daca copilul dumneavoastra prezinta diaree grava sau prelungita in timpul sau dupa tratamentul cu Klacid, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra.

Informati-l pe medicul dumneavoastra in cazul in care copilul dumneavoastra utilizeaza unul dintre urmatoarele medicamente: digoxina (pentru inima), warfarina (pentru reducerea vascozitatii sangelui), ergotamina sau dihidroergotamina (pentru migrene), carbamazepina sau fenitoina (pentru epilepsie), teofilina (faciliteaza respiratia), terfenadina sau astemizol (pentru febra fanului sau alergii), triazolam sau midazolam (sedative), disopiramida (pentru inima), simvastatina sau lovastatina (pentru reducerea colesterolului crescut), cisaprida (pentru tulburari gastrice), ciclosporina, pimozida, zidovudina sau rifabutina (pentru tratarea unor infectii) si tacrolimus (pentru transplant de organe).

Nu se cunoaste siguranta utilizarii Klacid in timpul sarcinii si alaptarii. Deoarece Klacid, granule pentru suspensie orala se poate utiliza la fetele aflate la varsta fertila, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra acest medicament, daca existenta sarcinii este cunoscuta sau suspectata.

Administrarea Klacid

Dozele uzuale de Klacid sunt indicate mai jos:

Doza calculata in functie de greutatea corporala (kg)

Greutate corporala (kg)                Varsta (ani)                Doza (ml) de 2 ori pe zi      Numar de lingurite dozatoare a 5 ml de 2 ori pe zi

8-11                                               1 - 2                           2,50                                     1/2

12-19                                             3 - 6                           5,00                                     1

20-29                                             7 - 9                           7,50                                     1 1/2

30-40                                             10 - 12                       10,00                                   2

Copiilor cu greutatea corporala mai mica de 8 kg trebuie sa li se administreze o doza de 0,3 ml/kg de doua ori pe zi. Intrebati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist daca nu sunteti sigur cum a fost calculata doza pentru copilul dumneavoastra. Medicii pot prescrie uneori doze mai mari sau mai mici decat acestea. Daca acesta este cazul copilului dumneavoastra, va recomandam sa discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Klacid trebuie administrat de doua ori pe zi, o data dimineata si inca o data seara devreme. Poate fi administrat la orele de masa, daca asa este cel mai convenabil. Va recomandam sa agitati energic flaconul inainte de utilizare si sa strangeti bine capacul dupa aceea. De regula, Klacid, granule pentru suspensie orala se utilizeaza timp de 5 - 10 zile.

Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa

Pentru constituirea suspensiei, peste granulele din flacon adaugati apa (fiarta si racita in prealabil) pana la semn. Agitati energic. Completati din nou cu apa pana la semn. Concentratia de claritromicina din suspensia constituita este de 125 mg/5 ml.

Daca uitati sa-i dati copilului dumneavoastra o doza de medicament, administrati-i una imediat ce va aduceti aminte. Nu ii dati copilului mai mult Klacidintr-o zi decat v-a spus medicul dumneavoastra.

2.

Nu incetati sa-i administrati copilului acest medicament pentru ca acesta se simte mai bine. Este important sa-i administrati medicamentul atat timp cat v-a recomandat medicul, altfel boala poate reveni.

In cazul in care administrati in mod accidental copilului dumneavoastra mai mult Klacid decat v-a recomandat medicul dumneavoastra sau in cazul in care copilul dumneavoastra inghite accidental mai mult medicament, solicitati de urgenta asistenta medicala. O supradoza de Klacid poate provoca varsaturi si dureri de stomac.

Ce probleme poate provoca Klacid?

Klacid poate provoca uneori tulburari digestive cum sunt greata, varsaturi, dureri de stomac sau diaree. De asemenea, copilul dumneavoastra poate prezenta amorteli sau senzatie de „intepaturi”. In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta diaree grava sau prelungita in timpul sau dupa tratamentul cuKlacid, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra. De asemenea, s-au semnalat dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare sau pierderi de tesut muscular.

Copilul dumneavoastra poate simti un gust ciudat in gura sau o modificare a simtului gustului si al mirosului in timpul tratamentului cu Klacid. Totusi, acestea sunt doar efecte trecatoare si nu trebuie sa incetati administrarea suspensie din cauza lor. Foarte rar se pot produce decolorari ale dintilor, dar in majoritatea cazurilor aceasta situatie poate fi remediata prin curatare dentara stomatologica. De asemenea, s-au semnalat cazuri in care Klacid a provocat umflarea sau innegrirea limbii, stomatita si aparitia candidozei bucale.

In cazul in care copilului dumneavoastra i se face o analiza a sangelui in timpul tratamentului cu Klacid, se pot observa valori serice crescute ale enzimelor hepatice. Acestea revin de obicei la normal si copilul dumneavoastra este improbabil sa manifeste simptome de orice fel. Cu toate acestea, Klacid poate provoca, rareori, icter si alte tulburari hepatice, asa ca, in cazul in care copilul dumneavoastra are o stare generala de disconfort sau daca i se ingalbenesc pielea si/sau ochii, informati-l imediat pe medicul dumneavoastra. De asemenea, au fost semnalate tulburari renale, inclusiv valori crescute ale proteinelor excretate in mod normal prin rinichi si, rareori, insuficienta renala. Ocazional, o analiza a sangelui poate indica, de asemenea, numar mic de leucocite.

In cazul tratamentului cu Klacid, granule pentru suspensie orala, s-au semnalat reactii alergice cum sunt eruptii cutanate. In cazuri foarte rare pot sa apara dificultati de respiratie, lesinuri si umflarea fetei si gatului, care pot necesita tratament de urgenta. Eruptiile alergice pot varia in gravitate de la eruptii usoare pe piele ce provoaca mancarimi pana la o conditie mai rara si mai severa, numita sindromul Stevens-Johnson (care provoaca imbolnavire grava cu ulceratii ale gurii, buzelor si pielii) sau necroliza toxica a epidermei (care provoaca imbolnavire grava si formarea de cruste pe piele).

De asemenea, s-au raportat cateva cazuri de ameteli, „zgomote” in urechi, tulburari ale somnului, halucinatii, cosmaruri, confuzie, modificarea simtului realitatii si panica. Aceste efecte sunt de scurta durata si dispar rapid. Foarte rar, s-au semnalat lesinuri datorita zaharului mic din sange si tulburari de comportament si ale dispozitiei, care in cazurile grave au necesitat spitalizare. Foarte rar, la unii pacienti pot sa apara contuzii neasteptate si timpul de coagulare al sangelui poate fi mai mare dupa taieturi cutanate. De asemenea, rareori, s-au semnalat modificari ale ritmului cardiac, inflamarea pancreasului si convulsii.

Rareori, s-au raportat pierderi de auz in timpul utilizarii claritromicinei, efecte temporare, reversibile, de regula, dupa intreruperea tratamentului.

3.

Informati-l pe medicul dumneavoastra in cazul in care copilul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste manifestari sau orice alte simptome neasteptate sau neobisnuite.

Cum trebuie pastrat Klacid?

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.

A se pastra la temperaturi sub 25°C, timp de cel mult 28 zile dupa constituirea suspensiei. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilena de inalta densitate continand granule pentru 60 ml suspensie constituita si o lingurita dozatoare a 2,5 ml/5 ml.

 

Inapoi la prospecte Mergeti la produs