Aspirin 500 mg x 100 compr.

Prospect Aspirin 500 mg x 100 compr.

 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.

 

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa luati Aspirin cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

 

-            Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

-            Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe INFORMATII sau sfaturi.

 

-            Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 3-4 zile de tratament.

 

-            Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

 

In acest prospect gasiti:

1.         Ce este Aspirin si pentru ce se utilizeaza

2.         Inainte sa luati Aspirin

 

3.         Cum sa luati Aspirin

 

4.         Reactii adverse posibile

 

5.         Cum se pastreaza Aspirin

 

6.         INFORMATII suplimentare

 

 

1.      CE ESTE ASPIRIN  SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Aspirin este indicat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de cap, dentare, faringiene, menstru-ale, musculare si articulare, durerilor de spate si artritice minore.

 

Este indicat, de asemenea, pentru tratamentul simptomatic al durerilor si febrei din guturaiul comun si gripa.

 

 

2.      INAINTE SA LUATI ASPIRIN

 

Nu luati Aspirin

 

-            daca sunteti alergic (hipersensibil) la acid acetilsalicilic sau la oricare dintre celelalte componente ale Aspirin.

-           daca aveti ulcer gastric sau duodenal activ;

 

-            daca aveti o tendinta crescuta de sangerare (diateza hemoragica);

 

-            daca aveti insuficienta hepatica sau renala;

 

-            daca ati avut crize de astm bronsic dupa administrarea de salicilati sau de substante cu actiune similara,in special antiinflamatoare nesteroidiene;

 

-            daca aveti insuficienta cardiaca severa, decompensata

 

-            daca folositi concomitent 15 mg de metotrexat sau mai mult, in decursul unei saptamani;

-            daca sunteti in ultimul trimestru de sarcina.

 

Aveti grija deosebita cand luati Aspirin

 

-                 daca sunteti alergic (hipersensibil) la analgezice, antiinflamatoare sau antireumatice datorita riscului atacurilor de astm bronsic (intoleranta la analgezice/astm indus de analgezice);

 

-                daca sunteti alergic (hipersensibil) la polen sau la alti alergeni (manifestata sub forma de reactii cutanate, prurit sau urticarie), aveti rinita alergica sau polipi nazali;

 

-                daca aveti infectii cronice ale tractului respirator (in special daca sunt insotite de simptome ale alergiei la polen);

 

-                daca aveti deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza;

 

-                daca utilizati anticoagulante, de exemplu derivati cumarinici, heparina (cu exceptia heparinei in doza mica) in acelasi timp cu acidul acetilsalicilic;

-                daca suferiti de astm bronsic

 

-                daca aveti afectiuni cronice sau recurente gastrice sau duodenale; aveti tulburari renale grave pre-existente;

-                daca aveti functia hepatica grav afectata;

 

 

Medicamentul trebuie administrat la copii si adolescenti cu boli febrile numai la recomandarea medicului si numai daca alte masuri terapeutice au fost ineficiente, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye.

 

Aspirin nu trebuie administrat timp indelungat sau in doze mari fara recomandarea medicului.

 

Utilizarea altor medicamente

 

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

 

Efectele medicamentelor sau grupelor de substante mentionate mai jos pot fi afectate de utilizarea concomitenta a Aspirin.

 

Aspirin creste:

 

-riscul hemoragic in cazul utilizarii concomitente cu trombolitice sau alte antiplachetare, de exemplu ticlopidina ;

-efectul anticoagulantelor ( de exemplu, derivati cumarinici si heparina);

 

-riscul hemoragiilor gastro-intestinale daca se administreaza concomitent cu medicamente care contin corticosteroizi (cu exceptia produselor care se aplica topic sau terapiei cortizonice de substitutie in maladia Addison) sau cu alcoolul ;

 

-efectul sulfonilureicelor si al medicamentelor care reduc valoarea glucozei sanguine; -efectul metotrexatului ;

-concentratiile sanguine ale digoxinei, barbituricelor si litiului ;

 

-efectele unui grup specific de analgezice, antiinflamatoare si antireumatice (analgezice nesteroidiene) si antireumatice, in general (la doze de 3g acid acetilsalicilic, echivalent la 6 comprimate pe zi si mai mult) ;

 

-efectul anumitor antibiotice (sulfamide si combinatii sulfonamidice, de exemplu sulfametoxazol, trimetoprim);

 

-toxicitatea acidului valproic;

-efectul triiodotironinei, un medicament pentru tratarea hipotiroidiei;

 

-efectul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI): risc ridicat de hemoragie gastrointestinala superioara din cauza efectului sinergic.

 

 

Aspirin scade actiunea:

 

-anumitor medicamente care cresc volumul de urina eliminat (antagonisti aldosteronici, de exemplu, spironolactona si canrenoatul, diuretice de ansa, de exemplu, furosemidul) in cazul unor doze de acid acetilsalicilic de 3g, echivalent cu 6 comprimate zilnic sau mai mult;

 

-medicamentelor care scad tensiunea arteriala (la doze de 3g de acid acetilsalicilic, echivalent cu 6 comprimate zilnic si mai mult ;

-antigutoaselor care favorizeaza excretia acidului uric (probenecid, sulfinpirazona);

 

De aceea, pacientii nu trebuie sa utilizeze Aspirin in asociere cu nici unul dintre medicamentele

 

 

 

mentionate mai sus decat daca medicul recomanda acest lucru.

 

Utilizarea Aspirin cu alimente si bauturi

 

Deoarece pacientii carora li se administreaza zilnic acid acetilsalicilic prezinta un risc crescut de sangerare gastrointestinala dupa ingestia de alcool etilic, se recomanda evitarea consumului acestuia in timpul tratamentului.

 

Sarcina si alaptarea

 

Daca in timpul perioadei de tratament cu Aspirin sunteti gravida trebuie sa informati medicul dumneavoastra. Aspirin nu trebuie utilizat in primul si al doilea trimestru de sarcina fara recoman-darea medicului. Aspirin nu trebuie utilizat in ultimele 3 luni de sarcina (ultimul trimestru) datorita unui risc crescut de complicatii pentru mama si fat in timpul nasterii.

 

Mici cantitati de acid acetilsalicilic si de metaboliti se excreta in laptele matern. Deoarece, pana in prezent, dupa administrarea ocazionala la mama nu s-au observat reactii adverse la sugar, intreruperea alaptarii nu este necesara.Totusi, in cazul utilizarii regulate sau a administrarii de doze mari, alaptarea trebuie sa fie intrerupta cat mai curand.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Aspirin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

 

 

3.      CUM SA LUATI UTILIZATI ASPIRIN

 

Luati utilizati intotdeauna Aspirin exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 

Adulti

Doza recomandata este de 1-2 comprimate Aspirin (500-1000 mg acid acetilsalicilic) la

 

nevoie, administrata oral; daca este necesar,administrarea se poate repeta la intervale de 4-8 ore. Doza zilnica maxima este de 6 comprimate Aspirin (3 g acid acetilsalicilic).

 

Copii peste 12 ani

 

Doza recomandata este de ½ comprimat - 1 comprimat (echivalent la 250-500 mg acid acetilsalicilic). Doza zilnica maxima este de 1½ -3 comprimate (echivalent la 750-1500 mg acid acetilsalicilic).

 

 

Daca luati utilizati mai mult decat trebuie din Aspirin

 

Ametelile si tiuitul in urechi (tinitusul) in special la copii si varstnici, pot indica o intoxicatie grava. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca banuiti un supradozaj cu Aspirin. Medicul va de-cide ce masuri sunt necesare in functie de gravitatea supradozajului/intoxicatiei.

 

Daca uitati sa luati utilizati Aspirin

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

 

 

4.      REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Aspirin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aspirin poate determina tulburari gastrointestinale, mici hemoragii (sangerari) gastrointestinale; ocazional reactii alergice (bronhospasm, eruptii cutanate); foarte rar scaderea numarului trombocitelor

(trombocitopenie).

 

Administrarea frecventa si prelungita a acidului acetilsalicilic poate provoca hemoragii gastrointestinale. In cazul aparitiei melenei (materii fecale de culoare neagra) anuntati urgent medicul.

 

 

 

 

In cazuri exceptionale, dupa administrarea timp indelungat a medicamentului, poate sa apara anemie, datorita microhemoragiilor gastrointestinale.

 

 

5.      CUM SE PASTREAZA ASPIRIN

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

 

A se pastra la temperaturi sub 30°C,in ambalajul original.

 

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

 

6.      INFORMATII SUPLIMENTARE

 

Ce contine Aspirin

-            Substanta activa este acidul acetilsalicilic. Un comprimat contine acid acetilsalicilic 500 mg.

-            Celelalte componente sunt: celuloza pulbere, amidon de porumb.

 

Cum arata Aspirin si continutul ambalajului

 

Comprimate albe, rotunde, cu diametrul de 12 mm, inscriptionate cu ,,Aspirin 0,5” si cruce ,,Bayer”

Cutie cu 10 blistere din PP/Al a cate 10 comprimate

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

BAYER S.R.L.

 

Sos. Pipera Nr. 42, Etajele 1, 16, 17 Sector 2, Bucuresti, Romania

 

Producatorul

BAYER BITTERFELD GmbH

D-06803 Greppin, Germania

 

Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

 

Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2012

 

Inapoi la prospecte