Anafranil 25 mg x 30 draj

Prospect Anafranil 25 mg x 30 draj

Mergeti la produs

Cititi in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

- Pastrati acest prospect. S-ar putea sa aveti nevoie sa-l recititi.

-  Daca aveti intrebari suplimentare, va  rugam sa  va  adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

- Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra personal si nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome ca si dumneavoastra.

 

In acest prospect:

1. Ce este Anafranil si pentru ce este utilizat

2. Inainte de a utiliza Anafranil

3. Cum sa utilizati Anafranil

4. Reactii adverse posibile

5. Pastrarea medicamentului Anafranil

 

1. CE ESTE ANAFRANIL SI PENTRU CE ESTE UTILIZAT

Anafranil contine ca substanta activa clomipramina.

Anafranil este disponibil sub forma de drajeuri care contin 10 mg sau 25 mg clomipramina (Anafranil 10 mg, Anafranil 25 mg).

 

Excipientii Anafranil

Anafranil  10  mg:  lactoza  monohidrat,  amidon  de  porumb,  hipromeloza,  stearat  de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, talc, copolividona, dioxid de titan (E 171), zahar, povidona, oxid galben de fer (E 172), macrogol, celuloza microcristalina.

Anafranil 25 mg: lactoza monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu, glicerol 85%, dioxid de siliciu coloidal, acid stearic, talc, hipromeloza, copolividona, dioxid de titan (E 171), zahar, povidona, oxid galben de fer (E 172), macrogol, celuloza microcristalina.

Anafranil apartine grupului de medicamente denumit antidepresive triciclice, utilizate in tratamentul depresiei si tulburarilor afective. Alte afectiuni ce pot fi tratate cu Anafranil sunt tulburari obsesiv-compulsive, stari de panica si fobii, afectiuni dureroase cronice si enurezis nocturn la copii.

 

2. INAINTE DE A UTILIZA ANAFRANIL

Este important sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti si alte probleme medicale sau daca luati alte medicamente.

 

Nu utilizati Anafranil:

Anuntati medicul dumneavoastra:

- daca ati avut vreodata o reactie neobisnuita sau alergica la clomipramina, la oricare alt antidepresiv triciclic sau la oricare excipient din drajeurile de Anafranil,

- daca luati anumite medicamente pentru tratarea depresiei cum sunt inhibitori de monoaminooxidaza (inhibitori MAO), inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sau inhibitori ai recaptarii serotoninei si noradrenalinei (IRSN),

- daca ati avut recent infarct miocardic sau suferiti de o boala cardiaca grava.

Daca raspunsul pentru oricare dintre aceste afirmatii este DA, este probabil ca Anafranil sa nu fie potrivit pentru dumneavoastra.

 

Aveti grija cu Anafranil:

De asemenea, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni:

- crize epilepice,

- batai cardiace neregulate,

- schizofrenie,

- glaucom (presiune intraoculara crescuta),

- afectiuni hepatice sau renale,

- orice fel de tulburari sanguine,

- dificultati in eliminarea urinii (de exemplu datorita bolilor prostatei),

- cresterea activitatii glandei tiroide,

- abuz de alcool etilic,

- constipatie frecventa,

- lesin,

- afectiuni ereditare rare, de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza (sindrom Lapp) sau sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei,

-  intoleranta la  fructoza, sindrom de  malabsorbtie a  glucozei si  galactozei, deficit de sucraza-izomaltaza (datorita continutului de zahar).

Medicul  dumneavoastra  va  avea  in  vedere  aceste  afectiuni  inaintea  si  in  timpul tratamentului cu Anafranil.

 

Administrarea altor medicamente

Inaintea inceperii tratamentului cu Anafranil, spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului despre orice alt medicament pe care il luati. Deoarece multe medicamente interactioneaza cu Anafranil, este posibil sa fie necesara ajustarea dozele pentru unul dintre medicamente  sau  intreruperea  acestuia.  Este  foarte  important  sa  spuneti  medicului dumneavoastra sau farmacistului daca consumati bauturi alcoolice in fiecare zi, daca v-ati schimbat comportamentul legat de fumat sau luati oricare din urmatoarele: medicamente utilizate pentru controlul tensiunii arteriale sau functiei cardiace, alte antidepresive, sedative, tranchilizante, anticonvulsivante (de exemplu barbiturice), antiepileptice, medicamente utilizate pentru prevenirea coagularii sangelui (anticoagulante), medicamente utilizate pentru tratamentul astmului   bronsic   sau   alergiilor,   medicamente   utilizate   in   tratamentul   bolii   Parkinson, medicamente tiroidiene, medicamente utilizate pentru tratamentul ulcerului/arsurilor cum este cimetidina, medicamente utilizate pentru tratamentul deficitului de atentie/tulburarilor de hiperactivitate cum este metilfenidatul, contraceptive orale, estrogeni, medicamente utilizate pentru a ajuta rinichii sa elimine sarurile si apa prin cresterea cantitatii de urina produsa (diuretice).

 

Alte masuri de precautie

Persoanele cu depresii severe se pot gandi la suicid. Daca simtiti oricand ca viata nu mai merita traita, trebuie sa cereti imediat ajutor medical.

Este important pentru medicul dumneavoastra sa va verifice periodic evolutia bolii pentru a efectua ajustarile dozei si a ajuta la scaderea frecventei efectelor nedorite (reactii adverse). Este posibil ca medicul dumneavoastra sa doreasca sa efectuati anumite analize sanguine si sa determine tensiunea arteriala si functionarea inimii inaintea si in timpul tratamentului.

Anafranil poate determina uscarea gurii, crescand riscul aparitiei cariilor dentare. De aceea, in timpul tratamentului de lunga durata, trebuie sa efectuati periodic controale stomatologice.

Daca  purtati  lentile  de  contact  si  observati iritarea  ochilor, anuntati  medicul dumneavoastra.

Inaintea oricarui tip de interventie chirurgicala sau tratament stomatologic, spuneti medicului sau dentistului ca urmati tratament cu Anafranil.

Anafranil poate determina ca pielea dumneavoastra sa devina mai sensibila la lumina solara. Evitati expunerea directa la lumina solara si purtati haine de protectie si ochelari de soare.

 

Poate fi utilizat Anafranil de catre persoanele varstnice?

In general, pacientii varstnici necesita doze mai mici decat pacientii tineri sau de varsta mijlocie. Este mai probabil ca reactiile adverse sa apara la pacientii varstnici. Medicul dumneavoastra va va oferi orice informatie specifica despre precautiile privind dozele si examinarile necesare.

 

Poate fi utilizat Anafranil de catre copii?

Anafranil nu trebuie administrat copiilor decat daca a fost prescris de catre medic. Medicul dumneavoastra va va oferi orice informatie specifica despre precautiile privind dozele si examinarile necesare.

 

Puteti utiliza Anafranil daca sunteti insarcinata sau alaptati?

Informati medicul dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau alaptati. Anafranil nu trebuie utilizat in timpul sarcinii decat daca a fost prescris de catre medic.

Substanta activa din Anafranil se elimina prin lapte. Mamele sunt sfatuite sa nu-si alapteze copii la san in timpul tratamentului cu Anafranil.

 

Daca conduceti vehicule sau folositi utilaje

Anafranil poate determina anumitor persoane somnolenta, scaderea vigilentei sau incetosarea vederii. Daca aceste simptome se manifesta la dumneavoastra nu conduceti, nu folositi utilaje si nu efectuati alte activitati care necesita atentie sporita.

Consumul de bauturi alcoolice poate accentua somnolenta.

 

3. CUM SA UTILIZATI ANAFRANIL

Medicul  dumneavoastra  va  decide  care  este  doza  adecvata  pentru  afectiunea dumneavoastra. In cazul depresiei, tulburarilor afective, tulburarilor obsesiv-compulsive si fobiilor, doza zilnica recomandata este in general cuprinsa intre 75 mg si 150 mg. In cazul atacurilor de panica si agorafobiilor, tratamentul se incepe in mod obisnuit cu 10 mg pe zi si dupa cateva zile doza se creste treptat pana la maxim 100 mg. Pentru afectiuni cronice dureroase, doza zilnica recomandata este in general cuprinsa intre 10 mg si 150 mg. Pentru copii peste 6 ani cu enurezis nocturn, doza zilnica recomandata este in general cuprinsa intre 10 mg si 30 mg clorhidrat de clomipramnina.

Luati medicamentul asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Nu luati mai mult, mai frecvent sau pentru o perioada de timp mai lunga decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Depresiile, tulburarile obsesiv-compulsive si starile de anxietate cronica necesita tratament de lunga durata cu Anafranil. Nu schimbati sau intrerupeti tratamentul fara a intreba medicul dumneavoastra. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa decida scaderea treptata a dozelor inainte de intreruperea completa a tratamentului. Acest lucru previne agravarea starii dumneavoastra si scade riscul aparitiei simptomelor de intrerupere, cum sunt durerile de cap, greata si disconfortul general.

 

Daca ati uitat sa luati o doza?

Daca ati uitat sa luati o doza de Anafranil, luati doza uitata cat mai curand posibil si apoi reveniti la orarul normal de administrare a dozelor. Daca urmatoarea doza trebuie administrata peste putin timp, sariti doza uitata si continuati orarul de administrare a dozelor, in mod normal. Daca aveti intrebari legate de acest aspect, intrebati medicul dumneavoastra.

 

Daca ati luat o doza mai mare?

Daca din greseala ati luat mai multe drajeuri decat v-a prescris medicul dumneavoastra, mergeti imediat sau anuntati departamentul de urgente al celui mai apropiat spital sau medicul dumneavoastra. In primele cateva ore apar de regula urmatoarele simptome: somnolenta severa, scaderea capacitatii de concentrare, batai cardiace accelerate, lente sau neregulate, neliniste si agitatie,  pierderea  coordonarii  musculare  si  rigiditate  musculara,  scurtarea  respiratiei,  crize epileptice, varsaturi sau febra.

 

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Asemenea altor medicamente, Anafranil poate determina efecte nedorite (reactii adverse). In mod normal acestea nu necesita atentie medicala si pot sa dispara in timpul tratamentului, pe masura ce corpul dumneavoastra se obisnuieste cu medicamentul.

Daca anumite reactii adverse continua sau sunt suparatoare, informati medicul dumneavoastra.

Cele mai frecvente reactii adverse sunt somnolenta, oboseala, ameteala, neliniste, gura uscata, incetosarea vederii, dureri de cap, palpitatii, greata si transpiratii. La inceputul tratamentului, Anafranil poate creste senzatia de anxietate, dar acest efect dispare in general in doua saptamani.

De asemenea, pot sa apara si alte reactii adverse cum sunt scaderea capacitatii de concentrare, tulburari de somn, tremuraturi, crestere in greutate, cresterea apetitului, tulburari sexuale, gust neplacut si tiuit in urechi.

Daca apar urmatoarele reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand  posibil  deoarece  acestea  necesita  ingrijire  medicala:  icter,  reactii  ale  pielii (mancarime sau inrosire), febra si edem la nivelul gatului si fetei, pierderea echilibrului, dureri la nivelul ochilor, dureri intense la nivelul stomacului, slabiciune musculara, spasme musculare, dificultati in eliminarea urinii, marirea sanilor si secretie lactata, batai cardiace rapide sau neregulate (rapide, puternice), lesin, dificultati de vorbire, confuzie sau delir, halucinatii, crize epileptice.

Daca observati oricare alte reactii adverse decat cele prezentate anterior, consultati medicul dumneavoastra.

 

5. PASTRAREA MEDICAMENTULUI ANAFRANIL

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

 

Producator

Novartis Farma S.p.A., Italia

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Novartis Pharma Services Inc.

Data ultimei verificari a prospectului

Iunie 2005

Inapoi la prospecte Mergeti la produs