Proscar 5 mg x 28 compr.film

Prospect Proscar 5 mg x 28 compr.film

Proscar 5 mg comprimate filmate / Finasterida

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

In acest prospect gasiti:

1. Ce este Proscar si pentru ce se utilizeaza
2. Inainte sa utilizati Proscar
3. Cum sa utilizati Proscar
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Proscar
6. INFORMATII suplimentare

1. CE ESTE PROSCAR SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Proscar apartine unui grup de medicamente denumite inhibitori de 5-alfa reductaza.

Proscar este utilizat in tratamentul si controlul cresterii glandei prostate (hiperplaziei benigne a prostatei - HBP).

Proscar reduce volumul marit al prostatei si amelioreaza simptomele urinare. Proscar ajuta la reducerea riscului de aparitie a imposibilitatii de eliminare a urinei instalate brusc (retentie urinara acuta) si a necesitatii de interventie chirurgicala.

Ce este prostata?

Prostata este o glanda de marimea unei castane care se gaseste doar la barbati. Ea este localizata sub vezica urinara si inconjoara uretra, un organ tubular care transporta urina de la vezica urinara pana la varful penisului (a se vedea imaginea). Functia principala a prostatei este de a produce lichidul seminal, lichidul care transporta sperma.

Ce este HBP?

HBP este o crestere benigna a volumului prostatei, care apare frecvent la barbatii de peste 50 de ani. Datorita faptului ca prostata este situata langa vezica urinara si inconjoara partial uretra, cresterea volumului ei poate afecta urinarea dumneavoastra. S-ar putea sa aveti simptome cum ar fi nevoia de urinare frecventa, mai ales noaptea, senzatie de nevoie imperioasa de urinare, dificultate in ceea cepriveste inceperea urinarii, jet de urina slab sau intrerupt sau senzatie de golire incompleta a vezicii urinare.

La anumiti barbati, HBP poate produce afectiuni grave inclusiv infectii ale tractului urinar, imposibilitate de a urina aparuta brusc precum si necesitatea interventiei chirurgicale. Din aceste motive un barbat cu simptome de HBP trebuie sa se adreseze unui medic.

2. INAINTE SA UTILIZATI PROSCAR

Nu utilizati Proscar

Nu utilizati Proscar daca sunteti alergic (hipersensibil) la finasterida sau la oricare dintre componentele acestui medicament (vezi „Ce contine Proscar”). Femeile si copiii nu trebuie sa utilizeze Proscar.

Aveti grija deosebita cand utilizati Proscar

Informati medicul dumneavoastra in legatura cu orice fel de probleme medicale pe care le aveti sau pe care le-ati avut si despre orice alergie.

Ce trebuie sa stiti inaintea si in timpul utilizarii Proscar

HBP apare de-a lungul unei perioade mari de timp. Unii pacienti prezinta o ameliorare rapida a simptomelor, dar s-ar putea sa fie nevoie sa luati Proscar timp de cel putin sase luni pentru a observa daca va amelioreaza simptomele. Indiferent daca sesizati sau nu sesizati orice ameliorare sau modificare a simptomelor, tratamentul cu Proscar poate scadea riscul imposibilitatii bruste de urinare si necesitatea unei interventii chirurgicale. Pentru evolutia bolii si consult periodic trebuie sa va prezentati periodic la medicul dumneavoastra.

Cu toate ca HBP nu este cancer si nu determina cancer, cele doua boli pot fi prezente simultan. O examinare clinica (inclusiv tuseu rectal) si o determinare a antigenului prostatic specific (PSA) din sange trebuie efectuate inaintea initierii tratamentului cu Proscar si periodic dupa acesta.

Proscar poate influenta determinarea antigenului specific prostatic (PSA). Daca v-ati facut testul PSA informati-l pe medicul dumneavoastra ca luati Proscar.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

In general, Proscar nu interfereaza cu alte medicamente.

Utilizarea Proscar cu alimente si bauturi

Efectul Proscar nu este influentat de consumul de alimente.

Sarcina si alaptarea

Proscar se administreaza exclusiv barbatilor. Femeile gravide sau care pot deveni gravide nu trebuie sa utilizeze Proscar. De asemenea, ele nu trebuie sa manevreze (sa atinga) comprimate rupte sau sfaramate de Proscar. Daca substanta activa din Proscar este absorbita dupa administrare pe cale orala sau prin piele de o femeie gravida cu un fat de sex masculin, este posibil ca fatul de sex masculin sa se nasca cu anomalii ale organelor sexuale. Daca o femeie gravida intra in contact cu substanta activa din Proscar, trebuie sa efectueze un consult medical. Comprimatele de Proscar sunt filmate si previn astfel contactul cu substanta activa in timpul manipularii normale, daca comprimatele nu sunt rupte sau sfaramate.

Daca partenera dumneavoastra sexuala este gravida sau poate deveni gravida, trebuie sa evitati expunerea acesteia la contactul cu sperma care ar putea sa contina o cantitate mica de medicament. Daca aveti intrebari suplimentare va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Proscar nu afecteaza capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

INFORMATII importante privind unele componente ale Proscar

Proscar contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a utiliza acest medicament.

3. CUM SA UTILIZATI PROSCAR

Utilizati intotdeauna Proscar exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Luati un comprimat de Proscar in fiecare zi, cu sau fara alimente. Medicul dumneavoastra va va spune cat timp trebuie sa continuati sa luati Proscar.

Daca ati utilizat mai mult Proscar decat trebuie

Daca ati utilizat mai mult Proscar decat a fost recomandat, adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca ati uitat sa utilizati Proscar

Straduiti-va sa luati Proscar asa cum v-a prescris medicul dumneavoastra. Totusi, in cazul in care ati omis o doza nu luati o doza in plus; continuati administrarea urmatorului comprimat in mod obisnuit.

Daca incetati sa utilizati Proscar

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Proscar poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reactii adverse sunt impotenta (incapacitatea de a avea o erectie) si o dorinta scazuta pentru sex. Aceste reactii adverse apar precoce in timpul tratamentului si dispar in timpul continuarii lui la majoritatea pacientilor.

Pentru evaluarea reactiilor adverse, s-au utilizat urmatoarele categorii de frecventa:

  • Foarte frecvente: afecteaza mai mult de 1 pacient din 10;
  • Frecvente: afecteaza de la 1 pana la 10 pacienti din 100;
  • Mai putin frecvente: afecteaza de la 1 pana la 10 pacienti din 1000;
  • Rare: afecteaza de la 1 pana la 10 pacienti din 10000;
  • Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti;
  • Cu frecventa necunoscuta nu poate fi estimata din datele disponibile.

 

Frecvente (afecteaza de la 1 pana la 10 pacienti din 100):

  • impotenta
  • dorinta scazuta pentru sex
  • scaderea cantitatii de sperma eliminata

 

Mai putin frecvente (afecteaza de la 1 pana la 10 pacienti din 1000):

  • eruptie trecatoare pe piele
  • tulburari de ejaculare
  • cresterea sanilor si/sau sensibilitate la nivelul sanilor

 

Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • reactii alergice cum sunt senzatie de mancarime, urticarie si umflarea buzelor si fetei
  • batai rapide ale inimii
  • dureri testiculare
  • dificultate in obtinerea erectiei, care persista dupa intreruperea tratamentului
  • tulburari de ejaculare dupa intreruperea tratamentului
  • infertilitate la barbati si/sau calitate scazuta a lichidului seminal. Imbunatatirea calitatii lichidului seminal a fost raportata dupa intreruperea tratamentului.
  • depresie
  • cresterea valorilor enzimelor hepatice
  • persistenta scaderii apetitului sexual dupa intreruperea tratamentului
  • in cazuri rare, cancer de san la barbati.

 

Trebuie sa informati imediat medicul dumneavoastra despre orice modificari aparute la nivelul tesutului mamar cum sunt noduli, durere, crestere in volum sau scurgere la nivelul mamelonului, deoarece acestea pot fi semne ale unei boli grave, cum este cancerul de san.

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA PROSCAR

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Proscar dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. A se pastra la temperaturi sub 30ºC, in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Proscar

Substanta activa este finasterida. Un comprimat filmat contine finasterida 5 mg.

Celelalte componente sunt:

  • nucleu - lactoza, amidon pregelatinizat (de porumb), glicolat sodic de amidon, oxid galben de fer (E172), docusat de sodiu, celuloza microcristalina, stearat de magneziu;
  • film - metilhidroxipropilceluloza, hidroxipropilceluloza, dioxid de titan (E171), talc, lac de aluminiu indigo carmin (E132).

 

Cum arata Proscar si continutul ambalajului

Proscar se prezinta sub forma de comprimate filmate de 5 mg marcate pe o fata cu „MSD 72” si cu „PROSCAR” pe cealalta.

Proscar este ambalat dupa cum urmeaza:

  • Cutie cu un blister de 14 comprimate.
  • Cutie cu doua blistere de 14 comprimate fiecare.

 

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L. Bucharest Business Park
Sos. Bucuresti-Ploiesti Nr. 1A, Cladirea C1, Etaj 3,
Sector 1, Bucuresti, Romania

Producatori

Merck Sharp & Dohme BV Waarderweg 39, PO Box 581
2031 BN, 2003 PC Haarlem, Olanda

Merck Sharp & Dohme Ltd. Shotton Lane, Cramlington Northumberland NE23 3JU Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2013.
 

Inapoi la prospecte