Postinor 0.75 mg x 2 compr.

Prospect Postinor 0.75 mg x 2 compr.

Mergeti la produs

Postinor 0.75 mg x 2 compr.

Indicatii:

Contraceptie de urgenta in intervalul de 72 de ore care urmeaza unui contact sexual neprotejat sau esecului unei metode contraceptive.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la levonorgestrel sau la oricare dintre componentii produsului.

Administrare:

Tratamentul necesita administrarea orala a doua comprimate. 

Eficacitatea tratamentului este maxima daca primul comprimat este administrat cat mai curand posibil (dar nu mai tarziu de 72 de ore) dupa un contact sexual neprotejat. 

Al doilea comprimat trebuie administrat la 12 ore (dar nu mai tarziu de 16 ore) dupa administrarea primului comprimat. 

Daca pacienta prezinta varsaturi in intervalul de 3 ore dupa administrarea unui comprimat, este necesara administrarea imediata a unui alt comprimat. 

Postinor poate fi utilizat oricand pe parcursul cidului menstrual daca nu s-a produs intarzierea sangerarii menstruale. 

Dupa utilizarea contraceptiei de urgenta, se recomanda folosirea unei metode de bariera locala (prezervativ, diafragma) pana la inceperea urmatorului ciclu menstrual 

Copii: Nu se recomanda administrarea Postinor la copii. 

Exista un numar limitat de date referitoare la administrarea produsului la femei sub 16 ani. 
Sangerarile menstruale regulate pot fi temporar perturbate, dar la cele mai multe dinte femei, urmatoarea sangerare menstruala se va instala la termenul prevazut. 
Daca intarzierea de instalare a ciclului menstrual este mai mare de 5 zile, trebuie exclusa posibilitatea unei sarcini.

Compozitie:

Un comprimat contine levonorgestrel 0,75 mg si excipienti; dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, amidon de cartofi, lactaza monohidrat.

Precautii:

Contraceptia de urgenta este o metoda care se aplica ocazional. Ea nu trebuie in nici un caz sa inlocuiasca o metoda de contraceptie regulata. 

Daca exista incertitudinii referitoare la un contact sexual neprotejat sau daca femeia a avut un contact sexual neprotejat intr-un interval de timp ce depaseste 72 de ore, in cadrul aceluiasi ciclu menstrual, exista posibilitatea ca sarcina sa se fi instalat deja. 

De aceea, tratamentul cu Postinor aplicat ca urmare a celui de-al doilea contact sexual neprotejat, se poate dovedi ineficient in prevenirea sarcinii. Daca intarzierea instalarii sangerarii menstruale este mai mare de 5 zile sau daca apare o sangerare anormala la data posibila pentru instalarea sangerarii menstruale ori daca se suspicioneaza instalare unei sarcini din orice alte motive, este necesara excluderea prezumptiei de sarcina. 

Daca dupa tratamentul cu Postinor, apare o sarcina, trebuie luata in considerare posibilitatea unei sarcini ectopice. 

Dupa administrarea Postinor, ciclurile menstruale sunt de obicei normale si se instaleaza la datele prevazute.Uneori, pot aparea cu cateva zile mai devreme sau mai tarziu decat era de asteptat.Este recomandabil control medical pentru a initia sau a adapta aplicarea unei metode contraceptive regulate. Daca, dupa administrarea Postinor, in perioada de 7 zile de pauza ce urmeaza contraceptie hormonale regulate, sangerarea menstruala nu apare, trebuie exclusa posibilitatea enei sarcinii. 

Nu sunt recomandabile administrarii repetate ale produsului, in cadrul unui singur ciclu menstrual, deoarece acestea pot duce perturbarea ciclului menstrual. 

Postinor nu are aceeiasi eficacitate ca o metoda conventionala de contraceptie curenta, fiind adecvat doar ca masura de urgenta. Femeile care prezinta episoade repetate de administrare a contraceptiei de urgenta trebuie indrumate sa ia in considerare metodele de contraceptie pe termen lung. 

Utilizarea contraceptiei de urgenta nu inlocuieste precautiile necesare impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

Atentionari:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje 

Nu au fost raportate studii referitoare la efectul asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacientele trebuie informate despre posibilitate aparitiei de reactii adverse nervoscentrale: cefalee, ameteli, oboseala.

Reactii adverse:

  • greata; 
  • dureri ale abdomenului inferior; 
  • oboseala; 
  • cefalee; 
  • ameteli; 
  • tensiune mamara; 
  • varsaturi; 
  • alte reactii adverse.

 

Supradozaj:

Nu au fost semnalate reactii adverse grave ca urmare a ingerarii acute sau de doze mari de contraceptive orale. Supradozajul poate produce greata si, la femei, instalarea sangerarii de intrerupere. Nu exista antidot, iar tratamentul trebuie sa fie simptomatic.

Interactiuni cu alte medicamente:

Medicamentele care se presupune ca au capacitatea de a reduce eficacitatea levonorgestrelului sunt barbituricele (inclusiv pirimidona), fenitoina, carbamazepina, medicamentele pe baza de plante ce contin Hypericum perforatum (sunatoare), rifampicina, ritonavir, rifabutina, griseofulsivina. 

Medicamentele care contin levonorgestrel pot creste riscul de toxicitate a ciclosporinei din cauza posibilitatii de inhibare a metabolismului acesteia. 

Postinor nu este recomandat pacientelor cu boala hepatica severa. 

Eficacitatea Postinor poate fi afectata de sindroame severe de malabsorbtie, cum ar fi boala Crohn.

Sarcina si alaptarea:

Postinor nu va fi administrat femeilor insarcinate si nu va intrerupe sarcina. 

Atunci cand aceasta metoda contraceptiva de urgenta a esuat in prevenirea sarcinii, studiile epidemiologice nu au evidentiat vreun efect advers al progestogenilor asupra fatului. 

Alaptare:

Levonorgestrilul se secreta in laptele matern.

Conditii de pastrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. 

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original. 

A nu se lasa la indemana copiilor.

Inapoi la prospecte Mergeti la produs