Compozitie
Un comprimat contine paracetamol 500 mg, maleat de clorfeniramina 3 mg, clorhidrat de pseudoefedrina 30 mg si excipienti: povidona, amidon pregelatinizat, acid stearic, talc, stearat de magneziu.
Contraindicatii
-
Hipersensibilitate la paracetamol, fenacetina sau alte antiinflamatoare (risc crescut de reactii alergice); hipersensibilitate la clorfeniramina sau alte antihistaminice; hipersensibilitate la pseudoefedrina sau alte amine simpatomimetice; hipersensibilitate la oricare dintre excipientii produsului.
-
Deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza.
-
Insuficienta renala severa (riscul de reactii adverse renale poate fi crescut in cazul administrarii prelungite de doze mari).
-
Tulburari uretro-prostatice cu risc de retentie urinara.
-
Glaucom cu unghi inchis sau predispozitie la glaucom cu unghi inchis; glaucom cu unghi deschis.
-
Hipertensiune arteriala severa.
-
Insuficienta hepatocelulara.
-
Insuficienta coronariana severa.
-
Tratament concomitent cu inhibitori de monoamino-oxidaza (IMAO) non-selective (vezi Interactiuni).
Efecte adverse
Se recomanda sa nu se depaseasca dozele recomandate. Daca apar reactii de hipersensibilitate, tratamentul va fi intrerupt imediat.
Tratamentul va fi intrerupt daca apar palpitatii, tahicardie, greata.
Datorita continutului in paracetamol asocierea cu antiinflamatoarele nesteroidiene se va face la doze adaptate si se va evita administrarea pe termen lung.
Clorfeniramina se administreaza cu prudenta la copii si la varstnici.
Datorita prezentei clorfeniraminei, nu se recomanda administrarea concomitenta de Paracetamol Sinus cu alcool etilic sau medicamente care contin alcool etilic (vezi Interactiuni).
Similar celorlalte simpatomimetice pseudoefedrina se administreaza cu prudenta la pacienti cu hipertiroidie, boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica etc.), Diabet zaharat si psihoze.
Sportivii trebuie atentionati ca produsul contine pseudoefedrina care poate da rezultate pozitive la testele practicate la controlul antidoping.
Nu se recomanda asocierea cu simpatomimetice.
Administrarea indelungata poate scadea sau inhiba secretia salivara, prin aceasta contribuind la dezvoltarea cariilor, bolilor periodontale, candidozei orale.
Pot apare rar reactii alergice (crize de astm bronsic, dermatita alergica, edem angio-neurotic, febra, eruptii cutanate urticariene si eritematoase, soc anafilactic), afectarea sistemului nervos central SNC (agitatie, ameteli, dureri de cap, confuzie, convulsii, cosmaruri, senzatie de frica, halucinatii, insomnie, iritabilitate, neliniste, nervozitate, parestezii, psihoza, slabiciune, sedare, somnolenta, tremor, vedere incetosata sau alte tulburari de vedere), tulburari cardiovasculare (aritmii, bradi- sau tahicardie, colaps, hipertensiune tranzitorie, hipotensiune ortostatica, lesin, palpitatii), tulburari respiratorii (cresterea vascozitatii secretiilor bronsice, deprimare respiratorie, congestie nazala, senzatie de uscaciune la nivelul gurii, nasului si gatului), tulburari gastro-intestinale (anorexie, constipatie, dureri abdominale, greata, varsaturi), tulburari urogenitale (disurie, retentie de urina, colica renala, Insuficienta renala acuta, piurie sterila, ginecomastie, inhibarea ejacularii, scaderea libidoului, impotenta), tulburari hematologice (anemie hemolitica, agranulocitoza, leucopenie, neutropenie, pancitopenie, trombocitopenie), transpiratii, blefarospasm, icter si hipoglicemie.
Interactiuni
Agonistii morfinici, antiacidele, carbunele activat si anticolinergicele scad viteza de absorbtie a paracetamolului, dar nu si cantitatea totala absorbita, iar cisaprida ii creste rata de absorbtie.
Toxicitatea paracetamolului este crescuta de administrarea concomitenta de alcool etilic, antiinflamatoare nesteroidiene, acid acetilsalicilic sau alti salicilati, barbiturice, carbamazepina, hidantoina, rifampicina, sulfinpirazona, saruri de aur.
Paracetamolul creste riscul de aparitie a reactiilor adverse ale anticoagulantelor orale, antifungicelor - derivati de imidazol, carmustinei si inruditelor, doxorubicinei si inruditelor, izoniazidei si inruditelor, mercaptopurinei, ciclosporinei, cloramfenicolului, metotrexatului. Estrogenii si contraceptivele estro-progestative cresc metabolismul hepatic al paracetamolului.
Paracetamolul poate reduce reactiile adverse ale interferonului. Riscul de aparitie a reactiilor adverse ale clorfeniraminei este crescut de administrarea concomitenta cu deprimante ale sistemului nervos central SNC (antidepresive sedative, barbiturice, hipnotice, analgezice opioide, metadona, neuroleptice, anxiolitice, alcool etilic), atropina si alte anticolinergice (antidepresive triciclice, antipar-kinsoniene anticolinergice centrale, antispastice neurotrope, disopiramida, neuroleptice fenotiazinice), fenitoina.
Este contraindicata asocierea cu alcool etilic, sultoprida si inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO).
De asemenea, este contraindicata asocierea cu IMAO si datorita continutului de pseudoefedrina. Pseudoefedrina se asociaza cu prudenta cu guanetidina sau cu substante inrudite si cu anestezice volatile halogenate.
Interactiuni cu testele de laborator:
Paracetamolul poate modifica rezultatele unor determinari de laborator: glicemie, concentratiei serice de acid 5-hidroxiindolacetic testul cu bentiromida pentru evaluarea functiei hepatice, concentratia plasmatica de acid uric, bilirubina, lactat-dehidrogenaza, transaminaze, masurarea timpului de protrombina.
Clorfeniramina poate inhiba raspunsul la testele de hipersensibilitate cutanata, inducand astfel rezultate fals-negative, de aceea este recomandabil sa se opreasca administrarea clorfeniraminei cu cel putin 72 de ore inainte de efectuarea testelor cutanate care utilizeaza extracte alergenice.
Mod de administrare
Adulti: 1-2 comprimate Parasinus de 3 ori pe zi (nu se vor administra mai mult de 6 comprimate / zi si mai mult de 2 comprimate / priza).
Copii intre 12-15 ani: 2-3 comprimate Parasinus/ zi (nu se vor administra mai mult de 3 comprimate / zi si mai mult de 1 comprimat / priza).
In caz de insuficienta renala cu clearance-ul creatininei < 10 ml/min, intervalul dintre 2 doze trebuie sa fie de cel putin 8 ore.
Comprimatele se vor administra cu o jumatate de ora inainte de mese; se recomanda ingestia comprimatelor cu o cantitate suficienta de lichid.
Forma de ambalare
Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate.