Paracetamol Accord 500 mg, 20 comprimate efervescente

Prospect Paracetamol Accord 500 mg, 20 comprimate efervescente

Mergeti la produs

Paracetamol Accord 500 mg comprimate efervescente
paracetamol
 
 
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine INFORMATII importante pentru dumneavoastra.
Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Luati intotdeauna acest medicament conform indicatiilor din acest prospect sau indicatiilor medicului dumneavoastra sau farmacistului.
  • Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
  • Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe INFORMATII sau recomandari.
  • Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
  • Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
  • Daca dupa 3 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.
 
Ce gasiti in acest prospect:
 
  1. Ce este Paracetamol Accord si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Paracetamol Accord
  3. Cum sa luati Paracetamol Accord
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Paracetamol Accord
  6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII
 
 

1. Ce este Paracetamol Accord si pentru ce se utilizeaza

 
Paracetamol Accord 500 mg comprimate efervescente contine paracetamol, care apartine unui grup de medicamente denumite analgezice si antipiretice. Paracetamol Accord este utilizat in tratamentul durerii si/sau febrei usoare pana la moderate, adica febra asociata racelilor, durerea de cap, durerea de dinti, durerile menstruale, durerile musculare sau articulare.
 

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Paracetamol Accord Nu luati Paracetamol Accord

  • daca sunteti alergic la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
 

Atentionari si precautii

 
Inainte sa luati Paracetamol Accord, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
  • daca aveti probleme cu ficatul
  • daca aveti astm bronsic si in acelasi timp sunteti alergic la acid acetilsalicilic
  • daca aveti sindrom Gilbert (icter moderat)
  • daca suferiti de probleme cu rinichii
  • daca suferiti de deficienta de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza (deficienta enzimatica)
  • daca aveti insuficienta hepatica severa
  • daca aveti anemie hemolitica (descompunere anormala a celulelor rosii ale sangelui)
  • daca utilizati orice alte medicamente care afecteaza functii vitale (vezi punctul “Paracetamol Ac- cord impreuna cu alte medicamente”)
  • daca nu va alimentati corespunzator (sunteti malnutrit) sau sunteti deshidratat
 
Nu utilizati Paracetamol Accord daca aveti probleme legate de consumul de alcool sau deteriorare a ficatului si nu utilizati Paracetamol Accord impreuna cu alcool.
 
Nu luati alte medicamente care contin paracetamol.
 
Nu luati mai mult Paracetamol Accord decat dozele recomandate de la punctul 3 sau mai mult decat v-a prescris medicul dumneavoastra.
Dozele mai mari decat cele recomandate nu produc o inlaturare mai buna a durerii, dar in schimb duc la o crestere a riscului de deteriorare foarte severa a ficatului. Simptomele de deteriorare a ficatului apar in mod normal dupa cateva zile. De aceea, este important sa va adresati medicului dumneavoastra cat mai repede posibil daca ati luat mai mult decat doza recomandata.
 

Teste de laborator

Aceste comprimate pot influenta rezultatele testului de laborator al acidului uric si al zaharului din sange. Verificati acest aspect cu medicul dumneavoastra inainte de a efectua aceste teste.
 

Paracetamol Accord impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
 
Paracetamol Accord poate afecta sau poate fi afectat de alte medicamente. Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati:
  • metoclopramid (utilizat in caz de greata si varsaturi)
  • warfarina (utilizata pentru subtierea sangelui). Exista riscul ca efectul warfarinei sa fie crescut
  • probenecid (utilizat pentru guta)
  • fenitoina, fenobarbital sau carbamazepina (utilizate prentru tratamentul epilepsiei)
  • rifampicina (utilizata pentru tratamentul tuberculozei)
  • colestiramina (utilizata in tratamentul dislipidemiei). Acest medicament trebuie administrat cu cel putin o ora inainte sau dupa administrarea de paracetamol
  • cloramfenicol pentru injectii (utilizat in tratamentul infectiilor bacteriere). Cu toate acestea, cloramfenicolul recomandat in tratamentul infectiilor oculare poate fi utilizat impreuna cu
  • Paracetamol Accord
  • zidovudina (un medicament utilizat in tratamentul infectiilor cu HIV)
  • extract de sunatoare (inclus in anumite remedii din plante)
Daca urmeaza sa faceti anumite investigatii de laborator, spuneti medicului ca luati paracetamol.
 

Paracetamol Accord impreuna cu alimente si alcool

Se va evita consumul de bauturi alcoolice in cursul tratamentului cu Paracetamol Accord.
 

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati- va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest
medicament.
 
Daca este necesar, Paracetamol Accord poate fi utilizat in timpul sarcinii. Totusi, trebuie sa luati cele mai mici doze eficace pentru reducerea durerii si/sau febrei dumneavostra, si sa utilizati pentru cel mai scurt timp posibil. Contactati medicul daca durerea si/sau febra nu scad sau daca trebuie sa luati medicamentul mai des.
 
Paracetamol Accord trece in laptele matern, insa este putin probabil sa afecteze copii alaptati. Totusi, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati paracetamol pentru o perioada lunga de timp pe parcursul alaptarii.
 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Paracetamol Accord nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
 
Paracetamol Accord contine sodiu si sorbitol
Acest medicament contine 418,5 mg sodiu pe fiecare comprimat efervescent. Aceasta cantitate este echiva- lenta cu 20,9% din doza maxima zilnica recomandata de sodiu pentru un adult. Acest lucru trebuie luat in considerare la pacientii cu un regim controlat de sodiu.
 
Acest medicament contine 100 mg sorbitol (E420) pe fiecare comprimat efervescent. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
 
 

3. Cum sa luati Paracetamol Accord

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
 
Doza recomandata este de:
 

Adulti si adolescenti cu greutatea peste 50 kg (peste 15 ani):

1-2 comprimate (500 mg-1 g) la fiecare 4 pana la 6 ore, dupa cum este necesar.
In general, nu este necesar sa se depaseasca 3 g paracetamol pe zi (6 comprimate in 24 de ore). Doza maxima este de 8 comprimate (4 g) in 24 de ore.
 

Copii:

Dozele pentru copii si adolescenti trebuie determinate in functie de greutatea corporala si trebuie
folosite formele farmaceutice adecvate. Informatia cu privire la varsta copiilor in relatie cu greutatea corpo- rala, redata mai jos, are doar un caracter orientativ.
 

Copii cu greutatea peste 40 kg (peste 12 ani):

 
Un comprimat (500 mg) la fiecare 4-6 ore, de 3 pana la 4 ori in 24 de ore. Doza maxima este de 5 comprimate (2,5 g) in 24 de ore. Intervalul dintre doze trebuie sa fie intotdeauna de cel putin 4 ore.
 
Trebuie sa discutati cu un medic daca nu va simtiti mai bine sau daca va simtiti mai rau dupa 3 zile de tratament.
 
Dozele zilnice maxime nu trebuie depasite din cauza riscului de afectare foarte grava a ficatului.
 
Daca aveti probleme severe ale ficatului sau rinichilor, doza trebuie redusa sau intervalul dintre doze trebuie marit. Cereti recomandari medicului dumneavoastra.
 

Mod de administrare

Pentru administrare orala. Comprimatele se adauga intr-un pahar cu apa si trebuie dizolvate complet inainte de administrare.
 

Daca luati mai mult Paracetamol Accord decat trebuie

Informati imediat medicul daca ati luat mai mult decat trebuie din acest medicament, chiar daca va simtiti bine. Acest lucru este datorat faptului ca prea mult Paracetamol Accord poate cauza deteriorare intarziata grava a ficatului.
 

Daca uitati sa luati Paracetamol Accord

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
 
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
 
 

4. Reactii adverse posibile

 
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.
 
Intrerupeti administrarea de Paracetamol Accord si adresati-va unui medic sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital, daca manifestati oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave:
  • umflare a fetei, limbii sau gatului, dificultate la inghitire, urticarie si dificultate la respiratie (angioedem) (reactie adversa rara)
  • reactie alergica severa sau reactie de hipersensibilitate insotita de febra, eruptie trecatoare pe pie- le, umflare si uneori scadere a tensiunii arteriale (reactie adversa foarte rara)
  • reactii grave pe piele (necroliza epidermica toxica si sindrom Stevens-Johnson) (frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor existente)
  • in cazuri rare, Paracetamol Accord poate afecta celulele albe din sange, in defavoarea sistemului imunitar. In cazul in care dobanditi o infectie cu simptome cum ar fi febra cuplata cu o stare de deterioare severa a sanatatii sau febra cu simptome de infectie localizata cum ar fi durere in gat/gura sau dificultate la urinare, trebuie sa va adresati imediat unui medic astfel incat, prin analize de sange, sa se excluda o lipsa de celule albe ale sangelui (agranulocitoza). Este important ca dumneavoastra, cunoscand cele de mai sus, sa informati personalul medical cu privire la medicamentele pe care le luati.
 

Alte reactii adverse posibile

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de persoane):
  • edem (acumulare anormala de lichid sub piele)
  • depresie, confuzie, halucinatii, vedere anormala
  • durere de cap, tremurat
  • dureri abdominale, diaree, sangerari de stomac sau intestinale, greata, varsaturi
  • functie a ficatului anormala, insuficienta hepatica, necroza hepatica (moartea celulelor ficatului), icter
  • reducerea anumitor celule ale sangelui (celule rosii, trombocite si neutrofile), tulburari de coagulare, tulburari ale celulelor stem (tulburari ale celulelor care formeaza sange in maduva osoasa), anemie hemolitica (distrugerea anormala a celulelor rosii din sange)
  • febra, sedare si transpiratie
 
Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane):
  • dificultati grave la respiratie cu scurtarea respiratiei
  • leziuni hepatice
  • nivel scazut al zaharului din sange
  • urina tulbure, tulburari ale rinichilor
  • reactii grave pe piele
  • ameteli (excluzand vertijul), stare generala de rau
 
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
  • eritem polimorf (reactie alergica sau infectie a pielii)
  • acumularea de lichid pe laringe (cutie vocala)
  • anemie (scaderea numarului de celule rosii)
  • tulburari renale (insuficienta renala severa, nefrita interstitiala, sange in urina, incapacitate de a uri- na)
  • tulburari ale ficatului si infectii ale ficatului (hepatita)
  • vertij
 

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478-RO Tel: +4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
 
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de INFORMATII suplimentare privind siguranta acestui medicament.
 
 

5. Cum se pastreaza Paracetamol Accord

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor si adolescentilor. A se pastra la temperaturi sub 30°C.
Flacon: a se pastra flaconul bine inchis, pentru a fi protejat de umiditate.
Folie: a se pastra in ambalajul primar original, pentru a fi protejat de umiditate.
 
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
 
Nu utilizati acest medicament daca sunt vizibile semne de deteriorare, cum ar fi pete brune sau negre pe suprafata comprimatelor, umflarea comprimatelor sau modificari de culoare a comprimatelor.
 
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
 

6. Continutul ambalajului si alte INFORMATII Ce contine Paracetamol Accord

Substanta activa este paracetamolul. Fiecare comprimat efervescent contine paracetamol 500 mg.
 
Celelalte componente sunt: acid citric anhidru (E330), hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol (E420), carbonat de sodiu anhidru, povidona, simeticona, zaharina sodica, powdarome lemon premium (preparate aromatizante, substante aromatizante, substante natural aromatizante , maltodextrina din porumb, guma arabica, alfa-tocoferol), macrogol.
 

Cum arata Paracetamol Accord si continutul ambalajului

Paracetamol Accord 500 mg se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba pana la aproape alba, rotunde, plate, cu marginea tesita, netede pe ambele fete, cu aroma de lamaie.
 
Paracetamol Accord este ambalat in folie perforata cu doze unitare [hartie in 4 straturi/PE/Al/Surlyn (copolimer de etilena/acid metacrilic/zinc)] si flacon cu dop din PE, alb, opac, prevazut cu dispozitiv impo- triva deschiderii ilicite si desicant incorporat.
 
Marimi de ambalaj: cutie cu 6, 10, 12, 16, 20, 24, 30, 40, 60, 90 100 si 500 de comprimate efervescente. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercizaliate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Accord Healthcare Polska Sp. z o.o. ul. Taśmowa 7, 02-677 Warszawa, Polonia
 
Fabricantul
Accord Healthcare Limited Sage House, 319 Pinner Road HA1 4HF Harrow, Middlesex Marea Britanie
 
Accord Healthcare Polska Sp. z.o.o. ul. Lutomierska 50,
Pabianice, 95-200 Polonia
 
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
 
Belgia Paracetamol ParaCare 500 mg comprimés effervescents
Bulgaria Paracetamol Accord 500 mg ефервесцентни таблетки
Franta Paracetamol Accord 500 mg comprimé effervescent
Republica Ceha Paracetamol Accord
Romania Paracetamol Accord 500 mg comprimate efervescente
Spania Paracetamol Accord 500 mg Comprimidos Effervescentes
Suedia Paracetamol Accord 500 mg brustabletter
 
Acest prospect a fost revizuit in iunie 2020.
 
Inapoi la prospecte Mergeti la produs