PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
MILLIGEST drajeuri
Etinilestradiol/Gestoden
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate
face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
-
Ce este MILLIGEST si pentru ce se utilizeaza
-
Inainte sa luati MILLIGEST
-
Cum sa luati MILLIGEST
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza MILLIGEST
-
INFORMATII suplimentare
1. CE ESTE MILLIGEST SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Milligest este un contraceptiv oral trifazic, combinat care contine hormoni sintetici foliculari si luteali si este utilizat in scopul prevenirii sarcinii.
Fiecare ambalaj de contraceptiv trifazic contine drajeuri cu continut diferit de hormoni feminini, estrogen si progesteron - respectand fluctuatiile concentratiilor hormonale pe parcursul ciclului menstrual normal. Actiunea primara a hormonilor din drajeurile Milligest este impiedicarea ovarelor de a elibera un ovul in fiecare luna (ovulatiei). In plus, modificarile proprietatilor mucoasei cervicale (care constituie o bariera impotriva spermei) si endometrului (care nu mai este receptiv la implantare) contribuie, de asemenea, la efectul contraceptiv.
Milligest este un medicament care se ia timp de 21 zile urmate de 7 zile de pauza.
INFORMATII generale
Trebuie efectuat un control medical si ginecologic inainte de a incepe contraceptia orala cu acest medicament pentru a exclude bolile care pot expune la riscuri in cazul utilizarii contraceptivelor orale.
Contraceptivele orale ofera o varietate de avantaje fata de metodele alternative de contraceptie:
-
contraceptia orala este o metoda de incredere care poate fi reluata dupa intreruperea tratamentului;
-
ciclurile menstruale apar mai regulat, iar volumul si durata sangerarii pot scadea;
-
durerile din timpul menstruatiei (dismenoreea) pot fi ameliorate sau pot disparea;
-
tratamentul cu contraceptivele orale poate reduce incidenta anemiei, infectiilor pelviene, sarcinilor extrauterine (numite sarcini ectopice) si anumitor tulburari uterine, ovariene si mamare.
Daca este utilizat corect, Milligest este o forma de contraceptie eficace si reversibila. Totusi, in anumite situatii eficacitatea pilulelor poate fi redusa si va trebui sa intrerupeti luarea pilulei (vezi mai jos). In aceste cazuri trebuie fie sa nu aveti contact sexual, fie sa utilizati metode contraceptive non-hormonale suplimentare in timpul contactului sexual, pentru a asigura o contraceptie eficace (de exemplu prezervativ sau o alta metoda contraceptiva tip bariera).
Contraceptivele orale combinate (COC) cum este Milligest, nu va protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala (cum este SIDA). Numai prezervativele va pot ajuta sa va protejati impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
2. INAINTE SA LUATI MILLIGEST
Este important sa intelegeti beneficiile si riscurile utilizarii acestui medicament inainte de a incepe sa-l luati sau cand decideti sa continuati sa il utilizati. Desi medicamentul poate fi utilizat in principiu de catre orice femeie sanatoasa nu este recomandat tuturor femeilor.
Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti vreo boala sau oricare dintre factorii de risc mentionati in
acest prospect.
Inainte de a incepe sa utilizati Milligest medicul va va intreba despre problemele medicale ale dumneavoastra sau ale membrilor familiei dumneavoastra si va va verifica tensiunea arteriala. S-ar putea sa aveti nevoie si de alte controale cum ar fi examinarea sanilor.
Pe durata tratamentului cu acest medicament:
-
Veti avea nevoie de controale periodice, efectuate de medicul dumneavoastra, mai ales la reinnoirea prescriptiei;
-
Va trebui sa efectuati controale citologice ale secretiei vaginale;
-
Sa va autoexaminati sanii lunar si sa comunicati medicului orice modificare care apare la acest nivel – inclusiv umflaturi sau noduli in san;
-
In cazul in care faceti un test de sange anuntati medicul ca luati acest medicament deoarece Milligest poate influenta valorile unor teste de sange;
-
Daca urmeaza sa fiti supus unei interventii chirurgicale, asigurati-va ca medicul stie ca luati acest medicament. S-ar putea sa fie nevoie sa intrerupeti tratamentul 6 saptamani inaintea operatiei. Acest lucru este necesar pentru a preveni formarea cheagurilor de sange. Medicul va va spune cand veti putea reincepe tratamentul dupa operatie.
Nu utilizati MILLIGEST
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la etinilestradiol, gestoden sau la oricare dintre celelalte componente ale Milligest;
-
daca aveti sau ati putea avea cancer de san sau alt tip de cancer, de exemplu, cancer ovarian, cancer cervical sau cancer uterin;
-
daca aveti sau ati avut tromboze (formarea cheagurilor in vasele de sange, ceea ce duce la tromboza venelor profunde, embolie pulmonara, atac de cord sau atacuri cerebrale vasculare);
-
daca prezentati semne de susceptibilitate de tromboza;
-
daca aveti anemie cu celule de secera (siclemie);
-
daca aveti hipertensiune arteriala severa sau necontrolata;
-
daca aveti sau ati avut valvulopatii (afectari ale valvelor cardiace);
-
daca aveti tulburari ale metabolismului lipidic sanguin;
-
daca aveti diabet zaharat sever cu complicatii;
-
daca aveti sau ati avut tumoare hepatica;
-
daca aveti sau ati avut in trecut boli ale ficatului si functia ficatului dumneavoastra nu a revenit inca la normal;
-
daca prezentati o sangerare vaginala de origine necunoscuta;
-
daca aveti sau ati avut in trecut dureri de cap cu tulburari de miscare sau tulburari in perceperea obiectelor si fenomenelor (dificultati de vedere, de auz) (migrene);
-
daca aveti o eruptie trecatoare pe piele cunoscuta ca herpes gestational;
-
daca sunteti sau credeti ca puteti fi gravida.
Aveti grija deosebita cand utilizati MILLIGEST
Unele dintre situatiile mentionate mai jos pot fi agravate de administrarea Milligest. Aceasta inseamna ca trebuie sa il luati cu mare atentie si trebuie sa faceti controale mai frecvent.
Tratamentul cu Milligest si cheagurile de sange:
Acest medicament poate sa creasca usor riscul de a avea cheaguri de sange (fenomen numit tromboza), mai ales in primul an de utilizare.
Un cheag format intr-o vena a membrului inferior – tromboza venoasa profunda (TVP) – nu este in toate situatiile periculos. Totusi, daca acesta se deplaseaza si blocheaza o artera din plaman, poate provoca durere toracica, respiratie dificila, lesin sau chiar deces. Aceasta complicatie se numeste embolie pulmonara si este foarte rara.
Riscul de a avea un cheag de sange este crescut usor de tratamentul cu acest medicament:
-
Din 100.000 femei care nu iau tratamentul si care nu sunt gravide, doar 5 vor dezvolta un astfel de cheag de sange in cursul unui an;
-
Din 100.000 femei care iau un tratament de tipul celui cu Milligest, 25 vor dezvolta un cheag de sange in cursul unui an;
-
Din 100.000 femei gravide 60 vor dezvolta un cheag de sange in cursul unui an.
Foarte rar, cheagurile de sange se pot forma si in vasele de sange ale inimii (producand un atac de cord sau infarct) sau in vasele de sange ale creierului (producand un atac cerebral sau accident vascular cerebral ischemic). La femeile tinere, sanatoase riscul de a avea un atac de cord sau un atac cerebral este extrem de mic.
Sunteti mai expusa la a dezvolta un cheag de sange daca:
-
Sunteti mai in varsta,
-
Sunteti fumatoare,
-
Dumneavoastra sau o alta ruda de sange a mai avut cheaguri de sange,
-
Sunteti obeza,
-
Aveti o boala de metabolizare a lipidelor (dislipidemie) sau daca aveti alte boli foarte rare care cresc riscul de tromboza,
-
Aveti tensiunea arteriala crescuta,
-
Aveti o boala valvulara cardiaca sau batai neregulate ale cordului (fibrilatie),
-
Ati nascut de curand un copil,
-
Aveti diabet zaharat,
-
Aveti boli sistemice rare precum lupusul eritematos sistemic, boala Crohn sau colita ulcerativa,
-
Aveti o boala numita sindrom hidrolitic-uremic (o boala in care cheagurile din sange provoaca insuficienta renala),
-
Aveti siclemie,
-
Ati avut hemoragie subarahnoidiana (sangerare din vasele de sange ale creierului),
-
Nu v-ati ridicat in picioare de mult timp datorita unei interventii chirurgicale majore, unui traumatism sau datorita unei boli.
Spuneti-i medicului daca va aflati in una dintre situatiile mentionate mai sus. Tratamentul cu Milligest poate adauga un risc suplimentar celui asociat acestor situatii.
Semnele aparitiei unui cheag de sange pot fi:
Aparitia pentru prima data a unei migrene sau o migrena care devine mai grava decat anterior sau dureri de cap neobisnuit de frecvente sau de severe;
Orice modificare brusca de vedere (precum pierderea vederii sau vedere incetosata),
Orice modificari bruste de auz, vorbire, miros, gust sau tactile (ale senzatiilor de atingere),
Durere sau umflare a picioarelor,
Durere foarte intensa cand respirati,
Tuse fara o cauza aparenta,
Durere in piept si senzatie de strangere toracica,
Slabiciune sau amorteala instalate brusc intr-o parte a corpului,
Ameteala sau lesin.
In aceste situatii adresati-va imediat unui medic si nu mai luati Milligest decat daca va spune un medic. Pana la reluarea tratamentului folositi o alta metoda contraceptiva, de exemplu prezervativ.
Tratamentul contraceptiv si tensiunea arteriala
Pe parcursul utilizarii contraceptivelor orale s-a observat cresterea tensiunii arteriale (in special la varste mai inaintate, sau in cazul utilizarii prelungite de COC). Hipertensiunea este mai frecventa daca se utilizeaza contraceptive orale cu continut mare in hormoni.
Contraceptia orala nu este recomandata femeilor cu istoric de hipertensiune, sau cu afectiuni renale. La majoritatea femeilor, tensiunea revine la normal dupa intreruperea contraceptiei orale. Utilizarea anterioara de COC nu are nicio influenta asupra riscului de aparitie ulterioara a hipertensiunii.
Tratamentul contraceptiv si cancerul
Acest medicament reduce riscul de cancer de ovar si de uter daca este folosit pe termen lung. Totusi este posibil sa creasca usor riscul de cancer al colului uterin – desi aceasta se poate datora si faptului ca sunt mai putine cazurile de folosire a prezervativului la contact sexual. De aceea este important ca femeile sa isi faca examene citologice ale secretiei vaginale mai frecvent.
Daca aveti sau ati avut cancer mamar nu trebuie sa luati Milligest. Acesta creste usor riscul de cancer mamar. Acesta creste proportional cu durata tratamentului si scade la valori normale dupa 10 ani de la incetarea acestuia. Deoarece cancerul mamar este mai rar la femeile cu varsta mai mica de 40 ani, numarul de cazuri la utilizatoarele de Milligest este redus. De exemplu:
Din 10.000 femei care nu au luat niciodata medicatie anticonceptionala cu aceasta compozitie aproximativ 16 vor dezvolta cancer mamar pana la varsta de 35 ani.
Din 10.000 femei care au luat acest tip de tratament anticonceptional timp de 5 ani in primii 20 ani de viata aproximativ 17-18 vor dezvolta cancer mamar pana la varsta de 35 ani.
Din 10.000 femei care nu au luat niciodata un astfel de tip de tratament anticonceptional aproximativ 100 vor dezvolta cancer mamar pana la varsta de 45 ani.
Din 10.000 femei care au luat acest tip de tratament anticonceptional timp de 5 ani in primii 30 de ani de viata, 110 vor dezvolta cancer mamar pana la varsta de 45 ani.
Riscul de cancer mamar este mai mare daca:
-
Daca aveti o ruda de sange (mama, sora sau bunica) care a avut cancer mamar;
-
Daca sunteti obeza.
Mergeti imediat la doctor daca observati orice modificare la nivelul sanilor: retragerea pielii, retractia mamelonului sau aparitia unor noduli.
In cazuri rare, la femeile care utilizeaza contraceptive orale, s-au raportat icter sau tumori benigne ale ficatului, iar in cazuri si mai rare, la femei care au luat un astfel de tip de tratament pe termen foarte lung, s-au raportat tumori maligne (cancer) ale ficatului.
Mergeti imediat la doctor daca observati aparitia unei dureri severe la stomac sau ingalbenirea pielii sau albului ochilor (icter). S-ar putea sa trebuiasca sa intrerupeti tratamentul cu Milligest.
Pe langa starile descrise mai sus, este necesara o atentie suplimentara in cazul prezentei otosclerozei (crestere osoasa anormala in urechea medie), sclerozei multiple (afectarea ireversibila a sistemului nervos, cu scaderea fortei musculare, tulburari de echilibru, vizuale si de sensibilitate), epilepsiei (boala manifestata prin convulsii), coreei minore (boala neurologica cu miscari rapide, necontrolate), depresiei, porfiriei intermitente (boala rara cu acumularea porfirinei in tesuturi), tetanosului (contractura involuntara a muschilor), insuficientei renale, obezitatii, varicelor, lupusului eritematos sistemic (o afectiune a tesutului conjunctiv), antecedentelor de flebite, boli cardiovasculare, astmului bronsic, calculilor biliari si miomului uterin (tumora uterului).
In cursul contraceptiei orale poate sa scada nivelul de acid folic in sange. Aceasta are importanta daca ramaneti insarcinata imediat dupa intreruperea contraceptiei.
Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
Anumite medicamente pot reduce eficienta contraceptiva a medicamentului Milligest.
Acestea includ anticonvulsivante (fenitoina, topiramat), sedative (barbiturice), antibiotice (ampicilina, tetracicline), antifungice (griseofulvina, fluconazol, itraconazol), antivirale (ritonavir) si antituberculoase (rifampicina), fenilbutazona, atorvastatin, vitamina C, paracetamol, ciclosporina, teofilina, troleandomicina, precum si preparate din plante care contin sunatoare. Interactiunile pot implica medicamentele administrate recent sau ulterior.
In cazul prelevarii de sange, trebuie sa anuntati medicul ca utilizati un contraceptiv oral, deoarece medicamentul poate modifica rezultatele anumitor teste de laborator. Daca aveti diabet, s-ar putea sa aveti nevoie de cresterea dozei de insulina sau de antidiabetic oral pe
durata tratamentului anticonceptional. Medicul dumneavoastra va va spune daca aceasta este necesar.
Utilizarea MILLIGEST impreuna cu alimente si bauturi
Milligest poate fi administrat independent de mese, dar trebuie administrat cu o cantitate suficienta de lichid.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Milligest nu trebuie administrat in timpul sarcinii. Daca ati putea fi gravida faceti un test de sarcina inainte de a incepe tratamentul cu Milligest. Intrucat substantele active ale preparatului pot aparea in laptele matern si pot reduce cantitatea de lapte matern, nu se recomanda utilizarea contraceptivului Milligest in timpul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Milligest nu are nicio influenta adversa asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Controale periodice
In timpul utilizarii medicamentului, controalele medicale trebuie repetate regulat.
INFORMATII importante privind unele componente ale MILLIGEST
Milligest contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a avertizat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa il intrebati inainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA LUATI MILLIGEST
Utilizati intotdeauna Milligest exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza uzuala este un drajeu zilnic, de preferat la acelasi moment al zilei, timp de 21 de zile consecutive, incepand din prima zi a ciclului menstrual. Aceasta perioada este urmata de un interval de 7 zile de pauza de administrare, pe parcursul caruia va aparea sangerarea menstruala. Urmatoarele 21 de drajeuri trebuie administrate incepand cu ziua a 8-a (chiar daca sangerarea nu a incetat). Astfel, administrarea urmatoarelor 21 drajeuri de Milligest va fi inceputa intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii ca si primele 21 drajeuri. Volumul sangerarii vaginale poate descreste; acesta este, totusi un fenomen normal.
Primul ciclu al tratamentului
Asteptati ca urmatoarea menstruatie sa se produca. Intre timp, se recomanda utilizarea unor metode contraceptive alternative (de exemplu: prezervativul, diafragma, spermicidele). Administrarea Milligest trebuie inceputa in prima zi a ciclului menstrual.
Trecerea de la un alt contraceptiv oral combinat la Milligest
Primul drajeu de Milligest trebuie administrat in prima zi a sangerarii care intervine dupa administrarea ultimului comprimat din ambalajul de contraceptive orale utilizate anterior.
Trecerea de la preparatele cu continut exclusiv de progesteron (minipilula, injectii, implant) la Milligest
Se poate trece de la produsele contraceptive cu progesteron in cantitate mica (minipilula) la Milligest, in orice zi a ciclului menstrual (pentru implant-in ziua eliminarii acestuia; pentru injectii-in momentul in care ar trebui facuta urmatoarea). In aceste cazuri, trebuie utilizata totusi o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile ale administrarii drajeurilor.
Utilizarea dupa un avort in primul trimestru de sarcina
Dupa un avort in primul trimestru, trebuie inceputa imediat contraceptia orala, la recomandarea medicului. In acest caz nu sunt necesare alte metode contraceptive.
Utilizarea dupa nastere sau dupa avortul in al doilea trimestru de sarcina
Administrarea de Milligest poate fi inceputa la 28 de zile de la avortul in al doilea trimestru sau de la nastere daca nu alaptati. Trebuie utilizata o metoda contraceptiva suplimentara in primele 7 zile ale administrarii de drajeuri.
Totusi daca de la nastere sau de la avort, a avut loc deja un raport sexual, trebuie exclusa sarcina inainte de inceperea administrarii de Milligest sau nu trebuie sa incepeti administrarea pana la aparitia primului ciclu menstrual.
Daca ati luat mai mult MILLIGEST decat trebuie
Ingestia unor doze mari de contraceptive orale nu este asociata cu consecinte grave. Manifestarile potentiale ale unei supradoze includ greata si varsaturi, precum si sangerari minore vaginale la tinerele fete.
Daca ati luat mai multe drajeuri decat v-au fost prescrise, consultati imediat medicul sau farmacistul.
Daca ati uitat sa luati MILLIGEST
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca omiteti sa luati drajeul la ora obisnuita, acesta trebuie administrat in urmatoarele 12 ore. Luati drajeul urmator la ora normala.
Daca intarzierea administrarii Milligest depaseste 12 ore, eficacitatea contraceptiei poate scadea. In acest caz, nu luati drajeurile omise, continuati pur si simplu sa luati drajeul la ora obisnuita. Pe parcursul perioadei ulterioare de 7 zile, trebuie utilizate metode contraceptive suplimentare. In cazul in care ambalajul utilizat in mod curent contine mai putin de 7 drajeuri, nu mai este cazul sa pastrati un interval ulterior de pauza de administrare, ci incepeti urmatorul ambalaj dupa ce ati luat ultimul drajeu din ambalajul curent. In acest caz, menstruatia nu trebuie sa apara pana la finalul urmatorului ambalaj; cu toate acestea pot aparea sangerari intermenstruale. In cazul in care nu apare sangerarea dupa terminarea celui de-al doilea ambalaj, consultati medicul.
Varsaturile intervenite la 3 pana la 4 ore de la ingestia drajeului pot reduce absorbtia substantelor active. Diareea are acelasi efect, prin marirea motilitatii intestinale. In acest caz, trebuie urmate instructiunile referitoare la drajeurile omise.
Daca nu ati avut sangerare menstruala
In cazul in care nu apare menstruatia, trebuie efectuat un test de sarcina -rezultatele acestuia nu sunt influentate de acest medicament. Conceptia este foarte putin probabila daca Milligest a administrat fost conform instructiunilor, nu au aparut varsaturi si nu sunt utilizate alte medicamente concomitent. In pofida acestora, trebuie exclusa sarcina inainte de continuarea tratamentului cu contraceptive orale.
Daca incetati sa utilizati Milligest
Puteti intrerupe utilizarea acestui medicament oricand doriti. Daca intrerupeti utilizarea Milligest pentru a ramane gravida, utilizati alta metoda contraceptiva pana cand veti avea o menstruatie adevarata. In acest caz, va fi mai usor pentru medic sa anticipeze data nasterii copilului dumneavoastra.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Milligest poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Sangerarile neregulate (sangerari intermenstruale) sunt foarte frecvente pe parcursul lunilor initiale ale contraceptiei cu acest medicament.
Urmatoarele reactii adverse pot aparea pe parcursul contraceptiei orale: greata, varsaturi, dureri de cap, sensibilitate a sanilor, modificari ale greutatii corporale si ale libidoului, stari depresive, pete maronii pe fata (cloasma), tulburari menstruale, toleranta scazuta la purtarea lentilelor de contact.
Reactiile adverse rare includ cresterea tensiunii arteriale, afectiuni ale vezicii biliare, icter (ingalbenirea pielii), iritatii ale pielii, caderea parului, modificari ale secretiilor vaginale, candidoza vaginala, oboseala neobisnuita si diaree.
Foarte rar pot aparea urmatoarele reactii adverse mai severe:
formarea cheagurilor de sange in vasele de sange (tromboza venelor profunde, embolie pulmonara, infarct miocardic si accident vascular cerebral). Fumatul excesiv este asociat cu un risc mai mare de tromboza, in special la femeile peste 35 de ani, de aceea trebuie sa informati medicul daca fumati. Factorii potentiali de predispozitie la tromboza includ si antecedentele de tulburari de coagulare, de hipertensiune, ateroscleroza, diabet zaharat, obezitate patologica, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic uremic – SHU (o tulburare in care cheaguri de sange provoaca insuficienta renala), boala Crohn (afectiune inflamatorie a intestinelor), ulcere, siclemie, sangerari la nivelul creierului. tumori hepatice benigne sau maligne. Perforarea acestor leziuni poate avea ca efect hemoragie intra-abdominala care pune viata in pericol si poate deveni fatala ocazional, manifestata prin dureri abdominale intense si persistente neobisnuite. In acest caz, tratamentul medical de urgenta este indispensabil.
Alte reactii adverse care pot aparea pe parcursul utilizarii Milligest: urticarie, angioedem (umflarea buzelor, limbii sau a gatului, dificultati la inghitire sau respiratie), accentuari ale lupus eritematos sistemic, accentuari ale coreei, dureri abdominale, pancreatite (afectiuni ale pancreasului), hepatite (afectiuni ale ficatului), acnee, eritem multiform (eruptii cutanate), cresterea excesiva a parului pe fata si pe corp, indispozitie, modificari ale poftei de mancare, retinerea si acumularea lichidelor in organism, toleranta redusa la glucoza, cresterea concentratiei de grasimi in sange, cresterea concentratiei de zahar in sange.
Trebuie sa informati medicul daca va confruntati cu aceste simptome sau cu altele neobisnuite.
Incetati imediat administrarea de Milligest si solicitati asistenta medicala in cazul in care intervin oricare dintre urmatoarele evenimente:
-
semne care sugereaza tromboza (dureri toracice care pot radia in bratul stang; durere neobisnuit de severa a picioarelor; slabiciune sau paralizie a oricarei parti a corpului; senzatie de lipsa de aer, tuse neobisnuita, in special sputa sangeroasa);
-
ameteli sau lesin;
-
tulburari de vedere, auz, vorbire;
-
pierderea simturilor;
-
prima aparitie sau agravare a durerii de cap cu tulburari de miscare sau tulburari in perceperea obiectelor si fenomenelor (dificultati de vedere, de auz) (migrenei);
-
dureri de cap neobisnuit de intense, recurente sau persistente;
-
ingalbenirea pielii (icter);
-
masa palpabila la nivelul sanilor;
-
durere abdominala severa sau aparitie brusca a acesteia;
-
sangerari vaginale neobisnuit de intense sau absenta menstruatiei de doua ori la rand;
-
imobilizare prelungita sau cu 4 luni inainte de o operatie planificata;
-
suspiciune de sarcina;
-
cresterea tensiunii arteriale;
-
convulsii.
5. CUM SE PASTREAZA MILLIGEST
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Milligest dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 °C, in ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine MILLIGEST
Substantele active sunt:
Drajeuri portocaliu deschis, faza I:
Un drajeu contine 0,03 mg etinilestradiol si 0,05 mg gestoden.
Drajeuri albe, faza II:
Un drajeu contine 0,04 mg etinilestradiol si 0,07 mg gestoden.
Drajeuri verde deschis, faza III:
Un drajeu contine 0,03 mg etinilestradiol si 0,10 mg gestoden.
Celelalte componente (excipienti) sunt:
Drajeuri portocaliu deschis, faza I:
Edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona, amidon de porumb, lactoza monohidrat, (37,18 mg), oxid galben de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu, zahar.
Drajeuri albe, faza ll:
Edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona, amidon de porumb, lactoza monohidrat (37,15 mg), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu, zahar.
Drajeuri verde deschis, faza III:
Edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona, amidon de porumb, lactoza monohidrat (37,13 mg), Sepisperse AS 3199 verde (componente coloranti: indigo carmin (E 132), galben de chinolona (E 104), dioxid de titan (E 171)), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu, zahar.
Cum arata MILLIGEST si continutul ambalajului
Milligest, faza I
Drajeu de forma rotunda, de culoare portocaliu deschis.
Milligest, faza II
Drajeu de forma rotunda, de culoare alba.
Milligest, faza III
Drajeu de forma rotunda, de culoare verde deschis.
Continutul ambalajului
Cutie cu un blister Al-PVC/PVDC a cate 6 drajeuri faza I, 5 drajeuri faza II, 10 drajeuri faza III. Cutie cu 3 blistere Al-PVC/PVDC a cate 6 drajeuri faza I, 5 drajeuri faza II, 10 drajeuri faza III.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Gedeon Richter Plc., Gyömr?i út 19-21, H-1103 Budapesta, Ungaria
Pentru orice INFORMATII despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata.
Acest prospect a fost aprobat in decembrie 2012.