Metotrexat Ebewe 10 mg/ml x 1 ser. preumpl. x 2 ml sol. inj.

Prospect Metotrexat Ebewe 10 mg/ml x 1 ser. preumpl. x 2 ml sol. inj.

Mergeti la produs

AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 11706/2019/01-12                                                         

Anexa 1

Prospect: Informatii pentru utilizator

Metotrexat Ebewe 10 mg/ml solutie injectabila in seringa preumpluta Metotrexat 

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala cu ale dumneavoastra.

Daca observati oricare reactie adversa, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect:

  1. Ce este Metotrexat Ebewe si pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Metotrexat Ebewe
  3. Cum sa utilizati Metotrexat Ebewe
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Metotrexat Ebewe
  6. Continutul ambalajului si alte informatii 

1. Ce este Metotrexat Ebewe si pentru ce se utilizeaza

Metotrexat Ebewe este  un medicament care contine metotrexat. Metotrexat este o substanta cu urmatoarele proprietati:

  • interfera cu factorul de crestere al anumitor celule din organism care se inmultesc rapid (medicament antitumoral)
  • scade reactiile nedorite de aparare, contra propriului organism (imunosupresor)
  • are efecte antiinflamatorii

Metotrexat Ebewe este utilizat la pacienti cu:

  • Poliartrita reumatoida activa (PR) la pacientii adulti
  • Forme poliartritice (cand sunt implicate cinci sau mai multe articulatii) ale artritei juvenile (copii cu varsta > 3 ani) idiopatice active (AJI) forme severe, cand raspunsul la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) a fost inadecvat.
  • Forme severe, recalcitrante, dezabilitante de psoriazis, care nu raspund la alte forme de terapie conventionala cum ar fi fototerapia, PUVA si retinoizii si psoriazis sever care afecteaza articulatiile (artrita psoriazica), la pacientii adulti.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Metotrexat Ebewe

Adresati-va medicului sau farmacistului inainte sa utilizati Metotrexat Ebewe daca aveti intrebari suplimentare.

Nu utilizati Metotrexat Ebewe

  • daca sunteti alergic la metotrexat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
  • daca ati avut infectii severe si/sau aveti infectii in prezent
  • daca aveti o inflamatie la nivelul gurii sau ulceratii gastro-intestinale active
  • daca aveti afectare semnificativa a rinichilor (medicul dumneavoastra va decide severitatea bolii) 
  • daca aveti afectare semnificativa a ficatului (medicul dumneavoastra va decide severitatea bolii)
  • daca aveti tulburari ale sistemului de formare a sangelui (medicul dumneavoastra va decide severitatea bolii)
  • in caz de consum in exces de alcool etilic, daca aveti o boala hepatica cauzata de alcool sau alte afectiuni hepatice cronice
  • daca aveti afectat sistemul imunitar (ex. SIDA)
  • daca sunteti gravida sau alaptati (vezi pct. „Sarcina, alaptarea si fertilitatea”)

Atentionari si precautii

Atentionari importante referitoare la administrarea metotrexatului:

Metotrexatul trebuie utilizat numai o data pe saptamana pentru tratamentul bolilor reumatismale sau a bolilor pielii.

Utilizati intotdeauna Metotrexat Ebewe exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra.

Administrarea incorecta a metotrexatului poate duce la aparitia unor reactii adverse grave, inclusiv letale.

Cititi cu atentie punctul 3 al acestui prospect.

Discutati cu medicul sau farmacistul inainte de a utiliza Metotrexat Ebewe.

In special la varstnici, au fost raportate decese ca urmare a utilizarii accidentale zilnice a dozei saptamanale.

Metotrexatul trebuie prescris numai de medici care au o experienta suficienta in tratarea bolii cu metotrexat.

Medicul dumneavoastra va va informa despre beneficiile posibile si despre riscurile (inclusiv semnele precoce si simptomele de toxicitate) terapiei cu metotrexat.

Trebuie sa fiti atent monitorizati in timpul tratamentului, astfel incat semnele de posibile efecte toxice sau reactii adverse sa poata fi detectate cat mai repede.

Daca observati simptome de intoxicatie (va rugam sa consultati pct. 4 "Reactii adverse posibile"), adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va decide cu privire la monitorizarea si tratarea ulterioara a semnelor de intoxicatie si va va informa despre masuri suplimentare.

Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a utiliza Metotrexat Ebewe daca

  • aveti diabet zaharat tratat cu insulina
  • aveti infectii inactive, infectii prelungite (de exemplu tuberculoza, hepatita B sau C, herpes zoster), deoarece aceste boli pot fi reactivate
  • aveti/ati avut boli hepatice sau renale
  • aveti/ati avut probleme cu plamanii 
  • sunteti obez
  • aveti acumulari anormale de lichide in abdomen sau in spatiul dintre plamani si peretele toracelui (ascita, revarsat pleural)

Functia hepatica

Metotrexatul poate dauna ficatului, in timpul tratamentului cu Metotrexat Ebewe trebuie sa evitati consumul de alcool si administrarea altor medicamente care pot dauna ficatului. Inainte si in timpul tratamentului cu Metotrexat Ebewe, medicul dumneavoastra trebuie sa efectueze analize de sange pentru a va monitoriza functia hepatica. Va rugam sa consultati, de asemenea, sectiunea "Methotrexat Ebewe impreuna cu alte medicamente", „Metotrexat Ebewe cu mancare, bautura si alcool” si punctul 4.

Functia renala

Metrotexatul poate dauna rinichilor. Daca vi se administreaza Metotrexat Ebewe medicul dumneavoastra  trebuie sa efectueze teste de sange pentru monitorizarea functiei renale. Daca sunteti deshidratat sau suferiti de afectiuni care duc la deshidratare (varsaturi, diaree, stomatita), toxicitatea metotrexatului poate creste. Medicul dumneavoastra poate intrerupe tratamentul cu Metotrexat Ebewe. Vezi, de asemnea, pct. 4.

Sistemul de formare a sangelui si sistemul imunitar

Tratamentul cu Metotrexat Ebewe poate dauna maduvei osoase (depresia maduvei osoase). Acest lucru poate duce la infectii si / sau sangerari severe si anemie.

Medicul dumneavoastra va efectua teste de sange, astfel incat acestea sa poata fi tratate cat mai curand posibil.

Va rugam sa va contactati medicul daca aveti febra, dureri in gat, ulcere in gura, simptome asemanatoare gripei, epuizare, vanatai sau sangerari.

Metotrexatul poate influenta eficacitatea vaccinarilor sau testelor pentru reactivitate imuna datorata efectului sau asupra sistemului imunitar.

Sistem nervos

Anumite tulburari cerebrale (encefalita / encefalopatie) care ar putea fi letale au fost raportate cu administrarea intravenoasa a metotrexatului. Au fost raportate cazuri de leukoencefalopatie la pacientii tratati cu metotrexat oral. Daca dumneavoastra, partenerul sau persoana care are grija de dumneavoastra observati aparitia sau agravarea simptomelor neurologice, de exemplu slabiciune musculara generalizata, tulburari de vedere, modificari de gandire, de memorie si de orientare care duc la confuzie, precum si modificari de personalitate, adresati-va imediat medicului dumneavoastra, deoarece acestea pot fi simptome ale unei infectii foarte rare, grave a creierului, numita leucoencefalopatie multifocala progresiva (LMP).

Piele

Metotrexatul va poate face pielea sensibila la lumina soarelui, astfel incat trebuie sa evitati expunerea prelungita la soare.

De asemenea, nu trebuie sa vizitati un salon de bronzare fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra.

Modificarile la nivelul pielii cauzate de psoriazis se pot agrava in timpul tratamentului cu Metotrexat

Ebewe daca se produce o expunere la iradierea UV in acelasi timp.

Daca ati avut probleme cu pielea dupa radioterapie (dermatita indusa de radiatii) sau arsuri solare, aceste afectiuni pot reaparea in timpul terapiei cu metotrexat (reactie de reactivare).

Au fost raportate reactii cutanate grave, uneori letale, cum ar fi sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell) dupa utilizarea unica sau continua a metotrexatului (vezi pct. 4).

Sistemul gastrointestinal

Tratamentul cu metotrexat poate duce la complicatii grave ale sistemului gastro-intestinal. In acest caz, tratamentul cu metotrexat trebuie oprit.

Va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca aveti orice probleme ale sistemul gastro-intestinal (vezi pct. 4).

Infectii

Tratamentul cu metotrexat poate duce la infectii, care pot fi letale in unele cazuri. Contactati imediat medicul daca prezentati semne de infectie (vezi pct. 4).

Functia pulmonara

Tratamentul cu metotrexat poate duce la complicatii grave ale plamanilor. In acest caz, tratamentul cu metotrexat trebuie oprit.

Va rugam sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca aveti probleme respiratorii sau probleme cu plamanii (consultati punctul 4 al acestui prospect).

In urma utilizarii de metotrexat s-a raportat sangerarea acuta la nivelul plamanilor la pacientii cu boala reumatologica in antecedente. Daca manifestati simptome de expectoratie sau tuse cu sange, adresativa imediat medicului dumneavoastra.

Tumori

Mai putin frecvent, cancerul la nivelul ganglionilor limfatici (limfom malign) poate aparea la pacientii carora li se administreaza doze mici de metotrexat. In unele in unele cazuri acestea s-au atenuat dupa intreruperea tratamentului; prin urmare, nu a fost necesar un tratament citotoxic. Daca apare limfomul, tratamentul  cu metotrexat trebuie oprit; daca limfomul nu dispare, trebuie inceput tratamentul cu citostatice.

Metotrexatul afecteaza temporar productia de sperma si ovule, care este reversibila in majoritatea cazurilor.

Metotrexatul poate provoca avort si malformatii severe la nastere. Trebuie sa evitati sa ramaneti insarcinata in timpul terapiei cu metotrexat si cel putin inca 6 luni dupa finalizarea tratamentului, daca sunteti femeie. Daca sunteti barbat, trebuie sa evitati sa concepeti un copil in timpul tratamentului cu metotrexat si timp de cel putin 3 luni dupa incheierea tratamentului. Vezi pct. „Sarcina, alaptarea si fertilitatea”.

Examinari cu rol de urmarire si masuri de siguranta recomandate

Chiar daca metotrexatul se administreaza in doza mica, pot sa apara reactii adverse grave. Pentru a le detecta la timp, medicul dumneavoastra trebuie sa efectueze examinari de monitorizare si analize de laborator.

Inainte de inceperea tratamentului:

Inainte de inceperea tratamentului, vi se vor efectua analize ale sangelui pentru a verifica daca aveti un numar suficient de celule ale sangelui. De asemenea, se vor efectua analize ale sangelui pentru a verifica functia ficatului si pentru a afla daca nu cumva aveti hepatita. In plus, va fi verificata albumina serica (o proteina din sange), statusul privind hepatita (infectia ficatului) si functia rinichilor. De asemenea, medicul poate decide sa va efectueze si alte investigatii ale ficatului; unele dintre acestea pot consta in obtinerea de imagini ale ficatului dumneavoastra, iar altele pot necesita recoltarea unei mici probe de tesut din ficat, pentru a-l examina mai in detaliu. De asemenea, medicul dumneavoastra poate verifica daca nu cumva aveti tuberculoza si va poate efectua o radiografie toracica sau un test al functiei pulmonare.

In timpul tratamentului:

Medicul dumneavoastra poate efectua urmatoarele examinari:

  • examinari ale cavitatii bucale si faringelui, pentru detectarea de modificari ale mucoasei, precum inflamatie sau ulceratie - analize de sange/evaluarea numarului de celule ale sangelui si masurarea concentratiilor de metotrexat din sange
  • analize de sange pentru monitorizarea functiei ficatului
  • investigatii imagistice pentru monitorizarea statusului ficatului
  • recoltarea unei mici probe de tesut din ficat, pentru a-l examina mai in detaliu
  • analize de sange pentru monitorizarea functiei rinichilor
  • monitorizarea cailor respiratorii si, daca este necesar, un test al functiei pulmonare

Este foarte important sa va prezentati la programarile pentru aceste examinari. Daca rezultatele oricareia dintre aceste examinari este in afara limitelor normale, medicul dumneavoastra va va ajusta tratamentul in mod corespunzator.

Nu omiteti niciuna din programarile pentru analizele recomandate.

Daca rezultatele oricaror dintre aceste teste sunt anormale, medicul dumneavoastra va lua masurile adecvate.

Pacienti varstnici

Pacientii varstnici aflati sub tratament cu metotrexat trebuie monitorizati indeaproape de catre un medic, astfel incat posibilele reactii adverse sa poata fi detectate cat mai devreme.

Insuficienta functiei hepatice si renale, asociata cu varsta, precum si rezervele scazute ale acidului folic la varsta inaintata necesita o doza relativ mica de metotrexat.

Copii si adolescenti 

Nu este recomandata utilizarea la copii cu varsta < 3 ani din cauza experientei insuficiente la aceasta grupa de pacienti.

Copiii carora li se administreaza tratament cu Metotrexat Ebewe trebuie sa fie sub supraveghere medicala speciala, pentru a identifica cat mai curand posibil reactiile adverse.

Metotrexat Ebewe impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau puteti lua orice alte medicamente, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala, precum medicamentele din plante sau vitaminele.

Este foarte important sa spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati:

  • medicamente care va pot afecta ficatul, precum:
  • azatioprina (utilizata pentru a preveni respingerea dupa un transplant de organ)
  • leflunomida (pentru artrita reumatoida)
  • retinoizi (utilizati pentru tratamentul psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii)
  • sulfasalazina (utilizata pentru artrita reumatoida si colita ulcerativa)
  • alte tratamente pentru poliartrita reumatoida sau psoriazis cum ar fi sarurile de aur, penicilamina, hidroxiclorochina, sulfasalazina, azatioprina si ciclosporina (pentru supresia sistemului imunitar)
  • medicamente pentru tratamentul durerii si / sau inflamatiei (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau salicilati cum ar fi ibuprofen, indometacin, fenilbutazona, derivati de amidopirina si acid acetilsalicilic, inclusiv acid acetilsalicilic). Acest lucru este valabil si pentru medicamentele disponibile fara prescriptie medicala si anumite tratamente impotriva cancerului (citotoxice precum doxorubicina, mercaptopurina, procarbazina, cisplatina, L-asparaginaza, vincristina, citarabina si 5-fluorouracil)
  • antibiotice (de exemplu, peniciline, sulfonamide, trimetoprim / sulfametoxazol, tetracicline, ciprofloxacina, pristinamicina, cloramfenicol)
  • penicilinele pot reduce excretia de metotrexat determinand o potentiala crestere a reactiilor adverse
  • tranchilizante (de exemplu, benzodiazepine precum lorazepam, alprazolam)
  • medicamente pentru cresterea valorilor glicemiei (tolbutamida, glipizida, glimepirida)
  • acid para-aminobenzoic (tratamentul afectiunilor cutanate)
  • contraceptive orale
  • triamterene (tratamentul hipertensiunii arteriale)
  • medicamente anticonvulsivante precum fenitoina, levetiracetam (pentru a preveni crizele convulsive) si barbiturice (utilizate, de asemnea, injectabil pentru somn)
  • probenecid (impotriva gutei)
  • acid aminohipuric (substanta pentru verificarea functiei renale)
  • pirimetamina (utilizata pentru prevenirea si tratarea malariei)
  • medicamente utilizate pentru tratarea arsurilor de stomac sau a ulcerelor severe (de exemplu, inhibitori ai pompei de protoni precum omeprazol, pantoprazol, lansoprazol)
  • teofilina (utilizata in tratamentul astmului si a altor afectiuni ale plamanilor)
  • amiodarona (pentru tratamentul tulburarilor de ritm cardiac)
  • anestezie pe baza de oxid de azot (va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra daca ati planificat o operatie)
  • preparate din vitamine care contin acid folic, acid folinic sau orice derivati

Nu trebuie sa fiti vaccinat cu vaccinuri vii in timpul tratamentului cu metotrexat. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra.

In cazul unor pacienti care sufereau de psoriazis, s-a raportat dezvoltarea cancerului de piele dupa administrarea metotrexat si terapie PUVA (terapie cu lumina ultravioleta).

Radioterapia in timpul terapiei cu metotrexat poate creste riscul de necroza (leziuni tisulare rezultate din moartea celulelor) in tesutul moale sau in tesutul osos.

Metotrexat Ebewe impreuna cu alimente, bauturi si alcool

In cursul tratamentului cu Metotrexat Ebewe, nu trebuie sa beti nici o bautura alcoolica deoarece alcoolul poate creste toxicitatea (in special toxicitatea ficatului). Trebuie sa evitati consumul excesiv de cafea sau bauturi racoritoare care contin cafeina si ceai negru.

Sarcina, alaptarea si fertilitatea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa aveti un copil, adresativa medicului dumneavoastra pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Sarcina

Nu utilizati Metotrexat Ebewe in timpul sarcinii sau daca incercati sa ramaneti gravida. Metotrexatul poate determina malformatii congenitale, sa dauneze copilului dumneavoastra nenascut sau sa produca avorturi. Este asociat cu malformatii la nivelul craniului, fetei, inimii si vaselor sanguine, creierului si membrelor. Prin urmare, este foarte important sa nu fie administrat pacientelor gravide sau care intentioneaza sa ramana gravide. La femeile fertile, inainte de inceperea tratamentului trebuie sa se excluda orice posibilitate de sarcina, folosind masuri corespunzatoare, de exemplu test de sarcina. Trebuie sa evitati sa ramaneti gravide in timpul tratamentului cu metotrexat si inca 6 luni dupa intreruperea acestuia utilizand masuri contraceptive eficace in toata aceasta perioada (vezi de asemenea pct. „Atentionari si precautii”).

Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului sau credeti ca sunteti gravida, adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Trebuie sa vi se ofere informatii privind riscul de efecte daunatoare ale tratamentului asupra copilului.

Daca doriti sa ramaneti gravida trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra, care va poate prezenta sfaturi de specialitate, inainte de a planifica inceperea tratamentului.

Alaptarea 

Nu alaptati in timpul tratamentului, deoarece metotrexatul trece in laptele matern. Daca medicul dumneavoastra curant considera ca tratamentul cu metotrexat este absolut necesar in perioada de alaptare, trebuie sa intrerupeti alaptarea.

Fertilitatea la barbati

Datele disponibile nu indica un risc crescut de malformatii congenitale sau avort daca tatal a utilizat o doza de metotrexat mai mica de 30 mg/saptamana. Cu toate acestea, riscul nu poate fi exclus complet. Metotrexatul poate fi genotoxic. Acest lucru inseamna ca medicamentul poate determina mutatii genetice. Metotrexatul poate afecta productia de sperma, cu posibilitatea de a determina malformatii congenitale. Prin urmare, trebuie sa evitati sa concepeti un copil sau sa donati sperma in timpul tratamentului cu metotrexat si timp de cel putin 3 luni de la intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Reactiile adverse asupra sistemului nervos central, cum sunt starea de oboseala, somnolenta si ameteli, pot sa apara in cursul tratamentului cu Metotrexat Ebewe. In unele cazuri, capacitatea de a conduce vehicule si/sau utilaje poate fi influentata. Daca va simtiti obosit sau ametit, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.

Aceste efecte apar intr-o masura mai mare atunci cand se consuma alcool.

Metotrexat Ebewe contine sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza saptamanala, adica practic "nu contine sodiu".

3. Cum sa utilizati Metotrexat Ebewe

Utilizati intotdeauna Methotrexate Ebewe exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Consultati medicul sau farmacistul daca nu sunteti sigur.

Avertizare importanta referitoare la doza de Metotrexat Ebewe (metotrexat):

Utilizati Metotrexat Ebewe doar o data pe saptamana pentru tratamentul artritei reumatoide, a formelor poliartritice ale artritei idiopate juvenile sau psoriazisului. Utilizarea unei doze prea mari de Metotrexat Ebewe (metotrexat) poate fi letala. Va rugam sa cititi cu atentie punctul 3 al acestui prospect. Daca aveti intrebari, va rugam discutati cu medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte sa utilizati acest medicament.

Metotrexat Ebewe trebuie prescris de catre un medic care are cunostinte despre caracteristicile medicamentului si modul sau de actiune.

Metotrexat Ebewe se administreaza numai o data pe saptamana. Impreuna cu medicul dumneavoastra veti decide ziua saptamanii potrivita pentru a vi se face injectia.

Administrarea incorecta a Metotrexat Ebewe poate determina reactii adverse severe, cu evolutie potential letala.

Dozele recomandate sunt:  

Doze la pacientii cu poliartrita reumatoida: Doza initiala recomandata este de 7,5 mg metotrexat o data pe saptamana.

In cazul unui raspuns terapeutic insuficient si daca este tolerat bine, Metotrexat Ebewe, doza initiala poate fi crescuta treptat cu 2,5 mg. Se poate utiliza o doza initiala mai mare. Doza medie saptamanala este de 15-20 mg. In general, nu trebuie depasita o doza saptamanala de 20 mg Metotrexat Ebewe.

Dupa obtinerea rezultatelor terapeutice dorite, doza trebuie - daca este posibil - redusa treptat la cea mai mica doza de intretinere eficienta.

Raspunsul la terapie este de asteptat dupa aproximativ 4-8 saptamani. Dupa intreruperea Metotrexat Ebewe simptomele pot reaparea.

Utilizarea la copii (cu varsta mai mare de 3 ani) si adolescenti

Doze la copii (cu varsta mai mare de 3 ani) si adolescenti cu forme poliartritice de artrita juvenila idiopatica.

Doza recomandata este de 10-15 mg/m2 suprafata corporala (SC) si saptamana. In cazul unui raspuns inadecvat, doza saptamanala poate fi crescuta pana la 20 mg/m2 suprafata corporala si saptamana.  Totusi, trebuie facut mai des un control regulat.

Doze la adultii cu forme severe de psoriazis vulgar sau artrita psoriazica

Doza initiala recomandata (in comparatie cu un adult de 70 kg greutate corporala): O doza unica de test de 2,5-5 mg este recomandata pentru evaluarea toxicitatii.

Daca parametrii de laborator raman nemodificati 1 saptamana mai tarziu se continua cu aproximativ 7,5 mg. Doza se creste treptat (cu cresteri de 5-7,5 mg pe saptamana), in timp ce se monitorizeaza parametrii de laborator pana se obtine un rezultat optim al tratamentului. In general, nu trebuie depasita o doza saptamanala de 25 mg metotrexat.

Dupa obtinerea rezultatului dorit, doza trebuie, pe cat posibil, sa fie redusa treptat la cea mai mica doza de intretinere eficienta la pacientul individual.

Raspunsul la terapie apare in general dupa 4-8 saptamani. Dupa aceea, terapia este continuata sau intrerupta in functie de tabloul clinic si modificarile parametrilor de laborator.

Pacienti varstnici

Reducerea dozei trebuie luata in considerare la pacientii varstnici datorita functiei reduse a ficatului si a rinichilor, precum si a rezervelor mai scazute de folat, care apare cu inaintarea in varsta.

Pacienti cu tulburari ale functiei renale

La pacientii cu tulburari ale functiei renale este posibil sa fie necesara reducerea dozelor.

Mod si durata de administrare

Durata tratamentului este decisa de catre medicul curant. Metotrexat Ebewe se administreaza o data pe saptamana! Se recomanda a se preciza o anumita zi a saptamanii ca „zi pentru injectie”.

Metotrexat Ebewe se administreaza sub piele, intr-un muschi sau intr-o vena; la copii si la adolescenti nu trebuie administrat intravenos. 

Tratamentul cu Metotrexat Ebewe in poliartrita reumatoida, artrita juvenila idiopatica, psoriazis vulgar si artrita psoriazica este de lunga durata.

Poliartrita reumatoida In general, ameliorarea simptomatologiei este de asteptat sa apara dupa 4-8 saptamani de tratament. Simptomele pot sa reapara dupa intreruperea tratamentului cu Metotrexat Ebewe.

Forme severe de psoriazis vulgar si artrita psoriazica (psoriazis articular)  In general, raspunsul la tratament poate fi asteptat dupa 4-8 saptamani.

Terapia este continuata sau oprita in functie de severitatea simptomelor si de modificarile parametrilor de laborator.

La inceputul tratamentului, Metotrexat Ebewe va fi injectat de catre personalul medical. Cu toate acestea, medicul dumneavoastra poate decide ca puteti invata cum sa va injectati singur Metotrexat Ebewe. Veti primi pregatirea necesara in acest sens. Sub nicio forma nu trebuie sa incercati sa va injectati singur inainte sa fi fost instruit corespunzator.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Metotrexat Ebewe

Respectati dozele recomandate de medicul dumneavoastra. Nu modificati dozele dupa cum considerati dumneavoastra.

Daca dumneavoastra ati utilizat (sau altcineva a utilizat) mai mult medicament decat trebuia, trebuie anuntat un medic sau sectia de urgenta a celui mai apropiat spital.

Medicul va decide masurile de tratament necesare, in functie de severitatea intoxicatiei.

O supradoza de metotrexat poate cauza reactii toxice severe. Simptomele supradozajului pot include vanatai sau sangerari aparute usor, stare de oboseala neobisnuita, dureri in gura, greata, varsaturi, scaune negre sau cu sange, tuse cu expectoratie cu sange sau asemanatoare zatului de cafea si scaderea urinarii. Vezi, de asemenea, pct. 4.

Daca mergeti la medic sau la spital luati cu dumneavoastra cutia medicamentului. In caz de supradozaj, antidotul este folinatul de calciu.

Daca uitati sa utilizati Metotrexat Ebewe

Daca uitati sa va adiministrati o doza, utilizati in 24 de ore din ziua specificata. Daca apare o intarziere mai lunga, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata, dar continuati sa luati doza recomandata. Adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.

Daca incetati sa utilizati Metotrexat Ebewe

Nu trebuie sa intrerupeti brusc administrarea de Metotrexat Ebewe, decat daca ati discutat aceasta cu medicul dumneavoastra. Daca suspectati reactii adverse severe, intrebati imediat medicul dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Efectele secundare depind, de obicei, de nivelul dozei si de durata tratamentului cu Methotrexat Ebewe. Reactii adverse severe pot aparea chiar si la doze mai mici, ceea ce ar putea duce la intreruperea temporara sau definitiva a tratamentului. Efectele secundare pot aparea in orice moment in timpul tratamentului.

Majoritatea efectelor secundare sunt reversibile daca sunt identificate din timp. Intreruperea definitiva a terapiei nu rezolva intotdeauna complet efectele adverse.

Cu toate acestea, unele dintre reactiile adverse severe mentionate mai jos pot determina moartea subita in cazuri foarte rare.

Unele reactii adverse pot sa apara dupa terminarea tratamentului.  Discutati cu medicul dumneavoastra.

Daca dezvoltati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, adresati-va imediat medicului, deoarece acestea ar putea fi semne de reactii adverse care pun viata in pericol si care trebuie tratate imediat. Medicul dumneavoastra poate decide sa opreasca tratamentul.

Reactii adverse grave

  • Simptome alergice cum ar fi eruptii cutanate sau mancarime (in special cele care afecteaza intregul   corp), umflarea mainilor, picioarelor, gleznelor, pleoapelor, fetei, buzelor, gurii sau gatului (care ar putea duce la dificultati la inghitire sau respiratie) respiratie suieratoare, dificultate la respiratie si senzatie de lesin (acestea pot fi semne de reactii alergice severe sau soc anafilactic) (pot afecta pana la 1 din 100 de pacienti)
  • Probleme la nivelul plamanilor (simptomele pot fi de boala generala; tuse uscata iritativa; scurtare a  respiratiei, scurtare a respiratiei in repaus, durere in piept sau febra) – acestea pot fi semne de  pneumonie, pneumonie interstitiala sau alveolita (poate afecta pana la 1 din 10 pacienti)
  • Expectoratie cu sange 
  • Simptome ale insuficientei hepatice, cum ar fi ingalbenire a pielii (icter) si a albului ochilor, urina inchisa la culoare, greata, varsaturi, pierderea apetitului, durere in partea dreapta a abdomenului si mancarimi (pot afecta pana la 1 din 100 pacienti)
  • Simptome de insuficienta renala cum ar fi umflarea mainilor, a gleznelor sau picioarelor; modificari ale frecventei urinarii,  scaderea cantitatii de urina sau absentei urinei (pot afecta pana la 1 din 100 pacienti)
  • Simptome ale unei infectii, cum ar fi febra, frisoane, durere, durere in gat. Metotrexatul poate scadea rezistenta la infectii; pot aparea infectii grave ca o forma speciala de pneumonie (pneumonia cu pneumocystis-jirovecii) (pot afecta pana la 1 din 10000 de pacienti) sau intoxicare a sangelui (pot afecta pana la 1 din 1000 pacienti)
  • Febra, dureri in gat, ulceratii la nivelul gurii, in general senzatie de rau si oboseala, sangerari ale nasului, pete mici rosii pe piele. Toate acestea pot fi simptome ale leziunii maduvei osoase (pot afecta pana la 1 din 10 pacienti)
  • Ulcere la nivelul gurii si gatului (pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienti)
  • Dureri in zona stomacului, greata, varsaturi si febra. Acestea pot fi semne de pancreatita (pot afecta pana la 1 din 100 pacienti)
  • Dureri puternice in zona abdominala, febra, greata, varsaturi, diaree severa, scaune negre sau cu sange, modificari ale tranzitului intestinal. Acestea ar putea fi simptome ale complicatiilor la nivelul tractului gastro-intestinal, cum ar fi ulcerul (poate afecta pana la 1 din 100 pacienti) sau perforarea intestinului (frecventa nu este cunoscuta)
  • Reactii cutanate toxice severe, incluzand formarea de vezicule si descuamarea stratului superior al pielii (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica / sindrom Lyell). Reactiile cutanate sunt asociate cu tulburari severe ale starii generale si febra. Reactia cutanata poate pune viata in pericol (poate afecta pana la 1 din 100 de pacienti)
  • Simptome de tromboza (cheag de sange) cum ar fi durere sau presiune in piept, dureri la nivelul bratelor, spatelui, gatului sau maxilarului, dificultati de respiratie, amorteala sau slabiciune resimtite intr-o jumatate a corpului, tulburari de vorbire, dureri de cap sau somnolenta (pot afecta pana la 1 din 1000 de pacienti)
  • Tuse, dureri in piept, scurtare brusca a respiratiei sau tuse cu sange; acestea ar putea fi simptome ale emboliei pulmonare (cheag de sange in plaman) (pot afecta pana la 1 din 1000 de pacienti)

Au fost raportate de asemenea urmatoarele reactii adverse:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

Reducerea formarii celulelor sanguine cu scaderea numarului de celule albe din sange si / sau a trombocitelor (leucopenie, trombocitopenie)

  • Cefalee, ameteli
  • Tuse
  • Pierderea poftei de mancare, greata (senzatie de rau), varsaturi, diaree (in special in primele 24-48 de ore de la prima administrare de metotrexat), dureri de burta
  • Inflamatii si ulceratii in gura si gat (in special in primele 24 – 48 de ore de la prima administrare de metotrexat) 
  • Crestere a valorilor enzimelor hepatice in analizele de sange
  • Caderea parului
  • Clearance-ul scazut al creatininei (poate fi determinat cu un test de sange si arata agravarea functiei renale)
  • Senzatie de slabiciune

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

  • Zona zoster (herpes zoster)
  • Anemie
  • Scaderea numarului de celule rosii si albe din sange si a trombocitelor, scaderea brusca a anumitor celule albe din sange (agranulocitoza), tulburari de formare a celulelor sanguine (pancitopenie)
  • Oboseala, somnolenta,
  • Furnicaturi, intepaturi, senzatie de gadilare (parestezie)
  • Senzatie de arsura la nivelul pielii, eruptie trecatoare pe piele, inrosirea pielii, mancarime
  • Sensibilitate sporita la lumina soarelui, ulceratii cutanate
  • Ochi rosii (conjunctivita)

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)

  • infectii oportuniste (din cauza sistemului imunitar care nu functioneaza corect) care pot fi letale in unele cazuri
  • cancerul tesutului limfatic (limfom), va rugam sa consultati si punctul 2
  • sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator ceea ce duce la o probabilitate mai mare de infectii / inflamatii
  • diabet
  • depresie
  • slabiciune a intregii parti stangi sau drepte a corpului (semipareza)
  • ameteli, confuzie
  • convulsii
  • leziuni ale creierului (encefalopatie / leucoencefalopatie)
  • inflamarea vaselor de sange (vasculita)
  • vasculita alergica
  • formarea tesutului cicatrizat in plaman (fibroza pulmonara), lichid in jurul plamanilor
  • ulcere si sangerari in tractul digestiv
  • inflamarea pancreasului
  • afectarea ficatului, ingrasarea ficatului, formarea tesutului cicatrician in ficat (fibroza hepatica), afectarea hepatica cronica (ciroza hepatica)
  • scaderea albuminei serice
  • eruptie pe piele, inchidere la culoare a pielii
  • cresterea nodulilor reumatici
  • psoriazis dureros
  • leziuni cutanate asemanatoare herpesului
  • dureri articulare sau musculare
  • osteoporoza (reducerea masei osoase)
  • inflamatie si ulcere ale vezicii urinare (posibil cu eliminare de sange in urina), probleme de golire a vezicii urinare, urinare redusa cu sau fara dureri
  • malformatii la copilul nenascut,
  • inflamatie si ulcere ale vaginului,
  •  febra

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

  • globule rosii foarte mari (anemie megaloblastica)
  • fluctuatii ale dispozitiei
  • probleme temporare de perceptie,
  • slabiciune a miscarilor voluntare in intregul corp
  • probleme de vorbire (afazie, disartrie)
  • tulburari vizuale severe (vedere incetosata sau tulbure), cheaguri de sange in retina
  • tensiune arteriala scazuta
  • cheaguri de sange (evenimente tromboembolice)
  • durere de gat
  • intreruperea respiratiei
  • inflamatia tractului digestiv, scaune sangeroase
  • gingii inflamate
  • hepatita acuta (inflamatie a ficatului)
  • schimbarea culorii unghiilor, pierderea unghiilor
  • acnee, pete rosii sau violet datorate sangerarii vaselor de sange
  • eritem multiform, eruptie cutanata rosie
  • fracturi osoase datorate efortului
  • tulburari electrolitice, cresterea ureei, creatininei si acidului uric in sange (azotemie)
  • avort
  • formarea defectuoasa a spermei (revine la normal dupa terminarea tratamentului)
  • tulburari de menstruatie (revin la normal dupa terminarea tratamentului)

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane)

  • hepatita cauzata de virusul herpetic (hepatita herpes simplex), infectii cauzate de ciuperci (histoplasmoza, criptococcoza), de bacterii (nocardioza), de virusuri (infectii cu citomegalovirus, inclusiv pneumonie
  • herpes (herpes simplex)
  • anemia datorata formarii neadecvate a globulelor rosii (anemie aplastica), cresterea granulocitelor eozinofile in sange (eozinofilie), reducerea granulocitelor neutrofile din sange (neutropenie), umflarea ganglionilor limfatici umflati la nivelul capului si gatului, sub axile si in zona inghinala (partial reversibila), proliferarea necontrolata a limfocitelor (partial reversibila)
  • deficienta imunitara (hipogammaglobulinemie)
  • hepatita,
  • durere si slabiciune musculara la nivelul extremitatilor
  • modificari ale gustului (gust metalic)
  • inflamarea membranei creierului care provoaca paralizie sau varsaturi umflarea in jurul ochilor, inflamatia pleoapelor, lacrimare, sensibilitatea la lumina crescuta, orbirea tranzitorie, afectarea vederii
  • inflamatia membranei din jurul inimii (pericardita), lichid in membrana din jurul inimii (tamponada cardiaca), obstructia umplerii cardiace datorata fluidului din membrana din jurul inimii (revarsat cardiac)
  • rezultate anormale la testul functiei pulmonare cu dificultati de respiratie si tuse
  • varsaturi cu sange
  • moartea celulelor hepatice (necroza hepatica), degenerarea hepatica acuta, insuficienta hepatica
  • infectie profunda a foliculilor de par (furunculoza), marirea permanenta a capilarelor vizibile pe piele (telangiectazie), inflamatie acuta a patului unghial
  • sange si / sau proteine in urina
  • moarte copilului nenascut
  • probleme in formarea ovulelor (la femei) si a spermatozoizilor (la barbati)
  • tulburari ale ciclului menstrual
  • pierderea apetitului sexual
  • probleme de erectie
  • marire a sanilor la barbati
  • scurgere vaginala
  • infertilitate
  • senzatie de amorteala sau furnicaturi/sensibilitate mai redusa la stimulare decat in mod normal

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

  • pneumonie
  • reactivarea infectiei cu virusul hepatitei B, agravarea infectiei cu hepatita C
  • sangerari la nivelul plamanilor
  • cancer de piele (va rugam sa consultati si punctul 2)
  • cresterea presiunii lichidului cefalorahidian cu simptome precum dureri de cap, greata, varsaturi,       cresterea tensiunii arteriale, confuzie; afectarea sistemului nervos (neurotoxicitate), inflamatia mucoasei cerebrale (arahnoidita), paralizia picioarelor (paraplegie), stupoare, probleme de coordonare a miscarilor (ataxie), dementa,
  • deteriorare a retinei ochiului de cauza neinflamatorie (retinopatie)
  • hipoxie (lipsa de oxigen in tesuturi)
  • inflamatia neinfectioasa a mucoasei abdomenului, caracterizat prin dureri de stomac si sensibilitate la presiune (peritonita)
  • megacolon toxic (complicatie grava datorata maririi masive a colonului combinata cu dureri severe), perforatie intestinala
  • inflamatia limbii
  • reactia medicamentoasa cu eozinofilie si simptome sistemice (DRESS)
  • dermatita
  • leziuni osoase in general si la nivelul maxilarului (reactie secundara la cresterea excesiva a  globulelor albe)
  • disfunctie urogenitala
  • dureri toracice, frisoane, deteriorarea tesutului la locul injectarii
  • inrosirea si descuamarea pielii
  • tumefiere

Cand se administreaza metotrexat pe cale intramusculara, pot aparea reactii adverse locale (senzatie de arsura) sau leziuni (formarea abcesului steril, distrugerea tesutului gras) la locul injectarii.

Administrarea subcutanata a metotrexatului este bine tolerata la nivel local. Au fost observate numai reactii cutanate locale usoare, care s-au diminuat pe parcursul  tratamentului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania

Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Metotrexat Ebewe

A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe eticheta seringilor preumplute si cutie, dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.

A nu se pastra la temperaturi peste 250C. A nu se congela.

Medicamentul trebuie utilizat imediat dupa deschidere.

Nu utilizati Metotrexat Ebewe daca observati ca solutia nu este clara si contine particule.

Pentru o singura administrare. Orice cantitate de solutie nefolosita trebuie indepartata!

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Metotrexat Ebewe

Substanta activa este metotrexat. 

Fiecare ml solutie injectabila contine metotrexat 10 mg (sub forma de metotrexat disodic 10,97 mg),         

Fiecare seringa preumpluta cu 0,75 ml solutie injectabila contine metotrexat 7,5 mg.

Fiecare seringa preumpluta cu 1 ml solutie injectabila contine metotrexat 10 mg.

Fiecare seringa preumpluta cu 1,5 ml solutie contine metotrexat 15 mg. Fiecare seringa preumpluta cu 2 ml solutie contine metotrexat 20 mg.

Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), apa pentru preparate  injectabile.

Cum arata Metotrexat Ebewe si continutul ambalajului

Metotrexat Ebewe seringi preumplute contin o solutie injectabila, limpede, de culoare galbena, lipsita de particule.

Metotrexat Ebewe seringi preumplute este disponibil in seringile preumplute din sticla incolora (tip I conform Ph. Eur.) cu o capacitate de 1,25 ml, 2,25 ml sau 3,00 ml, un capac cu varf elastomeric si un dop cu piston elastomeric.

Marimi de ambalaj:

1 x 0,75 ml, 4 x 0,75 ml, 5 x 0,75 ml

1 x 1,0 ml, 4 x 1,0 ml, 5 x 1,0 ml

1 x 1,5 ml, 4 x 1,5 ml, 5 x 1,5 ml

1 x 2,0 ml, 4 x 2,0 ml, 5 x 2,0 ml 

Ace de unica folosinta pentru injectii si tampoane cu alcool.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii:

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

EBEWE Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG

Mondseestrase 11

4866 Unterach

Austria

Fabricantii

EBEWE Pharma Ges.m.b.H. Nfg. KG

Mondseestrase 11

4866 Unterach

Austria

Fareva Unterach GmbH

Mondseestrase 11

4866 Unterach

Austria

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

Sandoz Pharmaceuticals S.R.L. Calea Floreasca, nr. 169A

Cladirea A, etaj 1, sector 1, 014459,

Bucuresti, Romania

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European si in Regatul Unit (Irlanda de Nord) sub urmatoarele denumiri comerciale:

Austria

Methotrexat "Ebewe" 10 mg/ml Injektionslosung in einer Fertigspritze

Estonia

Ebetrex 10 mg/ml

Romania

Metotrexat Ebewe 10 mg/ml solutie injectabila in seringa preumpluta

Slovenia

Metotreksat Ebewe 10 mg/ml raztopina za injiciranje, napolnjena injekcijska brizga

Regatul Unit

(Irlanda de Nord)

Ebetrex 10 mg/ml solution for injection, pre-filled syringe

Acest prospect a fost revizuit in august 2023.

Urmatoarele informatii sunt adresate numai personalului medical specializat:

Instructiuni privind utilizarea, manipularea si eliminarea reziduurilor. Solutia trebuie sa fie limpede si fara particule.

Manipularea si eliminarea trebuie sa se faca asemanator altor preparate citotoxice in concordanta cu cerintele locale. Femeile gravide care fac parte din personalul medical nu trebuie sa manipuleze si/sau sa administreze Metotrexat Ebewe.

Pentru o singura utilizare. Orice cantitate de solutie nefolosita trebuie indepartata.

Orice cantitate de produs neutilizat sau materiale reziduale trebuie indepartate in concordanta cu reglementarile locale pentru substante citotoxice.

Incompatibilitati

In absenta studiilor de compatibilitate, acest medicament nu va fi amestecat cu alte medicamente.

Precautii speciale pentru pastrare

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.

A nu se pastra la temperaturi peste 250 C. A nu se congela.

Instructiuni etapa cu etapa pentru injectarea subcutanata

Etapa 1

•       Scoateti din cutie ambalajul interior care contine seringa preumpluta, canula si acul. 

•       Deschideti ambalajul interior prin tragerea clapetei laterale. Scoateti seringa preumpluta. 

•       Rotiti capacul de cauciuc gri acoperit cu plastic de pe seringa, fara a atinge orificiul seringii preumplute (vezi Figura 1).

 

image

             Figura 1

 

Etapa 2

•       Asezati acul inapoi in ambalajul interior. Solutia galbena nu se poate pierde. 

•       Verificati eticheta invelisului de plastic care contine acul. Eticheta nu trebuie sa fie deteriorata (vezi Figura 2)

 

 

image

Figura 2

 

 

Etapa 3

•       Indepartati capacul carcasei de plastic a acului rasucindu-l si apoi tragand. Vezi Figura 3.1

•       Rotiti cu atentie acul pe seringa, impreuna cu invelisul de plastic, atat cat este posibil. Vezi Figura 3.2

 

image            Figura 3.1                                                    Figura 3.2

 

Etapa 4

•     Alegeti un loc pentru injectare la nivelul burtii sau in zona coapselor si stergeti-l cu un tampon imbibat in alcool. Nu atingeti suprafata inainte de injectare (vezi Figura 4.1 si 4.2). 

 

image

                  Figura 4.1                                                                      Figura 4.2

 

Etapa 5

•           Trageti ambalajul de pe canula. Puneti deoparte ambalajul canulei. 

 

image

•           Nu atingeti canula sterila. Daca se intampla acest lucru, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului cu privire la utilizarea unei canule noi. Cu doua degete, formati un pliu din piele si apoi intepati pielea aproape vertical.

 

image 

 

Etapa 6

• Introduceti canula complet in pliul pielii. Apoi, apasati pistonul lent, in jos si injectati tot lichidul sub piele.

 

image 

 

Etapa 7

•       Scoateti cu atentie canula si tamponati locul injectiei cu un tampon. Nu frecati, deoarece aceasta manevra determina iritatie la locul injectiei.

 

image 

Pentru a evita orice vatamare, aruncati seringa folosita intr-un cos pentru obiecte ascutite. 

 

Inapoi la prospecte Mergeti la produs