PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR
Mercilon, 0,150 mg/0,020 mg comprimate
Desogestrel/etinilestradiol
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devin grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
In acest prospect gasiti:
1. Ce este Mercilon si pentru ce se utilizeaza?
2. Inainte sa utilizati Mercilon
2.1 Nu utilizati Mercilon
2.2 Aveti grija deosebita cand utilizati Mercilon
2.3 Cand trebuie sa il contactati pe medicul dumneavoastra?
3. Cum sa utilizati Mercilon?
3.1 Cand si cum sa luati comprimatele
3.2 Inceperea primei folii de Mercilon
3.3 Daca luati mai mult decat trebuie din Mercilon (supradozaj)
3.4 Ce sa faceti daca...
3.5 Daca doriti sa incetati utilizarea de Mercilon
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Mercilon
6. INFORMATII suplimentare
6.1 Ce contine Mercilon
6.2 Cum arata Mercilon si continutul ambalajului
6.3 Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
6.4 Acest prospect a fost aprobat in
1. CE ESTE MERCILON SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
Compozitia si tipul de comprimat
Mercilon este un contraceptiv oral combinat („Pilula combinata”). Fiecare comprimat contine o cantitate mica din doi hormoni feminini diferiti. Acestia sunt desogestrel (un progestogen) si etinilestradiol (un estrogen). Datorita cantitatilor mici de hormoni, Mercilon este considerat un contraceptiv oral cu doze mici. Deoarece toate comprimatele din folie contin aceiasi hormoni in aceleiasi doze, se considera ca este un contraceptiv oral combinat monofazic.
De ce sa utilizez Mercilon?
Mercilon este utilizat pentru a prevenirea sarcinii.
Cand este luat corect (fara comprimate uitate), riscul de a ramane gravida este foarte mic.
2. INAINTE SA UTILIZATI MERCILON
2.1 Nu utilizati Mercilon
Nu utilizati Mercilon daca aveti vreuna dintre afectiunile enumerate mai jos. Daca oricare dintre afectiunile de pe aceasta lista este valabila in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe sa utilizati Mercilon. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa utilizati un tip diferit de comprimat contraceptiv sau o metoda contraceptiva total diferita (nehormonala).
-
daca aveti sau ati avut in trecut un cheag de sange (tromboza) intr-un vas de sange de la nivelul unui picior, al plamanului (embolie) sau in alte organe;
-
daca aveti sau ati avut in trecut un infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
-
daca aveti sau ati avut vreodata o afectiune care poate reprezenta un prim semn al unui infarct miocardic (cum ar fi angina pectorala sau durere in piept) sau al unui accident vascular cerebral
-
(cum ar fi accident ischemic tranzitoriu sau accident vascular cerebral mic reversibil);
-
daca aveti o tulburare de coagulare a sangelui (de exemplu deficit de proteina C);
-
daca aveti sau ati avut migrena ca de exemplu simptome vizuale, incapacitate de vorbire, slabiciune ori amorteala in orice parte a corpului dumneavoastra;
-
daca aveti diabet zaharat cu afectare vasculara;
-
daca aveti un factor de risc grav sau mai multi factori de risc pentru aparitia trombozei, acest fapt poate reprezenta un motiv pentru care nu puteti utiliza Mercilon (a se vedea de asemenea punctul 2.2.3 „Mercilon si tromboza”).
-
daca aveti sau ati avut pancreatita (o inflamatie a pancreasului) asociata cu nivele crescute de grasimi din sange (colesterol);
-
daca aveti icter (ingalbenirea pielii) sau boala hepatica severa;
-
daca aveti sau ati avut un cancer care poate creste sub influenta hormonilor sexuali (de exemplu cancer de san sau al organelor genitale);
-
daca aveti sau ati avut tumori hepatice;
-
daca aveti sangerare vaginala de cauza neprecizata;
-
daca aveti hiperplazie endometriala (crestere anormala a mucoasei uterului);
-
daca sunteti sau credeti ca sunteti gravida;
-
daca sunteti alergica la oricare dintre componentele Mercilon.
Daca oricare dintre aceste afectiuni apare pentru prima data in timpul utilizarii Mercilon, opriti imediat utilizarea acestuia si spuneti medicului. Intre timp, utilizati o metoda contraceptiva nehormonala. A se vedea de asemenea „Mentiuni generale” la punctul 2.2.1.
2.2 Aveti grija deosebita cand utilizati Mercilon
2.2.1 Mentiuni generale
In acest prospect au fost descrise mai multe situatii in care trebuie sa intrerupeti utilizarea Mercilon, sau in care protectia contraceptiva poate fi scazuta. In astfel de situatii nu trebuie sa aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu un prezervativ sau o alta metoda de tip bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau metoda bazata pe temperatura. Aceste metode nu sunt sigure deoarece Mercilon influenteaza modificarile uzuale ale temperaturii si ale mucusului cervical ce apar in timpul ciclului menstrual.
Mercilon, ca toate contraceptivele orale, nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau a altor boli cu transmitere pe cale sexuala.
Mercilon v-a fost prescris dumneavoastra personal. Nu il dati altora.
Mercilon nu trebuie utilizat in mod normal pentru amanarea unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, daca in cazuri exceptionale aveti nevoie sa amanati un ciclu menstrual, spuneti medicului dumneavoastra.
2.2.2 Ce trebuie sa stiti inainte de a utiliza Mercilon
Daca Mercilon este utilizat in prezenta oricarei dintre afectiunile enumerate mai jos, este posibil sa fie necesara monitorizarea dumneavoastra atenta. Medicul dumneavoastra va poate explica acest lucru.
De aceea, daca oricare dintre acestea sunt valabile in cazul dumneavoastra, spuneti medicului dumneavoastra inainte sa incepeti utilizarea de Mercilon.
-
daca fumati;
-
daca aveti diabet zaharat;
-
daca sunteti supraponderala;
-
daca aveti hipertensiune arteriala;
-
daca aveti o boala valvulara inimii sau o anumita tulburare de ritm cardiac;
-
daca aveti o inflamatie a venelor (flebita superficiala);
-
daca aveti varice;
-
daca oricine din familia dumneavoastra apropiata (frate sau parinte) are tromboza, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
-
daca suferiti de migrena;
-
daca suferiti de epilepsie;
-
daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra apropiata (frate sau parinte) aveti sau ati avut colesterolul sau trigliceridele crescute (grasimile din sange);
-
daca o ruda apropiata are sau a avut vreodata cancer de san;
-
daca aveti boli hepatice sau biliare;
-
daca aveti boala Crohn sau rectocolita ulcerohemoragica (boala intestinala inflamatorie cronica);
-
daca aveti lupus eritematos sistemic (LES ;o boala cronica a tesutului conjunctiv care afecteaza pielea de la nivelul intregului corp);
-
daca aveti sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sangelui care produce insuficienta renala);
-
daca aveti siclemie (o boala rara de sange);
-
daca aveti o afectiune care a aparut pentru prima data sau s-a agravat in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormoni sexuali (de exemplu pierderea auzului, o boala denumita porfirie, o boala de piele denumita herpes gestational, o boala denumita coree Sydenham);
-
daca aveti sau ati avut vreodata cloasma (pete pigmentare galben-maronii la nivelul pielii, mai ales pe fata); daca da, evitati expunerea prea lunga la soare sau radiatii ultraviolete.
Daca oricare dintre afectiunile de mai sus apar pentru prima data, revin sau se agraveaza in timp ce utilizati Mercilon, trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra.
2.2.3 Mercilon si tromboza
Tromboza venoasa
Utilizarea oricarui contraceptiv oral combinat, inclusiv Mercilon, creste riscul femeii de a face tromboza venoasa (formarea unui cheag de sange intr-un vas de sange) comparativ cu o femeie care nu ia niciun comprimat (contraceptiv). Riscul de a face tromoboza venoasa este mai mare daca utilizati Mercilon comparativ cu alte contraceptive orale combinate ce contin progestativul levonorgestrel.
Riscul de tromboza venoasa la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creste:
-
cu varsta;
-
daca sunteti supraponderala;
-
daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate (frate sau parinte) a avut un cheag de sange (tromboza) la nivelul picioarelor, plamanului sau alte organe, la o varsta tanara;
-
daca trebuie sa efectuati o interventie (chirurgicala), cu orice perioada prelungita de imobilizare,daca ati avut un accident grav.
Este important sa spuneti medicului dumneavoastra dinainte ca utilizati Mercilon, deoarece este posibila sa fie necesara intreruperea tratamentului. Medicul dumneavoastra va va spune cand sa incepeti din nou utilizarea de Mercilon. Aceasta se face, de obicei, dupa aproximativ doua saptamani de la momentul in care va mobilizati complet.
Tromboza arteriala
Utilizarea contraceptivului oral combinat a fost asociata cu o crestere a riscului de tromboza arteriala (obstructia unei artere), de exemplu, la nivelul vaselor de sange ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral). Riscul de tromboza arteriala la utilizatoarele de contraceptive orale combinate creste:
-
daca fumati. Vi se recomanda cu tarie oprirea fumatului cand utilizati Mercilon, mai ales daca aveti varsta peste 35 de ani;
-
daca aveti o concentratie crescuta de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride);
-
daca aveti hipertensiune arteriala;
-
daca aveti migrena;
-
daca aveti o problema cardiaca (boala valvulara, o tulburare a ritmului cardiac).
Daca observati semne de tromboza, intrerupeti utilizarea Mercilon si spuneti medicului dumneavoastra imediat (a se vedea de asemenea punctul 2.3 „Cand trebuie sa il contactati pe medicul dumneavoastra?”)
2.2.4 Mercilon si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat ceva mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, comparativ cu femeile de aceeasi varsta, care nu utilizeaza contraceptive orale. Aceasta crestere usoara a numarului de cancere de san diagnosticate dispare treptat in urmatorii10 ani dupa intreruperea utilizarii contraceptivului oral. Nu se stie daca diferenta este cauzata de contraceptivul oral. Se poate datora si faptului ca femeile sunt examinate mai frecvent, astfel incat cancerul de san este observat mai precoce.
In cazuri rare, la utilizatoarele de contraceptive orale s-au raportat tumori hepatice benigne si, inca si mai rar, tumori hepatice maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne. Spuneti imediat medicului dumneavoastra, daca aveti durere severa la nivelul abdomenului.
Cancerul de col uterin este provocat de o infectie cu papilomavirusul uman. S-a raportat aparitia lui mai frecventa la femeile care utilizeaza contraceptive orale timp indelungat. Nu se stie daca acest fapt este cauzat de utilizarea contraceptivelor hormonale sau de comportamentul sexual si alti factori (cum ar fi o mai buna examinare preventiva a colului uterin).
2.2.5 Utilizarea altor medicamente
Unele medicamente pot impiedica Mercilon sa actioneze corect. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratamentul epilepsiei si narcolepsiei (de exemplu primidona, fenitoine, barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramat, felbamat, modafinil); tuberculoza (de exemplu rifampicina); infectiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nelfinavir, nevirapine, efavirenz); antibiotice (de exemplu griseofulvina, ampicilina, tetracicline, rifabutin) pentru alte boli infectioase; presiune sanguina crescuta in vasele de sange din plaman (bosentan), preparate din plante pe baza de sunatoare (Hypericum perforatum, utilizata in principal pentru tratamentul starilor depresive).
Mercilon poate de asemenea sa interfere cu mecanismul de actiune al altor medicamente (de exemplu ciclosporina si lamotrigina).
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente sau preparate din plante, chiar dintre cele eliberate fara reteta. De asemenea, spuneti medicului sau stomatologului care va prescrie un alt medicament (sau farmacistului) ca utilizati Mercilon. Ei va pot spune daca trebuie sa adoptati masuri contraceptive suplimentare si daca da, pentru cat timp.
2.2.6 Mercilon si sarcina
Mercilon nu trebuie utilizat de catre femeile gravide sau credeti ca pot fi gravide. Daca suspectati ca sunteti gravida in timp ce utilizati deja Mercilon, trebuie sa ii spuneti medicului cat mai curand posibil.
2.2.7 Mercilon si alaptarea
Mercilon nu este recomandat de obicei in timpul alaptarii. Daca doriti sa luati Mercilon in timpul alaptarii, va rugam sa-l intrebati pe medicul dumneavoastra.
2.2.8 Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu s-au observat efecte asupra conducerii vehiculelor si folosirii utilajelor.
2.2.9 INFORMATII importante privind unele componente ale Mercilon
Daca vi s-a spus de catre medicul dumneavoastra ca aveti intoleranta la anumite zaharuri, spuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe utilizarea de Mercilon.
2.3 Cand trebuie sa il contactati pe medicul dumneavoastra? Controale regulate
Cand utilizati Mercilon, medicul dumneavoastra va va spune sa reveniti pentru controale regulate. Trebuie sa va faceti un control in fiecare an.
Contactati medicul dumneavoastra cat mai curand posibil daca:
-
observati vreo modificare a starii dumneavoastra de sanatate, mai ales in ceea ce priveste orice element mentionat in acest prospect (a se vedea de asemenea punctul 2.1 „Nu utilizati Mercilon” si punctul 2.2.2 „Ce trebuie sa stiti inainte de a utiliza Mercilon”; nu uitati de modificarile sanatatii membrilor familiei dumneavoastra apropiate);
-
observati un nodul la nivelul sanului;
-
daca prezentati simptome de angioedem cum ar fi umflare la nivelul fetei, a limbii si/sau a gatului si/sau dificultate la inghitire sau eruptie trecatoare pe piele asociata cu dificultate la respiratie;
-
urmeaza sa utilizati alte medicamente (a se vedea de asemenea punctul 2.2.5 „Utilizarea altor medicamente”);
-
urmeaza sa fiti imobilizata sau sa fiti supusa unei interventii chirurgicale (spuneti medicului dumneavoastra cu cel putin patru saptamani inainte);
-
prezentati sangerare vaginala intensa, neobisnuita;
-
uitati sa luati comprimate in prima saptamana din cutie si aveti contact sexual in ultimele 7 zile anterioare datei de incepere a cutiei;
-
aveti diaree severa;
-
daca nu aveti sangerare menstruala de doua ori la rand sau daca suspectati ca sunteti gravida (nu incepeti urmatoarea cutie pana nu va spune medicul dumneavoastra).
Intrerupeti administrarea comprimatelor si spuneti imediat medicului dumneavoastra daca observati posibile semne de tromboza:
-
o tuse neobisnuita;
-
durere severa in piept care poate sa mearga pe mana stanga;
-
dificultati la respiratie;
-
orice cefalee prelungita, severa, neobisnuita, sau criza de migrena;
-
pierdere completa sau partiala a vederii sau vedere dubla;
-
vorbire neclara sau incapacitate de a vorbi;
-
modificari bruste ale auzului, mirosului sau gustului;
-
ameteli sau lesin;
-
slabiciune sau amorteala in orice parte a corpului;
-
durere severa la nivelul abdomenului;
-
durere sau umflare severa a unuia dintre membrele dumneavoastra inferioare
Pentru mai multe INFORMATII, consultati pct. 2.2.3 din acest prospect.
3. CUM SA UTILIZATI MERCILON
3.1 Cand si cum sa luati comprimatele
Folia de Mercilon contine 21 de comprimate. Pe folie, fiecare comprimat este marcat cu ziua din saptamana in care trebuie luat. Luati-va comprimatul in aproximativ acelasi moment al zilei in fiecare zi, cu putin lichid daca este necesar. Urmati directia sagetilor pana luati toate cele 21 de comprimate.
In urmatoarele 7 zile nu veti lua comprimate. Sangerarea menstruala trebuie sa survina in timpul acestor 7 zile (sangerare de intrerupere). De obicei, incepe in ziua 2-3 dupa ultimul comprimat de Mercilon. Incepeti sa utilizati urmatoarea dumneavoastra folie in a 8-a zi, chiar daca continuati sa aveti sangerare. Acest lucru inseamna ca veti incepe intotdeauna noile folii in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca veti avea sangerarea in aproximativ aceleasi zile, in fiecare luna.
3.2 Inceperea primei cutii de Mercilon
-
Daca nu s-au utilizat contraceptive hormonale in ultima luna
Incepeti sa utilizati Mercilon in prima zi a ciclului dumneavoastra, adica in prima zi de sangerare menstruala. Mercilon va intra in actiune imediat. Nu este nevoie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de tip bariera). Puteti de asemenea, sa incepeti in zilele 2-5
ale ciclului dumneavoastra, dar daca faceti astfel, asigurati-va ca utilizati o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de tip bariera) in primele 7 zile ale primului ciclu de utilizare a comprimatelor.
-
Cand treceti de la un alt contraceptiv hormonal combinat (contraceptiv oral combinat (COC), inel vaginal sau plasture transdermic)
Puteti sa incepeti sa utilizati Mercilon in ziua urmatoare dupa ce ati luat ultimul comprimat din cutia cu contraceptivul dumneavoastra curent (acest lucru inseamna ca nu exista un interval in care nu se iau comprimate). Daca cutia cu contraceptivul dumneavoastra curent contine comprimate inactive (fara hormoni), puteti sa incepeti sa luati Mercilon in ziua urmatoare dupa ce ati luat ultimul comprimat activ (daca nu sunteti sigura intrebati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist); De asemenea, puteti sa incepeti mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua urmatoare dupa intervalul in care nu se iau comprimate din folia cu contraceptivul dumneavoastra curent (sau ziua urmatoare dupa ultimul comprimat inactiv din contraceptivul dumneavoastra curent). In cazul in care utilizati un inel vaginal sau plasture transdermic, cel
mai bine este sa incepeti sa utilizati Mercilon in ziua in care indepartati inelul sau plasturele. De asemenea, puteti sa incepeti, cel mai tarziu, in ziua in care ati fi inceput sa utilizati urmatorul inel sau plasture.
Daca ati utilizat continuu si corect comprimatul contraceptiv, plasturele transdermic sau inelul contraceptiv si sunteti sigura ca nu sunteti gravida, puteti de asemenea sa opriti utilizarea comprimatului contraceptiv sau sa inlaturati inelul contraceptiv sau plasturele transdermic in
oricare zi si sa incepeti sa luati imediat Mercilon.
Daca respectati aceste instructiuni, nu este necesar sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara.
-
Cand treceti de la un comprimat pe baza doar de progestogen (minicomprimat)
Puteti sa intrerupeti utilizarea minicomprimatului in orice zi si sa incepeti utilizarea de Mercilon in ziua urmatoare, la acelasi moment al zilei. Dar daca aveti contact sexual, asigurati-va ca utilizati de asemenea si o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de tip bariera) in primele
7 zile ale utilizarii de Mercilon.
Cand treceti de la o solutie injectabila doar cu progestogen, de la un implant doar cu progestogen sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen (sterilet)
Incepeti utilizarea de Mercilon cand este momentul pentru urmatoarea dumneavoastra injectie sau in ziua in care este indepartat implantul sau DIU dumneavoastra. Dar, daca aveti un contact sexual, asigurati-va ca utilizati de asemena si o metoda contraceptiva suplimentara (metoda de bariera) in primele 7 zile ale utilizarii Mercilon.
Daca tocmai ati nascut, medicul dumneavoastra va poate spune sa asteptati pana la venirea primei menstruatii normale inainte de a incepe sa luati Mercilon. Uneori este posibil sa incepeti mai devreme. Medicul dumneavoastra va poate sfatui in acest sens. Daca alaptati si doriti sa luati Mercilon, trebuie sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
-
Dupa o sarcina pierduta sau dupa un avort.
Medicul dumneavoastra va va sfatui.
3.3 Daca luati Mercilon mai mult decat este necesar
Nu au existat raportari de reactii adverse grave ca urmare a utilizarii mai multor comprimate de Mercilon in acelasi timp. Daca ati luat mai multe comprimate in acelasi timp, puteti sa prezentati greata, varsaturi sau sangerare vaginala. Daca descoperiti ca un copil a luat Mercilon, cereti sfatul medicului dumneavoastra.
3.4 Ce sa faceti daca ...
…uitati sa luati comprimate
Daca ati intarziat mai putin de 12 ore cu utilizarea comprimatului, se mentine protectia contraceptiva. Luati comprimatul imediat ce va amintiti si luati urmatoarele comprimate la momentul obisnuit
Daca ati intarziat peste 12 ore cu utilizarea oricarui comprimat, protectia contraceptiva poate fi scazuta. Cu cat uitati mai multe comprimate consecutive, cu atat mai mult creste riscul de scadere a eficacitatii contraceptive. Exista un risc crescut de a ramane gravida daca uitati sa utilizati comprimate la inceputul sau la finalul foliei. De aceea trebuie sa respectati regulile de mai jos (a se vedea de asemenea diagrama de mai jos).
Mai mult de un comprimat uitat dintr-o folie
Cereti sfatul medicului dumneavoastra.
1 comprimat uitat in saptamana 1
Luati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca acest lucru presupune sa luati doua comprimate in acelasi timp) si luati urmatoarele comprimate la momentul obisnuit. Utilizati masuri contraceptive suplimentare (metode de tip bariera) pentru urmatoarele 7 zile. Daca ati avut contact sexual in saptamana dinainte de comprimatele uitate, este posibil sa ramaneti gravida. De aceea, spuneti medicului dumneavoastra imediat.
1 comprimat uitat in saptamana 2
Luati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca acest lucru presupune sa luati doua comprimate in acelasi timp) si luati urmatoarele comprimate la momentul obisnuit. Protectia contraceptiva se mentine. Nu trebuie sa luati masuri suplimentare.
1 comprimat uitat in saptamana 3
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni, fara sa fie necesara utilizarea de masuri contraceptive suplimentare.
1. Luati comprimatul uitat imediat ce va amintiti (chiar daca acest lucru presupune sa luati doua comprimate in acelasi timp) si luati urmatoarele comprimate la momentul obisnuit.
Incepeti urmatoarea folie imediat ce s-a terminat folia curenta, adica sa nu ramana intre folii niciun interval in care nu se iau comprimate. Este posibil sa nu prezentati sangerare de intrerupere pana cand veti ajunge la finalul celei de-a doua folii, dar este posibil sa prezentati pete de sange sau sangerari neregulate in zilele in care luati comprimate.
Sau
2. Intrerupeti utilizarea comprimatelor din folia dumneavoastra curenta, lasati un interval fara comprimate de 7 zile sau mai putin (inclusiv ziua in care ati uitat comprimatul) si apoi continuati cu urmatoarea folie. Cand urmati aceasta metoda, puteti incepe intotdeauna urmatoarea dumneavoastra folie in aceeasi zi a saptamanii in care incepeati de obicei.
Daca varsati sau aveti diaree severa este posibil ca substantele active din comprimatul dumneavoastra de Mercilon sa nu se absoarba complet. Daca varsati in urmatoarele de 3-4 ore dupa ce ati luat comprimatul, acest lucru este echivalent cu a uita un comprimat. Trebuie sa respectati recomandarea pentru comprimate uitate. Daca aveti diaree severa, va rugam spuneti medicului dumneavoastra.
...doriti sa schimbati ziua de incepere a ciclului menstrual
Daca utilizati comprimatele corect, veti avea ciclu in aproximativ aceeasi zi la fiecare 4 saptamani.
Daca doriti sa schimbati aceasta zi, pur si simplu scurtati (niciodata nu prelungiti) urmatorul interval in care nu utilizati comprimate. De exemplu, daca ciclul dumneavoastra menstrual incepe de obicei intr-o vineri si pe viitor doriti sa inceapa intr-o marti (cu 3 zile mai devreme) incepeti folia dumneavoastra urmatoare cu 3 zile mai devreme decat de obicei. Daca scurtati prea mult intervalul in care nu utilizati comprimate este posibil sa nu prezentati sangerare in acest interval. Puteti sa prezentati sangerari neregulate sau pete de sange in timpul utilizarii comprimatelor din urmatoarea folie.
...aveti sangerare neasteptata
Ca in cazul tuturor contraceptivelor, in primele cateva luni, este posibil sa aveti sangerari vaginale neregulate sau pete de sange intre ciclurile dumneavoastra. Este posibil sa fie necesara utilizarea de absorbante, dar continuati sa va luati comprimatele ca de obicei. Sangerarea vaginala neregulata inceteaza de obicei dupa ce corpul dumneavoastra se adapteaza la contraceptiv (de obicei dupa aproximativ 3 luni). Daca sangerarea continua, devine mai intensa sau incepe din nou, spuneti medicului dumneavoastra.
... nu aveti sangerare menstruala
Daca ati luat toate comprimatele la momentul corect si nu ati varsat sau nu ati utilizat alte medicamente este putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa luati Mercilon ca de obicei.
Daca nu va aveti doua sangerari menstruale la rand, este posibil sa fiti gravida. Spuneti imediat medicului dumneavoastra. Nu incepeti urmatoarea folie de Mercilon pana cand medicul dumneavoastra nu a verificat daca sunteti gravida.
3.5 Daca doriti sa incetati utilizarea de Mercilon
Puteti sa intrerupeti utilizarea de Mercilon in orice moment doriti. Daca nu doriti sa ramaneti gravida, intrebati medicul dumneavoastra in legatura alte metode contraceptive.
Daca intrerupeti utilizarea de Mercilon deoarece doriti sa ramaneti gravida, trebuie sa asteptati pana cand aveti o sangerare menstruala naturala inainte de a incerca sa concepeti un copil. Acest lucru va va ajuta la stabilirea datei probabile a nasterii copilului dumneavoastra.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Mercilon poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Spuneti medicului dumneavoastra daca observati orice reactie nedorita mai ales daca este severa si persistenta, sau daca exista o modificare a starii dumneavoastra de sanatate care credeti ca ar putea fi provocata de Mercilon.
Reactiile grave observate in cazul Mercilon, precum si simptomele asociate, sunt descrise la punctele 2.2.3 si 2.2.4 „Mercilon si tromboza” si „Mercilon si cancerul”.
Frecvente (care apar la mai mult de una din 100 de utilizatoare):
-
stare depresiva, modificari ale dispozitiei,
-
durere de cap,
-
greata, durere abdominala,
-
durere la nivelul sanilor, sensibilitate la nivelul sanilor
-
cresterea greutatii corporale.
Mai putin frecvente (care apar la mai mult de una din 1000 de utilizatoare, dar la mai putin de una din 100 de utilizatoare):
-
acumulare de lichid in corp,
-
scaderea dorintei sexuale,
-
migrena,
-
varsaturi, diaree
-
eruptie trecatoare pe piele, urticarie
-
marirea sanilor.
Rare (care apar la mai putin de una din 1000 de utilizatoare):
-
reactii de hipersensibilitate,
-
cresterea dorintei sexuale,
-
intoleranta la lentilele de contact,
-
eritem nodos, eritem multiform (acestea sunt afectiuni ale pielii),
-
secretie la nivelul mamelonului, scurgeri vaginale,
-
scaderea greutatii corporale.
Daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA MERCILON
Nu utilizati Mercilon dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa „EXP:”.
A se pastra comprimatele la o temperatura sub 30°C in ambalajul original. A nu se congela.
A se pastra protejat de lumina si umezeala.
Nu utilizati Mercilon daca observati, de exemplu, modificari de culoare ale comprimatului, faramitarea comprimatului sau orice alte semne vizibile de deteriorare.
A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor!
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
6.1 Ce contine Mercilon
Substantele active sunt: etinilestradiol (0,020 mg) si desogestrel (0,150 mg).
Celelalte componente sunt: dioxid de siliciu coloidal anhidru, lactoza monohidrat, amidon de cartof, povidona, acid stearic, all-
rac-alfa-tocoferol,
6.2 Cum arata Mercilon si continutul ambalajului
Mercilon este furnizat in 1, 3 sau 6 folii cu cate 21 de comprimate, ambalate intr-o cutie de carton. Comprimatele sunt biconvexe, rotunde si au diametrul de 6 mm. Fiecare comprimat este marcat cu TR deasupra unui 4 pe una dintre fete si Organon* pe fata cealalta.
6.3 Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
N.V. Organon, Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda
Fabricantul
Organon (Ireland) Ltd., PO Box 2857, Drynam Road, Swords, Dublin, Irlanda
Acest prospect a fost aprobat in Octombrie 2012.
DACA AVETI INTREBARI SUPLIMENTARE SAU AVETI NEVOIE DE INFORMATIILE COMPLETE DE PRESCRIERE REFERITOARE LA PRODUSUL MERCILON, VA RUGAM CONSULTATI-VA CU MEDICUL SAU CU FARMACISTUL DUMNEAVOASTRA.