Lopinavir Ritonavir Mylan 200 mg / 50 mg x 1 flacon x 120 comprimate filmate

Prospect Lopinavir Ritonavir Mylan 200 mg / 50 mg x 1 flacon x 120 comprimate filmate

Prospect: Informatii pentru utilizator

  • Lopinavir/Ritonavir Mylan 200 mg/50 mg comprimate filmate
  • lopinavir/ritonavir

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece acesta contine informatii importante pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi semne de boala ca dumneavoastra.

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce gasiti in acest prospect

Ce este Lopinavir/Ritonavir Mylan si pentru ce se utilizeaza

Ce trebuie sa stiti inainte ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa utilizeze Lopinavir/Ritonavir Mylan

  1. Cum sa luati Lopinavir/Ritonavir Mylan
  2. Reactii adverse posibile
  3. Cum se pastreaza Lopinavir/Ritonavir Mylan
  4. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Lopinavir/Ritonavir Mylan si pentru ce se utilizeaza

Medicul dumneavoastra v-a prescris lopinavir/ritonavir pentru a va ajuta in controlul infectiei cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV). Lopinavir/ritonavir realizeaza acest lucru prin incetinirea extinderii infectiei in organismul dumneavoastra.

Lopinavir/Ritonavir Mylan nu vindeca infectia cu HIV sau SIDA.

Lopinavir/ritonavir este folosit de copii cu varsta de cel putin 2 ani, adolescenti si adulti infectati cu HIV, virusul care provoaca SIDA.

Lopinavir/ritonavir contine substantele active lopinavir si ritonavir. Lopinavir/ritonavir este un medicament antiretroviral. Apartine unui grup de medicamente numit inhibitori de proteaza.

Lopinavir/ritonavir se prescrie pentru utilizare in asociere cu alte medicamente antivirale.

Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra si va stabili care medicamente sunt cele mai bune pentru dumneavoastra.

2. Ce trebuie sa stiti inainte ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa utilizeze Lopinavir/Ritonavir Mylan

Nu luati Lopinavir/Ritonavir Mylan daca:

  • sunteti alergic la lopinavir, ritonavir sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6);
  • aveti afectiuni hepatice severe.

Nu luati Lopinavir/Ritonavir Mylan concomitent cu oricare dintre urmatoarele medicamente:

  • astemizol sau terfenadina (utilizate in mod obisnuit pentru tratamentul simptomelor alergice – aceste medicamente pot fi disponibile fara prescriptie medicala);
  • midazolam forma de administrare orala (se inghite), triazolam (utilizate pentru tratamentul anxietatii si/sau a dificultatilor la adormire);
  • pimozida (utilizata pentru tratamentul schizofreniei);
  • quetiapina (utilizata pentru tratamentul schizofreniei, tulburarii bipolare si tulburarii majore depresive);
  • lurasidona (utilizat pentru tratamentul depresiei);
  • ranolazina (utilizat pentru tratamentul durerii cronice in piept [angina pectorala]);
  • cisaprida (utilizata pentru tratamentul anumitor tulburari la nivelul stomacului);
  • ergotamina, dihidroergotamina, ergonovina, metilergonovina, (utilizate in tratamentul durerilor de cap);
  • amiodarona, dronedarona (utilizate in tratamentul tulburarilor de ritm cardiac);
  • lovastatina, simvastatina (utilizate pentru scaderea colesterolului din sange);
  • lomitapida (utilizat pentru scaderea colesterolului din sange);
  • alfuzosin (utilizat la barbati pentru tratamentul simptomelor determinate de cresterea volumului prostatei (hiperplazie benigna de prostata (HBP));
  • acid fusidic (utilizat pentru tratamentul infectiilor pielii determinate de Staphylococc, cum sunt impetigo si dermatita infectata. Acidul fusidic utilizat in tratamentul de lunga durata al infectiilor oaselor si articulatiilor trebuie sa fie utilizat sub supravegherea medicului (vezi pct. Alte medicamente si Lopinavir/Ritonavir Mylan);
  • colchicina (medicament pentru tratamentul gutei) daca aveti probleme ale rinichilor si/sau ale ficatului (vezi pct. Alte medicamente si Lopinavir/Ritonavir Mylan);
  • elbasvir/grazoprevir (utilizate pentru tratamentul hepatitei cronice cu virus C [VHC]);
  • ombitasvir/paritaprevir/ritonavir cu sau fara dasabuvir (utilizat pentru tratamentul hepatitei cronice cu virus C [VHC]);
  • neratinib (utilizat pentru tratamentul cancerului de san);
  • avanafil sau vardenafil (utilizat pentru tratamentul tulburarilor de erectie);
  • sildenafil utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare (tensiune arteriala crescuta in artera pulmonara). In cazul in care sildenafil este utilizat pentru tratamentul tulburarilor de erectie, acesta poate fi luat numai cu acordul medicului (vezi punctul. Alte medicamente si Lopinavir/Ritonavir Mylan);
  • preparate care contin sunatoare (Hypericum perforatum).

Pentru informatii privind alte medicamente care necesita grija deosebita, cititi lista medicamentelor de mai jos de la punctul ‘Alte medicamente si Lopinavir/Ritonavir Mylan’.

Daca luati oricare dintre aceste medicamente intrebati medicul dumneavoastra daca este necesara fie schimbarea tratamentului pe care il luati pentru celelalte afectiuni, fie schimbarea tratamentului antiretroviral.

Atentionari si precautii

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul ininte sa utilizati Lopinavir/Ritonavir Mylan.

Informatii importante

Persoanele tratate cu lopinavir/ritonavir pot sa dezvolte in continuare infectii sau alte afectiuni asociate cu infectia cu HIV si SIDA. De aceea, este important sa ramaneti sub supravegherea medicului dumneavoastra in timpul tratamentului cu lopinavir/ritonavir.

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti/ati avut sau copilul dumneavoastra are/a avut

Hemofilie de tip A si B deoarece lopinavir/ritonavir poate creste riscul de sangerare.

Diabet zaharat deoarece s-a raportat cresterea zaharului in sange la pacientii tratati cu lopinavir/ritonavir.

Istoric de afectiuni ale ficatului deoarece pacientii cu istoric de boli ale ficatului, inclusiv hepatita B sau C, au un risc crescut de aparitie a reactiilor adverse hepatice severe si potential fatale.

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti sau copilul dumneavoastra are

Greata, varsaturi, dureri abdominale, dificultati la respiratie si slabiciune severa a musculaturii picioarelor si bratelor deoarece aceste simptome indica cresterea valorilor acidului lactic in sange.

Sete, urinare frecventa, vedere incetosata sau scadere in greutate deoarece acestea pot indica cresterea valorilor zaharului in sange.

Greata, varsaturi, dureri abdominale precum si cresterea trigliceridelor (grasimi in sange) sunt considerate factori de risc pentru pancreatita (inflamatia pancreasului) si aceste simptome pot sugera aceasta boala.

La unii pacienti cu infectie HIV avansata si cu istoric de infectii oportuniste, pot sa apara semne si simptome de inflamatie a unei infectii anterioare la scurt timp dupa inceperea tratamentului anti-HIV. Se crede ca aceste simptome sunt cauzate de imbunatatirea raspunsului imunitar al organismului, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor care au fost prezente fara simptome vizibile.

Dupa ce incepeti sa luati medicamente pentru tratamentul infectiei cu HIV, in afara de infectiile oportuniste, pot sa apara de asemenea boli autoimune (o afectiune care apare atunci cand sistemul imunitar ataca tesutul sanatos al corpului). Tulburari autoimune pot sa apara dupa mai multe luni de la inceperea tratamentului. Daca observati orice simptome de infectie sau alte simptome, cum ar fi slabiciune musculara, slabiciune care incepe la maini si picioare si se deplaseaza in sus spre trunchi, palpitatii, tremuraturi sau hiperactivitate, va rugam spuneti imediat medicului dumneavoastra pentru ca acesta sa va stabileasca tratamentul necesar.

Rigiditate articulara, dureri permanente si durere (in special ale soldului, genunchiului si umarului) si dificultati in miscare deoarece unii pacienti care utilizeaza aceste medicamente pot dezvolta o boala a oaselor numita osteonecroza (distrugerea tesutului osos cauzata de pierderea vascularizatiei la nivelul osului). Durata tratamentului antiretroviral asociat, utilizarea corticosteroizilor, consumul de alcool etilic, imunosupresia severa (reducerea functiei sistemului imun), indice mare al masei corporale, printre altele, pot fi cativa dintre numerosii factori de risc de aparitie a acestei afectiuni.

Dureri musculare, sensibilitate sau slabiciune, in special in asociere cu utilizarea acestor medicamente. In cazuri rare aceste tulburari musculare pot fi grave.

Simptome de ameteala, stare de confuzie, lesin sau senzatie de batai cardiace anormale. Lopinavir/ritonavir poate cauza modificari ale ritmului si a activitatii electrice ale inimii dumneavoastra. Aceste modificari pot fi observate pe ECG (electrocardiograma).

Alte medicamente si Lopinavir/Ritonavir Mylan

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra luati, ati luat recent sau ati putea lua orice alte medicamente.

antibiotice (de exemplu rifabutina, rifampicina, claritromicina);

medicamente impotriva cancerului (de exemplu abemaciclib, afatinib, apalutamida, ceritinib, encorafenib, ibrutinib, venetoclax, majoritatea inhibitorilor tirozin kinazei precum dasatinib si nilotinib, de asemenea vincristina si vinblastina);

anticoagulante (de exemplu warfarina, rivaroxaban, vorapaxar);

antidepresive (de exemplu trazodona, bupropiona);

medicamente antiepileptice (de exemplu carbamazepina, fenitoina, fenobarbital, lamotrigina si valproat);

antifungice (de exemplu ketoconazol, itraconazol, voriconazol);

medicament pentru tratamentul gutei (de exemplu colchicina). Nu trebuie sa luati Lopinavir/Ritonavir Mylan impreuna cu colchicina daca aveti probleme cu rinichii si/sau cu ficatul (vezi de asemenea ‘Nu luati Lopinavir/Ritonavir Mylan’ de mai sus;

medicament pentru tratamentul tuberculozei (bedaquilina, delamanid);

medicamente antivirale utilizate in tratamentul infectiei cronice cu virusul hepatitei C (VHC) la adulti (de exemplu glecaprevir/pibrentasvir si sofosbuvir/velpatasvir/voxilaprevir);

medicamente pentru tratamentul tulburarilor de erectie (de exemplu sildenafil si tadalafil);

acid fusidic utilizat pentru tratamentul de lunga durata al infectiilor oaselor si articulatiilor (de exemplu osteomielita);

 medicamente pentru inima incluzand:

  • digoxina
  • blocante ale canalelor de calciu (de exemplu felodipina, nifedipina, nicardipina);
  • medicamente utilizate pentru corectarea tulburarilor de ritm cardiac (de exemplu bepridil, lidocaina cu administrare sistemica, chinidina);
  • antagonisti CCR5 HIV (de exemplu maraviroc);
  • inhibitori de integraza HIV-1 (de exemplu raltegravir);
  • medicamente utilizate pentru tratarea numarului mic de trombocite (de exemplu, fostamatinib);
  • levotiroxina (utilizat pentru tratamentul problemelor tiroidei);
  • medicamente utilizate pentru scaderea colesterolului din sange (de exemplu atorvastatina, lovastatina, rosuvastatina sau simvastatina);
  • medicamente utilizate pentru tratamentul astmului bronsic si al altor afectiuni ale plamanilor cum este boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) (de exemplu salmeterol);
  • medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare (tensiune arteriala crescuta in artera pulmonara) (de exemplu bosentan, riociguat, sildenafil, tadalafil);
  • medicamente care afecteaza sistemul imunitar (de exemplu ciclosporina, sirolimus, rapamicina, tacrolimus);
  • medicamente utilizate pentru a va ajuta sa va lasati de fumat (de exemplu bupropiona);
  • medicamente pentru calmarea durerii (de exemplu fentanil);
  • medicamente asemanatoare morfinei (de exemplu metadona);
  • inhibitori non-nucleozidici de revers transcriptaza (INNRT) (de exemplu efavirenz, nevirapina);
  • contraceptive orale sau utilizarea contraceptivelor sub forma de plasture pentru a preveni sarcina (vezi punctul de mai jos intitulat Contraceptive);
  • inhibitori de proteaza (de exemplu fosamprenavir, indinavir, ritonavir, saquinavir, tipranavir);
  • sedative (de exemplu midazolam administrat prin injectare);
  • corticosteroizi (de exemplu dexametazona, propionat de fluticazona, etinilestradiol, triamcinolon).

Pentru informatii privind medicamentele pe care nu trebuie sa le luati concomitent cu lopinavir/ritonavir, cititi lista medicamentelor de mai sus ‘Nu luati Lopinavir/Ritonavir Mylan concomitent cu oricare dintre urmatoarele medicamente’.

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra luati, ati luat recent sau este posibil sa luati orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Medicamente pentru tulburari de erectie (avanafil, vardenafil, sildenafil, tadalafil)

Nu luati lopinavir/ritonavir daca utilizati in prezent avanafil sau vardenafil.

Nu trebuie sa luati lopinavir/ritonavir concomitent cu sildenafil utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale pulmonare (tensiune arteriala crescuta in artera pulmonara) (vezi, de asemenea, punctul. Nu luati Lopinavir/Ritonavir Mylan de mai sus).

Daca luati sildenafil sau tadalafil concomitent cu lopinavir/ritonavir, puteti prezenta riscul de reactii adverse cum sunt tensiune arteriala mica, lesin, tulburari de vedere si erectie prelungita cu durata de peste 4 ore. Daca erectia dureaza mai mult de 4 ore, trebuie sa primiti imediat ingrijiri medicale pentru a evita lezarea definitiva a penisului. Medicul dumneavoastra poate sa va explice aceste simptome.

Contraceptive

Daca luati un contraceptiv oral sau utilizati un plasture contraceptiv pentru prevenirea sarcinii, trebuie sa utilizati o metoda de contraceptie suplimentara sau diferita (de exemplu prezervativul), deoarece lopinavir/ritonavir poate sa reduca eficacitatea contraceptivelor orale si a celor sub forma de plasture.

Sarcina si alaptarea

Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca intentionati sa aveti un copil, sunteti gravida, credeti ca ati putea fi gravida sau daca alaptati.

Daca alaptati sau intentionati sa alaptati, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand posibil.

Alaptarea nu este recomandata la femeile care sunt in evidenta cu HIV deoarece infectia cu HIV se poate transmite la sugar prin laptele matern.

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

Nu au fost studiate in mod specific efectele posibile ale lopinavir/ritonavir asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca apare orice reactie adversa (de exemplu greata) care va afecteaza capacitatea de a efectua aceste activitati in siguranta. Daca este cazul, adresati-va medicului dumneavoastra.

Lopinavir/Ritonavir Mylan contine sodiu

Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adica „practic nu contine sodiu”.

3. Cum sa luati Lopinavir/Ritonavir Mylan

Intotdeauna luati acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur sigur cum trebuie sa luati medicamentul dumneavoastra.

Cat si cand trebuie sa luati Lopinavir/Ritonavir Mylan? Utilizarea la adulti

La adult doza uzuala este de 400 mg/100 mg de doua ori pe zi, adica la intervale de 12 ore, in asociere cu alte medicamente anti-HIV. Pacientii adulti care nu au utilizat anterior alte medicamente antiretrovirale pot sa ia de asemenea lopinavir/ritonavir comprimate o data pe zi in doza de 800 mg/200 mg. Medicul dumneavoastra va va spune care este doza de lopinavir/ritonavir care trebuie administrata. Pacientii adulti care au luat anterior alte medicamente antiretrovirale pot lua lopinavir/ritonavir comprimate o data pe zi in doza de 800/200 mg, daca medicul decide ca este cazul.

Nu trebuie sa se utilizeze lopinavir/ritonavir o data pe zi concomitent cu efavirenz, nevirapina, carbamazepina, fenobarbital si fenitoina.

Lopinavir/ritonavir comprimate poate fi luat cu sau fara alimente.

Utilizarea la copii

Pentru copii, medicul dumneavoastra stabileste doza exacta (numarul de comprimate) in functie de inaltimea si greutatea copilului.

Lopinavir/ritonavir comprimate poate fi luat cu sau fara alimente.

Exista, de asemenea, lopinavir/ritonavir sub forma de comprimate filmate 100 mg/25 mg. Este disponibil lopinavir/ritonavir solutie orala pentru pacientii care nu pot inghiti comprimate.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra luati mai mult decat trebuie din Lopinavir/Ritonavir Mylan

Daca v-ati dat seama ca ati luat mai mult decat trebuie din lopinavir/ritonavir, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

 Daca nu puteti lua legatura cu medicul dumneavoastra, adresati-va unitatii de primiri urgente a celui mai apropiat spital.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra uitati sa luati Lopinavir/Ritonavir Mylan

Daca luati lopinavir/ritonavir de doua ori pe zi

Daca observati ca ati omis o doza in decurs de 6 ore de la doza obisnuita, luati doza omisa cat mai curand posibil si apoi continuati tratamentul dupa schema de administrare obisnuita stabilita de catre medicul dumneavoastra.

Daca observati ca ati omis o doza la mai mult de 6 ore de la doza obisnuita, nu luati doza uitata. Luati doza urmatoare dupa schema de administrare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca luati lopinavir/ritonavir o data pe zi

Daca observati ca ati omis o doza in decurs de 12 ore de la doza obisnuita, luati doza omisa cat mai curand posibil si apoi continuati tratamentul dupa schema de administrare obisnuita stabilita de catre medicul dumneavoastra.

Daca observati ca ati omis o doza la mai mult de 12 ore de la doza obisnuita, nu luati doza uitata. Luati doza urmatoare dupa schema de administrare obisnuita. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra intrerupeti utilizarea Lopinavir/Ritonavir Mylan

Nu intrerupeti tratamentul si nu modificati doza zilnica de lopinavir/ritonavir fara a discuta mai intai cu medicul dumneavoastra.

Lopinavir/ritonavir trebuie administrat intotdeauna de doua ori pe zi, in fiecare zi pentru a permite controlul infectiei cu HIV, indiferent de cat de bine va simtiti.

Luand lopinavir/ritonavir, asa cum vi s-a recomandat, asigura cea mai buna sansa de a intarzia dezvoltarea rezistentei la medicament.

In cazul in care o reactie adversa va impiedica sa luati lopinavir/ritonavir asa cum v-a fost recomandat, spuneti imediat medicului dumneavoastra.

Trebuie sa aveti intotdeauna lopinavir/ritonavir la indemana, pentru a nu ramane fara medicament. In timpul calatoriilor sau cand aveti nevoie de spitalizare, asigurati-va ca aveti suficient lopinavir/ritonavir, cel putin pana cand puteti procura din nou medicamentul.

Continuati sa luati medicamentul pana cand medicul dumneavoastra va recomanda altfel.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, lopinavir/ritonavir poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele. Poate fi dificil sa deosebiti reactiile adverse provocate de lopinavir/ritonavir de cele ale altor medicamente luate concomitent sau de cele determinate de complicatii ale infectiei cu HIV.

In timpul tratamentului infectiei cu HIV pot sa creasca greutatea si valorile grasimilor si ale glucozei in sange. Acest lucru, intr-o anumita masura, este legat de restabilirea starii de sanatate si a stilului de viata si uneori, cresterea valorilor grasimilor din sange este legata de medicamentele pentru HIV in sine. Medicul dumneavoastra va va evalua in legatura cu aceste modificari.

Urmatoarele reactii adverse au fost raportate de catre pacientii care au luat acest medicament. Trebuie sa spuneti imediat medicului dumneavoastra despre aceste simptome sau oricare altele. Daca simptomele persista sau se agraveaza, solicitati asistenta medicala.

Foarte frecvente: pot sa afecteze mai mult de 1 persoana din 10

  • diaree;
  • greata;
  • infectii ale cailor respiratorii superioare.

Frecvente: pot sa afecteze pana la 1 persoana din 10

  • inflamatie a pancreasului;
  • varsaturi, marire a abdomenului, durere in partea inferioara si superioara a abdomenului, eliminare de gaze, indigestie, scadere a poftei de mancare, reflux din stomac in esofag care poate provoca durere;

Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti greata, varsati sau aveti dureri abdominale deoarece acestea pot fi sugestive pentru aparitia pancreatitei (inflamtie a pancreasului).

  • umflare sau inflamatie a stomacului, intestinului subtire si a colonului;
  • crestere a concentratiilor colesterolului in sange, crestere a concentratiilor trigliceridelor (un tip de grasime) in sange, tensiune arteriala crescuta;
  • scadere a capacitatii organismului de a controla concentratia zaharului in sange, inclusiv diabetul zaharat, scadere in greutate;
  • numar scazut de globule rosii in sange, numar scazut de globule albe in sange, celule care sunt utilizate de obicei in lupta impotriva infectiilor;
  • eruptie trecatoare pe piele, eczema, acumulari de cruste cutanate grase;
  • ameteli, anxietate, dificultati la adormire;
  • senzatie de oboseala, slabiciune si lipsa energiei, durere de cap, inclusiv migrena;
  • hemoroizi;
  • inflamatie a ficatului, inclusiv crestere a enzimelor hepatice;
  • reactii alergice incluzand urticarie si inflamatie a gurii;
  • infectii ale cailor respiratorii inferioare;
  • marirea ganglionilor limfatici;
  • impotenta, sangerare menstruala abundenta sau prelungita sau lipsa menstruatiei;
  • tulburari ale muschilor cum sunt slabiciune musculara si spasme musculare, durere articulara, durere musculara si de spate;
  • leziuni ale nervilor din sistemului nervos periferic;
  • transpiratii nocturne, mancarimi, eruptie trecatoare pe piele inclusiv pustule pe piele, infectii ale pielii, inflamatii ale porilor pielii sau parului, acumulare de lichide in celule sau tesuturi.

Mai putin frecvente: pot sa afecteze pana la 1 persoana din 100

  • vise anormale;
  • pierdere sau modificare a simtului gustului;
  • caderea parului;
  • o modificare pe electrocardiograma (ECG) dumneavoastra numita bloc atrioventricular;
  • formare de placi la nivelul peretelui interior al arterelor care pot sa determine infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
  • inflamatie a vaselor de sange si a capilarelor;
  • inflamatie a cailor biliare;
  • tremuraturi necontrolate ale corpului;
  • constipatie;
  • inflamatie a venelor profunde asociata unui cheag de sange;
  • uscaciune a gurii;
  • incapacitatea de a va controla intestinele;
  •  inflamatie a primei portiuni a intestinului subtire imediat dupa stomac, leziuni sau ulcer la nivelul tractului digestiv, sangerari din tractul intestinal sau rect;
  • prezenta de globule rosii in urina;
  • colorarea in galben a pielii si a albului ochilor (icter);
  • depozite de grasime in ficat, ficat marit;
  • lipsa functionarii testiculelor;
  • debutul unor simptome determinate de o infectie inaparenta in organismul dumneavoastra (reconstructie a imunitatii);
  • crestere a poftei de mancare;
  • valori anormal de crescute ale bilirubinei (un pigment produs prin distrugerea globulelor rosii din sange) in sange;
  • scadere a dorintei sexuale;
  • inflamatie a rinichilor;
  • distrugerea tesutului osos cauzata de aportul scazut de sange la nivelul zonei;
  • leziuni sau ulceratii la nivelul cavitatii bucale, inflamatie a stomacului si intestinelor;
  • insuficienta renala;
  • distrugere a fibrelor musculare rezultand eliberarea componentelor fibrelor musculare (mioglobina) in fluxul sanguin;
  • zgomote in ureche sau in ambele urechi, cum sunt zumzet, tiuit sau suieratura;
  • tremuraturi;
  • inchidere incompleta a unei valve (valva tricuspida a inimii dumneavoastra);
  • vertij (senzatie de invartire);
  • tulburari la nivelul ochiului, tulburari de vedere;
  • crestere in greutate.

Rare: poate afecta pana la 1 din 1000 persoane

  • eruptii si pustule severe sau care pun viata in pericol pe piele (sindrom Stevens-Johnson si eritem polimorf).

Cu frecventa necunoscuta: frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile

  • pietre la rinichi.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca aveti orice reactie adversa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aceasta include orice posibila reactie adversa nementionata in acest prospect. Puteti de asemenea sa raportati reactiile adverse direct prin sistemul national de raportare mentionat in Anexa V. Raportand reactiile adverse, puteti ajuta la furnizarea mai multor informatii referitoare la siguranta acestui medicamentului.

5. Cum se pastreaza Lopinavir/Ritonavir Mylan

A nu se lasa acest medicament vederea si indemana copiilor.

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.

Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Pentru recipiente din plastic, a se utiliza in termen de 120 de zile de la prima deschidere.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Lopinavir/Ritonavir Mylan

Substantele active sunt lopinavir si ritonavir.

Celelalte componente sunt laurat de sorbitan, dioxid de siliciu coloidal anhidru, copovidona, stearil fumarat de sodiu, hipromeloza, dioxid de titan (E171), macrogol, hidroxipropilceluloza, talc, polisorbat 80.

Cum arata Lopinavir/Ritonavir Mylan si continutul ambalajului

Comprimatele filmate de Lopinavir/Ritonavir Mylan 200 mg/50 mg sunt de culoare alba, filmate, ovale, biconvexe, cu margine tesita, marcate cu „MLR3” pe o fata a comprimatului si neted pe cealalta fata.

Ele sunt disponibile in ambalaje multiple de blistere de 120, 120 x 1 (4 cutii de 30 sau 30 x 1) sau 360 (12 cutii de 30) comprimate filmate si in flacoane din plastic (continand un desicant, care nu trebuie consumat) de 120 de comprimate filmate si un ambalaj multiplu continand 360 (3 flacoane de 120) de comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

Mylan Pharmaceuticals Limited Damastown Industrial Park, Mulhuddart, Dublin 15, DUBLIN

Irlanda

Fabricantul:

Mylan Hungary Kft

H-2900 Komarom, Mylan utca 1 Ungaria

McDermott Laboratories Limited trading as Gerard Laboratories 35/36 Baldoyle Industrial Estate, Grange Road, Dublin 13 Irlanda

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati reprezentanta locala a detinatorului autorizatiei de punere pe piata:

België/Belgique/Belgien

Mylan bvba/sprl

Tél/Tel: + 32 (0)2 658 61 00      Lietuva

Mylan Healthcare UAB Tel: +370 5 205 1288

България

Майлан ЕООД

Тел.: +359 2 44 55 400 Luxembourg/Luxemburg

Mylan bvba/sprl

Tél/Tel: + 32 02 658 61 00

(Belgique/Belgien)

Česka republika

Viatris CZ s.r.o.

Tel: +420 222 004 400  Magyarorszag

Mylan EPD Kft. Tel.: + 36 1 465 2100

Danmark

Viatris ApS

Tlf: +45 28 11 69 32     Malta

V.J Salomone Pharma Ltd Tel: + 356 21 22 01 74

Deutschland

Viatris Healthcare GmbH Tel: +49 800 0700 800           Nederland

Mylan BV

Tel: +31 (0)20 426 3300

Eesti

BGP Products Switzerland GmbH Eesti filiaal Tel: + 372 6363 052         Norge

Viatris AS

Tlf: + 47 66 75 33 00

Ελλάδα

Generics Pharma Hellas ΕΠΕ Τηλ: +30 210 993 6410    Österreich

Arcana Arzneimittel GmbH Tel: +43 1 416 2418

España

Viatris Pharmaceuticals, S.L.U. Tel: + 34 900 102 712   Polska

Mylan Healthcare Sp. z o.o. Tel.: + 48 22 546 64 00

France

Viatris Santé

Tél: +33 4 37 25 75 00  Portugal

Mylan, Lda.

Tel: + 351 214 127 200

Hrvatska

Viatris Hrvatska d.o.o. Tel: +385 1 23 50 599    Romania

BGP Products SRL Tel: +40 372 579 000

Ireland

Mylan Ireland Limited

Tel: +353 1 8711600     Slovenija

Viatris d.o.o.

Tel: + 386 1 23 63 180

Island

Icepharma hf.

Simi: +354 540 8000     Slovenska republika Viatris Slovakia s.r.o. Tel: +421 2 32 199 100

Italia

Mylan Italia S.r.l.

Tel: + 39 02 612 46921 Suomi/Finland

Viatris Oy

Puh/Tel: +358 20 720 9555

Κύπρος

Varnavas Hadjipanayis Ltd Τηλ: +357 2220 7700          Sverige

Viatris AB

Tel: + 46 (0)8 630 19 00

Latvija

Mylan Healthcare SIA Tel: +371 676 055 80      United Kingdom (Northern Ireland)

Mylan IRE Healthcare Limited Tel: +353 18711600

Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Europene a Medicamentului: http://www.ema.europa.eu.

Inapoi la prospecte